Peruspelaaminen riitti hienoon vierasvoittoon

UIFK-Sastamolo Kings 5-6 (2-4, 1-2, 2-0)

Sastamolon ja UIFK:n väliset kohtaamiset ovat olleet tällä ja viime kaudella varsin tasaväkisiä vääntöjä, kun kaksi kertaa kolmesta voitto on mennyt maalin erolla suuntaan tai toiseen. Kauden avauksessa Sastamolo kukisti UIFK:n ensimmäistä kertaa ja nyt vieraskentällä joukkue pystyi uusimaan temppunsa. Lukemat 5-6 Sastamololle.

Sastamolo otti viiden peräkkäisen voittonsa tasaisella, organisoidulla ja nöyrällä vieraspelaamisella, eikä niinkään loisteliaalla ja monipuolisella hyökkäyspelillä jossa parikymmenpäiselle yleisölle oltaisi tarjottu kuin aamupalaa viiden tähden loistohotellissa. Nyt sunnuntaina klo 11.30 alkaneeseen peliin heränneet saivat tyytyä ehkä sitten siihen kaurapuuroon voisilmällä, ja näkivät vierailta hyvää peruspelaamista ja toisaalta kotijoukkueen yksilotaidon hyydyttämistä organisoidulla karvaus- ja puolustuspelaamisella. Ja vaikka Sastamolon avaus- ja hyökkäyspelaamisessa ei ollut aivan toivotunlaista rohkeutta, niin maalipaikkoja pystyttiin silti luomaan siinä määrin, että voitto meni loppujen lopuksi oikealle joukkueelle ottelussa, jossa maalipaikoilla ei mielin määrin herkuteltu.

UIFK meni ottelussa johtoon jo ajassa 1.04, kun Sastamolon karvauspelaaminen mureni ensimmäistä kertaa. Valkopaitainen UIFK-pakki pääsi puhkaisemaan Sastamolon viisikon poikkisyöttöllään ja seuraava syöttö lähtikin jo pelin keskustaan parhaalle maalintekosektorille Atte Kelonevalle, joka latasi joukkueensa 1-0 johtoon. Vieraat toipuivat kuitenkin shokkialusta ja karvauspelinsä hetkellisestä murenemisesta ja seuraavaksi suurta osaa näyttelivätkin viime ottelussakin tutuksi tulleet erikoistilannemaalit. Ajoissa 2.33 ja 2.51 parivaljakko Jari Poikela ja Tero Tikkala värkkäsivät täysin identiset maalit lähivapareista. Molemmissa maaleissa tekijänä Poikela ja syöttäjänä Tikkala.

Ajassa 6.33 saatiin taas lisämaaleja, kun Sastamolo pystyi hyödyntämään ylivoimansa jo 11 ylivoimasekunnin jälkeen. Jaakko Kvist löysi takatolpalle hiipineen pörssihai-Tikkalan ja kohta kotijoukkueen tähtikassari Mäki oli yllätetty jo kolmanteen kertaan. Ajassa 18.27 UIFK pääsi rikkomaan Sastamolon jo kolme ottelua kestäneen täydellisen alivoimaputken. UIFK hyökkääjä Roni Tervo paukutti päivän ottelussa sellaisissa ylivoima-tykinkuulia, että hurjimpien huhujen mukaan Urheilutalon rappaukset varisevat edelleenkin. Ironisinta tuossa 2-3 maalissa oli kuitenkin se, että laukaus oli pahimmin epäonnistunut tussahdus, joka Tervon norsupyssystä ottelussa lähti. Rigtin-puolen hyökkääjä lähetti lavastaan kaaliperhosen, joka leijaili peittävän Sastamolo pelaajan yli laskeutuen Seppo Forsmanin vartioiman maalin ylänurkkaan.

Tuosta ylivoimatussahduksesta Sastamolo kuitenkin toipui ja iski maalin makoisaan paikkaan juurin ennen ensimmäistä summerin soitantaa. Maali taas ylivoimalla, kun Jaakko Kvist passasi Poikelalle maalin eteen ja Poikela sai yrittää pariinkin otteeseen osumaa pomppivaan palloon. UIFK-puolustuksen juurikaan estelemättä Poikela sai vihdoin ja viimein riittävän osuman palloon ja Mäki oli ohitettu, tällä kertaa lähietäisyydeltä.

Avauserä oli maalipaikkojen valossa Sastamolon ja joukkue kolisuttelikin maalivahti-Mäen maalikehikoita 4-5 kertaan ja sinänsä erälukemat 2-4 olivat oikeutetut.

Toinen erä jatkui Sastamolon tarkkana pelaamisena ja maalipaikat olivatkin vähissä määrin molemmin puolin kenttää. Jaakko Kvist merkautti tililleen ottelun kolmannen syöttöpisteen tarjoamalla Harri Kurkelalle hyökkäysalueen keskustaan syötön, josta sentteri kiitti tarkalla takanurkkavedolla. UIFK kuittasi kavennuksen ajassa 28.37, kun Sastamolon ylihyökkääminen keskialueella kostautui ja Atte Keloneva nasautti pallon ranteella yläkulmaan.

