Ei mitään tusinaviihdettä

Ennen tämän päivän ottelua Sastamolo ja Merikoski olivat kohdanneet toisensa tämän ja viime kauden aikana kolme kertaa. Kaksi kertaa kolmesta on menty piinaavan 60 minuuttisen jälkeen jatkoajalle. Ennen illan, koko Suomea koskevia kisailuja, kemiläisyleisölle tarjoiltiin laatuviihdettä ja jännitystä hieman pienemmässä mittakaavassa, mutta taatusti pääsylipun edestä.

Tarkan euron ajat

Kun vastakkain asettui kaksi sarjassa vähiten maaleja päästänyttä joukkuetta, ei tiedossa ollut minkään sortin maalijuhlia. Avauserästä alkaen molemmat joukkueet tukkivat oman maalin edustansa ihailtavalla varmuudella, eikä ensimmäisessä erässä todellisia huippupaikkoja nähty. Sastamolo hallitsi kuitenkin avauserää hienokseltaan ja pelasikin yhden kauden parhaista eristään.

Kontrasti eiliseen Jatulin rämpimiseen oli huikea. Paljon laukauksia kohti maalia, hyviä hyökkäyksiinlähtöjä ja tiivistä puolustuspeliä kummankin viisikon voimin. Mutta vielä ei onni antanut positiivista pomppua kotijoukkueelle, vaikka pelitapahtumiin nähden maalin parin johto ei olisi ollut suuri vääryys.

Merikoski rankaisee erikoistilanteista

Toinen erä oli heikompi kotijoukkueelta ja kenttätapahtumat tasoittuivat. Merikoski pääsi avamaan peliä turhan helposti Sastamolon karvausprässin jostain syystä hellittäessä ensimmäisestä erästä. Hyökkäyspäähän pelin saadessaan Merikosken aktiivisesti liikkuvat hyökkääjät pystyvät pitämään hyvin palloa. Tosiasia on kuitenkin se, ettei toisessakaan erässä maalipaikoilla juhlittu. Kun valtaosa Merikosken pelaajista ovat ns. leftejä kätisyydeltään, niin laukauksia tuli hurja määrä nimenomaan vasemmalta puolelta laidan tuntumasta Sastamolo-maalilta katsottuna. Laukaukset lähtivät kuitenkin niin pienistä kulmista, ettei niistä sen suurempaa vaaraa syntynyt.

Erän alkuun Sastamolo pääsi pelaamaan 5-3 ylivoimaa yli minuutin ajan, mutta ei ottanut vieläkään ylivoima naksuakseen. Laukauksia ja maalipaikkoja rakennettiin, mutta ei vain uponnut hyvistä ratkaisuyrityksistä huolimatta.

Kotijoukkueen erän mustat hetket sattuivat muutaman minuutin sisään erän puolen välin seutuville. Ajassa 33.10 Merikoski sai lähialuevapaalyönnin Sastamolo-maalin vasemmalta puolelta. Jarkko Malmihuhta jätettiin takaiskumaalin arvoisesti vapaaksi parhaalle laukaisusektorille, eikä puolustaja Malmihuhta erehtynyt. Terävä rannelaukaus oikean tolpan kautta kolisten sisään ja tämän ottelun kuparinen oli rikottu.

Toinen osuma syntyi erikoistilanteen avulla, vaikka sitä ei ylivoimamaaliksi merkitykkään. Sastamolo sai koko alivoimapelaamisen ajan pidettyä Merikosken syöttölinjat lähellä laitoja, eikä vaarallisia tilanteita näyttänyt syntyvän. Sitten kävi niin kuin usein käy että, juuri sillä mustalla sekunnilla, kun toinen joukkue täyttyy niin verkko heiluu. Jaakko Kvistin hypätessä jäähyaitiosta Markus Paakkarille oli pedattu maukas laukaisupaikka hyvälle sektorille. Tuomas Isojärven syötöstä vihainen lämäri oikeaan alanurkkaan ja Sastamolo oli kahden maalin takaa-ajoasemassa.

