Erikoistilanteissa voiton taika

Sastamolo Kings-Limingan Niittomiehet 8-2 (2-1, 3-0, 3-1)

Sastamolo isännöi lauantaina liminkalaisvieraita, kun punanuttuiset Niittomiehet saapuivat kylään taskussaan erinomainen avauspiste RSB:tä vastaan. Kotijoukkueen leirissä oli ennen ottelua painotettu suurin kirjaimin sitä, että vasemmalla kädellä suuri-elkeisesti hutaisten tätä peliä ei hoidella, sillä Merikosken ja RSB:n tiukille laittaminen vaatii tälle tasolle hyviä onnistumisia.

Lauantai-illan resepti oli kasattu hyvin yksinkertaisin ainesosin; vaparimaaleja, ylivoimamaaleja, alivoimamaaleja ja kermana kakun päälle illan päättävä maali rangaistuslaukauksesta. Lukemat 8-2 mairittelevat kaksi pelitilannemaalia tehnyttä kotijoukkuetta, joka on aiempina vuosina saanut kotivoitot LNM:stä selvästi helpommalla. Vierailla oli varsinkin avauserässä paikkoja näyttää pelille toisenlainen suunta, mutta kotijoukkueen Seppo Forsman oli maalillaan toista mieltä nollaten mm. useita liminkalaisten ylivoimahyökkäysiä.

Sastamolo meni avauserässä johtoon Jari Poikelan ylivoimamaalilla Tero Tikkalan passatessa neliön keskustaan. Limingan tasoituksesta vastasi ajassa 9.15 OLS-apu Henri Tiikkaja. Maali syntyi lähivaparista liminkalaisten pelattua palloa pariin otteeseen poikittain ja Kings-muurin keskeltä löytyi tilaa Tiikkajan laukauksen edessä. Niin kuin sanottu, Sastamolo oli avauserässä pienoisessa kurimuksessa, kun LNM oli tullut peliin jopa yllättävän vahvasti. Liminkalaiset löysivät kerta toisensa jälkeen tilaa puhkoa Sastis-karvauksen keskustaa ja äkkiä Kings maalilla kävikin kovanpuoleinen kuhina. Avauserän kurimuksesta kotijoukkue selvityi kuitenkin kuivin lahkein ja Tero Tikkalan laukoma vapaalyöntiosuma ajassa 16.06 vei kotijoukkueen 2-1 taukojohtoon. Avauserä oli lopulta paljon ratkaiseva, sillä maalipaikkojen ja pelinhallinnan valossa LNM olisi voinut johtaa samoin lukemin ja peli olisi voinut saada erilaisen luonteen.

Erätauoko tuli kuitenkin hyvään paikkaan ja Kings-valmennus sai loihdittua karvauspelaamiseen uusia kujeita. Toinen erä olikin jo selkeä parannus ja tasonnosto sinipaidoilta. Karvauspeli alkoi pysymään paremmin koossa, eikä LNM päässyt enää selviin suoriin hyökkäyksiin kohtia Kings-maalia. Ratkaisevan eron ja kahden erän jälkeiset 5-1 lukemat teki kuitenkin joukkueiden erikoistilannepelaaminen; Sastamolo pystyi hyödyntämään molemmat miesylivoimansa, kun taas LNM pysyi nollilla päästessään pelaamaan ylivoimaa peräti kuusi minuuttia erässä. Tähän kun lisätään vielä Sastamolon hienon alivoimajäähdytyksen kuorrutukseksi tehty vajaapeliosuma, niin on helppo lukea tilastoista millä osa-alueella pelin ratkaisut tapahtuivat. Sastamolon ylivoimamaaleista vastasi kovassa vireessä ollut Tero Tikkala (4+1) Mikko Mettovaaran syötöistä. Alivoimaosuman arkitehdit olivat Jaakko Kvist maalarina, ja Kimmo Kangas syöttäjänä.

Päätöserässä Sastamololla ei ollut enää suuriakaan vaikeuksia pitää johtoaan ja lopullisen naulan ottelulle löi ehkä Limingan neljännen ylivoimahetken nollaaminen ajassa 44.35. Sastamolo teki ottelun päätöserässä kaksi pelitilannemaalia, kun pelaajavalmentaja J. Kvist kiepautti ensin liminkalaispuolustajan kahville ja näpäytti pallon etukulmasta ohi maalivahti Mankisen. LNM pääsi tämän jälkeen kaunistelemaan lukemia 6-2:een. Lasse Lotvonen tarjosi hienon poikkisyötön velipojalleen Jarkolle, joka ei paikasta erehtynyt. Ajassa 49.22. kotiyleisölle tarjottiin vielä päivän komein osuma, kun Sastamolon Juho Päkkilä näytti kotikatsomolle veivirepertuaatistaan uuden kiepautuksen ja pallo päätyi puolittaisesta läpiajosta takakulmaan. Päkkilä näytti saaneen maaliin oppinsa Ruotsin Superliigassa pelaavalta Peter Runnestigiltä, joka veivasi pallon identisellä tavalla maaliin edellisenä maanantaina. Tero Tikkala osui ottelun päätteeksi vielä neljännen kerran, tällä kertaa rangaistuslaukauksesta ja loppunumeroiksi 8-2.

Liminka tarjosi kovakuntoiselle Sastamololle ottelussa hyvän haasteen, mutta tällä kertaa Sastamolon erinomainen yli- ja alivoimapelaaminen riittivät sinetöimään voiton. Liminka karvasi läpi ottelun rohkeasti liki päätylaudasta ja näin Sastamolon pallonhallinta oli oikeastaan nopeiden suorien hyökkäyksien varassa, joita tarjoutui kosolti Limingan puolustusalueelle jäätyä tilaa. Limingalla loppui erinomaisen avauserän jälkeen mielikuvitus hyökkäyspään rakenteluissa ja hyvästä pallonhallinnasta huolimatta joukkueelle ei enää hirveästi A-luokan maalipaikkoja tarjoutunut ja lopuista paikoista huolehti jälleen mahtipelin pelannut Seppo Forsman.

Positiivista Sastamolon voitossa ja neljän ottelun voittoputkessa on muutoinkin ollut kolme tasaisesti suorittavaa kenttää, joille jokaiselle alkaa rooli löytyä kauden edetessä. Niin puolustuksen kuin hyökkäyksen pelipaikoille on  myös todellista kilpailua ja tämä pitää suoritusmotivaation korkealla harjoituksista ja peleistä toiseen. Myös alkukaudesta vaivanneet merkittävät pallolliset virheet ovat viime otteluissa loistaneet poissaolollaan ja näin joukkueen päästettyjen maalien keskiarvokin pienentynyt alkukaudesta normaalille tasolle.