Paikallistrilleri nro. 2 Sastamololle

Sastamolo ja Tornion Palloveikot kohtasivat lyhyen ajan sisään toisen kerran. Noin kuukausi takaperin ToPV otti Kingsistä niskalenkin voittaen Torniossa 6-5, mutta tälle päivälle osat vaihtuivat ja Sastamolo vei viimeisillä minuuteilla jännäksi käyneen taiston lukemin 7-6.

Tulos tarkoittaa myös sitä, että ToPV on ulkona nousukarsintataistelusta ja Sastamolo taistelee toista kertaa peräkkäin karsintapaikasta ihan sarjan viime metreille saakka. Viime kaudella pienen pieni oljenkorsi käytettiin hyväksi ja viiden ottelun voittoputki kauden päätteeksi takasi paikan kahden parhaan joukossa.

Kotijoukkue vahvempi kaksi ensimmäistä erää

Avauserä oli kotijoukkueelta hyvää pelaamista poislukien erän loppupuolelle tullut oman alueen töpeksintä, jossa vastustajalle tarjottiin 2-3 kavennusmaali. Maalinteon aloitti Sastamolo ja Jaakko Kvist ajassa 6.12. Mikko Teikarin siirrosta Kvist laukoi lievästi epäonnistuneen laukauksen, joka lipui kuin lipuikin maalivahti Janne Niemelän vartioiman maalin alanurkkaan.

Vajaa minuuttia myöhemmin Kings-puolustukselta unohtui neliön keskustaan mies turhan vapaaksi ja Mika Posti kiitti tänään hyökkääjänä pelanneen Kimmo Postin tarjoilusta.

Hurjalla asenteella ottelussa raatanut Jaakko Korhonen vastasi ottelun seuraavasta osumasta keskialueen pelinkäännön seurauksena. Korhonen pääsi purjehtimaan vasenta laitaa pitkin ToPV-puolustuksen ollessa myöhässä ja latasi pallon varmasti ohi Niemelän. Ajassa 13.15 Niko Kvist passasi velipoika Jaakolle pallon neliön keskustaan ja Niemelän ohitettiin jo kolmannen kerran erässä, eikä päivä näyttänyt olevan aivan paras torniolaiskassarille.

Erä oli selkeästi kotijoukkueen pallollista hallintaa, mutta ToPV pääsi kuittamaan kotijoukkuetta ajassa 16.56 Kings-puolustuksen harhasyötön seurauksena.

Avauserää ollessa jäljellä vielä 4 sekunttia otti Sastamolo tyhmääkin tyhmemmän jäähyn, joka ei jäänyt ainoaksi tässä ottelussa. Niko Kvist tulistui tilanteen ulkopuolella Matti Pikkaraisen provosointiin ja mailan huitaisu kaverin säären vei Kvistin viiden minuutin istunnolle.

Jäätävää alivoimataistelua

Toinen erä alkoi siis Kingsin viiden minuutin vajaapelillä. Tuon viiden minuutin aikana ToPV:n tilanteet olivat kortilla ja Sastamolo kävi alivoimalla päälle kuin yleinen syyttäjä. Torniolaiset eivät saaneet rauhoitettua kuvioitaan ja ylivoimapeli meni suurilta osin pallon siirtelyksi mieheltä toiselle. Sastamolo sai hienosti pois tapetusta alivoimasta hyvän sykkeen ja verkko soi toisessa päässä heti Niko Kvistin jäähyn päätyttyä. Jaakko Korhonen sai pallon hyökkäysalueen reunassa, pelasi sen alaspäin Teemu Kvistille joka pienen kierron jälkeen tarjoili pallon takaisin Korhoselle ja tämä tälläsi pallon maaliin ja lukemiksi 4-2.

