Tasapainoinen esitys toi pisteet sarjakakkoselta

Sastamolo Kings-Oulun Yliopiston Urheiljat 6-5 (1-1, 3-2, 2-2)

Oulun Yliopiston Urheilijoita vastaan Sastamolo on käynyt tiukkoja maalin pelejä useita kertoja Kakkosdivarihistorian aikana. Viime kaudella OYUS voitti kotonaan maalilla (3-2) ja Sastamolo kotonaan 5-4. Päivän ottelu ei tehnyt tähän maalin peli -sarjaan poikkeusta, vaan Sastamolo voitti tähän otteluun saakka voittamattomana olleen OYUS:n lukemin 6-5.

Sastamolon kentälliset ja varsinkin hyökkäysketjut olivat muuttuneet ennen peliviikonloppua ja edellisissä peleissä varsin tiuhaan tahtiin. Valmennusjohdon pyörittämän ketjuloton ympärillä velloi pienoinen kysymysmerkki siitä, olisiko ketjut jossain vaiheessa hyvä jo lukita paikoilleen, jotta toimivia tutkapareja -ja kolmikkoja alkaisi löytyä. Nyt nähdyn perusteella ketjut ja Sastamolossa perin harvinaiset kolme puolustajaparia toimivat kohtuullisen hyvin. Sastamolon kolme hyökkäysketjua olivat viikonlopun otteluissa Poikela-Saarela-Tikkala, J-Kvist-Kurkela-Mettovaara ja Ruonakangas-Kangas-Nikkinen. Pakkipareina ketjujen takana toimivat: T. Kvist-Lapinniemi, A. Kvist-Nousiainen ja Hytönen-Soppela.

Ottelun avauserästä lähtien oli selvää, että Sastamolon peli on huomattavasti paremmin jengoillaan mitä se oli ollut parissa aiemmassa ottelussa, kun joukkue oli kontannut HaHea ja RSB:tä vastaan. Kaksinkampailuja voitettiin ja näin ollen joukkue pystyi pelaamaan pitkiäkn hyökkäyksiä vastustajan päädyssä. Myös pallolliseen pelaamiseen oli tullut kaivattua varmuutta lisää. OYUS aloitti ottelussa maalinteon, kun Joonas Kilpivaara pääsi pompottamaan pallon kulmasta maalinedusruuhkaan ja pallo lipui monen mutkan kautta ja Sastamolo puolustuksen purkuyrityksistä huolimatta verkon perukoille. Sastamolon tasoituksesta vastasi ajassa 14.15 Tero Tikkala Perttu Saarela syötöstä. Joukkueen ykköstroikka löysikin heti viikonlopun ensimmäisistä peliminuuteista lähtien toisensa ja maalipaikkoja oli jo avauserässä useampaan maaliin. Avauserä oli Sastamolon kannalta lupauksia herättävä. Joukkueen pelillinen kivijalka, karvauspeli ja keskialueen puolustaminen oli alkanut toimia, eikä OYUS päässyt juurikaan kontroloiduille maalipaikoille erässä.

Toinen erä oli maalirikas ja erän loppupuoliskolla vähän turhan vauhdikaskin. "Turhan" siinä mielessä, että ajoittain Sastamolo hyökkäsi aavistuksen innokkaasti ilman peliä rauhoittavia viivelähtöjä ja peli meni erän puolen välin jälkeen pikkasen hawaiji-pelaamiseksi. Toisaalta joukkueen hyökkäysalueen pelaaminen oli erinomaista pallon ollessa syvällä OYUS:n päädyssä ja oululaisten aavistuksen liikerajoitteinen puolustus oli jatkuvasti askeleen pari perässä. Erän alkuun Sastamolo kesti tärkeät peräkkäiset jäähyt, jolloin keltaisissa pelannut OYUS pääsi kokeilemaan 5-3 vastaan ylivoimaa puolisen minuuttia. OYUS:n ylivoimaa pyörittävä joukkuen terävin hyökkäyskärki oli kuitenkin melko jäisessä vireessä päivän ottelussä ja Sastamolo pystyi omalla aktiivisuudellaan hyydyttämään keltaisten kuvioiden rakentelut. Jo 25 maalia alkukauden neljässä ottelussa latoneelle kolmikolle Södö-Yrjämä-Puusaari ei merkitty kuin yksi syöttöpiste ottelussa.

Sastamolon toisesta maalista vastasi ajassa 29.14 sentteri Saarela Jari Poikelan syötöstä. Minuuttia myöhemmin OYUS kuittasi, kun ikioyussilainen Sami Aromaa napautti pelivälineen ohi maalissa torjuneen Forsmanin.

