Merikoski tyly vieras

Sastamolo Kings-Merikoski SBT 1-5 (0-1, 1-1, 0-3)

Sastamololla oli hieno mahdollisuus kruunata onnistuneesti sujunut syyskausi vuoden viimeisessä otteluissa, kun Tervahallin tatamille asteli sarjan kärkijoukkue Merikoski SBT. Merikosken otteet olivat aiemmissa otteluissa hieman heilahdelleet, mutta viimeisimmässä ottelussa RSB:tä vastaan joukkue oli päässyt takaisin sille tasolle, johon joukkue oli yltänyt alkukaudesta.

Sastamolo lähti hakemaan kuudetta peräkkäistä voittoa sarjassa, kun poissa ottelusta olivat Harri Kurkela, Juho Päkkilä ja Teppo Nousiainen. Näin ollen useat peliviikon sairastelut eivät syöneet joukkueen pelaajavahvuutta juurikaan.

Jos on aiemmissa peleissä Sastamolo ottanut täysiä pisteitä tarkalla viisikkopuolustamisella ja aavistuksen jopa pallokontrollin vastustajalle luovuttaen ja vastaan iskien, niin tänään osat olivat hieman nurinkuriset. Sastamolo piti ottelussa palloa huomattavasti aiempia otteluita enemmän ja oli paikan tullen erittäin aktiivinen myös karvauspelissään vastustajan puolustusalueella. Merikoski taasen oli tullut Kemiin nöyrällä ja erittäin tarkalla puolustusalueen pelaamisella, eikä karvauspelissä hirveästi aloitteita lähdetty tekemään.

Ottelusta voitiin odottaa kahden hyvin puolustavan ryhmän kohtaamista ja jo avauserän voitiin sanoa, että sitä saatiin mitä tilattaessa pyydettiinkin. Maalipaikat avauserässä olivat kortilla molempien kytätessä paikkoja iskeä vastustajan virheisiin pallollisessa pelaamisessa. Ajassa 6.53 Sastamolon maalineduspelissä nukahdettiin ja Eetu Vehanen pääsi ronkkimaan pallon maalivahti Forsmanin ulottuvilta pömpeliin. Sastamolon paras paikka tasoitukseen avauserässä osui Jari Poikelalle. Tero Tikkala petasi paikan Poikelalle maalin takaa kaksi puolustajaa kannoillaan. Maalitykki Poikela pääsi sihtaamaan täysin vapaana maalin edestä kohti Ilari Parviaisen maalia, mutta laukaus epäonnistui pahoin pallon pompittua Parviaisen suojuksiin.

Toisessa erässä ovet maalipaikoille hieman aukenivat Sastamolon nostaessa karvauksen tappiin aina, kun mahdollisuus siihen avautui. Tilannekarvausten kautta Sastamolo saikin erän ja ottelun parhaat maalipaikat hetkillä, jolloin joukkue pääsi kokeilemaan organisoimatonta Merikoski-puolustusta vastaan. Erän alku oli Sastamololle ottelun etsikkoaikaa ja näin jälkikäteen spekuloituna muutaman maukkaan maalipaikan missaaminen saattoi kääntää ottelun kulun lopulta. Ensin Tero Tikkala kiepautteli keskialueella muutamat kevätjuhlaliikkeet ja nopea kaukolaukaus oli yllättää maalivahti Parviaisen. Yläriman kautta maaliviivalle- säästi kuitenkin Parviaisen takaiskulta ja Sastamolo tasoitus jäi syntymättä. Hetken kuluttua tästä Merikoski-puolustus oli Sastamolon karvauspaineen alla laittaa pallon omiin, mutta peliväline korjattiin maaliviivalta väljemmille vesille vieraiden toimesta.

