Paluu voittojen tielle

Sastamolo Kings-Merikoski SBT 5-3 (1-0, 2-3, 2-0)

Otteluun  Merikoskea vastaan Sastamolon lähtöasetelmat olivat tukalat. Tappioita oli tullut tappioiden perään ja vielä  kun osa tappioista olisi pelitilanteiden valossa voinut kääntyä voitoiksikin, niin härkälauma kävi henkisesti kovaa koulua. Joukkue oli hävinnyt historialliset neljä ottelua peräjälkeen, joka oli samalla seuran pisin tappioputki. Toiseksi pisimmässä tappioputkessa kaudella 98-99 Merikoski kaatoi Kingsit 12.12. pelatussa ottelussa ja tämä oli tuolloin Sastamolon kolmas tappio-ottelu peräkkäin. Nyt Merikoski oli Sastamolon tappioputkeen yhteydessä siinä mielessä, että se sai taipua hienosti taistelleen kotijoukkueen edessä 5-2 ja näin Kingsin tappiokierre sai viimein päätöksen.

Pelin keskustassa vilskettä

Ottelun ensimmäinen kymppi oli lievästi Merikosken, joka tuli hyökkäyksiin jatkuvasti keskustan kautta, josta palloa jatkettiin seinäsyötöillä laidoille. Sastamolo oli avaushetket pienoisissa vaikeuksissa hyvin liikkuvien Merikoski-pelaajien kanssa, mutta todellisiin huippupaikkoihin Mika Mäkelän luotsaamaa nippua ei päästetty. Sastamolokin onnistui omassa pallollisessa pelissään hyvin läpi ottelun. Merikosken korkea karvaus puhkottiin välillä suoraviivaisilla avauksilla kohti kärkipelaajia tai toisaalta lyhyillä syötöillä omalta alueelta vauhtia hakien. Erän toisella puoliskolla Sastamolo pääsi otteluun paremmin mukaan ja mm. Tero Tikkalalla ja ketjukaveri Jaakko Kvistillä oli omat paikkansa päästessään laidalta läpi kohti maalivahti Jarkko Knuutista.

Verkko heilui ottelussa ensimmäisen kerran juuri Tikkalan toimesta. Ville Mänty pääsi kirmaamaan laitaa pitkin tulleen avauksen perään ja hieno syöttö takatolpalle löysi Tikkalan, joka ei tästä paikasta erehtynyt. Jo avauserässä näki, että Sastamolon peli-ilme ja keskittyminen oli sillä tasolla, että vieraat saisivat tehdä täyden päivätyön, jos pisteitä mielivät saada.

Merikosken shokkihoidolla ei vaikutusta

Toinen meni Merikoskelle 2-3 vieraiden tehdessä ottelun kaikki maalinsa reilun kuuden minuutin sisään, mutta erä kokonaisuudessaan oli Sastamololta hyvä. Vastassa vain oli joukkue, joka ei anna vastustajan pienintäkään virhettä anteeksi ja nyt Sastamolo jäi pari kertaa miesvartioinnissa kakkoseksi takaiskumaalien arvoisesti. Kotijoukkueen henkinen vire oli tänään kuitenkin sillä tasolla, että Merikosken kolme nopeaa maalia ja johtoaseman haltuunotto ei sekoittanut Sastamolon peliä. Valkopaidat virkkasivat takaiskumaalien jälkeen puolustuspelinsä kuntoon, eikä Merikoski päässyt enää juhlimaan keskustan kautta luoduilla maalipaikoilla. Kotijoukkueen ansaittu 3-3 tasoitus syntyi ylivoimalla, kun tänään pakkopeliä jauhamaan päässyt Aki Kvist kierrätti pallon velipoika Teemun kautta Ville Männylle ja kapteenin napakka rannelaukaus löysi tilaa maalin takanurkasta.

Merikosken osumat syntyivät näyttävästi klap-klap tyyliin Sastamolon puolustuksen ollessa maaleissa askeleen perässä sinipaitoja ja maalintekijät saivat lapioida reikäpalloa tyhjään verkkoon.

Härkälaumaa ei kaada tänään mikään

Päätöserästä ja sen viime hetkistä muodostui kotiyleisöä piinannut jännitysnäytelmä kaikilla joulunalusherkuilla maustettuna. Erä oli Sastamolo-voittoinen aikaan 52.06 tulleeseen 5-3 osumaan saakka, jonka jälkeen joukkue alkoi pelaamaan kellosta sekuntteja pois ja Merikoski sai näennäistä hallintaa. 4-3 maalin pääarkitehtina oli toista peliään hyökkääjänä pelannut Mikko Teikari, jonka maalin takaa lähtenyt syöttö löysi maalin edustalta Ville Männyn, joka oli omalla paikallaan rusikoimassa palloa verkkoon. Kapteeni Männyn (3+1) voidaankin sanoa olevan joukkueen pelillisen ilmeen uudelleen sytyttäjä. Tekihän mies ottelussa tukun tärkeitä maaleja ja hoiti puolustusvelvoitteensa härkämäisellä tahdolla ollen ottelun paras pelaaja.

Sastamolon 5-3 maali syntyi ylivoimalla. Ylivoimatroikan T. Kvist, J. Kvist, A. Kvist, V. Mänty ja T. Tikkalan pelaaminen näytti aina kaksiminuuttisen viime sekunneille saakka tehottomalta, mutta ajassa 52.06 Teemu Kvistin syöttö löysi laidassa pienessä kulmassa olleen hyökkääjä-velipoika Jaakon, jonka napakka rannelaukaus löysi tiensä verkkoon etukulmasta. Vielä joitain minuutteja maalin jälkeen Sastamolo jatkoi rohkeaakin avauspelaamista keskustan kautta ja onnistuikin siinä, mutta pelikellon rientäessä kohti täyttä 60-minuuttia palloa lyötiin härskisti roikkuna kohti Merikoski-päätyä. Rohkeus karvauspelissä pyrittiin kuitenkin säilyttämään, eikä oululaisia päästettyä kävelemään yli keskialueen.

Viimeiset viisi minuuttia Merikoski painoi kuitenkin syyttäjän lailla päälle. Jaakko Kvistin saama 2-minuuttinen ei helpottanut Sastamolon tukalaa tilannetta, mutta alivoimanelikko pelasi tänään uhrautuvaa peliä ja pystyi yhdessä maalivahti Seppo Forsmanin kanssa katkomaan Merikosken poikkisyöttöyritykset neliön läpi. Kohta Kvistin jäähyn perään Merikoski pääsi toistamiseen ylivoimatilanteeseen maalivahti Jarkko Knuutisen vaihduttua kenttäpelaajaan. Paine hienon ottelun pelanneen Seppo Forsmanin maalilla oli hurja, mutta aivan A-luokan tekopaikkoihin Merikoskea ei hurjasti taistellut kotijoukkue päästänyt ja pelikello lopetti Merikosken vyörytyksen ja Sastamolo oli ottanut toisen kierroksen avausottelusta tärkeät kaksi pistettä.

Ansaittu voitto kotijoukkueelle ilman muuta kauden ehjimmällä esityksellä. Voitto oli myös hieno palkinto siinä mielessä, että joukkue on usean pelin ajan iskenyt päätään betoniseinään maalinteon saralla ja monta peliä joukkue on hävinnyt siinä mielessä jopa "ansaitsemattomasti".