Avauserä näytti taas suunnan ottelulle

Sastamolo Kings-NSB 6-4 (4-0, 1-3, 1-1)    [ottelukuvat facebookissa]

Sastamolo Kingsin reipas ottelutahti sai jatkoa, kun joukkue oli askissa jo viidentenä peräkkäisenä viikonloppuna. Tämän härkäviikon pääateriana Tervahallin yleisölle tarjoiltiin ottelu Sastamolo Kings-Napapiirin Salibandy, NSB. Kingsin viidessä edellisessä ottelussa jompi kumpi joukkueista on saanut avauserässä kahden tai useamman maalin johdon, eikä vastustaja ole pystynyt tulemaan ohi missään vaiheessa ottelua. Sama trendi jatkui sunnuntaina, kun kemiläisten valmistautuminen oli osunut napakymppiin ja tuloksena avauserästä 4-0 voitto, kun kolme edellistä ottelua NSB:tä vastaan oli päättynyt maalin erolla suuntaan tai toiseen. Sastamolo turvasi lopun ottelua johtoaan onnistuneesti, vaikka toisessa erässä peliote pikkaisen herpaantuikin.

Kotijoukkueen valmennusjohto sai jo ennen alkuvihellystä jobinpostia, kun ykkössentteri Perttu Saarelan jo pitkään vihoitellut alaraajavamma esti miehen pelaamisen. Näin ollen joukkueen kolme ykkössentteriä Perttu Saarela, Kimmo Posti ja Pekka Anttila olivat poissa vammojen vuoksi. Toisaalta on hienoa asia, että tänäänkin vastuuta sai ykköskentässä -97 syntynyt Aleksi Kvist ja kolmosketjun sentterinä lisäkokemusta miesten peleistä kartoitti Juho Oinas.

Ottelun ensimmäinen erä oli Sastamolo Kingsin näytöstä. NSB pelasi ottelun ensiminuuteista lähtien rohkealla karvaustaktiikalla, kun ylimmät pelaajat ottivat Kingsin pelinavausta vastaan syvällä sinipaitojen puolustusalueella. Vieraiden kompastuskivi oli kuitenkin avauserässä orjallinen mies vastaan mies -merkkauspeli, joka ilmeisesti on kuitenkin juurtunut pelaajien mieliin, vaikka pitkään joukkuetta valmentanut, ja koko kentän miesmerkkauksen nimeen vannonut Jukka Lintelä lähtikin joukkueesta viime kauden päätteeksi. Pelaajat hukkuivat NSB-viisikolta useaan otteeseen, kun Sastamolo pelaajat vaihtoivat paikkaa ja harpuunahyökkäyksiin tultiin usein ylivoimalla.

Komeimmat sommitelmat avauserässä järjesti Sastamolon kakkosketju, jossa Oulu-II -akselin autokunta Juho Ruonakangas, Mikko Mettovaara ja Sakari Nikkinen ovat löytäneet yhteisen sävelen kreivin aikaan ja tulosta syntyy. Parivaljakko Ruonakangas-Mettovaara merkkautti erässä maalin mieheen toimien myös syöttäjinä toistensa maaleihin. Kahdesta muusta maalista vastasi Jaakko Kvist ja Samuli Metsävainio, jolle syötön tarjoili avauspisteen miesten sarjoissa merkkauttanut Janne Korvela. Korvela onkin ollut nopeudellaan hyvä lisä Kingsin hyökkäyspeliin.

Kotijoukkueen leirissä painotettiin erätauolla, että yhtään löysiä ei parane kaverille antaa, jotta kauden aikana tulleesta toisen erän vitsauksesta päästään eroon. Mutta niinhän siinä kävi, että toinen erä oli Kingsin osalta ottelun heikoin ja NSB pääsi peliin mukaan. Pelinavauksessa ei enää toteutettu sovittua asioita, vaan pallollisena jähmetyttiin paikoilleen eikä peliä saatu virtailemaan enää halutulla tavalla. Avauserässä NSB hyökkäyksiinlähtöjä saatiin kerta toisensa jälkeen poikki jo puolen kentän seutuvilla, mutta tähän erään vieraat olivat läksynsä lukeneet ja pääsivät paremmin kohti Kings-aluetta ja maalipaikoille. Suurin vaaramomentti NSB-nipussa oli Kristian Rautio, joka löysi ottelussa useaan kertaan vapaaksi, niin itsensä kuin rightin puolen lapansa lämäten oikeasta reunasta hurjia one-timer laukauksia. Yhden tällaisen poikittaissyötön Rautio laakaisi sisään ajassa 22.32, eikä Seppo Forsman Kingsin maalilla voinut kuin levitellä käsiään hurjan ylänurkkaan painuneen laukauksen edessä.