Ajassa 33.21 heti Olli Yrjämän rangaistuksen päätyttyä Jari Poikela vei joukkueensa johtoon. Esityön maalin teki Tikkala, joka nosti pallon lapansa päälle maalin takana ja kuljetutti pelivälineen maalin eteen ja Poikela sai laittaa pallon yllättävän rauhassa maalin edestä reppuun. Heti seuraavassa vaihdossa samainen ketju värkkäsi joukkueen neljännen osuman karvauspelin purressa ja OYUS:n tarjoillessa palloa suoraan Sinisten lapaan. Jari Poikela sai OYUS:n pelinrakentelun ensimmäisen peliä avaavan syötön poikki jo ennen puolta kenttää. Siirto Tikkalalle ja takakulma soi maalin merkiksi, tilanne 4-2. Erän loppuun Sastamolo otti niskoillensa vielä turhan takaiskumaalin. Omalla puolustalueella peliä yritettiin kääntää tähän paikkaan turhan rohkealla poikki kentän syötöllä ja keltapaitojen Joonas Kilpivaara oli välissä kuitaten erätaukolukemiksi 4-3. Kokonaisuudessaan erä oli kotijoukkueen ja maalin erosta huolimatta peli oli kohtuullisen hyvin hallinnassa. Toisaalta erän lopun huolellisemmalla pelaamisella pelistä oltaisi voitu tehdä itselle jonkin verran helpompi.

Kolmannessa erässä Sastamolo pystyi pitämään kuskin paikan ottelussa, vaikkakin OYUS pääsi hätyyttelemään erän alussa. Maali syntyi erän alussa aikaan 44.35, kun Aki Huttunen katkaisi Seppo Forsmanin läpiheittoyrityksen keskialueella. Pienen kuljetuksen päätteeksi lähtenyt maanuoliainen painui maskissa olleen Forsmanin ohi takakulmaan ja peli taas tasan. Sastamolo ei takaiskusta siipeensä juuri ottanut, vaan pystyi edelleen kontrolloidusti pääsemän vastustajan hyökkäyspäähän ja maalipaikoille. Sastamolon viides osuma merkittiin viidettä kertaa ottelussa P. Saarelan kohtamalla ykkösketjulle. Maali oli hyvinkin samantyylinen, mitä ketju värkkäsi toisessa erässä. Tikkala pelasi pallon maalin takaa Jari Poikelalle etutolpalle, johon rightin-puolen hyökkääjä oli OYUS-puolustuksen toimesta unohdettu. Siirto etunurkkaan ja Jyrki Haataja sai kaivaa palloa selkänsä takaa.

Ottelun ratkaisu syntyi ajassa 50.10 kuin salama kirkkaalta taivaalta. Jaakko Kvist toimitti palloa maalille laidan vierestä, puolihuolimaton suupaisu näytti ensin päättyneen sivuverkkoon, mutta niin vain erotuomarikaksikko Ihalainen-Pellikka osoitti keskelle maalin merkiksi ja Sinisten maali-iloittelut alkoivat parin-kolmen sekunnin viiveellä. Kvistin laukaus näytti, että aina kannattaa kokeilla ja nyt etuyläkulmassa oli tilaa. Tärkeä osuma pelaaja-valmentaja Kvistiltä, sillä Kingsit olivat pystyneet tyrehdyttämään OYUS:n hyökkäyspelin tähän saakka niin hyvin, että luotto pelin viemiseen nousi entisestään. Sastamolo joutui ottelun loppupuolella vielä kuitenkin pienoisen haasteen eteen, sillä Teppo Nousiainen tuomittiin kahteen liki peräkkäiseen rangaistukseen, joista ensimmäinen tuli oikeastaan kaverin kaatumisen seurauksena kylki-kylki -tilanteessa. Tämän av:n Kingsit kesti hienosti toimineella vajaapelillä. 40 sekuntia ennen päätössummeria OYUS pääsi maalaamaan päivän ensimmäisen ja ainoan ylivoimaosuman, mutta maali tuli eittämättä liian myöhään eikä mahdollisuuksia tasoitukseen enää siunaantunut.

Hieno taisteluvoitto ja tasapainoinen esitys kotijoukkueelta. Maalipaikkojen valossa tulos oli oikeutettu, eikä OYUS päässyt parhaille sektoreille haluamallaan tavalla. Nyt hiukan jopa aneemiselta vaikuttanut vierailija tulee kotikentällään Oulun Urheilutalolla olemaan aivan eri kalibeerin vastus mitä se oli päivän ottelussa, joten seuraavan kohtaamiseen Sastamolo ei saa mitään ilmaiseksi.