Sastamolo niittasi RSB:n päätöserässä

Sastamolo Kings-RSB-Team 7-2 (0-1, 2-1, 5-0)

Sastamolo Kings sai kauden toiseen otteluunsa vastaan RSB-Teamin, joka on ollut kemiläisille kahtena viime kautena mahdoton pala purtavaksi. RSB oli voittanut ennen tätä kamppailua kaikki neljä kohtaamista ja kun viime kauden ottelut olivat pelillisesti selkeästi RSB-voittoisia, niin Sastamolo oli kovan haasteen edessä mieliäkseen pisteille viime keväänä divarikarsinnoissa pelannutta rovaniemeläisnippua vastaan. Harjoituskaudella joukkueet pelasivat vastakkain kolmeen otteeseen ja RSB oli joka kerran parin kolmen maalin verran parempi, mutta viimeisen kohtaamisen perusteella Sastamolo-leirissä pystyttiin aistimaan voiton olevan otettavissa vielä kauden aikana, kun hölmöt henkilökohtaiset virheet jätetään pois.

Kotijoukkueen leirissä tiedostettiin vastustajan parin avainpelaajan puuttuminen, mutta silti Sastamololta vaadittaisiin liki täydellinen onnistuminen jotta ottelusta lähtisi pisteitä mukaan. Sastamolo oli saanut jalkeille parhaan miehityksen ja joukkue pelasi läpi ottelun kolmella hyökkäysketjulla ja kahdella pakkiparilla.

Kurinalaista molemminpuolin

Avauserä oli maalipaikkojen valossa varsin tasainen RSB:n onnistuessa maalinteossa kertaalleen ja Sastamolon hukatessa muutaman maukkaan tekopaikan. Sastamolon alivoimapelaaminen on ollut harjoitusotteluissa ja sarjan avausottelussa totaalisen surkeaa, eikä päivän ensimmäinen alivoimahetki antanut toivoa paremmasta. RSB ei tarvinnut jauhaa ylivoimaansa kuin 25 sekuntia, kun Mika Heinosen pitkä kierto päätyi hienoon poikkisyöttöön takatolpalla väijyneelle Pekka Juntuselle, jolla oli helppo työ siirtään vieraat 0-1 johtoon. RSB sai kokeilla ylivoimapeliään vielä pariin otteeseen erässä, kun isäntiä komennettiin jäähylle syystä ja toisesta. Sastamolo sai alivoimapeliinsä pelin edetessä kuitenkin sellaisen juonen, että RSB:tä ei päästetty enää liiemmin maalipaikoille ja Kings pystyi tappamaan yhteensa neljä pikkukakkosta ottelussa. Avauserä oli kotijoukkueelta hyvä. Vastustajan avauspelaaminen hyydytettiin muutamaan otteeseen niin, että varsin rohkeasti omassa päässä pelaavat mustapaidat jäivät vaille syöttösuuntia ja nopean riiston jälkeen Sastamolo pääsi suoraan maalipaikkaan. Myös oman pään pelaamisessa kotiläksyt oli tehty huolella. Tiedossa oli, että vieraat pyrkivät yli keskialueen ja hyökkäyspäässä siirtelemään palloa ahkerasti poikki kentän. Nyt aiemmista kohtaamisista tuttua syöttörallatusta ei juurikaan nähty, vaan Sastamolo pystyi tukkimaan keskustaa hyvin ja pallollisessa miehessä oli jatkuva paine.

Toinen erä ei ollut kotijoukkueelta aivan niin ehjä kuin ensimmäinen, mutta nyt maalipaikoissa saatiin ansaittuja onnistumisia. Pitkään odotetun kotijoukkueen avausosuman satapäinen Tervahallille pakkautunut kotiyleisö näki ajassa 29.54, kun Teemu Kvist kirmasi keskialueella pyörineeseen irtopalloon siirtäen pelivälineen nopeasti laukaisupaikkaan hakeutuneelle Jari Poikelalle, jonka ranneruoska viuhui takayläkulmaan ohi hölmistyneen Petri Oljakan.

RSB meni ottelussa vielä 1-2 johtoon ajassa 35.49, mutta siihen loppui rovaniemeläisjuhlinta. Sastamolon tasoitusosuman teki nasevaan paikkaan Rovaniemen vahvistus Jouni Sarajärvi heti RSB:n johto-osuman perään. Erän viimeinen viisiminuuttinen oli kuitenkin RSB:n hallintaa ja Sastamolo-paketti omassa päässä oli lievästi hajallaan vieraiden päästessä puhkomaan pelin keskustaa turhan helposti. Erän lopulla näyttikin sille, että Kings-nutussa alkaisi jalka hieman painaa, mutta tärkeintä oli että RSB pidettiin erän lopussa nollilla. Seppo Forsman teki Kings-maalilla toisessa erässä pari jopa pelin ratkaisevaa torjuntaa juuri niillä hetkillä, kun kenttäpelaajien jaloissa alkoi painaa ja maalivahtia tarvittiin viimeisenä lukkona.

