Tasapelissä tappion sivumaku

Sastamolon kauden viimeinen peliviikonloppu alkoi sarjajohtajaa ja nousukarsintapaikan varmistanutta Kokkolan Nibacosta vastaan. Nibacoksen osalta panoksena kahdessa viimeisessä ottelussa on paikka sarjaykkösenä, jota kautta joukkue saisi yhden lisäpisteen karsintasarjaan. Sastamolon sen sijaan taistelee 5:stä sijasta Woodcuttersin kanssa. Sastamolon kokoonpanoa oltiin jouduttu rukkaamaan peliä ennen flunssa-aallon johdattelemana. Poissa pelistä oli kapteeni Mänty, Janne Pirttikangas ja Mikko Teikari. Enemmän tai vähemmän sairaana pelaavassa kokoonpanossa olivat miehet Juha Tammela, Teemu Södö ja Jussi Pirttikangas.

Sastamolo nukahdellen liikkeelle

Avauserä oli tasapäistä vääntöä. Sastamoloa kuritettiin tänään helpoista virheistä. Selkeistä merkkausvirheistä tulleista maalipaikoista Nibacos siirteli reikäpalloa verkkoon helpon näköisesti. Nibacos aloitti maalinteon, kun maalivahti Pirttimäki pääsi avaamaan pallon pitkänä Jukka Hollannille. Tehohyökkääjä Hollanti pääsi kahden Sastamolon pelaajan välistä ja kovasta häirinnästä huolimatta puolittain läpi. Pallo näytti jo lipuneen maalivahti Laakson hyppysiin, mutta Sastamolon pelaajan Pentti Katermaan antaessa pallolle vielä pienen suunnanmuutoksen pallo lirui vastustamattomasti yli maaliviivan. Tekijäksi pöytäkirjaan merkittiin maalivahti Pirttimäki, joten nyt tämäkin ihmeellisyys on nähty. Ihan oikein merkitty maalintekijä siinä tapauksessa, jos maalivahti Pirttimäen avaukseen ei päässyt kukaan Nibacos-pelaaja väliin. Nibacos pelasi hyökkäyspäässä samoilla aseilla kuin koto-Kanuunassakin. Hyökkääjät pelaavat palloa "räkäpallona" maalin suulle, josta vaatekomeron kokoiset power-hyökkääjät pyrkivät sutimaan reikäpalloa verkkoon. 2-0 maali oli tuollaisen kuvion komea tulos, vaikka maalia toki edesauttoi Sastamolon huono merkkauspeli maalin edessä. Sastamolon puolustuskulmassa oli kaksi vastaan kaksi kulmamylly ja tuon myllyn keskeltä palloa suojannut Petteri Toivola heitti pallon maalin eteen, jossa Harri Keskisipilä oli terävänä ja laittoi pallon ilmasta takanurkkaan. Sastamolo sai erän edetessä paremmin pelistä kiinni ja ansaittua kavennusta pääsi tekemään armeijan harmaissa laatuaikaa kevätkauden vietellyt Toni Tammela. Osuma oli taattua "pikkutammelan" 1vs.1 osaamista. Nibacos puolustusta pelattiin pariin otteeseen kahville Tammelan toimesta, jonka jälkeen Tammela lähetti komean laukauksen yläkulmaan. Jos oli Tammelan kikkailut onnistuneita niin samaa voi sanoa myös vierailijoiden Pauli Peltoniemestä. Tämä Nibacoksen hyväjalkainen taskuraketti kahvitteli Sastamolon puolustusta kerta toisensa jälkeen Nibacoksen hyökkäyskulmissa ja oli vierailijoiden parhaita pelaajia. Toiseen erään 1-2 lukemista.

Komeita osumia

Toisessa erässä havaittavissa oli lievää kevätjuhlameininkiä. Runsaasti maalipaikkoja, iloista hyökkäyspelaamista ja kuritonta oman pään puolustamisesta oli resepti toisessa erässä. Sastamolo on loppukaudesta sortunut moniin tyhmiin ja turhiin jäähyihin, joista joukkuetta on myös rankaistu. Nytkin kotijoukkue kärsi kuusi kaksiminuuttista. Nibacoksen ylivoima pyöri tänään komeaan tyylin ja syötöt napsuivat maalinedustalle ja Sastamolon AV-neliön läpi pelottavan vapaasti. 1-3 maalissa Jukka Hollanti antoi maltillisen syötön Pauli Peltoniemelle, jolla oli helppo työ siirtää pallo takatolpalta maaliin. Sastamolon alivoimapeli ei tänään ollut aivan totutulla tasolla. Pallolliseen pelaajan ei päästy antamaan sellaista painetta, jolla vastustajan ylivoimapeli oltaisiin saatu nollattua. Sasmolon ykköstrio on saanut loppukaudesta hyvän pelivireen päälle. Nyt saaliina oli Jaakko Korhoselle tehot 3+0, Jaakko Kvistille 0+2 ja Juha Tammela yksi maali. Tammelan maali oli yksi päivän komeimmista. Jaakko Kvist passasi Tammelalle poikittaissyötön, josta tehoduunari tinttasi pallon voimalla maaliin. Kauaa ei kotijoukkue päässyt osumaa juhlimaan, sillä Nibacos karkasi 2-4 johtoon 21 sekuntia myöhemmin. Sami Vähärautio kiersi Juha-Pekka Laakson vartioiman Sastamolo-maalin ja nosti pallon rystyltä aivan maalin kattoon. Harvinaisen komea maali, sillä salibandyssa vanhanaikaisen tekeminen ei ole mitään jokapäiväistä herkkua. Kun vielä joukkueidensa parhaat pelaajat Toni Tammela ja Pauli Peltoniemi tekivät maalin mieheen mentiin toiselle erätauolle 3-5 lukemista. Sastamolon parhaat paikat toisessa erässä suotiin Jaakko Kvistille ja Jiri Holpaiselle. Jaakko Kvist pääsi kauniin ylivoimahyökkäyksen päätteeksi nokikkain maalivahti Pirttimäkeä vastaan, mutta viimeisen syötön jäädessä hyvässä maalipaikassa puolitiehen tilanne raukesi. Jiri Holpaiselle hyvän maalipaikan parhaalle sektorille pelasi Miika Kemilä, mutta niin vain Holpaisen kahdessadas juhlatehopiste jäi odottamaan itseään.

