Kauden ehjin 60-minuuttia toi kolmannen voiton putkeen

Sastamolo Kings-Papas 9-3 (3-1, 2-1, 4-1)   [videokooste ottelusta]  [kuvia ottelusta]

Papas ja Sastamolo Kings tarjosivat alkukaudesta Kajaanihallin yleisölle melkoiset maalitalkoot, kun Papas mätti Kingsin maaliin 14 osumaa Sastamolon kahtatoista vastaan. Samaiset joukkueet kohtasivat lauantaina Tervahallissa. Vauhtia riitti ottelussa nytkin ja peli oli muutoinkin hyvätasoista salibandya, vaikka maaleja tehtiin pikkaisen hillitympään tahtiin. Sastamolo oli ottelussa 9-3 parempi ja jatkoi näin Papaksen alavireistä kautta. Kajaanilaisilla on viidestä viimeisestä ottelusta tilillään neljä tappiota ja yksi voitto, ja sarjasijoitus 7. on ennakko-odotuksiin nähden vaatimaton ja joukkueelle itselleen takuulla pettymys.

Vierailijat olivat muuttaneet pelisysteemiään Kajaanin ottelusta asteen pari passiivisemmaksi. Papaksen kotiareenalla joukkue karvasi Kingsin pelinavausta aivan päätylaudasta saakka läpi ottelun, ja vaikka nytkään joukkue ei sinäsä peruutellut tai sumputtanut, niin suurin pyörremyrskyvaihde oli karvauspelaamisesta jätetty kauden ensimmäisiin otteluihin.

Avauserä oli kenttätapahtumiltaan tasaista pelaamista, joskin Sastamolo pystyi hyvin prässäämään keskialueella Papaksen hyökkäyksiinlähtöjä ja ajoittain näytti sille, ettei vieraat löydä konsteja suorille hyökkäyksille hitaissa pelinavauksissa. Sastamolo sai tukun katkoja keskialueella ja näistä tilanteista joukkue käänsi hyvin peliä maalipaikoille. Papaksen pääsi kokeilemaan erässä ylivoimaa kuuden peliminuutin jälkeen, mutta vanha kunnon Papas-kuvio 'kierrätys maalin takaa ja pallo maalille" ei toiminut takavuosien tapaan ja Sastamolon alivoimapeli piti pintansa. Kotijoukkue meni ottelussa 1-0 Jaakko Kvistin toimesta, veljenpoika Aleksin toimiessa syöttäjänä.

15-vuotias hyökkääjä A. Kvist pelasi ensimmäisen kokonaisen ottelunsa Kings paidassa ja lisääntyvä peliaika näyttäisi kehittävän nuoren sentterin pelaamista viikko viikolta valmiimpaan suuntaan ja nytkin nuori mies pelasi J. Kvistin ja Sakarin Nikkisen välissä kelpo ottelun.

Sastamolo iski erässä vielä kahteen otteeseen, kun "Kajaanin kaataja" Tero Tikkalaksi pelin jälkimainingeissa nimetty Kings-hyökkääjä osui ensin ylivoimalla ja erän lopussa vastaiskusta. Kahdessa Papas-ottelussa tehot 10+2 värkännyt Tikkala osui ottelussa pari kertaa sellaiselta etäisyydeltä, josta harva olisi lähtenyt edes yrittämään. Laukauksia tuli pienistä kulmista ja osin kaukaakin, mutta niin vain Mikael Manninen yllätettiin Tikkalan toimesta neljään otteeseen tarkoilla tolpan juureen suuntautuneilla rannareilla. Papaksen maalista erässä vastasi Ilkka Kantola, joka pääsi sutimaan pallon maalin Lauri Heikkisen passattua maalin takaa.

