Hyvä pelaaminen ei riittänyt pisteisiin

Sastamolo Kings-RSB-Team 5-6 (1-2, 3-2, 1-2)    [ottelukuvat]

Sastamolo jatkoi lauantaina takaa-ajoa kohti sarjan terävintä kärkeä ja karsintapaikkaan oikeuttavaa sijoitusta kahden joukkoon. Haaste oli kuitenkin kova, sillä vastaan asteli syyskaudesta otteitaan petrannut ja hurjassa maalintekovireessä kulkeva RSB-Team Rovaniemeltä. Rovaniemeläiset olivat mättäneet viimeisessä kolmessa ottelussa peräti 47 osumaa vastustajan verkkoon, ja tuota maaliruiskua oli sinipaitojen tarkoitus lähteä tukahduttamaan. Kaikkinensa Sastamolo onnistuikin aikeissaan varsin mainiosti tehden pelistä vieraille varsin vaikean, mutta se tärkein - eli kaksi sarjapistettä lähti mustapaitojen mukaan Napapiirille.

Sastamolo on kääntänyt useita pelejä kauden aikana itselleen erinomaisella avauserän pelaamisella, jota kautta ollaan saatu useamman maalin johtoasemia. Nyt avauserän vei kuitenkin vierailija lukemin 1-2, joskin Sastamolo paransi peliään erän vanhetessa ja toinen eräpuolisko olikin jo selkeästi ensimmäistä kymppiä parempi.

RSB teki avauserän maalinsa ja myöhemmin käytännössä ratkaisi pelin vahvalla ja suoraviivaisella hyökkäysalueen pelaamisella, jossa palloa toimitettiin maalille liki paikasta kuin paikasta. Tällä kaudella valmentajaksi jääkiekon parista tulleen Jari Tennon kädenjälki näkyy selkeästi joukkueen pelitavassa, joka on muuttunut aikaisemmilta vuosilta tutusta vahvasta pallollisesta pelaamisesta ja pitkistä hyökkäyspään palloralleista enemmän suoraviivaisempaan suuntaan. Palloa ei hiota enää pitkään alakerrassa ja suorat hyökkäykset pyritään päättämään mahdollisimman nopeasti maalipaikkaan. Tennon peluuttama, vahvasti jääkiekko-vivahteinen pelitapa sopii kyllä joukkueelle siinä mielessä, että mustapaidat ovat aina tunnettu fyysisyydestään ja juoksuvoimastaan.

Tennon pelikirjan oppeja noudattaen ja Juti-kieltä mukaillen, "kiakkoo toimitettiin" maalille ajassa 01.19, kun vieraiden kapteeni Jani Mustonen yllätti kotijoukkueen puolustuksen ja maalivahti Seppo Forsmanin sokkotoimituksellaan maalin taustalta. Summissa maalille rätkäisty pallo vaihtoi ensin suunta Sastis-puolustajan lavasta ohjautuen maalivahti Forsmanin varusteiden kautta verkkoon. 0-2 osumasta vastasi Sastamolo-lähtöinen Jaakko Korhonen, joka oli terävänä maalin edessä jatkaen Pekka Juntusen  laukoman paluupallon maaliin. Sastamolon saatua erän vanhetessa enemmän pelistä kiinni oli Kimmo postin aika avata pellit Sastamolon sinisissä. Vahvasti läpi ottelun hyökkäyksiä tukenut ja kolme osumaa puolustajan paikalta latonut Posti napautti oman reboundinsa sisään ajassa 13.55. Maali oli Postin 100. tehopiste II-divarissa.

Avauserän jäljiltä Sastamolo oli astetta viisaampi kaverin pelaamisen suhteen. Karvaus oli ollut alusta pitäen liki päätylankkuun nostettu, mutta puolustajien ja hyökkääjien välillä etäisyydet olivat ajoittain niin pitkät, että pitkillä avauksilla ja toiseen aaltoon pelaamisella vieraiden "ylipelaaminen" saataisiin kuitattua nopeasti maalipaikkoina. Kotijoukkueen pelisuunnitelma toimikin toisessa erässä ja erätasolla voidaan puhua ehkä parhaasta yksittäisestä erästä, jota Sastamolo on tällä kaudella pelannut. RSB:n karvausta saatiin puhkottua kerta toisensa jälkeen ja hyökkääjien ollessa 1vs.1 tilanteissa jatkuvasti vieraita edellä lähti Sastamolon peli rullaamaan toisessa erässä toivottuun suuntaan. Joukkue vastasikin erän kolmesta ensimmäisestä maalista.

Ensin puolustaja Posti napautti päivän toisen osumansa Harri Kurkelan erinomaisen pyörähdys-syöttö kombinaation päätteeksi. Toisessa osumassa Sakarin Nikkinen oli ensin puolittain laidasta läpi ja maalinedustalla pomppineen pallon löi verkkoon Samuli Metsävainio. 4-2 osuman teki ajassa 32.04.  Mikko Mettovaara, joka laukoi pallon matalana ohi maalivahti Olli Karvosen.

