Kausi käynnistyi hienolla taisteluvoitolla

Sastamolo Kings-UIFK 7-6 (4-3, 2-1, 0-2)

Sastamolon kymmenes peräkkäinen kakkosdivarikausi käynnistyi sikäli historiallisesti, että kyseessä oli ensimmäinen kerta kun kemiläiset pääsivät aloittamaan kautensa kotipesässään Tervahallilla. Historiallisen avauspelin näki 121 katselijaa ja 60 minuuttinen tarjosikin täyslaidallisen salibandyviihdettä kaikille paikalle löytäneille.

UIFK tiedettiin ennakkoon hurjan kokemuksen omaavaksi joukkueeksi. Joukkueen roosterissa on peräti seitsemän 1970-luvulla syntynyttä pelaajaa, kun Kings-joukkueesta samaan yltää ainoastaan joukkueen valmennusportaassa vaikuttava ja kolmosmaalivahtinakin toimiva Pasi Riikola. Kun taas 1990-luvulla syntyneiden pelaajien kohdalla tilanne on päinvastainen, niin eittämättä oli selvää kuka peliä vie jos pelivuosia lasketaan pinoon joukkueittain. Tokihan pelit ratkaistaan laatikon sisällä ja edelliskausi oli hyvä osoitus siitä, että Sastamolo pystyy laittamaan UIFK:n nimivahvan roosterin koetukselle oman pelaamisen onnistuessa. Nyt hakusessa oli ensimmäinen voitto UIFK:sta.

Kotijoukkue aloitti ottelun erittäin vahvasti ollen jalkanopeudessa ensimmäiset 15 minuuttia selkeästi valkoisissa pelannutta vieraita edellä. Pallo ja miehet liikkui ja pelivälinettä saatiin pelattua vieraiden alueelle hyvällä kontrollilla. Kauden ensimmäisestä Kings maalista vastasi Juho Päkkilä, joka näytti kotiyleisölle tuoreena vahvistuksena saman tien, mikä on miehiään. Vahva hyökkääjäkolossi otti pallon haltuun maalin takana veivaten sen kylmän viileästi etunurkasta sisään ja kohta kotiyleisön keskuudessa ihmeteltiin, että mistä näitä Iin suurmiehiä oikein tulee. 2-0 osuma nähtiin aikaan 7.09 samaisen ketjun Päkkilä-Metsävainio-Nikkinen ollessa asialla. Ketjun vahvan karvauspelin tuloksena valkopaitojen pelinavaus jumi keskialueelle ja Päkkilä käänsi pallon pystyyn juosseelle Sakari Nikkiselle, joka laittoi pallon verkkoon. 3-0 maali oli Tero Tikkalan käsialaa. Syöttäjäna toimi erinomaisen debyyttiottelun pelannut A-junnutulokas Mikko Lapinniemi.

Kolmanteen maaliin saakka peli oli vahvasti kotijoukkueen hallussa, mutta sen jälkeen muutamat uinahdukset puolustuspäässä kostautuivat lähes yksi yhteen suhteella, kun taitavat UIFK-hyökkääjät käyttivät paikkansa kovalla prosentilla. Vieraiden kuparisen rikkoi Markus Tuomikoski Kings-pelaajan hukattua pallon omalla alueella. Syöttäjänä maaliin Petri Mattila. Toisesta osumasta vastasi Roni Tervo kovalla etukulmaan suuntautuneella laakaisullaan. Kolmannessa osumassa UIFK pääsi rankaisemaan Sastamolon oman alueen puolustamista, kun Petri Mattila laittoi vapaalyönnin liikkeelle poikittaisyöttönä parhaalta väylältä läpi keskustan, eikä Tuomikoski vetopaikasta erehtynyt. Vahvasti kotivoittoinen erä oli kääntynyt nopeasti 4-3 lukemiksi ja näistä lukemista jatkettiin toiseen erään.