Toisessa erässä ei juuri tasakentällisin pelattu, sillä välillä varsin hektisiä tilanteitakin virittänyt paikallisasetelma vei miehiä jäähylle peräjälkeen. ToPV pääsi kokeilemaan ylivoimaa toista kertaa ajassa 27.09, mutta edelleen Sastamolo sai aktiivisella alivoimanelikolla nollattua torniolaisten yritykset. Ajassa 32.43 pääsi Kings-kippari Ville Mänty pääsi tuulettamaan kotijoukkueen osumaa. Mänty oli parkkeerannut itsensä maalin eteen ja Jari Poikelan ampuma laukaus kimposi Männyn rinnasta maaliin. Maali oli samalla Männylle tehopiste numero 99. Sastamolo-uran aikana.

Tästä noin minuuttia myöhemin paikalliskoitoksessa kiehahti hieman yli laitojen, puolin ja toisin. Ensin Juha Nevala leipoi kotijoukkueen Jaakko Kvistin torniolaisten vaihtopenkille ja tämän päälle Tero Tikkala kosti Nevalalle samalla mitalla. Tämän painikilpailun seurauksena sekä Nevalalle, että Tikkalalle viiden minuutin jäähyt. Sastamolon juniorihyökkääjältä pelikuria vailla ollut tempaus ja tämän myötä Sastamololta suli viiden minuutin ylivoima ennen kuin se oli päässyt edes alkamaan.

Neljällä neljää vastaan pelattu erikoistilanne oli vahvaa Sastamolon hallintaa. Kemiläiset juoksivat tilan lisääntyessä torniolaisilta karkuun ja vain huono viimeistelytarkkuus oli maalinteon esteenä. Mikko Teikari pelattiin pariin otteeseen puolittaiseen läpiajoon, mutta mies valtion harmaista missasi molemmat yritykset. Tasavajaalla pelattu viisi minuuttinen oli kaikkinensa vauhdikasta ja paljon vastahyökkäyksiä sisältänyt jakso ottelussa.

Erän lopussa Sastamolon hyvä peliote herpaantui ja ToPV käytti kotijoukkueen hetken herpaannuksen armotta hyväkseen 4 sekuntia ennen toista summerin soitantaa. Kotijoukkue menetti omassa kenttäpäädyssä pallon helpon näköisesti ja seuranneesta torniolaisten sisäänlyönnistä pallo pelattiin suoraan maalille, josta Heikki Kähkönen suti pallon etukulmasta verkkoon. Kings-maalilla Seppo Forsman pelasi toisessa erässä vahvaa peliä torjuen muutaman pahan maskilaukauksen vuoren varmasti ja ollen alivoimahetkillä puolustuksen viimeinen lukko.

ToPV kiirii taas...

Edellisessä joukkueiden kohtaamisessa ToPV tuli kolmannessa erässä kahden maalin takaa ohi, mutta nyt kiri hyyti maalin päähän.

Erä oli suhteellisen tasainen torniolaisten nostettua karvausta kahdesta aiemmasta erästä ja saaden näin pelistä paremmin kiinni. Sastamolo sai erään kuitenkin tärkeän avausmaalin jo 53 pelisekunnin jälkeen, eikä ToPV saanut tämän jälkeen todellista myllytystä Kings-maalille missään vaiheessa. Sastamolo pelasi kellosta sekuntteja pois pitkillä hyökkäyksillä ja torniolaisten nostaessa karvausta karvauslinjan taakse jäi paljon tilaa hyökätä vastaan. Tero Tikkalalla oli erän puolen välin seutuvilla mahdollisuus päästää kemiläisyleisö piinnasta. Tikkala pääsi vasemmasta laidasta yksin Janne Niemelää vastaan, mutta pallolle ei löytynyt tilaa maalin etukulmasta.

