Kauden päätösottelusta komea sarjajohtahan päänahka!

Sastamolo Kings-OYUS 5-4 (0-3, 2-1, 2-0, 1-0)   KUVIA OTTELUSTA

Viimeistä vietiin kaudelle 2010-2011, kun Sastamolo Kings sai kauden päätösottelussaan vastaansa sarjajohtaja Oulun yliopiston urheiluseuran. Kauden avauskohtaamisessa Sastamolo kiusasi pitkään silloinkin sarjan kärkipaikoilla keikkunutta OYUS:a, mutta pisteet jäivät Ouluun lukemin 3-2. Tuon ottelun perusteella kotijoukkueen leirissä tiedettiin, että oululaiset ovat hyvällä pelillä kaadettavissa oleva nippu ja tuosta ottelusta jäikin varmasti sopivasti hampaan koloon.

Kotijoukkueen kannalta ottelun panos oli ainoastaan yhden pykälän nousu taulukossa ja tämäkin vain LNM:n hävitessä samaan aikaan Innolle. Oli helppo kuitenkin ennakoida, että sarjajohtajan kohtaaminen juuri ennen näiden nousukarsintoja sytyttää jokaisen kotijoukkueen pelaajan vielä kertaalleen tälle kaudelle. Motivaatiota ja peli-iloa ei tarvinnut hakea nousevasta kevätauringosta tai muuta pehmoista puhumalla, vaan jokainen valkopaita halusi näyttää runsaslukuisena läpikauden näyttäytyneelle kotiyleisölle parasta osaamistaan, vielä kertaalleen tälle kaudelle. OYUS tarvitsi ottelusta voiton karsintapaikan varmistaakseen.

Kauden päätöksestä saatiinkiin juuri sellainen näytelmä, jota koti-yleisö oli tullut katsomaan. Tiukka ja vauhdikas ottelu, vastinetta pääsylipulle aina jatkoille saakka ja noiden jatkojen päättyessä kentällä rokkasi vieläpä oikea joukkue - ainakin härkälasien läpi katsottuna.

Vastustajan perinteiset kolme peräkkäistä tällä kertaa avauserään

Sastamolon pelillinen trendi on ollut viimeisessä neljässä ottelussa se, että kaveri tekee jossain kohti ottelua kolme-neljä peräkkäistä maalia ja vaikka muuten Sastamolo pitäisi maalinsa kohtuullisen puhtoisena ja pelaisi ehjää peliä, niin noiden nukahduksien paikkaaminen ja takaa kurominen tekee otteluista turhankin jännittäviä. Nyt päivän vastustajan OYUS:n maalit osuivat avauserään ja noiden kolmen maalin turvin joukkue eli pitkään johdossa kiinni. Sastamolo ei ollut avauserässä huono kuin aivan erän ensihetkillä ja OYUS oli alle kahden minuutin jo 0-2 vierasjohdossa. 22 sekunnin jälkeen Sastamolon puolustusviisikko oli levällään kuin lahna rantavedessä ja Tero Heikkinen pääsi syöttämään viivamiehen tontilta läpi Kings-viisikon ja Jukka Oikarinen laittoi pallon varmasti pussiin. Pari vaihtoa myöhemmin Jaakko Kvistin epäonnistuneen avaussyötön katkaisi keskeltä Janne Pahkala sijoittaen pallon alanurkkaan.

Maalien jälkeen Sastamolon peli parani ja maalipaikkojakin syntyi siihen malliin, että pelissä oltiin vielä erinomaisesti kiinni. Kings oli liikkeellä kauden päätöksessään aktiivisella karvauspelillä ja tämän kautta joukkue pystyikin luomaan ottelussa parhaat mylläkät Terho Kololuoman maalille. OUYS yritti kyllä sitkeästi ja hartaudella avata peliä lyhyellä ja maita pitkin -syötöillä, mutta hyvin usein pelinrakentelu tyssässi ärhäkkäällä jalalla liikkuneeseen valkopaitaan. Molempien joukkueiden ylivoimamahdollisuudet ottelussa osuivat avauserään. OYUS:n ainoa ylivoimahetki ei tuonut joukkueelle juurikaan paikkoja Sastamolon oltua koko aika herhiläisenä katkaisemassa kuvioiden rakentelua. Sastamolo pääsi kokeilemaan ylivoimaa kahteen otteeseen, mutta ei saanut palloa aivan toivotuille paikoille OYUS:n pelatessa hyvin strategisia syöttölinjoja pois. Kingsin jälkimmäiselle ylivoimalle erän loppuun osuikin sitten OYUS:n maalipaikka, kun joukkueelle tuomittiin rangaistuslyönti. Sinipaidat pääsivät kääntämään pelin alivoimalla hyökkäysuuntaan ja maalinedustalle heitettyyn pystypalloon ehti ensimmäisenä maalivahti Forsman koipineen. Samalle pallolle oli rynnimässä myös OYUS-hyökkääjä, jonka selkään tuomareiden mukaan Kings puolustaja Teemu Kvist tuli. Tästä tilanteesta tuomarit nostivat hetken mietittyään kätensä ristiin päänsä yläpuolelle rankkarin merkiksi. Rankkarin viimeisteli varmuudella Olli Yrjämä yhdeksän sekuntia ennen summerin soittoa.

