Neljän pisteen viikonloppu täydentyi NSB-voitolla

Sastamolo Kings-Napapiirin Salibandy 5-4 (2-0, 3-2, 0-2)

Sastamolo sai tuplapelien jälkimmäisessä osassa vastaansa sarjanousija NSB:n, joka pelaa kakkosdivaria toista kertaa. NSB teki pikavisiitin Kakkoseen kaudella 03-04 pudoten samalla kaudella sarjajumbona III-divariin. Kahdeksan vuotta myöhemmin joukkueen runko on luonnollisesti hyvin erinnäköinen. Nykyään joukkueen valmentajana toimiva NSB-ikoni Petri Kangas ja joukkueen kapteeni Janne Lappalainen olivat mukana kauden 03-04 joukkueessa. Muuten joukkue on täynnä lupaavia nuoria pelaajia ja jos runko säilyy vielä jokusen vuoden kasassa, niin NSB tulee olemaan kova luu Pohjoisen salibandykartalla.

Ei napapiiriläisten otteissa päivän ottelussakaan ollut häpeämistä. Joukkueesta löytyy taitoa, nopeutta ja ratkaisuvoimaa enemmän mitä sarjataulukko näyttää, jos/kun joukkue saa avausvoittonsa piakkoin, niin sarjan peräpää voidaan hyvinkin karistaa kannoilta.

Sastamolon leirissä tiedettiin kepeästi liikkuvan vastustajan perustavan karvauspelinsä harvinaiseen koko kentän miesvartiointiin, jota Kingsitkin menestyksekkäästi toteutti 2000-luvun alkupuolella. Kotijoukkue löysi kuitenkin lääkkeet NSB:n karvauspeliin heti avauserästä saakka, eikä vieraat päässeet kemiläisten pelinavaukseen halutulla tavalla kiinni. Kun kärkikarvaajat saatiin ensimmäisellä peliä avaavalla syötöllä ohitettua, niin Kingsin ylimmillä hyökkääjille oli rutkasit tilaa luoda maalipaikkoja tasavoimahyökkäyksin ja ylivoimahyökkäyksillä toista hyökkäysaaltoa apuna käyttäen.

Edellisen päivän ottelua mukaillen, Sastamolo pelasi vahvat kaksi ensimmäistä erää ja päätöserässä vastustaja päästettiin pikkaisen turhaakin häyyttelemään Sastamolon kuskin paikkaa ottelussa. Kingsit voitti avauserän lukemin 2-0. Päivän avausosumasta vastasi Sakari Nikkinen kuusi sekuntia Harri Kurkelan jäähyn päättymisen jälkeen. Ensin sinipaidat pelasivat onnistuneen vajaapelin, jonka päätteeksi pallo saatiin vielä vieraiden puolustusalueelle. Jaakko Kvistin erinomainen syöttö hyökkäyskulmasta maalin eteen löysi Sakari Nikkisen, joka lapa kuumana luuti pallon sisään. Toisesta maalista vastasi Tero Tikkala, joka hemmotteli kotiyleisöä maukkaalla maalin takaa lähteneellä ilmaveivillä. Syöttäjäksi Harri Kurkela. Tasapainoinen erä kotijoukkueelta ja vaikka punapaidoilla pallo liikkui iloisesti oman pään hyökkäyksiinlähdössä, niin onnistuneella karvauspelaamisella Sastamolo pystyi katkomaan paljon hyökkäyksiä jo keskialueelle tai ohjaamaan hyökkäykset vaarattomille sektoreille omassa päässä.

Toisessa erässä Sastamolo jatkoi siitä mihin avauseärässä jäi ja maalipaikkoja olisi ollut enemmänkin kuin nyt nähtyyn kolmeen maaliin. Sastamolo meni erässä johtoon 3-0 Perttu Saarelan maalatessa. Maali pohjustettiin alakerrasta pelin keskustaan Tero Tikkalalle suuntautuneella pystysyötöllä. Tikkala jatkoi liikettä laitaan jättäen pelivälineen Jari Poikelalle. Poikela taasen jatkoi palloa edelleen pystyyn Perttu Saarelalle, joka tinttasi pallon maalin kattoon. Kylmänviileä viimeistely täksi kaudeksi puolustajasta sentteriksi siirtyneeltä Saarelalta. Maali oli malliesimerkki siitä, kuinka miesmerkkauksen pettäessä jossain kohdin kenttää - NSB:n karvaustaktiikkaa murentuu ja seurauksena voi olla pahoja suoria hyökkäyksiä ja maalipaikkoja.

NSB pääsi kaventamaan ottelun ajassa 23.15, kun Miika Repo kanttasi viivan takaa ohi maskissa olleen Seppo Forsmanin. Sastamolo jatkoi kuitenkin vahvaa hyökkäysalueen pallokontrollia ja vieraiden orjallinen miesvartointi omassa päädyssä näkyi takaiskuna ajassa 27.35. Harri Kurkela pääsi kiertämään maalin takaa ja sanalla sanoen kävelemään maalin eteen kenenkään estelemättä. Nosto maalin kattoon ja tilanteeksi 4-1, vieraiden vielä ihmetellessä kenelle oli merkattu numero 17 puolustettavaksi.