Toinen erä oli kaksijakoinen kotijoukkueelta. Erän ensimmäisen kympin jälkeen näytti siltä, että toinen erä tahkotaan taas kuin suossa tarpoen pelastavaa summerin soittoa odotellen. Papas pääsi vyöryttämään hyökkäyksiään turhan helposti Sastamolon maalille, kun punaisten pelinavaukseen ei saatu halutunlaista painetta. Papaksen hyvä jakso sai palkinnon ajassa 29.50 pelaajavalmentaja Jani Lipsasen kuitattua saatu ylivoima jo 2 sekunnin jälkeen. Pallo vapaalyönnistä reppuun, syöttäjänä viime kauden Divarin puolustajien pörssikärki Mika Kemppainen. Sastamolo selvitti toisen jakson kurimuksensa hyvällä oman alueen puolustamisella ja maalivahti Janne Niemelän hienoilla torjunnoilla.

Sastamolo maalasi ottelussa seuraavaksi, kun vastaiskut tuottivat tulosta ajoissa 32.34 ja 34.33 tilanteeksi 5-2. Ensin peliä käännettiin komeaan tyyliin oikeasta laidasta ja Perttu Saarelan laidanvaihto vasemmalla kiitäneelle Jaakko Kvistille nostatti Tervahallin lauteille pienoisen huutomyrskyn Kvistin napauttaessa poikittaissyötöstä pallo maalin takanurkkaan. Jälkimmäisesta osumasta vastasi tehohyökkääjä Tikkala läpiajon päätteeksi.

Päätöserästä Sastamolo lähti hakemaan voittoerää edellisten tapaan, sillä peli oli ollut hyvässä kontrollissa 40-minuutin ajan. Komea 4-1 voittoerä viimeisestä 20-minuuttisesta saatiinkin, vaikkei selvät erälukemat aivan pelinkuvaa vastanutkaan. Papaksella oli erässä useita mahdollisuuksia hätyytellä selväksi erässä venynyttä Sastamolon johtoasemaa, mutta joukkue ei pystynyt hyödyntämään monia lähivaparimahdollisuuksia ja ylivoimia, joita joukkueelle siunaantui kaksi. Näissä erikoistilanteissa Sastamolon maalivahti Niemelä oli mies paikallaan torjuen mm. Jani Lipsasen one-timer laukauksia useaan otteeseen. Kaikkinensa Niemelä voitti maalivahtien kamppailun Papas-kassari Mannista vastaan varsin selkeästi, ollen yksi ratkaisupelaajista Kingsin oltua päätöserässä ajoittain kovassakin pyörityksessä.

Ontuvan maalivahtipelin lisäksi Sastamolo pystyi rokottamaan Papaksen pelaamisessa punapaitaisten puolustajien lievää hitautta. Sastamolon lähtiessä vastaiskuun Papas-pelaajat joutuivat useita kertoja rikkomaan kotijoukkuetta ja tästä tuloksena mm. kuusi kaksiminuuttista vierailijoille ottelussa, sen lisäksi että kotijoukkue teki suuren osan maaleistaan nimenomaan nopeilla harppuunahyökkäyksillä.

Maalivahti Niemelän lisäksi päätöserässä Sastamolon hyvin taistelleesta nipusta nosti päätään hyökkääjä Samuli Metsävainio, joka niputti kolmanteen erään puhtaan hattutempun. Metsävainio tuntuu tällä hetkellä olevan sellaisessa lennossa, että mies ehtii joka paikkaan mailoineen ja kun yhdelläkin kädellä näyttäisi ilmapalloihin osuvan ihan kohtuudella, niin helikopteri-tuuletuksia voidaan nähdä vastustajien kauhuksi tulevaisuudessakin.

Hieno ottelu Sastamololta ja eittämättä ehjin esitys koko kaudella. Päätöserässä joukkue joutui ajoittain kyykkimään pitkäänkin omalla alueella, mutta puolustuspeli oli koko joukkueelta erittäin uhrautuvaa, eikä Papaksen pallolliselle pelaajalle annettu yhtään ylimääräistä aikaa katsella syöttösuuntia. Kajaanissa erittäin kovaksi joukkueeksi todettu Papas ei tässä ottelussa parin ratkaisupelaajan poissaolon myötä ehkä parhaimpaansa yltäneet, mutta silti joukkue tarjosi kotijoukkueelle kovan vastuksen.

Sastamolon vuoden viimeinen ottelu ennen joulutaukoa on Haukiputaan Jatulissa, jossa vastaan astelee tasaisen pohjoislohkon kuudentena majaleiva Kely.