RSB:n kiriä jää näkemättä

Päätöserään lähdettäessä olisi voinut odottaa että RSB lisäisi kierroksia myllyyn ja juoksisi toisen erän lopussa pikkaisen sipanneen Kings-ryhmän yli, mutta toisin kävi. Sastamolo pelasi kolmannessa erässä varsin kypsää peliä uskoen paikkojen realisoituvan vielä maaleina tulostaululla ja kahdella kentällisellä pelanneen RSB:een usko omaan tekemiseen alkoi pikku hiljaa hiipua ja jalkakin painaa Sastamolon mennessä heti erän alussa 3-2 johtoon, lisäten johtoa parilla maalilla ajoissa 52.43 ja 54.04. RSB ei päässyt käyttämään kirivaihdetta oikein missään vaiheessa kolmatta erää. Hyökkäysalueella joukkue ei päässyt laitojen vierustoilta pois, eikä laukauksia saatu juurikaan kohti Forsmanin-maalia, vaan useimmiten Sastamolo-puolustus tukki laukaisusektorit. Viimeisenä oljenkortenaan RSB käytti vielä pitkän roikkupallon heittämistä Kings maalille, mutta mitään ihmeempää ei mustapaidat roikkupalloilla saaneet aikaan.

Sastamolo tarjosi päätöserässä kotiyleisölle maukkaita maaleja. Kolmannesta maalista vastasi Tero Tikkala, joka sai hienon kaaressa lapaan tippuneen läpisyötön Jussi Pirttikankaalta ja Tikkala siirsi pallon maltilla ohi Oljakan. 2-4 maali tuli vapaalyöntikuvion päätteeksi Kimmo Kankaan juostessa koko RSB-viisikon pyörryksiin päätyen takatolpalle, johon Teemu Kvistin syottö löysi kuin nakutettuna ja Kangas ohjasi pallon lähietäisyydeltä nuottaan. Tarina ei kerro, oliko kuvio suunniteltu juuri tällä tavoin suoritettavaksi, mutta tulos oli toivotunlainen. Vapauttavan 5-2 osuman Kingseille iski Jari Poikela ylivoimalla pallon liruessa ohi maskissa olleen maalivahti-Oljakan. Harri Korhonen käynnisteli Kingsin voitontansseja ajassa 59.13 sivaltaessaan pallon tyhjiin ja tehden samalla ensimmäisen maalin kakkosdivaritasolla. Poikela viimeisteli hattutempunsa vielä aivan ottelun viime hetkillä lyöden pallon vielä kertaalleen tyhjään reppuun.

Briljantti, lähes täydellinen onnistuminen kotijoukkueelta. Olihan vastassa joukkue, jonka kaataminen ei ole ollut viime vuosina aivan joka päiväistä herkkua. Ja kun pisteet tulivat vielä sellaisella esityksellä, mitä valmentaja Jaakko Kvistin pelikirjaan oli ennen peliä piirretty, eikä yksikään palanen pettänyt, niin tyytyväisiä voidaan Kings leirissä lauantai päivän antiin olla.

Viikon päästä kotiotteluiden sarja jatkuu, kun meri-lappilaiselle salibandy-yleisölle tarjotaan makeaa mahan täydeltä. Tervahallille vastaan tömistelee kauden vahvasti aloittanut Tornion Palloveikot, joka on voittanut sekä Limingan vieraissa että Raapon kotonaan.

Valmentaja J. Kvistin kommentit ottelusta:

- Hieno, tasapainoinen esitys kaikilta kolmelta viisikolta, maalivahtipeliä unohtamatta. Vastustajan peli oli analysoitu ja demottu tuossa männä viikolla aika tarkoin ja siten pystyttiin riisumaan kyllä kaveri aseistaan. Voitto, ties monen vuoden jälkeen rakkaasta vihollisesta maistuu normaalia paremmalta ja toivottavasti tästä saadaan positiivinen energia tulevaan.

Jos itse peliin mennään, niin kyllähän meilä oli pakka aika hyvin kontillaan. Kaikki ennakkoon pelätyt viisikon repivät poikittaissyötöt pystyttiin eliminoimaan ja mikä tärkeintä, avauspeli pidetettiin selkeenä, mutta kuitenkin tarpeeksi tehokkaana kovaa päätykarvaa vastaan. Loppunumerot ehkä mairittelee kuitenkin meitä, sillä viimiset kaksi tehtiin tyhjiin ja kyllähän nuo kaks ensi erää oli rehellisyyden nimissä aivan maalin peliä. Kokonaisuudessaan erittäin tasokasta, yleisöön menevää  II–divarisalibandyä.