Toinen erä oli Sastamololta päivän ehjin, eikä ensimmäisen erän kaltaista nukahtelujaksoa nähty. Sastamolo aloitti erän maalitehtailun ylivoimalla, kun joukkue osui erikoistilanteista kahteen otteeseen. Ensin maalasi Jari Poikela Mikko Mettovaaran syötöstä kahden miehen ylivoimalla, kun Janne Myllyllä oli toimitettu jäähypenkille maaliseppo-Tuomikosken seuraksi. Vierailla oli jonkin verran nokan koputtamista ottelun toisessa erässä vihellettyihin jäähyihin ja totuuden nimessä Myllylän jäähy tulikin heppoisin perustein. 6-3 maali syntyi ajasssa 31.48 Mikko Mettovaaran mällätessä pallon viivamiehen paikalta läpi maalinedusruuhkan ja peliväline verkon perukoille. Vieraiden ainokainen syntyi toisessa erässä tuomareiden räikeällä avustuksella, joskin nopea tilanne oli takuulla vaikea tuomittava tälle tasolle kokemattomalle tuomarikaksikolle. UIFK sai pallon hyökkäysalueen kulmaan juuri kotijoukkueen tultua täysilukuiseksi. Palloa pelattiin maalin takaa toiseen kulmaan, mutta peliväline pysähtyikin erotuomarin jalkoihin ja kulkeutui sitä kautta maalin kulmalle Lauri Pienipaavolan lapaan, joka tarjoili pallon Tuomikoskelle maalin eteen ja pallo rysässä. Kotijoukkueen leirissä ihmeltiin tovi tuomareiden "jäätymistä" tilanteessa, mutta kiistapalloksi tilannetta ei enää viety, vaan keskeltä jatkettiin maalin merkiksi.

Sastamolo sai pidettyä takaiskusta huolimatta pelin kasassa erän loppuun saakka ja toiseksi viimeisellä minuutilla joukkue pääsi maalaamaankin vielä kertaalleen. Tero Tikkala käänsi pallon keskialueelta toiseen laitaan Jaakko Kvistille, joka jatkoi pallon takatolpalle rientäneelle puolustaja Teemu Kvistille ja korkeasta polviasennosta lähtenyt sipaisu löysi etunurkasta tilaa ja peli 7-4 kotijoukkueelle.

Viime kauden kotiottelusssa Sastamolo laski lukua UIFK:ta vastaan päätöserän 0-4 lukemien takia. Nyt vieraiden takaa-ajo oli syytä pitää kurissa, vaikka johto-asemassa pelaaminen onkin tunnetusti se henkisesti haastavin paikka pelata, ja jäädyttää kellosta minuutteja pois. Toisella erätauolla pukukopissa oli painotettu turhien jäähyjen välttämistä ja sitä, että ei anneta tuomareille edes aihetta tasoittaa puntteja jäähymäärissä. Mutta niinhän siinä vain kävi, että puolustaja Kvist antoi heti kolmen pelatun minuutin jälkeen tuomareille töitä ja jäähypuntit alkoivat tasoittua saman tien. Seuranneesta ylivoimasta Harri Rautio pääsi kävelemään turhan vapaasti Sastamolo maalin kulmalle tarjoten pallon takatolpalle, ja jälleen soitti rightin-puolen maila iloista virttä vieraspelaajan toimesta. Maalarina tällä kertaa HaHe-apu Juuso Pohjonen.

Päätöserä oli Sastamololle kokonaisuudessaan vaikea ja sanalla sanoen puolustustaistelua. Pelinavaukset venyivät ja näin hyökkäyksiinlähdöt kääntyivät usein vieraiden pallonhallinnaksi omalla puolustusalueella. Avauspelaamisessa hierottiin liian lyhyttä syöttöä, eikä pelikirjan sivujen nuoleskelu tässä kohtaa toiminut, kun hyökkäysalueelle palloa saatiin lähes ainoastaan suoraviivaisilla pitkillä avauksilla. Suoraviivaista avauspelaamista nähtiin kuitenkin turhan vähän päätöserässä ja paine oli sitä myöten kotijoukkueen päädyssä.

Omalla alueella Sastamolo puolusti kuitenkinkin hyvin ja jokainen sininuttu taisteli ja kyykisteli oman maalin varjelemiseksi viimeiseen saakka. UIFK pääsi maalin päähän varsin hyvissä ajoin (48.52), mutta niin vain sai Sastamolo pidettyä johtonsa loppuun saakka maalivahti Seppo Forsmanin johdolla. Maininnan arvoinen peliteko oli myös ketjun J. Kvist-Saarela-Tikkala pallonhallinta pari minuuttia ennen päätössummeria, kun ketju pystyi pitämään palloa hyökkäyspäädyssä pitkästi toista minuuttia tylsyttäen näin viimeisen UIFK-rynnistyksen.

Hieno sarja-avaus joukkueelta ja positiivista oli nähdä kolme tasaista ketjua laatikossa, ja kun kourallinen pelaajia väijyi pelipaikkaa vielä katsomossa - voidaan sanoa, että pelaajatilanne joukkueessa on harvinaisen hyvä. Ketjujen tasaisuudesta kertoo myös seitsemälle eri miehelle jakaantuneet maalimerkinnät. Myös uudet SSRA-tulokkaat puolustaja Juho Ruonankangas ja hyökkääjä Juho Päkkilä onnistuivat debyytissään erinomaisesti.