Kotiyleisö vaatii maaleja

Erätauolle lähdettiin tilanteiden valossa tylyissä 0-3 lukemissa, mutta Sastamolon leirissä tiedostettiin että peli vielä pahasti kesken. Toiseen erään Sastamolo pystyi paineistamaan OYUS-puolustusta entistäkin paremmin ja jossain vaiheessa erää sinipaitojen avaukset lähtivät yhä useammin kontroloimattomina roiskaisuina ylöspäin. Kingsin hyvä pelaaminen alkoi konkretisoitua maaleina ajassa 32.08, jolloin OYUS-puolustus nukahti Sastamolon hyökkäyspään kulmavaparin ajaksi. Kings viisikko näytti ensin lähteneen vaihtoon, mutta Jari Poikela jäikin antaamaan vaparia kulmasta. Poikelan tutka löysi keskustaan kirmanneen Kimmo Kankaan, jolla oli nautinnollinen tehtävä lämätä pallo ensimmäisen kerran nuottaan. Osa OYUS-viisikosta oli samaan aikaan vaihtamassa pelaajia ja tämän myötä Kankaalla oli reilusti tilaa tällätä Kingsin avausosuma.

Paria minuuttia myöhemmin Tero Tikkala löysi tutulle änkyräkantilleen tilaa ja puolesta kentästä lähtenyt piiska yllätti Terho Kololuoman. Peli oli äkkiä 2-3, eikä Tervahallin lehtereille kiikutettu kannatuslakana ollut turhanpäiten kaiteita koristamassa! Sastamololla oli erässä paikkoja useammallekin maalille, mutta hyökkäyspään pallonriistoissa viimeistelyvaihe jäi joka kerran puolitiehen. OYUS oli terävä taas erän lopulla ja 2-4 maali kolme sekuntia ennen summeria oli kuin kylmää vettä hyvän erän pelanneen kotijoukkueen niskaan. Maalin viimeisteli puolustaja Tero Heikkinen.

Toinen erä oli Sastamololta vielä ensimmäistäkin parempi ja kolmanteen erään joukkue pystyi lähtemään sinänsä paineitta, että sarjataulua vastaan ei tarvinnut kamppailla ja jos ei tällä pelaamisella pisteitä heru, niin ei joukkuetta ainakaan yrittämisen puutteesta voi syyttää.

Pikamaalit jäädyttää OYUS:n

Kolmas erä oli jo sitten selvästi Sastamolon, eikä vähiten sen vuoksi että joukkue sai erän alkuun kaksi pikamaalia ja OYUS peli jollain tapaa jähmettyi takaiskujen myötä. Ensimmäisessä maalissa OYUS:n viisikko oli vielä erätaukotunnelmissa, niin helpon näköisesti Sastamolo sai tilanteen rakentaa ja viimeistellä lopulta tyylikkään osuman. Kimmo Kangas sai oman kenttäpuoliskon reunaan pallon. Kangas syötti pelinvälineen laitaa pitkin Jari Poikelalle, joka jatkoi pallon seinäsyöttönä takaisin Kankaalle keskustaan. Kangas tälläsi pallon samasta liikkeestä takanurkkaan ja OYUS:n shokkihoito kolmanteen erään oli alkanut. Seuraavassa vaihdossa Sastamolo rynni sarjajohtajan rinnalle tällä kertaa sinipaitojen suoranaisella avustuksella. Perttu Saarela lähetti pitkän pystyavauksen Kololuoman maalille ja maalinsuulla ensimmäisenä palloa oli vastaanottamassa OYUS-puolustaja, joka ohjasi pallon ilmasta omaan maaliin. 4-4 tasoitus oli nähnyt päivänvalon ajassa 41.36.

