UIFK rokotti uinuvaa kemiläisjoukkuetta

Sastamolo Kings-UIFK 7-8 (3-2, 3-4, 1-2)  [videokooste ottelusta]  [kuvia ottelusta]

Sastamolo sai lauantaina vastaansa joka vuosi nimivahvan ja taitavan oululaisjoukkue UIFK:n, joka oli edellisotteluun Intoa vastaan treidannut riveihinsä oululaisen ja samalla koko pohjoissuomalaisen salibandyn suurimman ikonin, OLS:n monivuotisen kapteenin Antti Laitisen. Oliko mies hätäapuna Rantsilassa ajoittain miesvajauksen kanssa kärsivälle UIFK:lle vai ei, sitä tarina ei kerro, mutta  seitsemän kautta OLS:ä kipparoinutta Laitista ei Kemin Tervahallilla nähty, UIFK:n saatua jalkeille neljä puolustajaa ja kahdeksan hyökkääjää.

Ottelusta UIFK:ta vastaan Sastamololle ei hirveästi positiivista käteen jäänyt. Vaikka aika ajoin peli rullasi mallikkaasti ja maalipaikkoja pystyttiin luomaan, niin UIFK oli joka kerran Sastamolon pallollisen virheen jäljiltä vaarallinen ja rankaisemassa. Kahdeksalla päästetyllä maalilla Sastamolo harvoin taistelee voitosta, vaikka lähelle meni tällä kertaa loppulukemin ollessa 7-8. Kotijoukkueen pallonmenetyksistä UIFK teki neljä maalia ja sinänsä valkopaidat voidaan sanoa käyneen onnistuneella ryöstöretkellä Kemissä.

Avauserä oli Sastamololta päivän parasta antia ja sen perusteella peli oli aivan kotijoukkueen kontrollissa. Keskustan puolustamisessa ja peittopelaamisessa oli kertaalleen maalin kokoiset aukot ja UIFK teki sinänsä vähäisistä paikoistaan kaks maalia Sastamolon kolmea vastaan.

Toisesta erästä Kingsin pelaaminen lähti alavireiseen suuntaan. Vaikka peliväline olikin kontrollissa suuren osan tästäkin erästä, niin keskialueen virheitä ja pallonmenetyksiä ratkaisevissa paikoissa tuli aivan liikaa. Sastamolo pääsi pelissä kahden maalin johtoon 5-3 Perttu Saarelan sipaistua rebound sisään lähietäisyydeltä. Erän puolen välin seutuvilla Sastamolo sai ylivoiman, mutta sarjan AV-tilastoykkönen pelasi jälleen hyvää ja aktiivista alivoimaa, jonka johtotähtenä hääri Atte Keloneva karvaamalla pallon Sastamolon pohjapelaajalta pois ja nostaen pallon läpiajon päätteeksi rystyltä ohi maalivahti Juha-Pekka Laakson. Tilanne lähti juuri Petri Mattilan päästyä rangaistusaitiosta. Valkoisissa pelannut vierasjoukkue iski maalin perään vielä kaksi lisää ja Sastamolo näytti uinuvan ruususen unta toisessa erässä. Ensin Samuli Sarajärvi kuittasi Sastamolon maalin takana tulleen pallonmenetyksen ja suti pallon turhan vapaana maalin edestä maaliin.

Ajassa 35.49 muutoin ottelussa melko näkymätön ollut Kimmo Väänänen siipaisi pallon laidan vierestä aavistuksen helpon näköisesti ohi maalivahti Laakson. Jos ei paras päivä ollut koko kotijoukkueella muutoinkaan, niin myös Laaksolle ottelu oli vaikea tilanteiden tullessa suht harvoin ja parempana päivänä Sastis-kassari olisi muutaman ottelun maaleista napannutkin. Sastamolo sai erän loppuun kuitenkin vielä ottelun tasoihin Jaakko Kvistin lauottua irtopallo nuottaan ja näin kotijoukkueella oli mahdollisuus näyttää ottelulle uusi suunta kolmannessa erässä.

Kolmas erä ei pelinkuvaan tuonut kuitenkaan muutosta, vaan sama asetelma jatkui. Sastamolo piti palloa ja loi paikkojakin ihan kohtuudella, mutta Kari Parkkila UIFK:n maalilla paransi ottelun loppua kohden otteitaan merkittävästi ja oli varsinkin päätöserässä joukkueen kantava voima. Kun palloa ei kotijoukkueen toimesta saatu verkon perukoille, niin UIFK tuli ja rankaisi Kingsin pallollisista virheistä kahteen otteeseen. Ajassa 45.56 Atte Keloneva näytti taas ärhäkkyytensä alivoimapelissä karvaten Sastamolo-viisikolta pallon pois ja maalaten käytännössä toisen alivoimamaalinsa ottelussa, ensimmäisen tultua muutaman sekuntia jäähyn umpeutumisesta. Kelonevasta leivottiin ajassa 48.51 ottelun sankari miehen kuitattua Sastamolon keskialueen harhasyöttö ja tilanne 6-8.

Maalin jälkeisen aikalisän jälkeen Sastamolo sai luotua muutaman erinomaisen maalipaikan, mutta Kimmo Postin takatolpilta viimeistelemän 7-8 osuman jälkeen ei lisäosumia nähty. Sastamolo aktivoitti peliään viimeiselle vitoselle selvästi, mutta onni ei suosinut tällä kertaa rohkeaa ja lopussa valkopaidat siivosivat palloa omalta maaliviivalta miehissä väljemmille vesille.

Epätaisainen ja heikko esitys kotijoukkueelta, joka olisi edes suurimmat pallolliset töppäykset pelistä eliminoimalla vienyt pelin ja siltkin olisi parannettavaa jäänyt rutkasti. Kahdeksan päästettyä maalia oli joka tapauksessa kotikentällä liikaa, ja joukkueen katseet kohdistettiinkin pikaisen pelipalaverin jälkeen jo seuraavan päivän OYUS-kohtaamiseen, jossa nöyryys työntekoon olisi taas löydyttävä jokaisen härkäpaidan alta.