Kympin verran komeita häkkejä

Sastamolo Kings-NSB 10-7 (4-1, 3-3, 3-3)   [ottelukuvat]  [videokooste ottelusta]

Kauden viimeiseen kotiotteluun NSB:tä vastaan Sastamolo lähti kiittämään sarjan parasta ja runsaslukuisinta kotiyleisöä menneestä kaudesta ja aikomuksena oli tarjota edelliskerralla pettymään joutuneelle kannattajajoukolle rohkeaa hyökkäyspeliä ja kosolti täysosumia. Kun sivussa oli puolenkymmentä avauskokoonpanon hyökkääjää, niin kolmosketjussa vastuuta sai tässä ottelussa vain muutaman Kakkosen ottelun kokemuksella operoiva ketju Matias Ollonqvist-Juho Oinas-Timi Suomalainen. Nuorisoketju kiittikin vastuusta ja pelasikin varsin ehjän ottelun ja hoiti tonttinsa mallikkaasti.

Sastamolo sai peliin erinomaisen lähdön. Avauserään joukkue pystyi iskemään neljä häkkiä ollen selkeästi kuskin paikalla erässä. Tokihan NSB:n uhkarohkea karvauspelaaminen ja haparoiva maalivahtipeli edesauttoi avauserän takaiskuissa, kun neljästä ensimmäisestä takaiskusta kolme meni enemmän tai vähemmän helposti ohi maalivahti Eero Mäkelän.

Toinen erä on usein ollut Sastamololle kauden aikana vaikea hyvän avauserän jälkeen ja peli on usein mennyt selviytymistaisteluksi. Niin kävi nytkin. Peli jumittui aavistuksen NSB-karvauksen onnistuessa tilkkimään hyökkäykseenlähdöt ja parin takaiskun jälkeen näytti sille, että taasko peli menetetään toisen erän koomailuun. NSB pelasi ottelussa erinomaista ylivoimapeliä, jossa Kingsin-alivoimanelikko saatiin maltillisella pallonliikuttelulla erittäin pieneksi, mutta toisaalta Sastamolo näytti omat vahvuutensa AV-pelissä. Vaikka pallo pyöri pitkiäkin aikoja YV-myllyssä, niin laukaus- ja syöttölinjat pystyttiin peittämään ja lopulta NSB-ratkaisut jäivät suurelta osin suutareiksi. Sastamolo päästi neljässä vajaapelissään yhden takaiskun, kun Topias Tiilikainen laukoi viivamiehen paikalta ajassa 31.22 joukkueen neljännen maalin ja tänään penkin takana Sastamololla ollut Niko Kvist oli pakotettu ottamaan aikalisä.

Tällä kertaa aikalisä ja joukkueen herättely toimikin ja toisen erän jälkimmäinen kymppi olikin taas virkeämpää peliä Sastamololta. Kolmoskenttä pääsi maalin makuun Kimmo Kankaan kantattua tärkeä 6-4 osuma ajassa 33.20. Ja kun heti perään Tero Tikkala karvasi pallon NSB-puolustukselta ja tarjoili mahtipaikan Jari Poikelalle, joka ei erehtynyt - oli surkeasta erän alusta toivuttu loistavasti ja peli 7-4 ajassa 33.30 ja näissä numeroissa erätauolle.

Päätöserässä Sastamolo pystyi pitämään johtonsa ilman suurempia vaikeuksia. NSB korkean karvauksen ohi tultiin näyttäville suorilla hyökkäyksillä ja pelinkäännöillä ja erässä nähtiin tukku komeita vastaiskumaaleja. Erän loppupuolella peli sai vielä pikkaisen ikäviä piirteitä, kun syttymisherkkänä joukkueena joissain piireissä tunnettu NSB-nippu alkoi käymään yllättävän lämpöisenä siihen nähden, että pelissä ei ollut käytännössä heillekään panosta ja kolmen maalin johtoa ei ainakaan vastustajaa ajelemalla oteta kiinni. Onneksi tuomarikaksikko Sarpola-Kajava oli tilanteissa hereillä ja passitti pelin loppupuolella NSB-pelaajan jäähylle kahteen kertaan.

Hyvä ottelu Sastamololta ja kotiyleisö sai sen mitä se oli ollut kauden päätteeksi tullut näkemäänkin. Kingsin kentälliset olivat ottelussa erinomaisessa tasapainossa. Aleksi Kvist istui mukavasti ykkösketjun keskelle, ja hyökkäyspeli Jari Poikelan ja Tero Tikklan kanssa oli komeaa katseltavaa säestettynä puolustaja Mikko Lapinniemen erinomaisella hyökkäysten tukemisella. Kakkosketjussa laiturit Jaakko Kvist ja Samuli Metsävainio löysivät toisensa yllättävänkin hyvin vähäisistä yhteisistä peleistä huolimatta ja sentterin paikalle komennettu Janne Korvela oli yksi Sastamolon parhaita ottelussa, rytmittäen peliä kuin kokenut keskushyökkääjä konsanaan. Kolmosketjun hyökkäysarsenaali Ollonqvist-Oinas-Suomalainen sai ottelusta taas hyvää kokemusta ja ketjun erinomaisen ja tiiviin karvauspelin ansiosta ei omassa päässä ollut juurikaan hätää. Myös ketjun takana pelannut puolustajakaksikko Kimmo Kangas ja Jere Salo pelasivat ehjimmän pelinsä miesmuistiin.

NSB:n matka jatkuu kohti karsintoja Kolmoseen. Joukkueessa on takuulla jo pelkkää hyökkäysvoimaa, jolla selvittää Kolmosen vastustajansa. Yhdistyminen RSB:n kanssa ensi kaudeksi on kuitenkin sikäli hyvä asia, että nuoren joukkueen kehitys on polkenut aavistuksen paikallaan, kun joukkue on sarjan pohjilla ja karsinnoissa kolmatta vuotta perätysten eikä odotettua harppausta kohti sarjan kärkeä ole tullutkaan. Joukkueen kehitykselle on takuulla hyväksi myös saada karvauspeliinsä uusi ulottuvuus, sillä tähän saakka tuo "koulupoikamaisella innokkuudella" toteutettu koko kentän miesmerkkaus on aiheuttanut enemmän takaiskuja omiin kuin maaleja vastustajan päähän.