Hyvä toinen erä takasi voiton

Sastamolo sai lauantaina vastaansa syksyllä kemiläiset tiukille laittaneen Ouhun Oulaisista. Ouhu kiusasi taas Sastamoloa kolmannen erän rypistyksellään, mutta ne tärkeimmät eli kaksi pistettä jäi Kemiin.

Peruspelaamista kera mustan hetken

Sastamolo sai ensimmäisessä erässä hyökkäyspelinsä kohdilleen melko helpon näköisesti. Jaakko Kvistin ja Tapio Ala-Rautalahden aikaan 06.15 tehdyt maalit muuttivat vierasjoukkueen taktiikan passiiviseksi puolustusviisikoksi, eikä ylivoimahyökkäyksiä enää nähty ottelun ensimmäisten minuuttien malliin. Jaakko Kvistin maaliin komean poikkisyötön tarjoili Niko Kvist Ouhun puolustuksen ollessa pahasti levällään. Toinen maali oli hyvin ensimmäisen kaltainen. Tänään oivan pelin pelanneen Miika Kemilän vapauttava syöttö löysi Tapio Ala-Rautalahden, jonka oli helppo työ laittaa reikäpallo maaliin 2vs1 -ylivoimahyökkäyksen päätteeksi.

Avauserän puolenväliin saakka ottelu oli täysin Sastamolon näytöstä kunnes oli vuoro Ouhun onnistumisten. Sastamolon puolustuspäässä vartioitavat miehet hukkuivat ja Ouhu sai muutaman minuutin hallinnan, joka tuotti taululle kavennus- ja tasoitusosumat. Ensimmäisen maalin voi ottaa piikkiinsä tänään maalissa pelannut Seppo Forsman. Simo Nettamo laukoi kentän oikeasta reunasta löysähkön laukauksen kohti etukulmaa, josta pallo lirui yli maaliviivan ajassa 12.36. Tasoitusosuma tuli tavalla, joka on muotoutunut sekä tässä, että viime ottelussa pienoiseksi murheenkryyniksi eli keskialoituksen jälkitilanteesta.

Heti keskialoituksen jälkeen Joni Arvio pääsi laidasta läpi ja laukoi pallon etukulmasta sisään tasoittaen pelin vain 6 sekuntia edellisestä maalista. Salamamaalien jälkeen Sastamolo sai taas pelistä hallinnan ja piti palloa valtaosan loppuerästä. 3-2 erän loppuun teki Miika Kemilä Juha Tammelan syötöstä. Jo ennalta oli tiedossa, että vastustajan kivitalon kokoinen maalivahti on vaikeuksissa sivuttaisliikkeissä ja tämä käsitys vahvistui avauserän jälkeen.

Vahvasti toiseen erään

Toinen erä oli selvästi Sastamolon ja se näkyi myös valotaululla 4-1 erävoittona. Pallonhallinta oli edelleen Kingsien Ouhun peruutellessa omaa maalia varjelemaan. Ouhun hyökkäyspeli perustui nopeisiin vastahyökkäyksiin, jotka nekin kemiläiset saivat hyvin tukahdutettua. 4-2 maalista vastasi Jaakko Kvist. Kings-pelaaja pääsi taas siirtämään pallon tyhjiin Juha Tammelan toimiessa tällä kertaa syöttäjänä. Vast'ikään pelaavaan kokoonpanoon noussut Miika Kemilä näytti tässä pelissä olevansa mies paikallaan näytönpaikan saadessaan. Kemilä rankaisi Ouhua toiseen kertaan Sastamolon viidennessä maalissa lyöden pallon ilmasta verkon perukoille maalivahti Vierimaan silmikon edestä.

Sastamolon ylivoimapeli on näyttänyt viime aikoina piristymisen merkkejä. Tänään tuloksena kaksi osumaa vastustajan pelatessa miesvajaalla. Ouhu lähti alivoimatilanteessa rohkeasti karvaamaan palloa kahdella miehellä ja tämä kostautui. Teemu Kvist käänsi pelin nopeasti ylös Tapio Ala-Rautalahdelle, jonka sivuttaissiirto tavoitti Juha Tammelan. Pallo maaliin suoraan syötöstä laukauksella ja maalivahti Vierimaa jälleen voimaton.