Sastamolo oli saanut päätöserään lentävän lähdön ja kaksi nopeaa osumaa sai vastustajan rauhoittamaan karvauspelinsä jopa yllättävän passiiviseksi. Kaksi erää OYUS:n kärkikarvaaja oli ohjannut Kingsin pelinavausta varsin voimakkaastikin, mutta maalien jälkeen ohjauspeli passivoitui näennäiseksi suorittamiseksi, eikä siitä ollut juurikaan hidastetta kotijoukkueen pelinavaukselle. Sastamolo ja varsinkin sen ykkösketju J. Kvist-Kurkela-Tikkala petasivat päätöserässä muutaman loistopaikan, joista paras siunaantui Kvistille. Tero Tikkalan hieno poikkisyöttö ei päässyt kuitenkaan merkintänä pöytäkirjaan saakka, sillä Kvistin laukaus suuntautui ohi maaliin. Myös kokeneella kehäketulla, OYUS-vahti Kololuomalla oli oma sanansa sanottava Kings-laukauksien tiellä. Näyttävimmän torjunnan Kololuoma teki tänään hanakasti osumaa hakeneen Sakari Nikkisen vedon edessä. Pallo näytti jo menevän maskin takaa OYUS-kassarin kainalosta verkkoon, mutta niin vain maalivahti sai kroppansa vielä vedon tielle ja pallo pomppi ylärimasta väljemmille vesille. Seppo Forsman sen sijaan oli kentän toisessa päädyssä kolmannessa erässä työttömänä. Miehen omien muisteluiden mukaan saldoksi jäi yksi torjunta.

Sastamolo ei muutamista laatupaikoista ja useista pallonriistoista huolimatta saanut ratkaisua pelille kolmannessa erässä, vaan edessä häämötti jatkoaika. Tunnelmat kotijoukkueen leirissä ennen jatkoajan alkua oli, että voittoa lähdetään hakemaan samalaisella peli-ilmeelle jatkaen. Ja vaikka vastassa oli kovan kaliberin joukkue, niin tämän päivän esityksellä ja varsinkin erinomaisen vahvalla kolmannen erän rynnistyksellä, pistekin olisi pienoinen pettymys ottelusta.

Jatkoajalla ottelulle saatiin kuitenkin ratkaisu ja onni suosi tälläkin kertaa rohkeaa. Sastamolo oli heti jatkoajan alkuun aloitteellisempi joukkue ja jatkoerän kolmannessa vaihdossa Harri Kurkela johtama ykkösketju värkkäsi voitto-osuman. Jaakko Kvist syötti pallon maalin takaa Tero Tikkalalle toiselle tolpalle ja Tikkalan ujutus Kololuoman längistä aloitti voitontanssit niin Tervahallin lehtereillä kuin itse taistelutantereella!

Sastamolo onnistui ottelussa laajalla rintamalla. Puolustus pelasi pallollisesti varman ja virheettömän ottelun. Hyökkäyspäässä jalka liikkui jokaisella äijällä siihen malliin, että se mahdollisti ottelusuunnitelman mukaisen reippaan karvauspelin. Yksittäisistä pelaajista kahden tärkeän maalin miehet Tikkala ja Kangas on nostettava esiin. Myös Harri Kurkela jaksoi uurastaa joka puolella kentää riistäen hyökkäyspäässä kosolti palloja.

Hieno voitto Kingseiltä ja mahtava päätös kaudelle, josta muuten muistoihin jäi monta kitkerää tappiota pienillä marginaaleilla. Nyt nuo marginaalit olivat kuitenkin kotijoukkueen puolella, eikä OYUS ehkä saanut karsintapaikan naulaamiseen itsestään parasta irti. OYUS:n joukkue voidaan kahden ottelun perusteella sanoa olleen varsin tasainen nippu kera yhden tähtipelaajan, Kimmo Puusaaren. Sastamoloa vastaan joukkue sai kuitenkin vääntää tasaisesti aina viime minuuteille saakka molemmissa otteluissa, ja sinänsä voidaan sanoa OYUS:n olleen huomattavasti "sopivampi" vastustaja Kingseille kuin toinen kärkijoukkue RSB-Team. Rovaniemeläiset olivatkin oikeastaan ainoa joukkue sarjassa, jota vastaan Sastamololla ei ollut tällä kaudella juurikaan jakoja.

Valmentaja J. Kvistin kommentit ottelusta:

- Hieno päätös kaudelle! Pelattiin tänään nousevalla trendillä ja viimeinen erä jatkoineen oli erinomainen merkki meidän kadoksissa olleesta pelirohkeudesta. Nyt uskallettiin pelata ja pitää yläkarvaus tiiviinä, eikä kauden peleistä tuttua notkahdusta tullut. Toki paineettomassa tilassa on aina helpompi olla luova.

- Avauserä meni omien virheiden myötä OYUS:lle, mutta eihän meillä oikein pelaamisen rakenne ollut kunnossa. Toiseen erään saatiin tuet lähemmäksi, ja aloimme päästä tekopaikoille, mutta pitkät hyökkäykset puuttuivat edelleen kenttätasapainon rakoillessa. Kolmas erä oli sitten yhtä päätä ja pystyimme vyörymään maalia kohti suoraviivaisella pelaamisella, että syöttöketjujen kautta. Jatkoaika meni sitten rohkeammin pelanneelle.

- Meille panoksettomasta ottelusta hieno päänahka. Erityiskiitos koko kauden hyvin tukeneelle kotiyleisölle. Tällä kaudella teitä oli peleissä keskimäärin 106 katsojaa. Se on luku, johon ei pääse moni divariseurakaan.