UIFK vahvempi jatkoajalla

UIFK-Sastamolo Kings 6-5 ja. (3-1, 2-4, 0-0, 1-0)

Mikko Mettovaara vahvistaa Kingsejä

Sastamolon hyökkäysarsenaali vahvistuu 20-vuotiaalla Mikko Mettovaaralla. Mettovaara siirty Sastamoloon SS Rankoista Ankoista, joka on aloittanut sarjapelaamiseensa uudestaan liiton pohjimmaiselta sarjatasolta 5-divisioonasta. Mettovaara löydettiin useiden nyky- ja ex-sastamololaisten tapaan seuran puulaakiturnauksesta, joka pelattiin lokakuun alussa. Mettovaara on pelannut Kakkosta aeimmin kaudella 2008-2009 SSRA:n tiputtua Kolmoseen. Silloin sentterinä ja laiturina viihtyvä Mettovaara teki 12 ottelussa tehot 1+3. Taitohyökkääjästä tulee Sastamolon toinen reissupelaaja, kun mies liittyy Kimmo Kankaan Oulusta matkaavaan reissuremmiin.

Avauserä jälleen heikko

Sastamolon pistetili ei karttunut vieläkään sarjan avausottelun jäljiltä, kun sarjan nimihirmun valtikan tälle kaudelle kaappanut Idrottsföreningen kamraterna i Uleåborg väänsi pisteet itselleen lukemin 6-5. Ottelun ratkaisu venyi aina jatkoajalla saakka, kunnes Sami Haaksiala pääsi luutimaan maalinedustalta joukkueensa voittoon.

Sastamolon avauserät olivat ennen tätä ottelua olleet kauden jokaisessa ottelussa pelillisesti heikkoja. Torniossa avauserä meni numeroiden valossa Sastamololle, mutta silloinkin peliinlähdössä oli selkeästi petrattavaa. Nyt kopissa painotettiin ottelun ensimmäistä kymppiä ja huolellista tekemistä. Joukkue selvisikin ensimmäisestä kympistä ilman takaiskuja ja meni Tero Tikkalan ylivoimalaukauksella 0-1 vierasjohtoon ajassa 08.07. Ilmassa roikkunut kotijoukkueen osuma tuli kuitenkin neljä minuuttia myöhemmin, ja tämän jälkeen UIFK riipaisi vielä kahteen otteeseen ja Kings oli taas takaa-ajoasemassa avauserän jäljiltä. Oululaiset ja varsinkin heidän taitava ykköketju Rautio-Pienipaavola-Tuomikoski pystyivät aukomaan Sastamolon karvauksen keskustaa kerta toisensa jälkeen ja kun UIFK:n karvauspelaamisessakin oli aiemmista peleistä tuttua agressiivisuutta, oli Sastamolo avauserässä selkeästi ottavana osapuolena.

Toisessa erässä Sastamolo sai paremmin pelijuonesta kiinni. Pelin keskustaa pystyttiin tilkitsemään paremmin, eikä sinivalkoisten taitoniekat päässeet pelaamaan pieniin väleihin siinä määrin kuin avauserässä. Pelinkääntö paikkoja vieraat saivat toisessa erässä avauserään tapaan runsaasti, mutta useat 3-2 hyökkäykset kääntyivät vastustajan hyökkäyksiksi huolimattoman pallollisen pelaamisen vuoksi. Erä kääntyi loppua kohden vieraille, jälkimmäisen kympin ollessa jo hyvää hyökkäävää pelaamista, joskin ajoittain pelissä mentiin melkoisella vauhdilla päädystä toiseen.

Vieraiden näyttävimmät kuviot erässä rakensi ykkösvitja Poikela-Metsävainio-Tikkala. Ketju yhdistettynä puolustajakaksikkoon J. Kvist-M. Hytönen oli alati vaarallinen vieraiden maalilla. Kvist pelasi toistaiseksi kauden parhaan pelinsä puolustajan paikalla jaellen UIFK:n kenttäpuoliskolla upeita poikkisyöttöjä. Tarjoilu pelasi, mutta viimeistely ei ollut aivan samalla tasolla, kun ainoastaan Mikko Mettovaara onnistui Kvistin syötöstä ylivoimalla erän lopulla. 5-5 maalin tehnyt Mettovaara pelasi debyyttiottelunsa Kings-paidassa. Sastamolo maalasi erässä peräti neljä kertaa Juha Mäen ollessa kotijoukkueen maalinsuulla yllättävän epävarma.

Päätöserässä pelille ei saatu ratkaisua, vaikka molemmille joukkueille siihen paikat siunaantuivatkin. Sastamolon ykkösketju järjesteli makoiset maalipaikat pariinkin otteeseen. Paras maalipaikka erässä osui Jari Poikelalle, joka pääsi tinttaamaan Tero Tikkalan makoisaan lättysyöttöön. Poikela sai ilmapalloon kyllä oivan osuman, mutta napautus kolmesta metristä heilautti ainoastaan maalin sivuverkkoa ja Juha Mäki säästyi takaiskulta.

Sastamolo oli saanut karvauspelinsä toimimaan ottelussa koko ajan paremmin ja paremmin, mutta päätöserän viimeisillä minuuteilla UIFK sai pelattua pallon vielä kertaalleen Sastamolon kärkikarvauksen taaksen ja Sakari Nikkisen takaapäin tullut mailaan lyönti johdatti miehen kahden minuutin istunnolle. Vieraat pystyivät tappaamaan jäähyn vielä varsinaisella peliajalla, mutta 12 sekuntia ennen rangaistuksen päättymistä ajassa 60.30 UIFK iski ottelulle niitin. Harri Rautio sai päivystää maalin taustalla turhankin rauhassa pallon ollessa Sastamolon puolustuskulmassa. Rautio sai pallon kulmasta ja yritti ujuttaa pelivälineen vanhanaikaisella maaliin, mutta pallo pomppasikin onnekkaasti maalin edessä kytänneelle Sami Haaksialalle, joka suti lähietäisyydeltä joukkueelleen kaksi sarjapistettä.

Epäonninen ratkaisu ottelulle vieraiden kannalta, jotka tulivat hienosti peliin mukaan kolmen maalin takaa-ajoasemasta. Pistejako tai jopa vierasvoitto eivät olisi olleet pelille huutava vääryys, mutta jatkoajalla ratkaisut ovat usein ylempien voimien käsissä ja nyt pallo pomppi ratkaisuhetkillä aavistuksen kotijoukkueelle.

Valmentaja J. Kvistin kommentit ottelusta:

- Kyllähän ottelusta muodostui juurikin sellainen, jota odottaa sopi. Tiedettiin, että pallollisena emme kaveria pystyisi haastamaan, joten odotettiin kärsivällisinä ja yritettiin kontrata aina paikan tullen vastaan. Pelisuunnitelma pitikin avauserää ja tuota jatkoajan ylivoimamaalia lukuun ottamatta, sillä noilla ylivoimahyökkäysten määrillä olisi useampaan maalin pitänyt pystyä. Nyt kuitenkin liian moni keskialueen lähtö vesittyi heikkoon avaussyöttöön.

Kuitenkin 40 minuuttia meiltä ihan kelpo peliä. Harmittaa vain pelaajien puolesta, sillä tänään olisimme ehdottomasti pisteen ainakin ansainneet.