Paikalliskamppailussa karvas tappio

Sastamolo Kings-ToPV 2-3 (0-0, 1-2, 1-1)

Tervahallille oli pakkautunut lauantaipäiväksi ennätysyleisö miesmuistiin, kun Sastamolon hyvälle pelivireelle odotettiin jatkoa viikon takaisen RSB-voiton jälkeen. Toinen kotivoitto jäi 140-päiseltä yleisöltä kuitenkin näkemättä, kun paikallisvastustaja Tornion Palloveikot vei pisteet rajakaupunkiin lukemin 2-3. Ottelusta voitiin hyvällä syyllä odottaa vähämaalista "tarkan markan peliä". Olihan molemmat joukkueet tiedetty pyrkivän varsin maltilliseen karvaustaktiikkaan ja kun molempien maalilla seisoi vielä lohkon eliittiveskarit, ei maalijuhlia tultaisi tänä lauantaina viettämään.

Pelikuva olikin varsin selvä ensierästä lähtien. Maalipaikkoja ja laukauksia kohden maalia tuli ottelussa keskimääräistä vähemmän, kun molemmat joukkueet vannottivat vastustajan virheiden hyväksikäyttöön, eikä esim. suoria ylivoimahyökkäyksiä nähtyä ottelussa kovinkaan montaa.

Kone ei käynnisty kotijoukkueella

Avauserä oli piirun verran torniolaisvoittoinen. Torniolaiset pääsivät hätyyttelemään maalivahti Forsmanin maalia pariin otteeseen tavalla, joista maalin tai kaksi olisi huonompi veskari voinut laskea sisäänkin, mutta Forsman oli avauserässä totutun varma. Kotijoukkueen leirissä oltiin painotettu koko viikko aloitteellista ja uskaliasta pelaamista kaverin hyökkäysalueella, johon varmasti syntyi tilaa rohkeilla haastoilla ja pallottoman liikkumisella, mutta kaikki hyökkäyspelin sovitut elementit olivat hukassa avauserässä. Etäisyydet kasvoivat päätypelaamisessa ja pallollinen hyökkääjä joutui kuskaamaan palloa vailla syöttömahdollisuutta turhan kauan ja vihreät torniolaiset tulivat vieden pallon mukanaan kerta toisensa jälkeen. Kun vielä kaksinkamppailuja hävittin jokaisella kentän osa-alueella järjestään, ei pelin voitu sanoa lähteneen kemiläisten kannalta missään mielessä hyvin käyntiin.

Ensimmäisellä erätautolla valmentaja Jaakko Kvist yritti herätellä joukkuetta samalla painottaen kaksinkamppailujen ja uskalluksen merkitystä, mutta muutosta toiseen erään ei tullut. ToPV pääsi tekemään ansaitun 0-1 osuman, kun torniolaisten kapellimestari Kimmo Posti passasi juonikkaan syötön alakolmion pohjalta suoraan Johan Haapasaaren lapaan, eikä ToPV-ikoni namupassista erehtynyt. Ei Sastamolo toisessa erässä missään nimessä jyrän alla ollut, vaan omassa päässä puolustettiin kohtuullisen hyvin ja pidettiin kaveri poissa parhailta sektoreilta pelin ollessa suht tasaista.

Hyökkäyspelaamisesta Sastamololta vietiin yksi tärkeä elementti kuitenkin pois, kun vihreäpaidat olivat keskialueen kaksinkamppailuissa jatkuvasti vahvempia eikä näin ollen suoriin hyökkäyksiin päästy. Kingsin hyökkäyksen vahvin lenkki oli tänään Kimmo Kankaan johtama kenttä laidoillaan Tero Tikkala ja Jari Poikela. Ketju värkkäsikin joukkueen molemmat maalit. Ajassa 28.15 toivon pilkahduksen paremmasta antoi Jari Poikela, joka pääsi lämäämään vastapalloon Tero Tikkalan antamasta kulmavaparista ja lukemat yhteen yhteen.

Kotijoukkueen ilo loppui kuitenkin lyhyeen, kun jo seuraavassa vaihdossa ToPV kuittasi johtoaseman takaisin. Maalintekijänä Marko Angeria, joka sai pallon lahjana Kings-pelaajalta suoraan lapaan parhaalle laukaisusektorille. Maalivahti Forsman oli tarkan yläkulmakudin edes täysin voimaton.