Sastamolon kuuden ja samalla voittomaalin iski puolustaja Sami Soppela viitisen minuuttia kotijoukkueen maalin perään. Maali oli erikoisuus sinänsä, että se oli toinen puolustajan tekemä Sastamolo-maali tällä kaudella, kun ensimmäisen oli pussittanut Teemu Kvist syksyn UIFK ottelussa. Kyseessä oli silloinkin voittomaali. Kaiken kruununa maali oli 20-vuotiaan Soppelan ensimmäinen II-divarissa.

Päätöserästä muodostui taas kerran Sastamololle pienimuotoinen puolustustaistelu, joskaan mitään suurempaa paniikkia voiton suojelemiseksi ei syntynyt. Vaikka oululaiset tulivat jo erän alussa (44.56) maalin päähän Petri Mattilan maalatessa, niin loppujen lopuksi Sastamolo pystyi erinomaisesti pitämään oman pelinsä kasassa, eikä UIFK:ta päästetty juurikaan huippupaikoille päätöserässä. 4-6 osuman isännät maalasivat ylivoimalla Jaakko Kvistin saatua varsin epäselvä mailaan lyönti -jäähy tilanteesta, jossa ei minkäänlaista mailakontaktia edes ollut. Pelivälineen iski tyhjään pömpeliin Lauri Pienipaavola pallon pompittua maalinedusruuhkasta taitoniekan lapaan.

Aivan ottelun viime minuuteilla UIFK ei enää yrittänyt puskea läpi Sastamolo-karvauksen, vaan palloa alettiin toimittaa maalille jo puolen kentän takaa ja kyllähän sieltä pahoja maalinedusmylläköitä syntyikin. UIFK:n loppukirissä painoi kuitenkin selkeästi aikainen sunnuntai-peli yhdistettynä myöhään edellisiltana päättyneeseen, loppuun saakka tasaväkiseen Merikoski-otteluun. Sastamolo pystyi pitämään viimeisillä minuuteilla palloa valkopaitojen päädyssä pitkiä jaksoja ja kotijoukkueen energiat eivät aivan riittäneet paineistamaan Kings-pelaajia pallonmenetyksiin.

Ei mikään loistokas esitys Sastamolta, mutta tällä hetkellä joukkueen itseluottamustaso on siinä mielessä hyvässä tikissä, että maalin johtoasemia pystytään suojelemaan hyvällä peruspelaamisella ilman, että voiton menettämistä alettaisiin pelkäämään ja kaveri päästettäisiin kuskin paikalle ottelussa.

Viimeinen peli ennen joulutaukoa onkin sitten syksyn kovin haaste, kun ylivoimaisella tavalla kauden alkupuolta dominoinut Merikoski SBT tulee Tervahallille 17.12. Sastamolo lähtee otteluun eittämättä haastajana, sillä Merikosken materiaali ylivoima ydistettynä tällä kaudella erinomaisesti onnistuneeseen maalivahtipeliin on tehnyt tuhoisaa jälkeä yhdeksän pelatun ottelun jälkeen. Päänvaivaa Sastamolon valmennusjohdolle ottelu aiheuttaa siinä mielessä, että peliviikon edetessä miehiä on sairastellut monin kappalein, ja jos tervehtymisiä otteluun ei ehdi tapahtua, niin kokoonpanomuutoksia voi tulla useita. Varmuudella poissa ovat hyökkääjät Harri Kurkela ja Juho Päkkilä. Muutaman muun pelaajan tervehtymistä seurataan aina ottelupäivään saakka.

Ottelutilastot:

Idrottsföreningen kamraterna i Uleåborg 5   Sastamolo 6
  1. Erä  
MÄKI Juha  aloittaa  MV    00:00  aloittaa  MV  FORSMAN Seppo
KELONEVA Atte 1 - 0 (SARAJÄRVI Samuli)        01:04   
  02:33  POIKELA Jari 1 - 1 (TIKKALA Tero)   
  02:51  POIKELA Jari 1 - 2 (TIKKALA Tero)   
JÄRVINEN Jyri  ESTÄMINEN  2min    06:22   
  06:33  TIKKALA Tero 1 - 3 YV (KVIST Jaakko)   
  09:06  VÄÄRÄ ETÄISYYS  2min  SAARELA Perttu   
  17:16  MAILAAN LYÖMINEN TAI POTKAISEMINEN  2min  SAARELA Perttu   
TERVO Roni 2 - 3 YV (KUPARINEN Jussi)        18:27   
JÄRVINEN Jyri  KÄDELLÄ TAI KÄSIVARRELLA PELAAMINEN  2min    19:12   
  19:59  POIKELA Jari 2 - 4 YV (KVIST Jaakko)   
     
  2. Erä  
  24:30  KURKELA Harri 2 - 5 (KVIST Jaakko)   
KELONEVA Atte 3 - 5 SR (POHJONEN Juuso)        28:37   
  33:23  SOPPELA Sami 3 - 6 VoM (METTOVAARA Mikko)   
     
  3. Erä  
  41:27  MAILAAN LYÖMINEN TAI POTKAISEMINEN  2min  KVIST Jaakko  
PIENIPAAVOLA Lauri 4 - 6 YV (SARAJÄRVI Samuli)        42:45   
MATTILA Petri 5 - 6 (RAUTIO Harri)        44:56   
  53:59  ESTÄMINEN  2min  KVIST Teemu   
TERVO Roni  VAARALLINEN PELI  2min    59:59