Joukkue kovassa koulussa

Sastamolo Kings-OuHu 4-5 (2-1, 0-0, 2-4)

Viime aikoina niukkoja tappioita sarjan kärkijoukkueita vastaan kärsinyt Sastamolo oli lauantaina hakemassa pisteitä sarjan tyvipään joukkueisiin kuuluvalta Ouhulta. OuHu oli saanut Kemiin likimain koko nimivahvan joukkueen. Sen sijaan Kingsin kapea materiaali oli saanut takaiskua osakseen, kun poissa olivat hyökkääjät Miika Kemilä, Kimmo Kangas ja Sakari Nikkinen. Kun vielä puolustuksesta puuttui Teppo Nousiainen antoi valmennusjohto näytönpaikan muutaman viikon treenanneelle ja vielä keskenkuntoisena olevalle Toni Tammelalle. Tammelan (1+1) come back olikin varsin hyvä, mutta edes Tammelan viime hetken tasoitusmaali ei auttanut joukkuetta pisteille, kun OuHu teki voittomaalinsa 9 sekunttia ennen päätösummeria.

OuHu on käyttänyt alkukauden peleissään varsin passiivista karvaustaktiikkaa, mutta nyt kun miehiä oli roosterissa aina kahteen kentälliseen saakka - teki joukkue muutakin kuin makasi omalla puolustusalueellaan odottaen vastahyökkäyksiä. Ottelun alkuminuuteilla Sastamololla oli pieniä vaikeuksia avata peliä kahdella suhteellisen korkealta karvannutta OuHua vastaan. Alun hätiköinnin jälkeen kotijoukkue sai kuitenkin rivit kasaan ja pääsi luomaan useita paikkoja kentän toiseen päätyyn. Erä oli maalipaikkojen valossa lievästi kotijoukkueen ja useampaankin maalin oli mahdollisuus. Ouhulle siunaantui parhaat paikat ylivoimalla, mutta Seppo Forsman torjui muutaman erittäin pahan poikkisyötön päätteeksi tullutta laukausta ja Kings vei erän 2-1 Ville Männyn ja Jari Poikelan maaleilla.

Toinen erän oli hyvin avauserän kaltainen. Sastamolo pääsi sutimaan maalin edestä useita kertoja erässä, mutta Ville Arola Ouhun maalilla näytti suurutensa ja nollasi paikat hyvillä reaktiotorjunnoilla. Ouhu rakensi omat paikkansa vanhaan tuttuun tapaansa vastahyökkäyksistä, mutta pitkiin hyökkäyksiin ei joukkue juuri kyennyt ja Sastamolo puolusti oman alueensa siltä osin hyvin. Sastamolo ei päässyt koko ottelussa antamaan Ouhun puolustajiin sellaista painetta kuin aikaisemmissa peleissä on nähty ja tämä olikin osa-alue, johon olisi tarvittu petrausta. Poissaolojen myötä  liikettä ja jalkoja oli toki normaalia vähempi ja siitä saattoi löytyä selitys pikkaisen rauhallisempaan karvauspeliin.

Päätöserässä kotijoukkueen pelilliset ongelmat kulminoituivat rajulla tavalla. Ensin johtoaseman menetys, takaisin tasoihin ja vielä kahteen kertaan. Tämän jälkeen kaveri niittaa voittomaalin yhdeksän sekunttia ennen loppua. Erän alussa Harri Rautio toi joukkueensa tasoihin 2-2. Tämän jälkeen Sastamolon pahasti tökkinyt ylivoima sai peliä hieman raiteilleen, mutta pallo ei saatu maaliin ei sitten millään ilveellä. Paras paikka siunaantui Ville Männylle, mutta laukaus takatolpalta Jaakko Kvistin poikkisyötöstä jäi torsoksi ja jo varmalta näyttänyt maali jäi tulematta. Ylivoiman jälkeen Sastamolon yltiöpäinen hyökkääminen kostautui ja ylivoimakentän oltua kentällä jo liki kolme minuuttia - ei voimat riittäneet enää puolustamaan Ouhun vastahyökkäystä ja Ouhu johtoon maalitykki Simo Nettamon maalilla. Tämän maalin kuittasi kuitekin Tero Tikkala ajassa 50.29 ja Sastamolo oli taas pelissä mukana. Ajassa 52.30 Perttu Saarela rikkoi 2vs1 hyökkäykseen päässyttä Ouhu-hyökkääjää ja tästä seuranneesta ylivoimasta Simo Nettamo niittasi pallon mielipaikaltaan maalin takaa tulleesta syötöstä takaylänurkkaan ja Ouhu oli taas voiton syrjässä kiinni.

