ToPV kaatui paikalliskamppailussa

ToPV-Sastamolo Kings 5-7 (2-2, 2-2, 1-3)

Sastamolo kohtasi perjantai-iltana ToPV:n paikallisottelussa Putaan Urheiluhallilla ottelussa, joka oli tiettävästi ensimmäinen Kakkosen pohjoislohkossa pelattu viikkopeli. ToPV:n alkukausi on ollut kivikkoinen. Ennen tätä ottelua joukkue ei ollut kyennyt saalistamaan ainuttakaan pistettä ensimmäisistä kolmesta ottelustaan ja kovat pelaajamenetykset ovat selkeästi näkyneet joukkueen alkukauden otteissa.

Vielä ennen kauden alkua näytti siltä, että torniolaiset menettävät puolenkymmentä viime kausien avainpelaajaansa, mutta joitain heistä (Juha Nevala, Janne Niemelä, Kimmo Posti) valmentaja Kantola on saanut houkuteltua mukaan yksittäisiin peleihin pelaajapulaa helpottamaan.

Sastamolon alkukausi on sujunut kohtuullisesti, vaikka pistesarake ei ole karttunut kuin kahden pisteen verran. Pelillistä kehitystä on tapahtunut kuitenkin ottelusta toiseen, eikä sinänsä aihetta huoleen ole. Samaa noususuhdannetta oli havaittavissa myös tässä ottelussa, kun Sastamolo paransi peliään erä erältä ja juoksi lopulta kolmannessa erässä torniolaisten ohi.

Nihkeä startti

Avauserän alkupuoliskolla näytti, että ottelusta tulisi Kigsille kivuton voitto kotiinviemisiksi, mutta ehkä juuri nopea 2-0 johto, helpon oloisesti luodut maalipaikat ja luulot helppotöisestä vierasvoitosta sekoittivat Kings-pakan ja toisen maalin jälkeen torniolaiset veivät erää selkeästi.

Sastamolon yritykset pysäyttää ToPV:n hyökkäykset jo keskialuueella epäonnistuivat kerta toisensa jälkeen ja Kings-puolustus sai ottaa vastaan tukun ylivoimahyökkäyksiä omaan päähänsä. Suurimmat ongelmat avauserässä Sastamololla oli juuri karvauspelissä, niin hyökkäys- kuin keskialueella. Torniolaiset kuittasivat pelin ansaitusti tasoihin ensimmäisessä erässä.

Ensimmäisellä erätauolla vieraiden kopissa valmennusjohdon viesti omilleen oli selvä; ylimääräiset ryntäilyt on nyt jätettävä ja seuraava erä tulee aloittaa ihan perusasioista. Aktiivinen koppikeskutelu toi vieraiden peliin parannusta. Sastamolo meni erässä johtoon ajassa 28.16 tyylikkään vaparikuvion päätteeksi, jossa viimeisen armoniskun maalin edestä antoi Tero Tikkala.

ToPV rakensi hyökkäyksensä pääasiassa pitkän avauksen kautta. Kohopalloa tuli puolustusalueelta yli Sastamolon puolustuslinjan ja tästä torniolaiset pääsivät parhaimmillaan suoraan maalipaikkaan. Pitkissä hyökkäyksissä ToPV:n voidaan sanoa olevan "Köyhän miehen Papas", sen verta samalla tyylillä joukkue hakee maalipaikkaa niin laidoista kuin maalin takaa. Poikkisyöttöä maalin eteen ja takatolpille tulee ajoittain jopa summittain ja yhden tälläisen hienon syötön päätti maalin Marko Angeria, passin hyökkäyskulmasta antoi Johan Haapasaari. Peli 3-3 ajassa 29.36.

Muutama minuutti myöhemmin ToPV meni ottelussa ensimmäistä kertaa johtoon Tero Kankaan toimesta. Kaksi nopeaa takaiskua olivat harmittavia vieraille siinä mielessä, että pelistä oli saatu selkeästi ensimmäistä erää paremmin kiinni ja ottelu oli jo ihan kohtuudella hallinnassa.

Torniolaisten johto-osuman jälkeen vierailla oli omat paikkansa maalintekoon, mutta onni käynyt myötä tilanteissa joissa tornilaiskassarin pelasti maalitolpat. Mm. Sakari Nikkisellä oli avopaikka avata maalitilinsä miesten sarjoissa, mutta puolen metrin päästä maalista pomppupalloon sihdattu lyönti päätyi maalin pystyrautaan. Onnenlahjat kuitenkin kääntyivät joukkueelle, kun erää oli pelaamatta vajaa minuutti. Jaakko Kvistin maalin takaa maalin edustalle lähetetty pallo ponnahtit tornaispelaajan kautta omaan maaliin ja peli tasan 4-4.

Tasoihin ja väkisin ohi

Ottelun viimeinen 20-minuuttinen alkoi kotijoukkueen ylivoimapelillä Ville Männyn saatua pikkukakkonen maalinedusrikkeestä. Sastamolon aktiivinen alivoimaneliö tyrehdytti ToPV:n ylivoimakuviot täysin, eikä vierailla ollut vajaapelissä hädäpäivää. Heti jäähyn päätyttyä ToPV kuitenkin iski. Pallo pelattiin laidasta hyökkäyskulmaan, sieltä pelivälineen toimitti suoraviivaisesti maalille Juha Nevala ja Ville Hooli napautti pallon varmasti ohi maalissa pelanneen Seppo Forsmanin.

Maalin jälkeen Sastamolo ei karvauksessa enää peruutellut, vaan valmennusjohdolta tuli käskys käydä torniolaisten pelinavaukseen päädystä saakka kiinni ja karvata aktiivisesti koko kentän alueella. Tämän jälkeen sinisessä pelanneen vierasjoukkueen peli alkoikin näyttää siltä, miltä se omimmillaan joukkueella näyttää. ToPV ei päässyt enää juurikaan laukaisusektoreille ja hyökkäysalueen pallonriistojen kautta avautui nopeasti maalipaikkoja. Myös joukkueen pelinopeus parani huomattavasti kahdesta ensimmäisestä erästä.

Muutos karvauspelissä näkyi ensimmäistä kertaa tulostaululla ajassa 49.46, kun Ville Männyn lämäri löysi tiensä ohi ToPV:n maalilla pelanneen Matti Kovasen vasempaan ylänurkkaan. Syöttöpisteen kirjautti tililleen hienon ottelun pelannut tulokaspuolustaja Aki Kvist (0+2). Kingsin hyökkäysketju J. Kvist-Tikkala-Kangas oli ottelussa varsin pirteällä pelipäällä luoden paljon maalipaikkoja. Ketju värkkäsi myös ottelun ratkaisevat 5-6- ja 5-7-maalit.

Sastamolo ei onnistunut esittämään ottelussa aivan parasta ja ehjintä peliään, mutta on kuitenkin muistettava että paikalliskamppailujen luonne on usein sellainen, että tunne menee ajoittain järjen ohi ja peli ei ole kaikkien pelikirjojen mukaista. Positiivista oli kuitenkin tason nosto erä erältä ja lopulta sinnikäs taistelu kohti voittoa. Sastamolon parhaita ottelussa olivat 3+2 tehot tililleen kirjauttanut Jaakko Kvist ja velipoika Aki, joka korjasi ToPV:n pitkiä avauksia jatkuvasti nimiinsä ja toimitti palloa varmuudella omille. Myös puolustaja Perttu Saarelaa pelin puolivälissä paikkaamaan tullut Teppo Nousiainen pelasi erinomaisen ottelun.