Kiri kohti sarjapaikkaa jatkui supervoiton turvin

Sastamolo Kings-Merikoski SBT 2-1 (0-1, 0-0, 1-0)

Sastamolon tavoite suorasta sarjapaikasta näytti sulavan käsiin tammi-helmikuun vaihteessa, kun muut keskikastin joukkueet napsivat pisteitä sieltä täältä ja Kingsille voittaminen kävi tuskastuttavan vaikeaksi. Taaimmaisesta lähtöruudusta on ennenkin noustu kohti ihmeellisiä suorituksia ja kemiläisten loppukiri näyttäisi alkaneen niin viime metreillä kuin se mahdollista on.

Lauantaina Sastamololla oli edessään haaste, johon vastaaminen tiedettiin pitävän unelman hengissä tai toisaalta tappion tekevän homman entistä vaikeammaksi. Sastamolo pystyi kuitenkin kokikentällään Tervahallin matolla siihen, mikä monelle muulle joukkueelle on jäänyt tällä kaudelle haaveeksi. Tähän saakka ylivoimaisia otteita sarjassa esittänyt ja nousukarsintapaikan varmistanut Merikoski SBT tuli kylään, mutta sai kokea jälleen sen vaikeuden, jota Tervahallilla vieraileminen on joukkueelle vuosien saatossa aiheuttanut. Edellisen kerran joukkue oli saalistanut täydet pisteet Kemistä 02.11.2003. Tällä kaudella Merikoski on ottanut useita rökälevoittoja tehden jokaisessa pelaamassaan ottelussa vähintään kuusi maalia.

Kotijoukkue on viime aikoina kärsinyt pakkipulasta. Vielä peliviikkona näytti, että jalkeille saadaan kuudesta puolustajasta kaksi pelikuntoista miestä, mutta joukkueen onneksi Pekka Anttilan tällin saanut ranne kuntoutui otteluun. Mikko Hytönen siirrettiin hyökkääjän tontilta pakiksi ja joukkueen monitoimimies hoiti ensimmäisen ottelunsa puolustajana varsin mallikelpoisesti. Merikoskelta puuttui ratkaisupelaajista kapteeni Eetu Vehanen.

Jos oli Merikoski iloitellut tähän saakka runsasmaalisilla otteluilla, päivän otteluun ääni kellossa oli muuttunut. Maalijuhlia ei nähty Sastamolon pystyessä tekemään oivallista vastarintaa Merikoskesken laajalle hyökkäysarsenaalille. Merikoski sai tehdä täyden päivätyön maalipaikan eteen Sastamolon karvatessa pikkaisen normaaliakin alempaa, mutta reagoiden puolustusalueellaan varsin terävästi. Avauserästä lähtien oli selvää, mikä tulisi olemaan ottelussa kupletin juoni. Merikoski piti palloa hyvällä varmuudella ja liikutteli pelivälinettä samaan tyyliin, mihin on pystynyt vain Oulun Luistinseuran joukkueet Tervahallissa tällä kaudella. Pallonhallinta ei sinänsä pelin voimasuhteista kertonut mitään, sillä Sastamolo pystyi pitämään tummissa pelanneet Merikoski-pelaajat pääosin viisikon ulkopuolella, eikä vieraat päässeet juurikaan A-luokan maalipaikoilta kokeilemaan.

Merikoski teki päivän ainokaisensa, kun peli oli kerinnyt vanhentua vain 22 sekuntia. Maalin syntytapa kuvaili hyvin tilanteita, joista Merikoski aiheutti vaarallisimmat tilanteet Sastamolo maalille läpi ottelun. Palloa saatettiin kierrättää pitkiäkin aikoja hyökkäysalueella, mutta kun puolustusviisikon keskustaa ei saatu rikottua parhaan maalin paikan toivossa - laukoivat Merikoski-pelaajat palloa maalille pikkaisen huonommista sektoreista viisikon ulkopuolelta. 0-1 maali syntyi Tapani Kemmpaisen ohjattua taitavasti Aki Alatalon maalille lähettämän pallon ilmasta verkon perukoille.

