Joulutauko ei tehnyt tepposia

Pitkä sarjatauko syyskauden jälkeen tuo aina lisämausteensa vuoden ensimmäisiin peleihin, mutta tällä kertaa se ei Sastamolon ja Tornion Palloveikkojen välisiin voimasuhteisiin vaikuttanut. Sarjan alemassa keskikastissa majailevat torniolaiset olivat juuri päätöslukemien 7-3 verran jäljessä hyvässä nousuliidossa olevia Kingsejä.

Tornio terävänä vastaiskuissa

Lähes satapäinen kemiläisyleisö näki tänään hyvävauhtisen suhteellisen tasokkaan vuodenavauksen salibandyn kakkosdivarissa. Varsinkin kotijoukkueen pelistä paistoi ajankohtaan nähden yllättävänkin kypsät ja virheettömät otteet. Niin avauserässä kuin läpi ottelun, Sastamololla oli pallonhallinta suuren osan ajasta. Ottelun avausmaali syntyi ensierän puolivälissä, kun Ville Mänty teki kierron päätteeksi numeroiksi 1-0 kotijoukkueelle. Sastamolon hallitessa pelitapahtumia ToPV keskittyi osa-alueeseen, jonka rajakaupungin miehet taitavat erinomaisesti. Torniolaisten vastahyökkäyksessä pallo pelattiin poikittaissyötön päätteeksi ohi tänään maalissa pelanneen Juha-Pekka Laakson. Torniolaiset eivät ensierässä maalipaikoilla tai hyökkäyksillä ylipäänsä juhlineet, mutta jo seuraavassa vaihdossa oli odotettavissa lisää. Ajassa 12.09 Sastamolon pelaajat pelasivat hyökkäyspäässä itsensä ulos tilanteesta ja taas soi omissa 2vs1-hyökkäyksen päätteeksi. Viimeistelijänä Kimmo Laukkanen vierasjohdoksi 1-2.

Tämän jälkeen kemiläisillä oli omat paikkansa maalintekoon. Maalin takaa tulleista syötöistä päästiin sutimaan useaan kertaan kohti maalia, mutta hieman epäonnistuneiden ratkaisuyritysten päätteeksi Janne Niemelällä oli helppo työ korjata pallot näppeihinsä. Erän loppupuolella tämä samainen kuvio sai kuitenkin onnistuneen päätöksen. Jaakko Kvist tarjoili ja Juha Tammela laukoi pallon verkkoon maalivahdin käsien kautta ja tilanteeksi 2-2.

Hienoja tilanteita, upeita torjuntoja ja historian havinaa

Toisessa erässä ToPV niitattiin ratkaisevasti maanrakoon Sastamolon toimesta. Kun erä oli vanhentunut 40 sekuntia Tornion huolimaton maalineduspeli nosti taas päätään. Jaakko Kvistin taas tarjoilessa maalin takaa nyt vuorostaan Niko Kvistille, oli velipojalla helppo työ nostaa pallo lähietäisyydeltä maalin ylänurkkaan kenenkään häiritsemättä.

Muuten siisti ottelu sai toisessa erässä hieman ikäviä piirtetiä, kun ToPV:n Harri Hyvärinen ajettiin kentältä. Tilanne sai alkunsa torniolaisten maalinedustalla, jossa suoraan ilmasta tullutta palloa tavoiteltiin useammankin kaverin voimin. Keskellä neljän viiden pelaajan rypästä palloa kurotti maalivahti Niemelä, joka rytäkän keskellä työnnettiin kumoon. Tästä tilanteesta kimpaantuneenaa Harri Hyvärinen kohdisti änkyränsä Sastamolon Tapio Ala-Rautalahteen, joka puhtaan niskalenkin päätteeksi laski lukua Tervahallin tatamilla pienen tovin. Tilanteesta Hyväriselle ottelurangangaistus ja Kingseille tiedossa viiden minuutin ylivoimapeli.

Ylivoiman Kings ja Jaakko Kvist käytti hyödykseen tehden ottelun trendin mukaisesti maalin takaa tulleesta syötöstä tilanteeksi 4-2. Muuten kuin tuloksellisesti ottelun ainoa Sastamolon ylivoima oli varsin ponneton. Peli meni pallon siirtelyksi ja ylivoiman aikana vaarallisin maalipaikka nähtiinkin Sastamolon maalilla. ToPV:n Juha Nevalalle pedattiin hienolla hyökkäyskulmasta tulleella syötöllä tuhannen euron maalipaikka, mutta niin vain Sastamolon J.P Laakso sai jonkin raajansa venytettyä reikäpallon eteen ja tilanne säilyi lukemissa 4-2. Pelinkuvan kannalta suuri torjunta muutenkin oivan ottelun pelanneelle Laaksolle.

Jäähyn jälkeen erä olikin entistä vahvemmin Sastamolon. Torniolaismaalivahti Janne Niemelä sai näyttää parastaan, kun varsinkin trio N. Kvist-Tammela-J. Kvist höystettynä pakkiparilla T. Kvist-Teikari namutteli kaksi sellaista maalitilannetta, josta yleisö sai todella aiheen pienimuotoiseen kohinaan. Sastamolo teki kuitenkin erän loppupuolella kaksi maalia Niko Kvistin ja Tapio Ala-Rautalahden toimesta. Jälkimmäisessä 6-2 maalissa Sastamolo sai karvauspelinsä puremaan ja Juha Tammela pääsi vääntäytymään väkisin maalille, josta helpottava syöttö Niko Kvistille ja pallo maalin kattoon.

Tehopiste oli Juha Tammelalle järjestyksessään numero 204. Sastamolo-paidassa ja tämä tarkoitti sitä, että kymmenen vuotta Sastamolon kaikkien aikojen pistepörssiä hallinut Jiri Holpainen sai väistyä tässä tilastossa kakkossijalle.

Rutiinilla loppuun

Sastamolon parantuneet otteet ovat kulmioituneet tällä kaudella ehjiin ja viisaasti pelattuihin päätöseriin. Nytkään neljän maalin johtoasemassa ylimielisyyteen tai toisaalta passiivisuuteen ei sorruttu, vaan oma peruspeli puri edelleen ja torniolaiset näyttivät ehkä hieman väsähtävänkin jossain vaiheessa erää. Palloa hallittiin hyökkäyskulmissa, eikä torniolaisia päästetty juurikaan käyttämään vastahyökkäysasettaan.

ToPV pääsi kokeilemaan päätöserässä kaksi kertaa ylivoimaa, mutta yritykset olivat varsin ponnettomia ja vailla laukauksia hyviltä sektoreilta. Ensimmäisen ylivoiman aikana verkko toki soi, mutta soitannan aiheuttaja olikin Sastamolo ja Jaakko Kvist. Jaakko Kvist pääsi keskialueen pallonriiston kautta puolittain laidasta läpi ja laittoi pallon olemattoman pienestä raosta rannenapatuksella etuylänurkkaan ohi maalivahti Niemelän. Loistava suoritus Sastamolon ehkä päivän parhaalta pelaajalta.

Erän loppupuolella torniolaiset saivat vielä pientä mylläkän poikaista Sastamolo-maalille, mutta ajassa 52.55 tullutta 7-3 maalia lähemmäs ToPV ei päässyt.

Hyvä peli Sastamololta Tornion laittaessa vastaan sen minkä kykenivät. Kingsin puolustus eritoten pelasi varsin virheettömän ottelun. Hyökkäyspäässä onnistumiset jakaantuivat tasaisesti tuttujen tehomiehien ympärille.