Jaakko Korhonen näyttää pelille suuntaa

Kolmannessa erässä Sastamolo sai ajoittain turhankin kovalla itseluottamuksella pelaavaan Nibacos puolustukseen sellaista painetta, että oli vain ajan kysymys milloin vieraiden paketti sekoaa ratkaisevasti ja Sastamolo tulee tasoihin. Reilu 7 minuuttia siihen meni, kun Sastamolo teki neljä maalia ja tilanne oli kotijoukkueelle 7-5. Näistä neljästä kolmesta ensimmäisestä vastasi Jaakko Korhonen, jokaisella kerralla hyvin samanlaisella tavalla. 4-5 osumassa Teemu Kvist sai viivalla pallon ja vastustajan odotellessa laukausta pallo poikittaissyöttönä Korhosella, joka tinttasi pallon suoraan syötöstä nuottaan. Tasoittavan osuman 5-5 Korhonen laukoi myös one-timerista saatuaan pallon viivamiehen paikalle Jaakko Kvistin syötöstä. Kingsin tehdessä vielä kaksi osumaa peli oli loistavan kolmannen erän alun ansiosta kotijoukkueelle 7-5. Tässä vaiheessa peli oli hyvin hallinnassa, mutta pallopelien luonteenmukaisesti Nibacos sai 7-6 kavennuksen seurauksena myötä pelistä hyvän otteen. Vierailijoiden kuudetta ja seitsemättä maalia edelsi ikävänoloiset tuomareiden viheltämättä jättämiset. 6-7 maalissa Sastamolo puolustaja Anttila ajeltiin puhtaasti pystyyn Kingsin puolustuskulmassa ja tästä seuranneesta pallonmenetyksestä pallo maalin eteen ja verkon perille. Tasoittavaa osumaa edeltäneessä tilanteessa pystyyn ajeltiin Teemu Kvist keskialueella. Kvistille jälkitilanteesta 2 minuuttinen maasta pelaamisesta, joka sinänsä meni oikein. Mutta jos tuomareiden tulisi ottaa aina nk. ensimmäinen virhe pois niin tämä jäi tapahtumatta. Seuranneesta ylivoimasta Nibacos pääsi jälleen rakentamaan hyvän näköisiä kuvioitaan ylivoimalla ja pallon siirtelyn päätteeksi Harri Keskisipilä pääsi laukomaan pallon verkkoon ajassa 57.44.

Vaikka pelinkuva oli ajoittain varsin fyysinenkin ei peli missään nimessä sikailuksi mennyt, mutta niin vain oli yllättäviä vaikeuksia tuomarikaksikolla Räsänen&Pylkäs pitää peliä selkeästi hallussaan. Nibacos ei päässyt ehkä fyysisyydessä sille tasolle, mitä se on pienoisessa kotikaukalossaan parhaimmilleen pääsee. Etäisyyksien ollessa pitemmät maksimikokoisessa Tervahallissa hyökkääjien lievästi vajaavainen liikenopeus tuli esille, eikä kaksinkamppailuun voitu rynnätä samalla intesiteetillä. Kun joukkueet eivät jatkoajankaan jälkeen saaneet selvyyttä paremmuudestaan oli Sastamolon kauden ensimmäinen pistejako nähnyt päivänvalon.

Sastamolon taika Nibacosta vastaan Tervahallilla sai jatkoa. Nibacos ei ole II-divarivuosina saanut Kingsiltä vielä voiton voittoa Kemissä. Jiri Holpainen pääsi ottelun kolmannessa erässä juhlimaan uransa 200. tehopistettä Sastamolossa ja näin legenda pääsee huomisen ottelun jälkeen viettämään ansaittuja eläkepäiviä salibandysta hyvillä mielin. Kysymys kuuluukin jo tässä vaiheessa milloin Holpaisen come-back ja mahdollisesti tehopiste numero 300 nähdään?