Merikoski sippasi kolmannessa erässä

Sastamolo sai sunnuntaina vastaansa vaikeita aikoja elävän Merikoski SBT:n Oulusta. Vierailijoiden kauden ensimmäinen puolisko ei ole alkanut toivotulla tavalla ja tämän lisäksi joukkueen iskukykyä on nakertanut pelaajien heikko sitoutuminen harjoitteluun ja pelaamiseen. Normaalisti laajalla pelaajaringillä operoiva Merikoski oli tänään liikkeellä kahdella kentällisellä ja kahdella ylimääräisellä hyökkääjällä. Toisaalta joukkueen runkomiehistöstä oli poissa ainoastaan hyökkääjä Juhani Granroth ja puolustaja Jyrki Sarvanko.

Sastamolon ja Merikosken välillä on pitkin kakkosdivarihistorian käyty kiihkeitä ja mielenkiintoisia kamppailuja. Tänäänkin varsinkin ottelun ensimäisessä erässä tunteet olivat pinnassa ja miestä otettiin varsin reilusti.

Maalit kortilla

Ottelun kaksi ensimmäistä erää oli viime Kingsien kotiotteluissa tutuksi tullutta tasaista pelaamista ja tarkan puolustuspelaamisen kulta-aikaa. Molemmat joukkueet pelasivat maalinedustoilla varsin tarkasti, eikä kaverille lahjoitettu paikkoja parhaalle sektorille.

Avauserän kolmesta maalista kaksi tuli ylivoimalla. Sastamolo täräytti 1-0 maalin Jaakko Korhosen toimesta. Hienosti pelattu lähivapari pelattiin pienellä siirrolla Korhoselle, joka antoi ranteiden laulaa ja pallo yläkulmassa. Sastamolo oli lievästi niskan päällä pelin ensimmäisen kympin ja hyvä jakso tuotti 2-0 maalin. Tekijänä Miika Kemilä ja syöttäjänä vahvasti kauden aloittanut Jaakko Korhonen.

2-1 kavennuksesta vastasi Markus Paakkari hienolla ylänurkkaan päätyneellä lämärillään. Merikoski perusti läpi ottelun ylivoimansa siihen, että Paakkarille tai toiselle "viivapelaajalle" haettiin suoraan syötöstä laukaisupaikkaa ja ensimmäisessä ylivoimassa tämä onnistuikin varsin komealla tavalla. Pallo liikkui mieheltä miehelle ja Sastamolon av-neliön ollessa valunut jo lähelle omaa maalia pääsi Paakkari mälläämään pallon nuottaan suhteellisen vapaasti.

Merikosken etsikkoaika

Sastamolo pääsi vielä toisen erän alussa jatkamaan avauserässä alkanutta 5-3 ylivoimaa, mutta ylivoima oli edelleen luvattoman ponnetonta ja mielikuvituksetonta. Varsinkin kahden miehen ylivoimalla palloa pitäisi saada nopeammin liikkeelle ja sitä kautta hakea pomminvarmaa laukaisupaikkaa.

Merikoskelle tarjottiin myös toisessa erässä ylivoimaa kahteen otteeseen. Jäähyt, varsinkin Jussi Pirttikankaan saamaa kaksiminuuttinen oli varsin kyseenalainen. Epämääräisellä tulkintalinjalla molemmat viikonlopun ottelut viheltänyt Petri Jääskeläinen näytti Pirttikankaalle kaksiminuuttista tilanteessa, jossa Markus Paakkari ajoi pallottomana suin päin kohti maalia. Tällaiset temput Paakkari osaa ja tuomari Jääskeläinen meni auttamatta vipuun antaen Pirttikankaalle kaksiminuuttisen estämisestä.

Sastamolo sai kuitenkin vieraiden ylivoimakuviot hyvin kuriin iskemällä aktiivisesti painetta laitojen vierustoilla ja peittäen puolustajien laukauksia. Toisen erän erälukemat 0-0 ja tähän saakka nähdyn perusteella peli saattoi kääntyä miten päin tahansa.

Vieraat hyytyvät

Päätöserässä ottelu ratkesi periaatteessa kolmeen asiaan. Sastamolon 3-1 maaliin, Seppo Forsmanin fantastisiin torjuntoihin ja lopulta Merikosken sippaamiseen, jonka myötä lukemat repesivät. Merikoski sai heti kolmannen erän alkuun kokeilla ylivoimaa, mutta viivalta lähteneet kudit pystyi maalivahti Forsman hoitelemaan. Ylivoiman jälkeenkin Merikoskella oli omat paikkansa tuoda peli tasoihin, mutta Forsmanin ollessa hienossa torjuntavireessä ei kassarin takana tässä ottelussa enää heilahdellut. Sen sijaan toisessa päässä alkoi ropissa ajassa 49.06.

Sastamolo sai hyökkäysalueen kulmavaparin ja tästä seuranneesta tilanteesta Niko Kvist pääsi kiertämään Merikosken maalin ja antoi hyvän passin maalin eteen vapaaksi jätetylle junnutähti Tero Tikkalalle, joka jatkoi pallon vaikeasta asennosta maalin alanurkkaan.

Maalin jälkeen Merikoski yritti viimeisenä keinona nostaa koko pelin suhteellisen passiivisena ollutta karvaustaan, mutta varsin hengettömäksi jäi tämä yritys. Oululaisten eilinen LMN-ottelu painoi ilmeisesti vielä jaloissa ja viimeiset kymmenen minuuttia olivat Sastamolon kontrollissa. Vieraiden hyökkääjät kyllä iskivät Sastamolo-puolustajiin painetta, mutta Kingsin saatua purettua paine syntyi Merikoski-maalille jatkuvasti ylivoimahyökkäyksiä. Oululaisten hyökkääjien puolustusaktiivisuus ei ollut enää karvausvaiheen jälkeen sillä tasolla, että pelin voitosta oltaisiin enää kamppailtu.

Toki täytyy sanoa, että Sastamolo onnistui hyvin pelaamaan oululaisten karvauksen ulos ja näin omaan päähän ei syntynyt paniikkia kolmannessa erässä. Myös oululaisten puolustus oli lopussa varsin pahasti alakynnessä Sastamolon kovan karvauspaineen alla. Varsinkin ex-OLS pelaaja ja viime kaudella Papaksessa pelanneessa Mikko Tuohimaassa epävarmuus näkyi ottelun loppuhetkillä, eikä Tuohimaa ollut ottelussa lähimainkaan parhaimmillaan.

Sastamolo latoi 3-1 maalin jälkeen vielä neljä kaappia tekijöinä Tero Tikkala kaksi kertaa ja Jaakko Korhonen ja Niko Kvist maalit mieheen.

Tasokas ottelu, jonka Sastamolo väänsi väkisin itselleen. Pisteet olivat myös tärkeät sarjataulukkoa ajatellen, sillä sijat 3.-9. ovat päivän ottelukierroksen jälkeen kahden pisteen sisällä, kun kausi on suurinpiirtein puolessa välissä. Mielenkiintoinen kausi saa jatkoa Sastamolon osalta kahden viikon kuluttua, kun vastassa on LMN kotona ja Hillerit Haukiputaalla.