Erän puolessa välissä NSB kavensi 4-2:een Sastamolon kannalta epäonnisella tavalla. NSB-laiturin lähettämän poikittaissyöttö osui Teppo Nousiaisen kengän kärkeen ja kolmesta metristä suuntaa muuttanut syöttö olikin yht'äkkiä yllättävä kärkipotku kohti maalia ja tähän palloon Seppo Forsmanin oli mahdoton reagoida. Maali merkittiin omaksi maaliksi. Sastamolo hyödynsi ottelun ensimmäisen ylivoimapelinsä pikaiseen tyyliin, kun Mikko Rantalan ajassa 30.48 saama kaksiminuuttinen kuitattiin kahdeksassa sekunnissa. Maalin pohjusti Jaakko Kvist oivallisella hyökkäyskulmasta lähteneellä kohosyötöllä, jonka napautti takatolpalta ja suoraan ilmasta verkkoon Tero Tikkala. Sastamolo-voittoinen erä, jossa Kings olisi voinut aavistuksen paremmalla viimeistelyllä ratkaista pelin.

Päätöserästä saatiin kuitenkin tarjottua sellainen trilleri, johon kotiyleisö on tällä kaudella totuteltu. Kauden jokainen ottelu kotoisessa Tervahallissa on päättynyt maalin erotuksella, mikä ettei nytkin. Vaikka NSB tuli kolmen maalin takaa maalin päähän, Sastamolo osoitti kolmatta kertaa tällä kaudella sen, että joukkueessa on henkistä lujuutta pitää johtoasemasta kiinni, vaikka sitten sillä maukkaimmalla maalin erolla. Jos oli päivän ottelun pelinkuva kahden avauserän osalta hyvin edellispäivän OYUS-pelin kaltainen, niin samaa suuntausta näytti myös päätöserä. Edellispäivän tapaan vastustaja pääsi maalaamaan heti päätöserän alussa, mutta sitä maalin päähän tuovaa osumaa Sastamolo ei vieraille antanut kuin erän viime hetkillä. Myös tässä ottelussa Sastamolon päätöserän pelaamista vaikeutti kaksi rangaistusta, jolloin NSB sai luonnollisesti paineen Kings päätyyn. Sastamolon alivoimapelaaminen hyydytti kuitenkin vieraiden nämäkin kaksi ylivoimaa ja tässäpä ottelun yksi ratkaisuelementti olikin. NSB sai kokeilla ottelussa 10 minuuttia ylivoimapeliä, tuloksetta. Joukkue ei saanut kuviota rauhoitettua maalipaikoille, ja kun jonkilainen laukaisupaikka syntyi, niin nekin laukaukset epäonnistuivat pahoin leijaillen pitkin päätyseiniä.

Tasavoimalla pelattaessa Sastamolo maalivahti Forsman nousi päätöserässä joukkueen kantavaksi voimaksi. Tilille tuli useita hyviä lähitorjuntoja, myös maskin takaa tulleet viivalaukaukset löysivät hienosti Forsmanin hyppysiin.

Erän loppupuolella Sastamolo tyytyi hallitsemaan palloa NSB:n puolustusalueella, eikä maalipaikoille toden teolle edes hakeuduttu. Vieraat tarjosivat tähän oivan mahdollisuuden erikoisen passiivisella oman pään pelaamisella vieläpä takaa-ajotilanteessa ja sekunnit kulkivat kotijoukkueen pussiin. Parikymmentä sekuntia ennen päätössummerin soitantaa Sastamolon pitkäksi venähtänyt vaihto näkyi huolimattomalla oman alueen pelaamisella ja Teemu Huovinen oli unohdettu maalin eteen. Huovinen siirsi pallon nuottaan Joni-Arttu Siepin maalin takaa tulleesta syötöstä.

Toinen ehjä esitys Kingseiltä peräjälkeen ja vaikka NSB tarjosikin kotijoukkueelle erinomaisen vastuksen hyvällä pallollisella pelaamisellaan, niin todenteolla se ei päässyt hätyyttelemään Sastamolon johtoasemaan missään vaiheessa ottelua. Sastamolo onnistui laajalla rintamalla. Ykköskentällinen oli vahva saaden vaihdosta toiseen luotua maalipaikkoja. Alivoima kesti NSB rynnistykset aktiivisella häirintäpelillään ja maalilla Seppo Forsman takasi pisteet päätöserässä. Viikonlopun kunniallinen neljän pisteen tavoite täyttyi ja nyt asetelmat jatkoon ovat taas huomattavasti paremmat, miltä ne näyttivät ennen tuplapelejä. NSB näytti omalta osaltaan, että kuuluu pelillisesti Kakkoseen, mutta henkisesti tärkeät avauspisteet olisi tärkeä ottaa pikimmiten, jottei lähimmät kilpailijat karkaisi.