Papas niukasti parempi

Sastamolo sai Tervahallille lauantaina vastaansa toisen joukkueista, jonka sivujen ylläpito oli rankannut kauden ennakkoveikkailuissa kahden joukkoon sarjan päätteeksi. OYUS ja Papas ovatkin ottaneet tukevan paikan kahtena sarjan kärkijoukkueena jättäen päivän kierroksen jälkeen seuraaviin jo pientä hajurakoa. Tänään Tervahallin matolle tepasteli viime kauden päätteeksi Divarista pudonnut Kajaanin Papas.

Ottelusta voitiin odottaa kahden kurinalaisesti puolustavan joukkueen niukkamaalista, mutta silti vauhdikasta kohtaamista. Maaleilla ei mässäiltykään, mutta pelin tempoa ei ainakaan Sastamolo saanut nostettua sille tasolle, että viimeinen rutistus olisi saatu joukkueesta irti ja sarjan kärkijoukkue olisi kaatunut.

Tasapäin alusta loppuun

Sastamolo sai otteluun pitkästä aikaa koko miehistön terveenä jalkeille. Ville Mänty, Jari Poikela ja Jani Ruuska olivat taas pelikuntoisia loukkaantumisten jäjiltä. Ville Mänty palasi sorvin ääreen varsin pirteällä pelipäällä syöttäen joukkueen maaleista kaksi ja vääntäen tutusti tilanteita loppuun saakka. Jari Poikelan osalta peli päättyi jo toisessa erässä. Pelin jäkeiset tilanneraportit kertoivat solisluun menneen toisessa erässä poikki ja mies nähdään kentillä vasta ensi vuoden puolella.

Ottelu oli koko 60-minuuttisen tasapäistä vääntöä, eikä kummallekkaan joukkueelle syntynyt missään vaiheessa todellista "vyörytysjakosoa", jolloin peli oltaisiin ratkaistu suuntaan tai toiseen.

Avauserä oli tarkkaa pelaamista ja jo ensimmäisen kaksikymmenminuuttisen perusteella oli helppo sanoa, että erikoistilanteet ja virheiden minimointi ratkaisevat tämän pelin. Jo ensimmäisessä maalissa nämä kaksi pelillistä elementtiä nostivat päätään. Ensin Sastamolle turhaakin turhempi vaihtovirhe ja joukkue kärsimään kahden minuutin vajaapeliä. Tätä seurannutta ylivoimapeliä Papas ei jättänyt käyttämättä.

Papaksen ylivoima perustui jo toissa kauden II-divarissa herrojen Teemu Heikkinen&Mika Kemppainen väliseen palloralliin maalin takana, josta pallo tarjoiltiin joko viivalle suoraan lauottavaksi tai namupassina maalin eteen. Samat oli eväät ja samaisessa rallissa oli kotijoukkue Sastamolo tänäänkin. Papas haki maltilla paikkaa jauhaen palloa poikki kentän maalin takana ja Sastamolo-pakkien pelatessa itsensä liian lähelle kaukalon laitoja verkko heilui. Sarjan parhaisiin pelinrakentajiin kuuluva Heikkinen lähetti pallon täsmäpassina maalin eteen, josta Olli Hietajärvi jatkoi pelivälineen reppuun 14. kerran tällä kaudella.

Sastamolo tuli ansaitusti tasoihin ajassa 13.34 Jaakko Korhosen sudittua maalin edestä pallon ohi Papas-maalilla pelannen jarkko Hakkaraisen. Papas teki vielä erän loppuun 1-2 johto-osuman Sastamolon räikeästä harhasyötöstä oman maalin takana.

Pelissä mukana

Toinen erä ei juuri avauserästä poikennut pelinhallinnan ja maalipaikkojen vähyyden suhteen. Molemmat joukkueet olivat liikkeellä suhteellisen suoraviivaisella avauspelitaktiikalla, eikä palloa juuri puolustusalueilla leivottu. Papas avasi tänään peliä pitkällä kohti hyökkäysalueen kulmia, josta pallo pelattiin "toisesta aallosta" tulevalle hyökkääjälle maalin eteen. Sastamolo sai tukittua pelin keskustaan tulleet jättöpallot kuitenkin kohtuudella, eikä vieraita päästetty pallon kanssa maalin eteen.

