Hyvä peli - nolla pistettä

Sastamolo Kings-Papas 5-7 (2-1, 1-4, 2-2)

Sastamolo Kings sai sunnuntaina vastaansa yhden sarjan suursuosikeista Kajaanin Papaksen. Kajaanilaisten kausi oli alkanut tuloksellisesti täydellisesti, olihan joukkue ottanut kahdesta pelaamastaan ottelusta kaksi voittoa. Kajaanilaisten uudistunut valmennusjohto ei ole varmastikaan ollut täysin tyytyväinen omiensa otteisiin. Molemmat voitot ovat olleet maalin marginaaleilla saatuja ja kun omiin oli mennyt vielä ennen tätä ottelua 16 maalia, niin varsinkin puoluspään pelissä on vielä tekemistä.

Ennen ottelua kotijoukkueen leirissä tiedostettiin kaverin osaaminen ja oveluus hyökkäyspäässä, mutta niin vain viime kädessä Papas oli taitavampi ja rutinoituneempi juuri hyökkäysalueella, käytti paikat näyttävästi hyväkseen ja antaitsi sinänsä pisteet lukemin 5-7. Tappiosta huolimatta Sastamolo tarjosi vieraille kelpo sunnuntaipainit ja yleisölle hurjavauhtisen ja hyvätasoisen salibandyottelun.

Sastamolo onnistui esittämään ottelussa eittämättä kauden parasta peliään. Jo avauserästä lähtien peli saatiin painettua vastustajan päätyyn ja maalivahti Hakkaraisen maalilla kävi ajoittain mukavan oloinen vilske. Loukkaantumisen jäljiltä kentälle palannut Kimmo Kangas toi Ville Männyn ketjuun lisää jalkoja ja ysikakkosen pirteät otteet näkyivät tällä kertaa myös maaleina, kun Kangas vei joukkueensa johtoon ajassa 14.08.

Papas tasoitti muutamaa minuuttia myöhemmin, kun Papaksen yksi tehohyökkääjistä Anssi Sirviö sai sihdata palloa kauan aikaa maalin edessä ja sijoitti pallon lopulta varmasti ohi maalissa torjuneen Seppo Forsmanin. Kovavauhtinen, mutta siisti ottelu sai erän lopulla ikäviä piirteitä, kun Kings-pakki Mikko Teikari runnottiin kaukaloa vasten varsin kovin ottein. Tilanteessa 5 minuutin jäähyn saanut Markku Kauppila ja Teikari juoksivat kulmapalloon rinnakkain ja Kauppilan sinänsä puhtaasti kylki-kylkeä vasten tullut taklaus meni sanalla sanoen vaarallisen pelin piikkiin ja tilanteesta vitonen Kauppilalle. Ainekset pahempaan loukkaantumiseen oli olemassa, mutta onneksi Teikari selvisi tilanteesta lievästi turvonneella polvella ja pystyi jatkamaan peliä toisen erän alkupuolilla.

Ylivoimaa ja hyökkäysvoimaa

Sastamolo pääsi hyödyntämään ylivoimansa jo avauserän puolella, kun Teemu Kvistin poikkisyöttö läpi Papas-neliön löysi velipoika Jaakon, joka laukoi pallon komeasti pienestä kulmasta maaliin. Toisen erän alussa Sastamolo pääsi jatkamaan ylivoimaa vielä nelisen minuuttia ja heti alkoi tapahtua. Levottomasti Papas puolustuksen keskellä pyörinyt pallo lyötiin häkkiin Tero Tikkalan toimesta ja tilanne äkkiä 3-1 kotijoukkueelle. Sastamolo pelasi ylivoiman jälkeen vielä hyvää tasakenttäpeliä, mutta erän puolivälin paikkeilla ajatus pikkaisen karkasi ja Papas näytti kuinka palloa ladotaan maaliin, kun tilaa vähänkään tarjotaan. Vieraat tulivat maalin päähän vielä hyvissä voimissaan olevalla vanhalla kunnon Papas-kuviolla. Ylivoimalla pallo pelattiin maalin takaa poikkisyötöllä Mika Kemppaiselle, joka jatkoi sen suoraan maalin kulmalle kiiruhtaneella Jani Lipsaselle, joka takoi sydämensä kyllyydestä pallon maalin kattoon.

Seuraavat kolme maalia tulivat neljän minuutin sisään ja kaikki vierailijoille. Sastamolon ote omalla puolustusalueella herpaantui juuri sen verran, että Papas-pelaaja oli kerta toisensa jälkeen takatolpalla vapaana lapioimassa palloa tyhjiin namupasseista. Harmittava musta hetki kotijoukkueelta ja 3-1 johtoasema oli kääntynyt 3-5 takaa-ajoasemaksi.

Ei vaan riitä

Kolmannessa erässä kotijoukkueen sisällä tiedostettiin, että peli ei ole vielä ratkennut mihinkään suuntaan kunhan vain jalka saadaan liikkeelle täysipainoisesti sujuneen avauserän tyyliin. Kolmas erä olikin vahvaa äijämäistä rynnistystä nuorelta Sastamololta. Maalipaikkoja luotiin ja joukkue pääsi ansaitusti maalin päähän 5-6 ajassa 54.11, kun Jaakko Kvist runnoi pallon maaliin kovan hyökkäysmyllyn päätteeksi. Maalin jälkeen Kings jatkoi hyvällä otteella. Peli aukesi omalta alueelta, vaikka kajaanilaiset olivat hieman aktivoittaneet karvauspeliään.

Heti maalin jälkeen Jaakko Kvist tarjoili Tero Tikkalalle namupaikan oikeaan laitaan, mutta poikkisyöttöön ammuttu laukaus painui kohti päätyseinää ja Jarkko Hakkarainen ja Papas säästyivät tasoitusosumalta. Sastamolon hyvä ote ja ilmassa roikkunut tasoitusosuma lyttääntyi ajassa 58.26 harmittavalla tavalla Jaakko Kvistin menetettyä pallon oman puolustusalueen reunassa. Anssi Sirviö ei paikasta erehtynyt, vaan niittasi vieraille 7-5 osuman ja Sastamolon taistelulle oli käytännösä kongi kumahtanut.

Hyvätasoinen ja rehti ottelu molemmilta joukkueilta ja tuomaripari Anttila-Räsänen olivat myös hyvin tilanteiden tasalla. Maalivahtien torjunnat (Forsman 15, Hakkarainen 34) kertovat karua kieltään ottelun ratkaisuelementeistä. Papaksen taitotaso hyökkäyspäässä on yksinkertaisesti astetta tai kahta kotijoukkuetta parempaa ja ratkaisupaikoissa kajaanilaiset olivat jäätävän viileitä. Sastamolon liike hyökkäysalueella oli läpi ottelun varsin aktiivista, mutta varsinkin viimeiseen erään siunaantuneet maalipaikat olisi pitänyt käyttää paremmin hyväksi.