ToPV kyttäsi virheitä ja ratkaisi niistä

Sastamolo Kings-ToPV 2-6 (1-1, 1-2, 0-3)

Sastamolo sai syyskierroksen viimeisessä ja sarjan toisen kierroksen avausottelussaan vastaansa Tornion Palloveikot. Viimeisen kahden kauden aikana joukkueet ovat tasanneet voitot keskinäisissä otteluissa ja sama oli tahti tälläkin kaudella, kun Sastamolo kaatoi syksyllä torniolaiset ja nyt oli ToPV:n vuoro kaataa Sastamolo. ToPV aloitti kautensa muuten erittäin hyvin päästyään alkukaudesta napsimaan pisteitä usean kotiottelun turvin. Tämän jälkeen torniolaiset ovat tulleet sarjataulukossa alaspäin puolustuspelin alettua vuotamaan pahemman kerran.

Sastamolon trendi syyskaudella on ollut hyvinkin saman suuntainen. Alkukaudesta puolustuspeli toimi ja pisteitä tuli jopa yllättävään tahtiin. Kauden edetessä yksittäiset osat puolustuspelissä ovat alkaneet falskata vuorotellen. Toisinaan kaveri on päästetty vastaiskuihin liian helpolla, toisinaan oman alueen tukkiminen ja peittopeli on ollut vajavaista. Niin tai näin, tälläkin kaudella Sastamolo on törmännyt tuttuun ongelmaan hyökkäyspäässä. Vaikka pallokontrolli saadaan hyökkäysalueelle, niin maalin tekeminen on ollut joukkueelle kauden avauspuoliskolla totutun vaikeaa.

Päivän ottelussa lukemat 2-6 vieraille eivät kyllä totuutta ottelusta kerro. Kyseessä oli maalin peli, joka toisen erän lopussa ja kolmannen alussa kääntyi vieraille ja loppu olikin sitten kosmeettista pyristelyä Kingsiltä.

Sastamolo oli avauserässä loistavasti pelissä mukana ja kontrolloi 5-5 -peliä selkeästi. Palloa saatiin liikuteltua sovitun pelitavan mukaisesti molemmin puolin kenttää kohti hyökkäysaluetta ja päätypelin kautta joukkue rakensi laukaisupaikkoja viivaan. Kotijoukkue laukoi paljon avauserässä, mutta loistavassa vireessä ollutta Janne Niemelää ei tänään ilman maskia suorilla vedoilla yllätetty. Valkoisissa pelanneen Kingsin maalineduspeliin - nimenomaan hyökkäysalueella olisi tarvittu tänään lisää röyhkeyttä ja uskallusta. Nyt passiivisessa sumpussa omaa aluetta pelannut vierailija sai siivottua maalinedustansa liian helposti. Avauserässä reppu soi kahteen otteeseeen. Molemmat maalit syntyivät kauniiden ylivoimasommitelmien päätteeksi ja avauserän jälkeinen tilanne 1-1.

Maalin pelissä ei virheisiin ole varaa

Jos puolusti Sastamolo tarkasti avauserässä, eikä päästänyt torniolaisia juurikaan vastahyökkäyksiin, niin toinen erä ei ollut aivan niin ehjää pelaamista. Erä oli tasaisempi kuin avauserä ToPV:n päästyä peliin mukaan nopeasti lähteneillä vastaiskuilla, jotka päätyivät usein vaaralliseen maalintekopaikkaan. Toisessa erässä Sastamolon hyökkäyspelistä jäi edelleenkin puuttumaan jämerä "sota-alueella" pelaaminen, vaikka laukauksia saatiin kohtuullisesti aikaan. Myös laukaukset alkoivat tulla pikkaisen epätoivoisista kulmista hetkellä, jona olisi pitänyt uskaltaa haastaa tai tehdä mielikuvituksellisempia ratkaisuja. Tornion päästyä erän alussa ylivoimapelin  voimin 1-2 johtoon näytti Tero Tikkala esimerkkiä mitä tuolla em. uskalluksella tarkoitettiin. Tikkala sai pallon vauhtiin oikeaan laitaan ja haastoi torniolaispakin 1vs.1 -tilanteessa. Röyhkeä maalia kohti suuntautunut ajo päätyi napakkaan rannelaukaukseen, joka sujahti voimalla etuyläkulmasta sisään.