Sastamolon hetkittäin rohkeaksi yltynyt karvauspeli tuotti myös vastustajalle omat paikkansa. Maalivahti Seppo Forsman pelasti erässä kotijoukkuen pariin otteeseen upeilla torjunnoilla, ollen naamatusten ylivoimalla hyökkäävien Merikoski-pelaajien kanssa. Merikoski pääsi kuitenkin maalamaan lukemiksi nolla kaksi, kun Sastamolo menetti pallon hyökkäysalueella ja Jaakko Tiira rokotti kotijoukkuetta 2vs.1 hyökkäyksestä. Sastamolo rikkoi kuparisen ajassa 31.21, kun Tikkala käänsi kanttinsa keskelle kaventaneelle Jaakko Kvistille ja laituri nasautti pallon ensimmäisellä kosketuksella verkkoon. Hieno osuma parivaljakolta Tikkala-J. Kvist.

Kaikkinensa erä oli tasainen Merikosken saatua erän edetessä paremmin peliä haltuun. Vaikka Sastamolo hallitsi palloa omalla kenttäpuoliskolla ja sai sitä toimitettua vielä hyökkäysalueellekin, niin sota-alueen parhaille paikoille Merikoski ei Sastamolo-hyökkääjiä juurikaan päästänyt puolustaen omalla alueella erittäin kurinalaisesti.

Kolmanteen erään Sastamolo lähti edelliserän kaltaisin eväin. Parhaat maalipaikat oli tähän saakka pystytty luomaan aktiivisella Merikoski-puolustajien paineistamisella aina paikan tullen, mutta nyt nuo painejaksot jäivät tuloksettomiksi ja Merikoski oli tyly vierailija hyökäten jatkuvasti vaarallisesti vastaan. Merikoski sai tärkeän 3-1 maalin heti kolmannen erän alkuun. Maalin syntytapa jäi Sastamolo-leirissä kismittämään siinä mielessä, että puolustaja Mikko Lapinniemeltä riistettiin pallo maalin takana selkään töytäisyn jälkeen ja peliväline toimitettiin tämän jälkeen maalin eteen. Maalin edessä päivysti kukas muukaan kuin Sastiksen kaataja Jarmo Anttila, joka vippasi pallon yhdellä kädellä maalin kattoon. Komea viimeistely tänäänkin kahteen otteeseen osuneelta Anttilalta.

Ajassa 45.32 Sastamololla oli mahdollisuus tulla vielä peliin mukaan, kun Jaakko Tiira passitettiin jäähypenkille kädellä pelaamisesta. Ylivoimaviisikko pystyikin luomaan muutaman erinomaisen paikan, mutta laukaukset lähietäisyydeltä päätyivät päätyseinään tai Ilari Parviaisen hyppysiin ja erän parhaat paikat valuivat ylivoiman myötä hukkaan. Erän loppupuolella Merikoski maalasi vielä pariin otteeseen vastaiskuista, Sastamolon puskiessa hyökkäyksiä koskilaisten tiiviiseen viisikkopuolustukseen.

Kaikkinensa Tervahallin yleisö näki hyvätasoisen ja vauhdikkaan kärkikamppailun, jossa sarjajohtaja Merikoski sai tehdä täyden päivätyön kahden pisteen eteen. Sastamololla oli oma etsikkoaikansa ottelun toisessa erässä, mutta muutamien laatupaikkojen hyödyntämättä jättäminen vei peliä Merikosken nimiin. Merikoski puolusti ottelussa paremmin kuin joukkue on puolustanut miesmuistiin sarjassa ja päästettyjen maalien määräkin kertoo sen, että sitoutumista joukkueessa voi hyvinkin olla tarvittava määrä sarjan piikkipaikan ottamiseen. Sastamolo esitti ottelussa ihan tasapainoisia otteita ja suuri osa sarjan joukkueista olisi tuolla pelillä kaatunutkin. Toisaalta rohkeampi pallollinen pelaaminen, hyökkäysalueen haastot, yhden kosketuksen pelaaminen ja yllätyksellisyys noin muutoinkin, olisi tuonut kaivattua monipuolisuutta hyökkäyspeliin ja näin olisi pystytty haastamaan kova Merikoski-puolustus.

Kaikkinensa joukkue voi jatkaa kohti joulutaukoa ja kevätkautta hyvillä mielin. Paikka sarjan kärkituntumassa on sitä mitä joukkue lähti alun pitäen hakemaankin ja voitot ovat ruokkineet mukavasti pelaajien itseluottamusta, kun aiemmilla kausilla on päädytty pakoilemaan karsintapeikkoa.