Pisteet tulee ansaita

Kolmas erä oli Sastamololta päivän paras, joskin maalipaikat osuivat edelleen turhan yksipuolisesti kotijoukkueen ykkösketjulle. Ketju aloittikin erän ryminälle sekoittaen taas kerran torniolaispaletin kulmavaparista, josta Tero Tikkala pääsi tälläämään lukemiksi 2-2 kun erä oli vanhentunut vain 20 sekuntia. Tämän jälkeen Sastamolo alkoi saada hieman kaksinkamppailupelistä kiinni. ToPV:n avauspelaaminen kävi pelin edetessä pikku hiljaa neuvottomaksi ja kotijoukkue alkoi saada pelinkääntöpaikkoja keskialueella. Sastamolo-hyökkääjä Tikkalalle osui päätöserän parhaat paikat, mutta ylärimaa lähemmäksi maalia kynäniekka ei laukauksillaan päässyt. Myös yritys ujuttaa palloa pienestä kulmasta tyhjiin epäonnistui pallon karatessa ratkaisuhetkillä lavasta. Maalia tähän kohtaan olisi pelastanut Sastamolon tähän saakka nihkeästi sujujeen pelin, kun torniolaiset olisivat joutuneet nostamaan peliään, mutta yhden erän kohtuullisella pelaamisella ei täyttä pistepottia ansaita.

ToPV iski voitto-osumansa kaksi minuuttia ennen päätössumeria ja maalia syntyi kyllä sanalla sanoen tiukkaan paikallisjännäriin sopimattomalla tavalla. Harri Hyvärinen pääsi roiskaisemaan puolesta kentästä löysän kaaliperhosen kohti Sastamolo-maalia ja olettoman peittopelin läpi tullut laukaus yllätti muuten hienon ottelun pelanneen Forsmanin, jolle laukaus tuli toki maskin takaa. Toinen turhan helppo maali Sastamolon verkkoon ottelussa, mutta maalista on turha osoitella ketään sormella, sillä kolmella päästetyllä maalilla otteluista tulisi piste jos parikin ottaa. Sastamolo sai kahdella viimeisellä minuutilla pallon vielä paraatipaikalle puolustusviisikon keskustaan Jari Poikelalle, mutta Poikelan tykki viuhui tällä kertaa viitisen senttiä yli ToPV-maalin ja torniolaiset säästyivät jatkoajalta.

Nihkeä ottelu kotijoukkueelta joskin ottelusta pastoi koko aika läpi se, että kyse oli ns. maalin pelistä joka ratkeaisi suuntaan tai toiseen toisen virheestä. Sastamolo ei tämän päivän pelirohkeudella pisteitä ansainnut, vaan se olisi vaatinut kaksinkamppailu voittoja joka kentän osa-alueella ja mielikuvitusta hyökkäyspelaamisessa.

Ensi sunnuntaina kotiotteluputki jatkuu. Pisteiden toivossa Tervahallille saapuu Oulun Luistinseuran kakkosjoukkue, joka on miehitetty entisillä OLS:n liigapelaajilla. Näillä näkymin Sastamolo saa tuohon otteluun koko arsenaalinssa liikkeelle ja eiköhän silloin joukkueesta löydy uskallusta ja vastuunkantoa hyökkäysepelaamiseen ja hyökkäysten päättämiseen.

Valmentaja J. Kvistin kommentit ottelusta:

- En ole kyllä missän nimessä tyytyväinen meidän esitykseen. Jos verrataan viime viikon RSB –otteluun niin kyllä kontrasti latauksen osalta oli valtava. Tiedostin tämän ja jo viikon aloituspalaverissa kerroin pojille, että mentaalitasolla meidän on päästävä yli kaikesta RSB –ottelun tapahtumista ja keskityttäva vain ja ainoastaan tulevaan. Otteluvalmius ei kuitenkaan ollut riittävä, jonka vuoksi tilanteisiin reagointi ja etenkin kaksinkamppailut kääntyivät järjestään vihreäpaidalle. Näistä, pelin kulmakivistä kun tingitään niin vaikea salibandyottelua on voittaa. Viimeisestä, pelin ratkaisseesta 2-3 maalista tietenkin voidaan keskustella, oliko kyseessä peittovirhe vai maalivahdin erehdys, mutta tosiasissa meidän ei tälläistä keskustelua tarvisisi edes käydä jos olisimme suorittaneet läpi ottelun omalla tasollamme.

- Puolustuspeli on kuitenkin kuosissa. Viisi päästettyä maalia kahteen viime peliin on sellainen voimavara joka antaa meille mahdollisuuden taistella voitosta joka ilta. Pieni murheenkryyni on tällä hetkellä kahden jälkimmäisen kentän hyökkäyspelaaminen. Lukuisten poissaolojen myötä yhteisharjoittelu kenttien osalta on jäänyt melko vaisuksi, joka sitten heijastuu tuolla askissa. Uskon kuitenkin, että kun tässä saadaan yhteisiä harjoituksia alle niin tehoja alkaa löytymään myös sieltä sektorilta.

- Hyvä asia on kuitenkin, että seuraava ottelu odottaa jo sunnuntaina. Otamme tästä opiksi, harjoittellaan viikko taas laadukkaasti ja ollaan sunnuntaina valmiina 13:00 alkaan koitokseen. Toivottavasti yleisö löytää ToPV –pelin tavoin paikalle.