Erä oli kaikkinensa tasainen ja suhteellisen tarkkaa pelaamista. Erän loppuun Sastamolo hätiköi kuitenkin turhaan ja antoi vieraille tärkeän elementin kohti voittoa - 2-3 maalin. Kellossa oli aikaa vielä reilu minuutti ja Sastamololla oli pallo hallussa sen omalla puolustusalueella. Hätäisesti pelattu avaus kääntyikin Tornion puolustusalueelta vastahyökkäykseksi, jonka ToPV ja Tero Kangas viimeisteli hienosti maaliin.

Kolmanteen erään Sastamolo ei lähtenyt peliään juuri muuttamaan. Maalille tulisi saada miestä ja paluupalloihin tulisi mennä eläimen lailla kiinni. 20-minuuttia on kuitenkin pitkä aika varsinkin, kun joukkue oli kenttäpelissä ollut pääosin se hallitseva osapuoli ja palloa saatiin kontrolloidusti hyökkäysalueelle. Kolmas erä alkoi kuitenkin murheellisella tavalla. Erää oli pelattu reilu minuutti, kun muuten ehjän ottelun pelannut Teppo Nousiainen tarjosi epäonnistuneen pakki-pakki syötön suoraan Ville Hoolin lapaan, joka ei 3:sta metristä erehtynyt ja tuosta maalista mureni Kingsin selkäranka suurelta osin, vaikka peliaikaa oli jäljellä vajaa yhdeksäntoista minuuttia. Kaksi kriittisillä hetkillä helpohkosti omiin päästettyä maalia, sen jälkeen kun joukkue on hallinnut peliä vastustajan kenttäpäädyssä ilman palkintoa tehdylle työlle, söi tämä varmasti joukkueen itseluottamusta. Sastamolo yritti päätöserässä vielä aktivoittaa karvauspeliään, mutta tulosta maalin muodossa se ei tuonut. Janne Niemelä oli ottelussa torniolaisten viimeinen lukko maalinsa suulla ja varsinkin päätöserässä mies koppasi useita parhaalta maalintekosektorilta lähteneitä laukauksia hyppysiinsä. Sairastelujen jäljiltä kentille palannut Jari Poikelakin pääsi laukomaan maalia kohti varmasti kymmeneen otteeseen, mutta osumatarkkuus uusitulla soittimella ei ollut totutunlainen.

Erittäin harmittava tappio Sastamololle, jonka puolustuspeli parani edellisotteluista huomattavasti. Vastustaja teki tasakentällisin kaksi pelitilannemaalia, joista molemmat oli enemmän tai vähemmän joulupaketissa ojennettuja. Peli ei ollut muutenkaan Sastamolta mitenkään huono, mutta takaiskut toisen erän lopussa ja kolmannen alussa käänsi voiton avaimet vieraille, joiden ansioksi on todettava toimiva maalineduspeli yhdistettynä maalivahti Janne Niemelän eleettömiin otteisiin. Torniolaisten kirkkaimmat tähdet Anton Ermlingin ja Jussi Tiluksen Sastamolo sai ainakin tehopisteiden valossa pidettyä kurissa, mutta varsinkin Tiluksen kanssa Kings-puolustus sai olla koko aika valppaana.

Valmentaja J. Kvistin kommentit ottelusta:

Pelin ratkaisu:

- Numerot eivät ehkä tee oikeutta kenttätapahtumille, mutta kyllähän ToPV voittonsa ehdottomasti ansaitsi. Se puolusti ja karvasi selvästi paremmin kuin kauden avausderbyssä, mutta suurin ero joukkueiden välillä syntyi maalipaikkojen hyödyntämisessä vihreän maalatessa kovalla prosentilla. Meillä tuo peli puuroutui hiukan kulmiin, eikä ykkössektorin paikoille tahdottu päästä. Rohkeutta haastaa ja mennä niihin pieniin tiloihin nuorelta joukkueelta vielä odottaisi. Toinen asia oli sitten pelinkääntönopeus, joka ei ollut tarpeeksi korkeaa eteenkään toisen pelaavan ketjun osalta.”