Surkea avauserä koitui Sastamolon turmioksi

Sastamolo Kings-Merikoski SBT 4-5 (0-3, 3-1, 1-1)

Mikään putki ei kestä ikuisesti. Kuusi vuotta ja 11 kuukautta oli kulunut siitä, kun Merikoski SBT oli vienyt täyden pistepotin Kemistä. Tämän jälkeen Mika Mäkelän suojateilla kotimatkat Kemistä ovat olleet pitkiä taivallettaviksi, kun pisteitä ei ole juurikaan ropissut. Menneenä sunnuntaina Merikoski sai rikottua Tervahalli-kammonsa makealla tavalla. Avauserän vieraat olivat selkeästi niskan päällä ja vaikka Sastamolo sai painettua kaksi erää peliä ajoittain vahvastikin Merikoski päätyyn, niin tasoihin ei kotijoukkue päässyt kirimään lopun rohkeasta rynnistyksestä huolimatta.

Sastamolon kotiavauksen Tervahallissa näki liki satapäinen yleisö ja se taatusti pettyi näkemäänsä ottelun avauserässä. Valko-sinisissä pelannut kotijoukkue oli suorastaan aneeminen Merikosken hallitessa palloa ja määräten ottelun tahtia. Ne hetket, kun Sastamolo pääsi palloon kiinni olivat lyhyitä, sillä joukkueen pallollinen pelaaminen oli oudon uskaliasta ja karkeita virheitä sattui helpon näköisissäkin syöttötilanteissa.

Merikoski vei erän puhtaasti 0-3 ja maalit kuvaili hyvin Kinsin avauserän pelaamista. Ensin kotijoukkue menettää pallon keskialueen vaarallisimmilla sektoreilla ja Merikosken liigatason karkkipyssy Erkki Latvalehto on hereillä ja napauttaa vieraiden ensimmäisen. Omiensa peliin tuskattuneena ja takaiskusta kimpaantuneena kotijoukkueen veräjänvartija Forsman heittää maskinsa maata kiertävälle radalle ja tästä 2+10min Forsmanille. Seuranneen ylivoiman Merikoski käyttää hyväksi kotijoukkueen nukkuessa edelleen ruususen unta. Maalille Forsmanin jäähyn seurauksena vaihdetun Juha-Pekka Laakson kausi ei ala helpoimmalla mahdollisella tavalla, kun mies joutuu arpomaan ottaakko omilta tullutta palloa maalinsuulla haltuunsa ja pomppimaan jääneen pelivälineen lyö Laakson nenän edestä reppuun Mikko Saarnio. Laakso joutuu nöyrtymään pikakomennuksellaan vielä toistamiseen erän lopussa, kun Latvalehto pääsee kanttaamaan laitavaparista vailla peittopelin häivääkään. 0-3 vieraille, eikä lukemissa ollut yhtään liikaa. Kotijoukkue oli avauserässä kuin säikähtänyt lammaslauma ja tuo peli-ilme oli käännyttävä rohkeampaan suuntaan pisteistä taisteltaessa.

Jos oli toinen erä kauden avausottelussa Torniossa rikkonainen, niin samaa voidaan sanoa myös kotiavauksen keskimmäisestä erästä. Jäähypenkki kutsui pelaajia tiuhaan tahtiin ja kertaalleen pelattiin mm. 4-3 ylivoimapeliä kotijoukkueen toimesta. Sastamolo pelasi ottelussa erinomaista alivoimaa avauserän yhdestä kohelluksesta huolimatta. Erikoistilannepelaaminen oli kuosissa myös siltä osin, että joukkue pääsi toisessa erässä peliin mukaan kahdella ylivoimamaalilla huippuvireisen Tero Tikkalan nakutettua molemmilla kerroilla. Ylivoimalla pakkopeliä ei jauhettu kovinkaan pitkiä hetkiä, kun paikka avautui suoraviivaisilla ratkaisuilla, mm. Jaakko Kvistille avautui kelpo paikka maalin edestä. Toinen erä oli hyvää pelaamista kotijoukkueelta. Jaakko Kvistin kolmesta (!) kaksiminuuttisesta huolimatta Sastamolo sai hyvin viisikkopelistä kiinni ja pallolliseen pelaamiseen tuli kaivattua varmuutta.

Päätöserään lähdettiin Merikosken 4-3 vierasjohdossa, Kakkosdivarilegenda Jarmo Anttilan napautettua takatolpilta tyhjiin Merikosken neljäs osuma. Sastamolon merkkauspeli ottelussa sinänsä heikkoa, että Anttilan maalin lisäksi myös seuraava - heti kolmannen erän alkuun tehty Merikoski maali huusi tarkemman miesmerkkauksen perään.

