6-1 johdosta tappion partaalle

Sastamololle kävi ns. vanhanaikaiset, kun sunnuntai-iltapäivän vieraaksi saapunut OuHu Oulaisista kiri Sastamolon avauserässä saadun 6-1 johdon kiinni, kun ottelua oli jäljellä neljä minuuttia.  Sastamolon kannalta lähtökohdat otteluun olivat sen luontoiset, että voitto taskussa olisi hyvä lähteä kolmen viikon tauolle peleistä ja odottelemaan loukkaantuneiden pelaajien paluuta kaukaloon. Nyt poissa loukkaantumisten takia olivat kapteeni Ville Mänty, Jari Poikela ja Jani Ruuska.

Paikkaajia haettiin B-junioreista, kun edellisessä OYUS-pelissä parin vaihdon mittaisen debyytin tehnyt Tero Tikkala asettui kakkoskentälliseen laitaan. Toisen ketjun hyökkääjä haettiin yllättävältä taholta. Jaakko ja Niko Kvistin vierellä valmennusjohto asetti junioreissa puolustajana pelaavan Perttu Saarelan, joka näin jätti OYUS-ottelussa vahvasti pelanneen Kimmo Kankaan ylimääräiseksi hyökkääjäksi. Saarela pelasi elämänsä ensimmäisen ottelunsa hyökkääjän paikalla ja miesten edustusjoukkueessa. Tikkalan ja Saarelan pelaamisen myötä Sastamolon kahden avauskentällisen keski-ikä oli taas entistä lähempänä 20 ikävuotta ja kapteeninnauhaa kantoi tänään 22-vuotias Jaakko Kvist Ville Männyn poissaollessa.

Avauserä täysin hallussa

Sastamolo voitti avauserän lukemin 6-1. Päivän ottelun vastustaja Oulaisten Huima oli avauserässä täysin vastaantulija, vaikkakin numeroissa 6-1 oli hiukan liikaa. Sastamolo teki paikoistaan kovalla prosentilla maaleja Ouhun puolustuksen ollessa totaalisen jäässä. Maalinteon aloitti Sastamolon Jaakko Korhonen ajassa 1.24 ja ajassa 5.42 tilanne olikin jo 4-0 kotijoukkueelle. Sastamolo sai palloa pelattua Ouhun puolustusalueelle suhteellisen vaivattomasti ja maalipaikkoja syntyi hyökkäysalueen keskustaan.

Ouhu ei avauserässä montaa tilannetta Kingsin maalille saanut, vaan Sastamolon koko kentän karvauspeli oli hyvissä kuosissa. Ouhu panosti läpi ottelun vastahyökkäyksiin, mutta vielä avauserässä Sastamololla riittii tahtoa kääntyä hyökkäyksestä puolustukseen. Kahdessa jälkimmäisessä erässä aivan näin ei ollut.

Vaikka avausrä olikin selkeästi kotijoukkueen, niin pelin taso ja tempo ei ollut likimainkaan sitä mitä se oli ollut edellisessä OYUS-taistossa, vaan selkeä johtoasema saatiin heikompaa vastustajaa vastaan hieman huonommallakin liikenopeudella.

Palikat levällään

Avauserän jälkeiset puheet kotijoukkueen kopissa oli, että tätä ei enää itse sössitä vaan päinvastoin, vielä pystytään parantamaan avauserästä. Mutta niinhän siinä kävi, niin kuin lukuisia kertoja aiemmin. Luullaan, laiskotellaam, tingitään työnteosta ja syötetään näin vastustajaa kädestä suuhun.

Sastamolon peli meni toisessa erässä täysin palasiksi. Karvaus hajosi ja Ouhu hyökkäsi vastaan, annettiin kaverille puolihuolimattomia ja välille jääviä keskialueen syöttöjä ja järkyttäviä silmät ummessa -jättöpalloja. Erälukemat olivat vieraille 1-2, mutta kovempitasoinen vastustaja olisi rankaissut Sastamoloa syöttövirheistä monta kertaa enemmän.

6-2 maalin Ouhulle teki Joni Arvio, kun Sastamolo lahjoitti heti erän alkuun pallon keskialueella ja Arvio napautti pallon maalin alanurkkaan. 6-3 osuma Ouhu teki ylivoimalla Jarkko Lehtisen viivalaukauksen toimesta. Maalin voi ottaa piikkiinsä maalivahti Forsman, sillä laukaus tuli seisovalta mieheltä ilman maskia. Muuten Forsman ei maaleille tänään juurikaan mitään mahtanut, niin vapaisiin paikkoihin torjutut reboundit pomppi.

