ToPV pysyi kyydissä erän verran

Sastamolon kauden avaukset ovat olleet perinteisesti enemmän tai vähemmän tuskaisia. Kolmena viime vuotena kaksi kertaa on tullut karvaasti kuokkaan ja ensimmäisenä II-divarikautena saaliiksi jäi yksi piste RSB:ltä. Nyt kauden avaukseen vastaan asteli paikallismedioissa kovalla itseluottamuksella liikkeellä olleet sarjanousijat Tornion Palloveikot. Jos vei torniolaiset kauden avaustottelua edeltävän mediapelin, niin kentällä tilanne oli toinen.

ToPV:n hurmos kantaa hedelmään

Torniolaisten panostus ja keskittyminen II-divaritaipaleen avaukseen oli odotetusti sytyttänyt tänään valkoisissa pelanneet torniolaiset hurmokseen. Tämä näkyi kovana, ajoittain yliagreessivisena intensiteettinä kentällä. Avauserä oli ylivoimaisesti paras ToPV:lta ja toisaalta heikoin Sastamololta. Sastamolon peli meni erä erältä eteenpäin. Ensi erässä kauan odotetun paikallisderbyn aiheuttama jännite näkyi helppoina virheinä ja pallonmenetyksinä vieraitten leirissä.

Omasta päästä lähdöt eivät sujuneet aivan toivotulla tavalla varsinkaan avauserän ensimmäisellä puolikkaalla, ja sarjanousijoiden ohjauspeli pääsi ajoittain puremaan Sastamolon alakertaan. ToPV:n avausmaali oli kotiyleisölle hienoa katseltavaa. Sastamolon puolustuspaketti ei kerennyt ryhmittyä, kun Jani Lappalainen tuli nopean avaussyötön saaneena oikealta kaistalta läpi 2 vs. 1 -hyökkäykseen ja antoi maukkaan passin Kimmo Laukkaselle, joka ei erehtynyt. 1-0 numeroissa mentiin vauhdikkaan ensimmäisen erän jälkeen erätauolle.

Juoni alkaa löytyä ja Tornio tippuu vauhdista

Toinen erä ja intensiteetti pysyi samana. Ensimmäisessä erässä tuomarikaksikko Räisänen-Pylkäs salli varsin kovan kontaktipelin tuomioina pääasiassa vapaalyöntejä. Toisessa erässä fyysinen pelaaminen ja ajoittain hyvinkin salliva tuomarilinja piti. ToPV antoi toisen erän alkuun vierailijoille todellista shokkihoitoa. Erän ollessa vanhentunut 2.44 pääsi ToPV:n kapteeni Kimmo Posti sutimaan maalivahti Seppo Forsmanin pudottaman reikäpallon tyhjään Sastamolo maaliin. Tämän jälkeen alkoi Sastamolon avauspelaaminen ja tilannekovuus naksua kohdalleen maalejakin saatiin juhlia. Vierailijat peliin mukaan toi Juha Tammela kaukolaukauksellaan taka-alanurkkaan.

Hetkeä myöhemmin tilanne oli tasan, kun Tapio-Alarautalahti väänsi vastustajasta väkisin eroon ja sutaisi kierron päätteeksi liki lattian pinnasta tilanteeksi 2-2. Seuraavista kahdesta osumasta vastasi yksi ja sama mies liki identtisellä tavalla. Juha Tammela tarjoili keskiympyrästä Jaakko Kvistin kaksi kertaa läpiajoon ja mies laittoi pallon ihanasti - ensin takaylänurkkaan aivan poikkipuun alle - ja jälkimmäisen taka-alanurkkaan.

Erä 2-5 Sastamololle ja torniolaiset ei pysyneet perässä enää kuin rikkomalla. ToPV kärkikarvaus pelasi toisessa erässä itseään pahan kerran pihalle ja Kingsit pääsivät hyvin puhkomaan keskialuetta.

Tyylillä loppuun

Päätöserän ja koko ottelun viimeseksi sinetiksi koitui ToPV:n yli-innokkaan pelitavan tuomat jäähyt, joista ylivoimista Sastamolo rankaisi hyvällä tehokkuudella. Sastamolon 6-3 maali taattua klap-klap -tuotetta kuin suoraan CCCP:n ajoilta. Sastamolon pelatessa ylivoimalla pallo pelattiin parilla siirrolla Juha Tammelalle kulmaan, joka puhkaisi torniolaisten AV-neliön maalin editse menneellä syötöllä. Suoraan syötöstä sisään pallon laittoi tänään hurjan työmäärän tehnyt Ville Mänty.

ToPV tuli hätyyttelemään Sastamolo maalia vielä kertaalleen, kun Ville Hooli antoi uskoa kotiyleisölle 6-4 kavennusmaalilla. Todellista loppukiriä ei kuitenkaan sarjanousijalta nähty. Vauhti, eikä oikeanlainen fyysisyys riittänyt mitä pidemmäksi peli meni. Kulmajuoksuissa ensimmäisenä oli pääasiassa vierailija ja näiden seurauksena tulleet selkäänajot eivät ainakaan parantaneet kotijoukkueen mahdollisuuksia kiriin. Viimeisen viisiminuuttisen aikana ToPV kaivoi itse viimeisen kuoppansa, kun Kimmo Postin jäähyn perään Matti Pikkarainen otti väkivaltaisesta pelistä viisiminuuttisen. Sastamolo pelasi päätöserän lopun fiksusti ylivoimalla palloa pitäen ja voittoa varmistellen.

Hyvävauhtinen ja kovista pystypaineista huolimatta rehti kamppailu, jossa torniolaiset antoivat Sastamololle miehen vastuksen. Vaikkakin joukkueen taktinen osaaminen esimerkiksi avauspelaamisessa on hyvinkin yksipuolista, tulee se sarjanousijan innokkuudella ottamaan vielä hyvinkin pisteitä varsinkin erinomaisessa kotisalissaan. Sastamololta joukkueena vahva panos, vaikka tekemistä toki vielä on. Molemmat kentälliset pystyivät luomaan maalipaikkoja ja tekemään myös tulosta. Juha Tammellalle tehot 1+5. Maalissa Sastamololla pelasi ensikertalainen näissä ympyröissä. 87 -ikäluokkaa oleva Seppo Forsman pelasi mallikkaan debyyttiottelunsa aikuisten sarjoissa.