Sastamolole tarjotiin etsikkoaikaa pelikellon näyttäessä 25.19, kun Papaksen tuulennopea hyökkääjä Matti Kauppila kerjäämällä kerjäsi itselleen jäähyn haastaen Mikko Teikaria pystypainiin. Kingsin ylivoima pyöri hyvin ja se vanheni ainoastaan 27 sekuntia, kunnes verkko heilui 2-2 tasoituksen merkiksi. Ville Mänty löysi erinomaisella syötöllään Jaakko Kvistin hyökkäysalueen vasemmasta reunasta. Kvistin terävä maanuoliainen yllätti liikkeessä olleen Jarkko Hakkaraisen ja pallo etukulmasta sisään.

Sastamolon valmennusjohto heitti maalinjäkeiseen vaihtoon ensi kertaa ottelussa kentälle kolmannen hyökkäysketjun Kangas, Kemilä, Ruuska, mutta tämän ketjun pelin ainoa vaihto ei sujunut aivan toivotulla tavalla, sillä ensimmäinen Papaksen hyökkäys ylivoimahyökkäyksen muodossa päätyi vierasjoukkueen 2-3 johto-osumaan. Ensin näytti siltä, että Sastamolo-puolustus saisi ylivoimahyökkäyksen selvitettyä, mutta niin vain Teemu Heikkinen kaivoi pelivälineen esiin ja näpäytti taululle lukemat 2-3.

Kemiläiset tulivat ottelussa vielä kertaalleen tasoihin Niko Kvistin yllätettyä maskissa olleen Jarkko Hakkaraisen laidasta lähteneellä yläkulmalaukauksella. Papas teki vielä erän loppuun tärkeän 3-4 maalin pallon pomppiessa maalin eteen konkari Toni Hirvoselle, joka ei lähietäisyydeltä maalia erehtynyt.

Sastamolon vajaavaista pelinhallintaa

Kolmas erä oli Sastamolon, mutta maalien ratkaistessa oli Papas päätöserässä 0-1 parempi. Papas laski päätöserään hiukan karvaustaan antoi näin aloitteen teon kotijoukkueelle. Ja maalin Papas iski henkisesti tärkeään rakoon, niin kuin toisen erän lopussakin. Papas päätti vauhdilla laidasta lähteneen ylivoimahyökkäyksen hienolla tavalla maaliin. Teemu Heikkinen ajoi pitkin laitaa hyökkäysalueen kulmaa kohti ja antoi napakan ja tarkan syötön maalin takatolpalle, josta maalitykki Hietajärvi löi pallon varmuudella maalin kattoon. Maali tuli, kun kolmas erä oli vanhentunut 2.15, joten Sastamololla oli aikaa tulla vielä tasoihin.

Niin kuin sanottu, pelillinen hallinta kolmannessa erässä oli Sastamolon, mutta aivan sitä viimeistä rutistusta joukkue ei saanut puristettua. Karvausta nostettiin, mutta sitä kautta ei päästy Papaksen avaavaan puolustajaan kiinni vaan Papaksen "libero" pääsi heittelemään pitkää kärkihyökkääjille liian helposti. Karvauksen ollessa puutteellista sitä kautta ei selkeisiin maalipaikkoihin päästy ja maalipaikat piti luoda pidemmän kaavan kautta.

Maalipaikkoja kuitenkin oli. Paljon hyviä maskista lähteneitä laukauksia, lähietäisyydelle maalia tulleita pomppupalloja, joista pallon olisi voitu ruikata maaliin ja parhaana maalipaikka Tero Tikkalan ampuma rangaistuslaukaus ajassa 48.52. Papas-vahti Jarkko Hakkarainen nousi kolmannessa erässä joukkueensa parhaimmistoon nollaten hienosti Sastamolon maalipaikkoja ja kermana kakun päällä hieno reaktiotorjunta Tikkalan yläkulmaan suuntautuneeseen rangaistuslaukaukseen.

Kavennusosumaa kotijoukkueelle tarjottiin myös ylivoimalla jopa kahteen otteeseen. Ylivoima ei aivan toivotulla tavalla kuitenkaan toiminut, vaan peli meni laitojen vieressä pyörittelyksi.

Kunnon kirivaihde jäi kotijoukkueelta puuttumaan ja näin Sastamolo kärsi ensimmäisen kotitappionsa tälle kaudelle lukemin 3-5. Kotijoukkueen parhaita olivat pirteästi vastustajan pakkeja haastanut Jaakko Korhonen ja hyvän paluun loukkaantumisen jälkeen kentälle tehnyt Ville Mänty. Myös Juha-Pekka Laakso kotijoukkueen maalilla pelasi perusvarman pelin. Vieraista erottuivat kapellimestari Teemu Heikkinen (1+2) ja hienon maalivainun omaava Olli Hietajärvi (3+0). Viime kädessä pisteet pelasti joukkueelle kuitenkin sarjan TOP-3 kassareihin kuuluva Jarkko Hakkarainen.