Erän loppuun molemmat joukkueet maalasivat vielä kertaalleen ja tauolle mentiin tilanteessa 7-3. Sastamolon 7:ssä osumassa myös onnetar näytti päätään. Tänään suhteellisen näkymättömissä ollut Ouhun huippuvahvistus Joonas Koskelo antoi maalin eteen kuningassyötön hyökkäyskulmasta, joka päätyi suoraan Jaakko Kvistin lapaan. Karmean harhasyötön seurauksena Jaakko Kvist pääsi vapauttamaan Ville Männyn läpiajoon. Mänty lähti harhauttamaan maalivahti-Vierimaata vasemmalta puolelta, mutta pallo ei lähtenytkään mukaan, vaan jatkoi matkaan liruen verkon perukoille Vierimaan oikealta puolelta.

Ouhu peliin mukaan osin tuomareiden avustuksella

Kolmas erä, keskialoitus ja taas soi verkko Kingsin päädyssä oikealta tulleen salamahyökkäyksen päätteeksi. Tällä kertaa neljän pelatun sekunnin jälkeen erän alusta. Ennen vuodenvaihdetta Ouhuun siirtynyt ja viidessä ottelussa tehoin 5+8 pelannut Joonas Koskelo pääsi napauttamaan pallon oikeaan ylänurkkaan heti keskialoituksen jälkeen. Laukauksen Seppo Forsman olisi parhaana päivänä torjunutkin, mutta aivan hereillä erään ei ollut Kingsin kassarikaan.

Maalin jälkeen ote säilyi kuitenkin Sastamololla, eikä suurempaa paniikkia erän alkuun tulleesta maalista koitunut. Hyökkäyksiä pelattiin pitkinä Ouhun päädyssä, joka oli nostanut karvaustaan hieman päätöserään. Sastamolo pääsi kolmannen erän alkuun kokeilemaan ylivoimapelin toimivuutta ja taas heilui verkko viidellä neljää vastaan. Ouhun AV-nelikko saatiin hyvin hajalle ja Juha Tammela pääsi syöttämään pallon Jaakko Kvistille parhaalle maalintekosektorille hyökkäysalueen keskustaan. Kvistin kääntölaukaus tärähti ja pallo oli Mika Vierimaan takana kahdeksannen kerran ajassa 42.37.

Päätöserän puolivälin jälkeen Ouhu pääsi peliin mukaan kahdella ylivoimamaalilla. Ensin Tapio Ala-Rautalahti sai ansaitun kaksiminuuttisen lyötyään takaa päin vastustajan mailaan, mutta hetkeä myöhemmin annetussa kakkosessa erotuomari Rönkkö käytti vaikutusvaltaansa härskillä tavalla. Jaakko Kvistille jäähy maasta pelaamisesta tilanteesta, jossa Kings-hyökkääjä peitti syöttölinjaa ja "vapaa käsi" hipaisten Tervahallin lattian pintaa. Tästä varsin rohkeasta tuomarin 5-3 ylivoimatarjoilusta Simo Nettamo rankaisi välittömästi. Tilanteeksi 5-8 ajassa 52.33. Ouhu pääsi tekemään samalla ylivoimmalla vielä toisenkin osuman Joonas Koskelon laukoessa pallon viivamiehen paikalta alanurkkaan.

Päätöserässä paikallaolijoita hämmästyttäneet rangaistustuomiot eivät päättyneet tähän, vaan Ilkka Rönkkö piinasi Sastamoloa vielä kertaalleen laittamalla Juha Tammelan jäähypenkille varsin tahattoman näköisestä rikkeestä ajassa 55.49. Syynä kädellä pelaaminen. Tämän kurimuksen Sastamolo kesti ja onnistuminen alivoimapelissä ratkaisi hyvin pitkälle voiton kemiläisille.

Turhan tiukille meni tämä peli kotijoukkueen osalta, vaikkakin päätöserän alivoimahetkiä lukuunottamatta ottelu oli täysin kemiläisten hallussa. Sastamolon oman pään puolustuspeli ei ollut aivan parhaalla tasolla tänäänkään, siitä osoituksena 6 maalia omiin Kingsin kotisalissa.