Heikolla pelillä oli pisteet irrota, mutta...

Sastamolo Kings-UIFK 4-7 (3-2, 1-1, 0-4)     KUVIA OTTELUSTA

Sastamolon taistelu sarjapaikasta ja suoran tippumisen välttämiseksi jatkui sunnuntaina, kun vastaan asettui kokenut tähtisikermä Oulusta UIFK:n muodossa. UIFK on ottanut paikkansa sarjan terävimmän kärjen takana, mutta edellispäivän LNM-ottelu osoitti, ettei se oli mikään ylitsepääsemätön este kovilla panoksilla pelaavia sarjan häntäpään joukkueita vastaan.

Taas sankoin joukoin (98) paikalle löytänyt kotiyleisö odottikin poikkeuksellisesti sinisissä pelanneelta kotijoukkueelta härkämäistä taistelua ja samanlaista peli-ilmettä, mitä se näki viikko takaperin RSB:tä vastaan. Ottelun panos ei kuitenkaan tullut kotijoukkueen tekemisestä oikein missään vaiheessa esiin, vaan Sastamolo lähti kahdella kentällä pelanneen vastustajan passiiviseen ja hitaaseen pelitempoon alusta alkaen mukaan. Rutiini ja ratkaisuvoima piti huolen lopusta ja UIFK vei ottelun lukemin 4-7 lapioituaan kaksi viimeistä osumaa tyhjiin.

Avauserä vei kotijoukkue 3-2. Vaikka erä oli voitollinen niin Sastamolon otteissa oli selkeästi parantamisen varaa. Sarjan yhdelle taitavimmista joukkueista lahjoitettiin heti kättelyyn alokasmaisen helppo vapariosuma ja kun pallonmenetyksiä tuli keskialueella aivan liikaa, niin omassa pelissä oli paljon kasaan parsimista. Ottelun alkuun näytti, että Sastamolo pääsee pelissä kuin varkain selkeään johtoon. UIFK:n puolustus aukesi yllättävän helposti pitkillä avauksilla suoraan maalille, UIFK-puolustuksen haistellessa laita-avauksia varsin aktiivisesti. Sastamolon avauserän ja pelin parasta antia oli alivoimapelaaminen. Avauserässä se kesti 4 minuuttia vajaapeli putkeen. Paras paikka alivoimahetkillä osuikin Sastamololle, kun Kimmo Kangas pääsi sihtaamaan 2-1 hyökkäyksen päätteeksi Jaakko Kvistin poikkisyöttöön, mutta sentterin laukaus viuhui yli maalin.

Jos oli avauserä Kingsiltä lievästi kuritonta pelaamista, niin parempaa ei ollut luvassa toiseen erään. Keskialueen ylitykset joukkue pelasi puolihuolimattomasti ja tämä näkyi omassa päässä lukuisina vastahyökkäyksinä, joissa Seppo Forsman pelasti joukkueen useaan kertaan. Myös pelinavaamisessa joukkueella oli yllättäviä vaikeuksia. Kotijoukkueelle vihellettiin tässäkin erässä kaksi rangaistusta. Ensimmäisen rangaistuksen aikana maalivahti Forsman joutui nöyrtymään, kun Forsmanin heittämän purkupallon katkaisi Markus Tuomikoski, joka tarjoili Lauri Pienipaavolalle tyhjiin. UIFK:lle merkattiin YV-osuma viisi sekuntia ennen Perttu Saarelan jäähyn täyttymistä.

Päätöserään kotijoukkue lähti ehkä hieman yllättäen johtoasemassa. Yllättäen siksi, että tällaisella pelaamisella sarjakolmoselta odottaisi tulevan selkeästi neniin ja nyt jos koskaan olisi mahdollisuus ottaa ensimmäinen voitto viime kaudella OLS 2 -nimellä pelanneesta oululaisryhmästä. Päätöserään lähdettiinkin parantamaan omaan pelaamista ja jättämään tyhmät virheet kahteen ensimmäiseen erään. Erä olikin pelillisesti paras kotijoukkueelta. Erälukemat (0-4) kertovat kuitenkin karua kieltä siitä, kuinka ottelun voittamiseen ei riitä yhden erän kohtuullinen pelaaminen, vaan tämänkin ottelun olisi voinut ratkaista jo kahdessa ensimmäisessä erässä huolellisemmalla pelaamisella.

Sastamololla oli päätöserässä lukuisia paikkoja mennä ottelussa useamman maalin johtoasemaan. Tuhannen taalan paikkoja osui mm. Jaakko Kvistille poikkisyöttöön, Mikko Mettovaaralle kahteen metriin maalin keskisektorista, mutta Juha Mäki nousi erässä sille tasolle mitä ex-liigakonkarilta voidaan odottaakin. Joissain maalipaikoissa myös Kings-pelaajien itseluottamus näytti murenevan ratkaisuhetkillä ja yritys mm. selvästä 3vs.1 hyökkäyksestä jäi torsoksi ja peliväline päätyi Mäen jalkoihin.

UIFK:lla ei erässä liiemmälti paikkoja ollut. Tasoitusosuman 4-4 Sastamolo lahjoitti jo toiseen kertaan ottelussa selkeästä vaparikuviosta, jossa peittävä pelaaja jäätyi jalansijoilleen Lauri Pienipaavolasta oltiin leipomassa UIFK:n sankaria. 4-5 osuman samainen  taitosentteri napautti reboundista Seppo Forsmanin torjuttua kulmasta ammutun pallon eteensä. Tyhjään maalin UIFK:n osumatarkkuus oli kotijoukkueen kannalta musertavaa luokkaa, kun palloa lyötiin omasta päädystä ja ensimmäisillä kosketuksilla maaliin kahteen otteeseen. Näin ollen Kings ei päässyt toden teolla edes yrittämään kavennus- tai tasoitusosumaa kuudella kenttäpelaajalla.

Sanalla sanoen heikko esitys kotijoukkueelta. Tähän ei auta kuitenkaan jäädä rypemään. Merkit otteiden paranemisista on ollut kuitenkin koko aika ilmassa, mutta nyt joukkueen spirit ja itseluottamus pitäisi vain saada sille tasolle että voitto otettaisiin pikimmiten ja sen jälkeen pienoinen tuska pisteistä takuulla helpottaa. Seuraava mahdollisuus on taas kotisalissa, kun kemiläisyleisölle tarjotaan salibandyviihdettä Kakkosen kaukaisimmasta kolkasta Ruukista, paikallisen Innon muodossa.

Valmentaja J. Kvistin kommentit ottelusta:

- Kyllä tässä on peiliin katsomisen paikka itse kullakin. Näinkin tärkeä peli, eikä se perusasia, eli lataus ole kunnossa, niin pelaaminen on juurikin tuon näköistä mitä se tänään oli. Vastustaja halusi määrätä ohuella rosterilla pelille temmon ja onnistui siinä tänään täydellisesti. Toinen asia mikä myös herättää ihmetystä on se, että juurikin ne asiat, joita aloituspalaverissa korostettiin, unohtuivat sitten kentällä karmivin seurauksin. Kauden ehkäpä heikon esitys.

- No, tästä ei auta kuin parantaa, koota rivit viikonlopulle ja tulla paljon valmiimpana sunnuntaina askiin. Silloin on jokaisella tasonnoston aika.