Maalin jälkeen kotijoukkueella siunaantui sellaisia maalipaikkoja, että maalin edessä olisi voinut pyöräyttää hiekkakakun ja lapioda pallo senkin jälkeen maaliin. Sastamolon maalinteon koko kuva oli hyvin nähtävissä vaihdossa, jossa Tero Tikkala pääsi kolme kertaa ypöyksin kiertäämään maalivahti Arolaa, mutta joka kerta Arolasta tehtiin sankari ja vahti sai jonkin ruuminosan pallon tielle. Sastamolo löi päätänsä maalinteon saralla seinään aina viime minuuteilla saakka, kun Toni Tammela räjäytti Tervahallin 25-päisen yleisön huutoon. Jaakko Kvist löysi hienolla syötöllään takatolpalle kirmanneen Tammelan ja pienestä pitäen maaleja takonut hyökkääjä kiitti ajassa 59.39 ja tilanne 4-4.

Tämän jälkeen mureni Sastamolon toiveet pisteistä pala palalta. Ouhu pelasi roikkupallon kohti Kingsin päätyä ja Perttu Saarela otti pallon haltuunsa tuomarien mielestä jäähyn arvoisesti, vaikka oli erittäin tulkinnanvaraista osuiko pallo käteen vai olkapäähän. Rohkea ja pelin hengen vastainen tuomio muuten hyvin viheltäneeltä tuomari Fordellilta, mutta näillä mentiin. Seuranneeseen vapaalyöntiin ja sen purkamiseen ei Sastamolon kantti enää kestänyt. Simo Nettamo meni antaamaan läheltä laitaa tullutta vapaalyöntiä, mutta ensimmäinen kosketus palloon ei osunut pelivälineeseen kuin hitusen verran ja pallo tarjoutui Sastamolon puolustukselle purettavaksi. Palloa ei kuitenkaan saatu purettua, vaan hätäiset ratkaisut johtivat siihen, että Marko Luukkanen pääsi passaaamaan Harri Rautiolle kentän toiseen laitaan ja peli oli sillä selvä.

Kovassa koulussa on nuori joukkue, jolla oli tässä ottelussa mahdollisuus kääntää kurssi voittoisaiksi. Sastamolon kenttäpelissä on toki parannettavaa, mutta rakenteellisesti tekeminen pelin eri osa-alueille on ihan kohtuullisessa kuosissa. Pelistä toiseen Sastamololla on ollut paikkansa ratkaista otteluita ja mennä menojaan, mutta tänään tuo tuska maalintetossa alkoi näkyä jo pienoisena mailan puristamisena tämän ottelun ratkaisuhetkillä. Maalinteko ja siihen liittyvä rutiini tulee kuitenkin vain tuhansien toistojen tilanteiden läpi pelaamisten kautta ja tämä erottaa Sastamolon useista muista Kakkosen joukkueista, joissa on tukuittain aiemmin 20 pisteen kausia pelanneita pelaajia. Tuota rutiinia ja kylmäpäisyyttä joukkueen hyökkääjät ovat vielä vailla, eikä esim. viime kaudella B-junioreiden 18:ssa ottelussa kymmenisen pistettä tehneiltä hyökkääjiltä voida vielä vaatia kuin kovaa työtä joukkueen eteen.

Ketsuppitynnyri odottaa kuitenkin purkautumistaan. Maaleja kyllä tulee, kun joukkue jaksaa jatkaa perustekemistään omiin vahvuuksinsa luottaen. Matka jatkuu taas viikon päästä lauantaina, kun vastaan asettuu kivikovia vieraita Oulusta.