Sastamolon maalin toisessa erässä teki hienon ensimmäisen kokonaisen ottelunsa pelannut Tero Tikkala (2+2). Tikkala jallitti laidan tuntumassa puolustajan täysin kahville ja nosti pallon röyhkeän ajon jälkeen maalin kattoon ja tilanne 7-3. Vaikka Tikkala teki ottelussa hienot tehopisteet ja pelasi muutenkin hyvän pelin, niin pientä kritiikkiä lahjakkaalle hyökkääjälle pitää antaa puolustuspelaamisesta. Ajoittain vartioitava kaveri hukkui liian helposti ja tämä maksoi mm. kolmannessa erässä tulleen tasoitusosuman.

Ouhu maalaa paikoistaan ja tulee rinnalle

Kolmas erä oli siinä mielessä nurinkurinen, että Sastamolo paransi peliään toisesta erästä, mutta Ouhu vastasi erän kaikista maaleista maalaten neljä kertaa. Ouhu kyttäsi ottelussa viimeiseen saakka vastaiskuja ja iski niistä varsinkin kolmannessa erässä kovalla prosentilla maaleja, pelinhallinnan ollessa Sastamolon.

Varsinkin erän jälkimmäisellä puolikkaalla Sastamololla oli tuhannen taalan paikkoja lyödä naulat Ouhun arkkuun, mutta onni maalipaikoissa olikin kääntynyt vierailevalle joukkueelle. Muun muassa Jaakko Korhosella ja Kimmo Kankaalla oli pariinkin otteeseen mahdollisuus lyödä pallo häkkiin läpiajoista ja tyhjistä maaleista, mutta eipä uponnut enää. Huiman neljännestä maalista vastasi OLS liigajoukkueesta kasvattajaseuraansa siirtynyt Harri Rautio. Rautio teki maalinsa rangaistuslaukauksesta jääkylmällä rystysiirrolla Seppo Forsmanin kainalon alta. Rautio oli muutenkin Ouhun parhaita avaten viekkaasti vierasjoukkueen peliä puolustuspäässä.

Ouhun viides ja kuudes maali syntyivät Sastamolon hallitessa peliä vieraiden päädyssä ja nopean vastahyökkäyksen seurauksena palloa kaivettiinkin kotijoukkuekassari Forsmanin maalista. Päätöserän yli-innokas hyökkääminen ja laiska puolustuspelaaminen oli kostautua Sastamololle, kun neljä minuuttia ennen kolmannen erän päättymistä Ouhu iski vapaalyönnistä. Ouhun maalitykki Samuli Sarajärvi oli jätetty täysin vapaaksi parhaalle maalintekosektorille ja Sarajärvi ei jättänyt lämärillään mitään mahdollisuutta maalivahti Forsmannille.

Kahden erän syvä uni ja surffailuvaihde vei kotijoukkueen taas kerran jatkoajalle, mutta nyt jatkoajan päätteeksi ottelulle saatiin voittaja. Ottelun ratkaisu syntyi ajassa 60.20 ja hienolla tavalla. Ouhun karvaus saatiin pelattua ensin Sastamolon puolustusalueella nippuun ja Jussi Pirttikangas pääsi nousemaan vapaasti pitkin vasenta laitaa. Pirttikankaan hieno pystysyöttö löysi junioritykki Tikkalan, joka otti tyhjät pois ja latasi pallon upealla tavalla maalin etuylänurkkaan.

Kahden erän uinuminen ja Tikkalan kylmäpäinen jatkoaikaratkaisu toi Kingsille pisteet, mutta tulevaisuudessa yksi hyvin pelattu erä ei riitä enää mihinkään. Ne vaiheet ottelussa, joissa Sastamolo sai pelinhallinnan ja pääsi likimainkaan omalle tasolleen, ei joukkueella ollut mitään hätää, mutta ylimieliset lepsuilut keskialueella tuovat minkä tahansa tämän tason joukkueen peliin mukaan 6-1 johtoasemassakin.

Opettavainen ottelu, josta tärkein eli kaksi pistettä saatiin. Sastamolon joukkueesta ei tänään erottunut kuin ehkä Tero Tikkala hienoilla hyökkäyspään oivalluksillaan. Muuten koko joukkue, kokeneinta kaartia myöten voi katsoa peiliin mikä meni vikaan.

Ottelun tuomaripari Fordell&Vallivaara selviytyi urakastaan mallikkaasti. Tällä kertaa miesten annettiin pelata, eikä jokaisesta vähänkin vaarallisen näköisestä kaatumisesta annettu kakkosta, niin kuin aiemmin kaudella on ollut tuomareiden linjauksena.

Sastamololla on edessään kolmen viikon tauko ja tuo tauko tulee joukkueelle kreivin aikaan. Maalitykki Ville Mänty saadaan tässä ajassa pelikuntoon ja tämän lisäksi Jari Poikelan ja Jani Ruuskan odotetaan tervehtyvän loukkaantumisista 25.11 pelattavaan Papas-otteluun. Myös hyökkääjä Toni Tammelan odotetaan palaavan ruotuun tauon kuluessa.