Merikoski pääsi keskialueelta tasavoimahyökkäykseen ja laidalta lähtenyt Mikko Saarnion syöttö löysi kuin löysikin Erkki Latvalehdon. Latvalehto oli kyllä Kings-puolustajan pihdeissä ja merkattuna, mutta niin vain lapa oli vapaana ohjaamaan pallo tyhjiin ohi maalillaan voimattoman Forsmanin. Harmittoman näköinen hyökkäys ja erän alkuun heti kylmä suihku takaa-ajoasemassa olevan Sastamolon niskaan. Kavennus tuli kuitenkin jo viisi minuuttia myöhemmin (47.01). Kotijoukkueen päätylankkuun puskettu tilannekarvaus aiheutti hämminkiä Merikoski-puolustuksessa ja äkkiä pallo löysi tiensä maalin eteen hiiviskelleelle Samuli Metsävainiolle. Metsävainion pieni siirto sivuun ja sijoitus lähietäisyydeltä takanurkkaan toi kotijoukkueen taas maalin päähän Merikoskesta.

Korkea karvauspeli aiheutti Merikoski-puolustuksessa ajoittain isojakin ongelmia ja tällaisista tilanteista Sastamolo alkoi saada maalitilanteita erän puolen välin jälkeen. Varsinkin Kingsin ykkösketju pystyi painamaan pelin kerta toisensa jälkeen Ilari Parviaisen maalille, mutta ruuhkan keskeltä palloihin ei saatu sitä viimeistä ja ratkaisevaa osumaa. Ykkösketjun sentteri Metsävainiolle siunaantui paras paikka jokunen minuutti ennen päätössummeria, mutta keskushyökkääjä ei osunut pomppupalloon, kun tyhjä maali odotti kutsuvana. Vaikka pelinhallinta oli päätöserässä Sastamolon teki Forsman kotijoukkueen maalilla pari sellaista pelastusta, että niiden turvin Sastamolo pääsi ylipäätään yrittämään tasoitusta. Kingsin kaksi hyökkäyspään pallonmenetystä näkyi voimakkaasti hyökkänneen kotijoukkueen maalilla läpiajoina, joihin molempiin Forsman venyi eteen hyökkääjän siirtäessä palloa jo liki tyhjään maaliin.

Karvas tappio kotijoukkueelle. Tappion takaa löytyy kuitenkin paljon positiivista. Sarjan kärkeen povattu vierailija pystyttiin haastaamaan tasapäisesti ja kun usko omaan tekemiseen palautui toiseen erään, niin peliä pystyttiin ajoittain jopa hallitsemaan.

Ottelun parhaat pelaajat olivat eittämättä sarjan superpyssyt Erkki Latvalehto ja Tero Tikkala. Latvalehdon laukauksen tyrehdyttämisestä ja peitoista puhuttiin kyllä isoilla kirjaimilla ennen ottelua, mutta pienenkin hetken nukahdus näkyy tulostaululla, kun vastassa on tämä ärhäkkäästi palloja ryöstävä juoksukone. Myös Tikkala oli alati vaarallinen pallon saadessaan ja tehot 3+1 kertovat omaa kieltään Tikkalan panoksesta. Pienen huolenaiheen Kingsin pelaamiseen aiheutti kakkosketjun saamattomuus. Hyökkäyspäässä palloa ei hirveästi pystytty pitämään ja maalipaikat olivat kortilla. Jari Poikelan poissaolo ja Jaakko Kvistin siirto sitä myöten ykkösketjuun näkyi kakkosen pallollisessa pelaamisessa.

Matka jatkuu heti seuraavana lauantaina. Edessä on taas iso haaste, kun edelliskauden TOP3 joukkueista vastassa on tällä kertaa viime kauden kolmonen RSB ja pelipaikkana Sastamololle aina niin haastava Rovaniemen Keltakankaan liikuntahalli.

Valmentaja J. Kvistin kommentit ottelusta:

- Tasainen mittelö, josta pistejako ei olisi ollut huutava vääryys. Avauserässä, johon pelin ratkaisu kulminoitui, oli meiltä arkaa ja pallo tuntui polttavan pelaajien lavoissa. Toiseen ja kolmanteen erään saatiin sitten pakka kasaan ja pystyimme aika-ajoin hallitsemaan peliä varsin selvästikin. Avauserän hölmöilyä lukuunottamatta meiltä varsin kelpo pelaamista, joskin tehot lepäävät tällä hetkellä liikaa yhden-kahden miehen kontolla. Otetaan tästä jälkimmäisen nelikymppisen hyvät rakenteelliset asiat, niin jatkossa varmasti saamme palkinnon tehdystä työstä.