Erän puolen välin jälkeen Sastamololle tuomitiin kaksi jäähyä kontaktitilanteissa, joissa vieraspelaajia kohdeltiin turhan kovakouraisesti. Jälkimmäisen rangaistuksen NSB pystyi hyödyntämään onnekkaasti, kun Juha-Matti Siepin maalnuoliainen kolmion reunasta kimposi laukausta peittäneen Teemu Kvistin mailan varresta maalin kattoon. Sastamolo näytti selviävän mollivoittoisesta erästä kuitenkin suht kuivin jaloin, kun ajassa 38.33 Sakari Nikkinen napautti Kimmo Kankaan hyvästä esityöstä lukemiksi 5-2.Tämän jälkeen kotijoukkueelle oli mahdollisuus hallita palloa loppuerä, mutta turha hyökkäyspään pallonmenetys ja sitä seurannut NSB:n vastaisku toi vieraat taas kahden maalin päähän ja parempaan haastoasemaan kolmanteen erään lähdettäessä.

Päätöserään Sastamolo lähti hakemaan toisessa erässä kadonnutta pelirohkeutta ja aktiivisuutta takaisin, siinä myös onnistuen. Oman pään pallolliseen peliin saatiin varmuutta ja hyökkäyksiä alkoi taas nousta kohti vieraiden maalia. Ajassa 47.32 tuomaripari Toni Linden-Teemu Mäkikangas toimitti pitkän palaveeraukseen päätteeksi kaksikon Juho Oinas ja Teemu Huovinen 2+10 minuutin rangaistukselle, miesten nahisteltua keskenään maalinedustilanteen jälkimainingeissa. Seurasi siis harvinaislaatuinen neljä vastaan neljä erikoistilanne. Tasavajaapelaamisen hyödynsi paremmin kotijoukkue Kings, joka pääsi rokottamaan Tero Tikkalan toimesta. Tikkala sai pystysyötön puolittaiseen läpiajoonsa omalta alueelta hyökkäyksen käynnistäneeltä Teemu Kvistiltä. Maali tuli kotijoukkueen kannalta tärkeään paikkaan ja kolmen maalin turvin joukkueen oli taas helpompi hengittää, kun pelikellossa oli reilu 12 minuuttia jäljellä.

NSB pääsi tulemaan vielä kahden maalin päähän, kun Kristian Rautio maalasi illan toisen osumansa vastaiskusta, mutta tähän loppukiri sitten jäikin Sastamolon tilkitessä omaa aluettaan uhrautuvasti, ja kun viimeisenä lukkona oli jälleen muutaman akrobaattisen torjunnan maalillaan esittänyt Seppo Forsman.

Kotijoukkueelle sarjataulukkoon kaksi lisäpistettä lisää ja arvoon arvaamattomaan voi nousta myös kahden maalin ero, jonka joukkue sai pidettyä NSB:tä vastaan. Joukkueiden taistellessa sarjataulukkossa pienin marginaalein, tasapisteissä keskinäisten otteluiden pisteet ja maaliero ratkaisevat ja tässä suhteessa Kingsit on parempi +1 maalin erotuksella. Sastamolon parhaat olivat ottelussa parivaljakko Ruonakangas-Mettovaara ja maalilla hienon ottelun pelannut Seppo Forsman. Muutoin joukkue onnistui varsin tasaisesti, kun jokaiselle hyökkäysketjulle merkautettiin maali ja kaikki kuusi maalia merkittiin eri pelaajan nimiin.

Pelissä on edelleen paljon, kun joukkueen matka käy kohti Liminkaa sunnuntaina. Limingassa ottelun isäntänä toimii LNM, joka pelaa ottelussa samoista pelimerkeistä kuin vierailijat. LNM on kaksi pistettä Kingsin perässä taulukossa kaksi ottelua vähemmän pelanneena, joten tässä ottelussa ratkaistaan paljon ennen kauden viimeisintä loppukiriä.

2. Erä
  22:32 RAUTIO Kristian 4 - 1 (HUOVINEN Teemu)
RUONAKANGAS Juho  TYÖNTÄMINEN  2min   32:51
KVIST Aki  VAARALLINEN PELI  2min   34:52
  35:33 SIEPPI Juha-Matti 4 - 2 YV (AUTERE Eero)
NIKKINEN Sakari 5 - 2 VoM (KANGAS Kimmo)       38:33
  39:48 SIEPPI Juha-Matti 5 - 3 (AUTERE Antti)

3. Erä
OINAS Juho  EPÄURHEILIJAMAINEN KÄYTÖS  10min
OINAS Juho  EPÄURHEILIJAMAINEN KÄYTÖS  2min   47:32 EPÄURHEILIJAMAINEN KÄYTÖS  10min  HUOVINEN Teemu