Väkisin rinnalle

Kolmanteen erään lähdettäessä Kingseillä ei ollut muuta kuin voitettavaa. Kaksi maalia matkaa. Toisaalta lyhyt matka salibandypelissä, mutta kun ykkösluokan tekopaikat olivat olleet läpi pelin tiukilla, niin täyttä päivätyötä oli vielä kosolti jäljellä. Merikoski sai jäädytettyä oman pelinsä kolmannen erän puoleen väliin saakka hyvin. Hyökkäyspäässä ei juuri ratkaisuyrityksiin pyritty, vaan hyökkääjät pyrkivät jauhamaan pitkiä hyökkäyksiä vaihdosta toiseen. Ajassa 52.01 pelille saatiin käännekohta, joka antoi kotijoukkueelle uuden vaihteen ja uskon tulla peliin vielä mukaan. Markus Paakkarin koiruudet johtivat miehen toisen kerran jäähypenkille tässä ottelussa ja johan alkoi Kingsin ylivoimalyyti kirjoittaa. Jaakko Kvist pelasi pallon hyökkäyskulmasta "lättysyöttönä" Tapio Ala-Rautalahdelle maalin eteen ja Ala-Rautalahti näytti esimerkkejä kuinka ilmapalloja suditaan sisään. Pallo yhden pompun kautta komeasti verkon perukoille ja tilanne ajassa 52.28 1-2.

Reilu pari minuuttia myöhemmin asialla sama mies tänään kokoonpanoon nostetun Miika Kemilän loistavasta esityöstä. Kemilä hassutteli ensin Merikoski-puolustusta parilla seinäsyötöllä Ala-Rautalahden kanssa. Tuo hassuttelu päätyi aivan maalin eteen, jossa Kemilä oli jo selkeässä maalipaikassa. Pieni jättösyttö vielä kertaalleen Ala-Rautalahdelle, jolla oli helppo työ siirtää pallo tyhjiin ja Tervahallissa alkoi meininki olla ylimmillään.

Merikoskella vielä mahdollisuus

Ajassa 57.30 Kings joutui alivoimapeliin Teemu Kvistin saatua pikkukakkonen työntämisestä. Joukkue uhrautui kuitenkin joka kerran pallon tielle, kun oululaispelaaja pääsi kokeilemaan maalintekoa ja takaiskumaalilta vältyttiin. Erikoistilanteen eniten porua aiheuttanut tilanne syntyi, kun Juha Tammela vei Merikoski-pelaajan täysin kahville 1vs1 -tilanteessa ollen läpiajossa. Tuota läpiajoa Tammela ei saanut missään vaiheessa kunnolla päätöksen, niin räikeää oli Tammelan takavaloja katselleen Merikoski-puolustajan roikkuminen ja kiinnipitäminen. Selkeä jäähyn, ellei jopa rangaistuslaukauksen paikka, mutta ei ollut tuomareissa miestä viheltämään tilanteesta minkäänlaista virhettä.

Pelin arvolle sopivasti edessä oli jatkoaika. Sastamololle tämä oli jo viides kerta tälle kaudelle. Aiemmin tasapeliin ei ole päädytty kertaakaan, eikä päädytty nytkään. Juha Tammela oli läpi pelin oululaispelaajien tarkoissa pihdeissä jääden varsinaisella peliajalla vaille tehopisteitä. Jatkoajalle mentäessä sanonta "kovat pelaa lopussa" piti kuitenkin kutinsa ja tarkasti. Juha Tammela ratkaisi jo kolmannen kerran tällä kaudella jatkoaikavoiton Sastamololle ja tällä kertaa maalilla joka hakee vertaistaan näissä karkeloissa. Ensin röyhkeä nousu hyökkäyskulmasta ohi perässä roikkuvien Merikoski-puolustajien ja tämän jälkeen taidokas nosto maalin kattoon. Upea taidon ja tahdon yhdistelmä toi ratkaisun kovatasoiselle ja kiihkeälle ottelulle.

Lauantaisesta Hilleri-tappiosta huolimatta tästä on hyvä jatkaa ja avaimet kahden sakkiin ovat edelleen olemassa. Voitto Merikoskesta oli siinäkin mielessä tärkeä, että kyseessä oli ns. neljän pisteen ottelu ja täyden pistepotin saadessaan Merikoski olisi saanut hyvän raon seuraaviin uhkaajiin.