Sastamololle avauspisteet jatkosarjassa

Sastamolo sai ensimmäisessä jatkosarjan kotiottelussaan vastaansa Sbandyn Lahdesta, joka oli avausottelussa pelannut yhdeksällä kenttäpelaajalla ja ottanut kuokkaan Hatsinalta lukemin 12-5. Ei saanut Kemin reissukaan runsaita pelaajamassoja liikkeelle Lahdesta, vaan mukana oli vaivaiset seitsämän kenttäpelaajaa. Vahinko vain, sillä nyt kemiläisyleisö näki vastustajan pelityylistä johtuen varsin laiskavauhtisen ja ajoittain jopa väsyttävän ottelun, vaikka kyseessä piti oli molemmille joukkueille yksi kauden kiihkeimmistä koitoksista.

Sbandy pidetään pelissä mukana

Avauserän ensimmäisillä minuuteilla näytti, että Sastamololla ei tulisi ottelussa minkäänlaisia vaikeuksia, niin passiivinen ja saamaton vierailija oli. Lahtelaisilla ei pelaajakaartin kapeuteen nähden ollut juurikaan muuta mahdollisuutta kuin lähteä otteluun sumputustaktiikalla vastahyökkäyksiin panostaen. Ottelun ensiminuuteilla sumppu oli varsin reikäinen ja Kingsit pääsi vyöryttämään maalipaikoille helpon oloisesti. 1-0 maali nähtiin ajassa 02.07, kun pallo kierrätettiin puolustaja Teemu Kvistin kautta pakki-pakki syötöllä Mikko Teikarille. Teikari laukoi suoraan syötöstä kohti maalia ja maalivahdista kimmonneen paalupallon suti maaliin Juha Tammela. Minuuttia myöhemmin oli asialla sama tuhoduunari, syöttäjänä tällä kertaa Jaakko Kvist.

Ajassa 05.07 lahtelaiset pääsivät peliin mukaan todellisella lahjaosumalla. Pelaajavalmentaja Janne Keränen heitti puolesta kentästä liitelevän kaaliperhosen kohti maalia ja tuo liitelevä ötökkä löysi kuin löysikin tiensä verkon perukoille. Maalin voi ottaa piikkiinsä kotijoukkueen pelin aloittanut kassari Seppo Forsman, vaikka maalin edessä maskia olikin.

Sbandyn ensimmäisestä maalista ei ehtinyt kulua kuin parisen minuuttia, kun runkosarjassakin huimat tehot tehnyt Juha-Pekka Utriainen aloitti yhden miehen maalitalkoot 2-2 tasoitusosumallaan. Taitava Utriainen oli läpi pelin Sbandyn parhaita varsinkin kaverin kiertolaukaus todettiin lähtevän arvaamattomasti ja lujaa. Hyökkääjän tilille merkittiin ottelussa viisi osumaa.

Molempien maalatessa erässä vielä kertaalleen oltiin ajassa 10.50 tilanteessa 3-3. Nämä ensierän jälkeiset numerot eivät pelitapahtumia kuvanneet, sillä niin ilmaiseksi lahtelaiset maalinsa saivat. Puolenkymmentä hyökkäystä kohti Sastamolo-maalia ja kaikki kolme osumaa olisi ollut paremmalla peittopelillä tai onnistuneella maalivahtipelillä nollattavissa. Kotijoukkueen maalivahti Forsmanin iltapäiväpuhde päättyi ajassa 10.50 Sbandyn lätkäistyä kolmannen maalin neljännellä tai viidennellä laukauksella kohti maalia.

Ensierän jälkimmäisellä puolikkaalla Sastamolon aktiivinen karvauspeli hieman löystyi ja vastustajan alakerta pääsi liian helpolla avaamaan peliä.

Avauserä selkeästi Sastamolon, vaikka peruutteleva Sbandy materiaalinsa nähden hyvin perässä sinnittelikin.

Peräpää vuotaa edelleen

Toisessa erässä Sastamolo takoi viisi maalia, mutta se ei riittänyt vielä lopullisesti Sbandyn kannoilta karistamiseen. Lahtelaiset tekivät erässä kolme osumaa Kingsin puolustus- ja maalivahtipelin uinaillessa.

4-3 johto-osuma oli päivän komeinta antia. Sastamolo pyöritti palloa lahteisten päädyssä ja pyörityksen päätteeksi Tapio Ala-Rautalahti antoi reunan tuntumasta makoisan poikkisyötön vastakkaiselle puolelle kenttää Jari Poikelalla, jonka ranneruoska rähisi maalin arvoisesti.

Noin minuuttia myöhemmin Sastamolo lisäsi johtoaan viiteen kolmeen. Jaakko Kvist päästettiin vasemmalta kaistalta kenenkään estelemättä läpi. Kvist hyödynsi tilan ja napakka rannelaukaus päätyi Antti Torilan vartioiman maalin alanurkkaan. Peli näytti taas olevan mallillaan, eikä lahtelaiset päässeet pelinavauksessa juuri puolta kenttää pidemmälle. Kunnes taas poksui. Edessä oli musta hetki.

Keskialueella useita One Man-Show kikkojaan ottelussa esittänyt Juha-Pekka Utriainen pääsi vasemmasta laidasta kierrolle kohti keskustaa ja matala laukaus yllätti Juha-Pekka Laakson. Taas vaarattoman näköinen tilanne, josta vastustaja pääsi kuin varkain iskemään.

5-6 osumansa Utriainen teki läpiajosta. Sastamolo pelasi hyökkäyspäässä turhan uhkarohkeasti molempien puolustajien ollessa syvällä hyökkääjien tukena. Tästä seuranneesta pistohyökkäyksestä Utriainen läpiajoon ja palloa maaliin. Sastamolo otti kahdessa minuutissa yhteensä kolme kertaa lukua, kun Utriainen tasoitti vielä ajassa 28.51 kiertolaukauksen päätteeksi.

Kingsit sai erään vielä kaksi osumaa, eikä pelissä sen suurempaa hädän päivää ollut. Harmi vain, että vastustaja roikkui edelleen mukana helpon oloisilla maaleilla pallokontrollin ollessa lähes nollissa.

Pelailua loppuun

Ottelun voittajasta ei päätöserässä ollut minkäänlaista epäselvyyttä. Sbandyn seitsämän urheaa soturia odotteli päätössummeria, eikä vastahyökkäyksiinkään ollut enää energiaa. Sastamolon maalatessa vielä kaksi kertaa oli loppulukemat 10-6.

Totuuden nimessä on kuitekin sanottava, että jos Kingsin maalivahtipeli olisi ollut normaalitasolla, puolet omiin tulleista maaleista olisi ollut nollattavissa. Vieraat pääsivät laukomaan ottelussa maalia kohti ehkä juuri ja juuri kaksinumeroisen määrän, mutta samaan hengenvetoon on kuitenkin sanottava, että tällaiset ottelut ovat vaikeimpia juuri maalivahdille.

Sbandy ei itsestään jättänyt oikein minkäänlaista kuvaa. Pari taitavaa hyökkääjää, joiden pikkunätti kikkailu meni ajoittain ylimielisenkin oloiseksi pallon hautomiseksi. Puolustusalueelle jäi sumpputaktiikasta huolimatta liikaa vapaita neliöitä, joissa valkoiset pääsivät temmeltämään.