Sastamolo sai pelin tasoihin toisessa erässä. Läpi ottelun aktiivisesti laukaisupaikkoihin hakeutunut ja pirteällä jalalla liikkellä ollut Harri Kurkela pääsi riistämään pallon omalla puolustalueella ja laidan vierestä lähtenyt pystysyöttö löysi läpiajoon kirmanneen Elmo Hoolin. Tulokashyökkääjä ei Kurkelan tarjoilusta erehtynyt, vaan napautti pallon ranteella ohi Merikoski maalissa torjuneen Kari Parkkilan ja toi Kingsit tasoihin. Tasoitusosuma syntyi reilun neljän peliminuutin jälkeen, mutta tämän jälkeen erä oli lievästi Merikosken. Vaikka Sastamolon puolustusviisikko oli hyvin omalla alueella kasassa, niin ajoittain oululaiset pääsivät heittämään palloa Forsmanin maalille turhan helposti. Painoiko valkopaitojen jaloissa väliaikaisesti vai mikä, mutta pallolliseen mieheen ei annettu riittävää painetta ja Merikoski-hyökkääjät pääsivät katselemaan väyliä laukauksillensa ja laukoivatkin useita pahoja maskivetoja erässä.

Sastamolo maalilla pelannut Seppo Forsman oli kuitenkin oivalla pelipäällä ja pystyi torjumaan peittojen läpi tulleita maskivetoja varsinkin toisessa erässä ratkaisevaan tyyliin. Myös Sastamolon hyökkäyspelaaminen toimi päivän ottelussa ihan kohtuullisesti, vaikka pallossa ei oltu kiinni aivan edellisten otteluiden tyyliin ja hyökkäykset olivat harvemmassa. Merikoski karvasi ottelussa liki päätylankusta ja Sastamolo pystyi ohittamaan karvauksen kohtuullisen hyvin. Myös pelinkäännöillä keskialueelta Kingsit saivat rakennettua maalipaikkoja. Muita maaleja erässä ei kuitenkaan nähty. Lähimmäksi maalia pääsivät Kings-hyökkääjät, jotka kolisuttivat maalin kehikkoja useampaan kertaan erässä.

Kolmas erä oli varsin ympäripyöreä ja tasainen Sastamolon puolustaessa uhrautuvasti ja vaanien keskialueen kääntöpaikkoja. Erän ainokaisesta vastasi viime otteluissa hienoon vireeseen päässyt juniori-ikäinen Samuli Metsävainio. Tero Tikkalan kaventaessa vasemmasta reunasta keskustaan oli Metsävainio hiipinyt viisikon keskelle. Syötön Tikkalalta saatuaan nuorikainen siipaisi pallon maalivahti Parkkilan suojusten kautta sisään. Maali tuli erittäin makoisaan paikkaan kotijoukkueen kannalta, sillä aikaa pelikellossa oli enää kaksi ja puoli minuuttia.

Oli helppo arvata, että Merikoski tulisi loppuajan syyttäjän lailla päälle. Ja tulihan se. Kotijoukkue pystyi pelaamaan ottelun lopun kuitenkin kypsästi. Omassa päässä puolustusnoppa oli tiiviinä ja Merikoski oli pakotettu lähettämään "ajokoiraa" maalille entistä aktiivisemmin digitaalinen täyttyessä kohti täyttä peliaikaa. Oululaiset pääsivät pelaaman ottelun lopussa vielä 35 sekuntia kuudella neljää vastaan ja tuolloin Sastamolo-maalilla kävi melkoinen sirkus, kun palloa sateli Seppo Forsmanin maalille joka ilmansuunnasta, mutta hienon ottelun pelannut Forsman ja Sastamolo kesti.

Sastamolo tarjosi kotiyleisölle ottelussa eittämätä yhden kauden parhaista esityksistään ja otti samalla isoimman mahdollisen päänahan rakkaasta arkivihollisestaan. Voitto ei kuitenkaan anna aikaa minkäänlaisille kevätjuhlaliikkeille, kun ToPV ja OLS II eivät syttyneet merkityksettömissä peleissään ja hävisivät ottelunsa. Taistelu suorasta säilymisestä jatkuu, kun Liminka kohtaa viimeisissä otteluissaan RSB:n ja Ruukin Innon. Jos LNM voittaa edes toisen otteluistaan Sastamolo tarvitsee kolme pistettä kahdesta viimeisestä ottelusta Limingan ohittaakseen. Rovaniemeläisiltä ei apuja hirveästi voida odottaa, sillä heidänkin sarjapaikka varmistui viime viikolla ja kapea rinki nöyrtynee Limingassa lauantaina. Suora sarjapaikka on kuitenkin kemiläisten omissa käsissä ja viime aikojen hienot otteet antavat varmasti uskoa siihen, että kaksi vaadittavaa voitto pystytään ottamaan ja ajamaan samalla takamatkalta suosikit kiinni.