Sastamolon erinomainen ja tasapainoinen toinen erä sai tumman läiskän kilpeensä, kun minuutin nukahduksen jälkilöylyinä RSB tuli yhtäkkiä tasoihin. Molemmista maaleista vastasi sarjan paras maalineduspelaaja, köyhän miehen Juho Järvinen eli Mika Karusaari. Molemmat maalit syntyivät - kuinkas muuten, irtopalloista maalin edestä. Ensin Sastamolon karvaus- ja puolustuspelissä nukahdettiin pelin keskustan jäädessä täysin tyhjäksi sinipaidoista. Pallo pelattiin laitaa pitkin Mikael Vähäsarjalle, joka pääsi jatkamaan pallon turhan rauhassa Mika Karusaarelle keskustaan. Karusaari yritti kerran, yritti toisen kerran ja verkko soi Karusaaren napautettu oma paluupallo maaliin. Minuuttia myöhemmin Karusaari löi kolmen Sastamolo-pelaajan ympäröimänä pomppupallon verkkoon ja tilanne tasan.

Harmittava, minuutin mittainen synkkä jakso Kingsin muuten erinomaisessa toisesssa erässä. Mutta samanlaisella pelaamisella kolmannessa erässä RSB kaatuminen olisi täysin mahdollista.

Kolmas erä alkoi joukkueiden jäähyillessä molemmin puolin. Ensin Harri Kurkela passitettiin kotijoukkueesa pikkukakkosella päällä pelaamisesta. Tämän alivoiman Sastamolo kuitenkin kesti, mutta heti perään ottelussa muuten erinomaisesti viheltänyt tuomaripari Tölli-Määttä meni pelaajien vipuun pariinkin otteeseen. Ensin mustapaitainen RSB-pelaajaa otti siivet allensa Kingsin maalin edustalla, ja maalivahdin ja RSB hyökkääjän väliin rientänyt Teemu Kvist passitettiin jäähyaitioon syynä vaarallinen peli. Tilanne kuittaantui kuitenkin reilu minuuttia myöhemmin, kun Jaakko Korhonen lähti istumaan kakkosta samasta syystä, Kingsin pelaajan avittaessa rikkeen esille tuomisessa laidan vierellä tapahtuneessa pienessä kontaktissa. Tämän rangaistuksen pystyi Sastamolo myös hyödyntämään. Ylivoimatilanteessa Jaakko Kvist sai pallon kulmassa ja RSB:n antaessa Kvistille painetta kaksin miehin kulmaan jäi tulikuuma Kimmo Posti keskustaan vapaaksi. Hieno lättysyöttö Kings-hyökkääjältä Postin lapaan ja kokenut kehäkettu laukoi illan kolmannensa.

Sastamolo ei pystynyt pitämään johtoasemaansa kovinkaan kauaa, kun minuuttia myöhemmin Mikael Vähäsarja rankaisi. Sastamolon karvauspeli mureni aavistuksen ja vieraiden hidas lähtö omasta päästä toteutui juuri niin kuin se oli suunniteltukin. Mikael Vähäsarjalla sai turhan paljon vapaita neliöitä pelin keskustassa ja pienen spurtin päätteeksi lähetetty rannelaukaus löysi tiensä ohi Forsmanin.

RSB:n voittomaalissa Sastamolon oma koira puraisi, kun Jaakko Korhonen maalasi joukkueellen elintärkeän kuudennen osuman. Pekka Juntunen otti pallon ensin taidokkaasti maalin takana laidan yläpuolelta peliin, toimittaen pelivälineen maalin eteen Korhoselle, joka laukoi pallon saman tien maalin kattoon ajassa 52.43. Maaliin johtanut tilanne aiheuti Sastamolo-leirissä pienoista protestointia, sillä joku toinen tuomari olisi voinut viheltää tilanteen Kingsin vapaalyönniksi korkean mailan vuoksi, mutta tällä kertaa tuomarit näkivät tilanteen toisin.

Viime minuutit Sastamolo antoi hyvää painetta RSB päätyyn ja maalipaikkojakin olisi ollut ihan tasoitukseen saakka. Jaakko Kvist pääsi puolittain läpi, mutta ratkaisu päätyi maalivahdin suojuksiin. Myös ilman maalivahtia pelattaessa kotijoukkueella oli omat tonttinsa, kun vielä aivan viime sekunneilla Harri Kurkela pääsi laukomaan muutamasta metristä, mutta laukaus painui ohi maalin.

Päätöserään Sastamolo ei kuitenkaan saanut aivan sellaista puristusta, mitä toisessa erässä mutta aavistuksen huolellisemmalla puolustamisella homma oltaisiin voitu hoitaa ja vieraat pitää nollilla päätöserässä. RSB näytti kuitenkin kovuutensa ja sen, minkä vuoksi joukkue on pystynyt jyräämäään viime otteluissa vastustajien yli kahdellakin kentälle. Nyt Sastamolo pystyi pitkästä aikaa todella haastamaan rovaniemeläiset ja avaimet voittoonkin olisi ollut. Kotiyleisölle tarjottiin kuitenkin eittämättä kauden kovatempoisin ja hyvä tasoinen ottelu, jossa myös erotuomaripari oli ilahduttavasti pelin tasolla. Sastamolon onnistujat olivat ottelussa kolme osumaa laukonut Posti ja muutoinkin hyökkäyssuuntaan erinomaisen pelin pelannut kakkoskenttä. Kunniamaininta ottelusta täytyy antaa myös ensimmäisen pelin edustusjoukkueessa pelanneella Janne Korvelalle, joka haastoi RSB-puolustajia ennakkoluulottomasti ollen hyvä piristysruiske kolmosketjuun.