Kolmannen erän jälkipuoliskolla ottelun tuomariston näytöt alkoivat kääntyä järjestään parin maalin takaa-ajossa olleen ToPV:n hyväksi. Varsinkin Juhani Anttilalla näyttää olevan uskomaton taito kääntää tuomioita tappiolla olevalle joukkueelle jopa täysin selvissäkin tilanteissa, fifty-fifty vääntötilanteista puhumattakaan. Tämä nähtiin jo syksyn OYUS-ottelussa Kemissä, jossa Anttila vihelsi pelin viime hetkillä lähes tilanteen kuin tilanteen takaa-ajoasemassa olleelle OYUS:lle. Yksi täysin olemattomasta tilanteesta vihelletty lähivapari jäi silloin web-surfaajienkin ihmeteltäväksi videoklipin muodossa.

Nyt taisteltiin kuitenkin eri pisteistä ja tuo taistelu oli Sastamolla hyvin hyppysissä, vaikka ToPV laittoikin vastaan minkä kiireiltään ehti. Ajassa 53.26 ToPV:n kapteeni ja vahvasti niin hyökkääjänä kuin puolustajana pelaava Kimmo Posti toi joukkueen taas kahden maalin päähän isännistä. Tästä osumasta Sastamolo ei hätkähtäny, vaan Niko Kvist maalasi joukkueelleen seitsemännen kerran heti seuraavassa vaihdossa. Kvist pääsi kiertämään torniolaisten maalin takaa täysin vapaasti ja napautti terävän rannelaukauksen piirun tarkasti takatolpan juureen ja Niemelä oli yllätetty taas kerran matalalla laukauksella.

Sastamolo sai jäädytettyä pelin tempoa ja pidettyä  hyökkäykset pitkinä aina pelin viime minuuteille saakka, mutta tänään esille pompanneet kurittomat ja täysin typerät jäähyt saivat ikävää jatkoa. Tero Tikkala laukoi pallon vielä vihellyksen jälkeen kohti torniolaisten maalia ja tästä kaksiminuuttinen sopi erotuomari-Anttilan mukaansa tempaamaan vihellyslinjaan juuri sopivasti.

Viimeiset kaksi minuuttia Sastamolo taisteli kuin punaista näkevä rodeohärkä. Tämän ja monen muun alivoimataistelun ansiosta Sastamolo piti johtoaseman pelin loppuun saakka, vaikka ToPV pääsi vielä kaunistelemaan lukemia vielä 12 sekunttia ennen päätössummeria.

90-päinen kotiyleisö näki viihdyttävän ja ajoittain tunnepitoisenkin ottelun. Sastamolo ansaitsi pisteet paremmalla pallollisella pelillään ja vahvasti taistelleen alivoimansa ansioista. Sastamolo kärsi pelin katkonaisuudesta, sillä tasakentällisin peli oli Sastamolon hallinnassa. Pelin rikkoinaisuus sai aikaan kuitenkin sen, että hyvää jatkumoa viisikkopelille ei saatu. Maalivahtien osalta taisto kääntyi nyt nurinkurin edellisestä koitoksesta. Silloin ottelun ToPV:lle voitti maalivahti-Niemelä lähes yksistään, nyt Sastamolon maalilla Seppo Forsman veti pidemmän korren.

Taistelu jatkuu viikon päästä lauantaina. Vastassa Kajaanin Papas Kajaanin urheiluhallilla ja panosta riittää. Jos Sastamolo kaataa vahvana kotijoukkueena tunnetun kajaanilaisryhmän vähintään kolmella osumalla nousuhaaveet on olemassa. Samaan aikaan Kelyn olisi saatava kuitenkin vähintään tasapeli ottelusta OYUS:ää vastaan. Niin tai näin, kokonaisuutena tämä kausi odottaa vielä kermaansa kakun päälle. Vaikeista alkuasetelmista kauteen lähtenyt joukkue on parantunut peliä kevättä kohti ja jo nyt voidaan sanoa, että kausi on ollut plus-merkkinen. Mutta niin kuin sanottu, kakku on aina maittavampaa kerman kanssa.