Sastamolo kaikessa Niittomiehiä parempi

Sastamolo Kings-LNM 12-4 (6-0, 3-1, 3-3)

Sastamolon kausi näytti neljän ottelun jälkeen käynnistyneen taas tutun vaikeissa merkeissä, kun voitot tuntuivat olevan työn ja tuskan takana. Neljän ottelun saldona oli ennen Liminka-ottelua yksi voitto ja kolme tappiota, joista kaksi maalin erotuksella. Viime kaudella Sastamolo otti Limingasta kotikentällään 8-4 voiton ja käänsi juuri tuolla voitollaan kurssinsa kohti huikeaa loppukiriä. Silloin kotijoukkue pelasi yhden kauden ehjimmistä peleistään jättäen vieraat melkoisen aseettomiksi.

Jos oli Limingalla vaikeaa Kemissä edelliskaudella, niin sitä sen voidaan sanoa olleen nytkin. Joukkue ei löytänyt lääkkeitä pelin avaamisen oikein missään vaiheessa ottelua ja kun omalla alueella kemiläisille jätettiin tilaa mellastaa mielin määrin, niin avauserän lukemat 6-0 olivat varsin lohduttomat. Pelin koko kuva tuli esille jo oikeastaan Limingan ensimmäisessä hyökkäykseenlähdössä. Palloa yritettiin pelata omalta alueelta ristikulmaan, mutta hätäisen avauksen katkaisi valkopaitojen Kimmo Kangas keskiviivan tuntumassa. Kangas siirsi pelivälineen viipymättä Mikko Mettovaaralla, joka avasi kotijoukkueen pellit jo ajassa 1.09 napauttaen pallon etukulmasta sisään. Sama tahti jatkui läpi erän. 4-0 maalin jälkeen (11.09) vieraiden käskyttäjä Keijo Kekkonen yritti herätellä omiaan varsin suorasukaisin sanakääntein, mutta aikalisä ei punapaitoja pelastanut ensimmäisen erän murskalukemilta. Kotijoukkueen pelistä paistoi avauserässä peli-ilo oikein isoilla kirjaimilla ja tila kaverin puolustusalueella käytettiin laajalla rintamalla hyväksi. Jari Poikela napautti erässä kaksi maalia liki samoilta jalan sijoilta, Tero Tikkalan passatessa identiset osumat syvältä hyökkäysalueen kulmasta.

Sastamolon tehot eivät jääneet ottelussa pelkästään ykkösvitjan varaan, vaan ketju Mettovaara-Kangas-J.Kvist olivat myös erittäin virkeällä pelipäällä. Mikko Mettovaarasta (3+1) joukkue näyttäisi saaneen hyvin laukovan ja varmasti viimeistelevän laiturin, joka ei karta myöskään työntekoa. Jos oli kauden kaikki aikaisemmat avauserät Sastamololta enemmän tai vähemmän taaperrusta, niin nyt 20 minuutin jälkeiset lukemat 6-0 kertoivat, että soittimet oli viritetty huippuunsa koko orkesterin voimin.

Toiseen erään ei kotijoukkueen pelissä ollut syytä muuttaa mitään. Keskittyminen tuli edelleen pitää niissä jäljellä olevissa 40:ssä tehokkaassa peliminuutissa, sillä mikäs sen klassisempaa kun menettää kuuden maalin johto passivoitumisen ja luulotaudin vuoksi. Toinen erä ei ollut kotijoukkueelta aivan avauserän kaltaista terroria punapaitoja kohtaan, mutta suurempaa hätää ei siinäkään ollut. Hetkittäin vieraat pääsivät pelaamaan kotijoukkueen alueella pitkiäkin hyökkäyksiä, mutta A-luokan maalipaikat jäivät vähiin kotijoukkueen puolustaessa aktiivisesti omalla alueella. Toisessa erässä Sastamolo katkaisi vieraiden selkärangan lopullisesti ajassa 28.28, kun valkopaidat iskivät alivoimamaalin sarjan parasta ylivoimajoukkuetta vastaan ja lukemat 7-0 kotijoukkueelle. Alivoimamaalin lisäksi Sastamolo pelasi uhrautuvaa ja aktiivista vajaapeliä tehden Limingan kuvioden hakemisen erittäin työlääksi.

Erän viimeisillä minuuteilla nähtiin vielä kolme osumaa. Ajassa 37.37 Sastamolon duunariketju Matti Nätti-Harri Korhonen-Mikko Hytönen maalasivat kauden avausosumansa tyylikkääseen tapaan. Matti Nätti, Ranuan lahja kemiläiselle salibandylle kuskasi pallon maalin takaa ja tarjosi sen tolpalta maalin edessä päivystäneelle Harri Korhoselle, joka nosti pallon lähietäisyydeltä komeasti takaylänurkkaan. Liminka pääsi rikkomaan kuparisen Tero Riipisen toimesta ajassa 38.44. Sastamolo lähti vastahyökkäykseen turhan uhkarohkeaan tyyliin ja omalla alueella annetun poikittaissyötön katkaisi Olli Honka. Honka siirsi sivuun ja Riipinen laukoi pallon maalin kattoon. Toisen erän päätöslukemat 9-1 napautti ranteella Mikko Mettovaara Jaakko Kvistin tehdessä esityön.

Päätöserään Sastamolo pystyi lähtemään vapautuneesti, kuitenkin päämääränä pitää Seppo Forsman maalillaan mahdollisimman vähin töin. Liminka oli nostanut karvausta toisessa erässä ja päätöserään tultiin kaikki tai ei mitään -periaatteella päätylaudasta kiinni. Vaikka vieraat nostivat karvausta näennäisesti aina tappiin saakka, niin paras aktiivisuus ja ajatus kaikessa tekemissä - myös karvauksen toteutuksessa oli selvästi jo tipotiessään. Päätöserän Sastamolo pystyi hoitelemaan kunnialla ilman suurempia sooloiluja ja työn teosta lipsumisia. Minuutteja pelattiin kellosta pois ja maalinteosta pääsivät naatiskelemaan vielä Tero Tikkala, Jari Poikela ja Mikko Mettovaara.

Ehjä esitys Sastamololta ja positiivista oli, että jokaiselle ketjulle tuli onnistumisia. Myös johtoasemassa pelaaminen onnistui joukkueelta. Pelisuunnitelmassa pystyttiin pitäytymään selkeästä johtoasemasta huolimatta. Liminka menetti viime kauden päätteeksi tukun avainpelaajiaan ja tämä näkyi eittämättä selkärangan murenemisena nuorentuneella joukkueella.

Valmentaja J. Kvistin kommentit ottelusta:

- Hyvä 60-minuuttinen meiltä. Kaikki kolme kenttää onnistuivat, puolustuspeli toimi ja mikä tärkeintä, voitto ja kaksi pistettä kolmen tappiopelin jälkeen. Pystyimme myös välttämään vastustajan ennakkoon vaaralliset vastahyökkäykset sijoittumalla koko ajan pelin alle, myös oman alueen puolustus/reagointipeli toimi muutamaa tapaturmaa lukuun ottamatta. Valmennuksen mieltä lämmittää myös onnistunut avauserän pelaaminen, sillä aikaisemmissa peleissä avauserät ovat menneet poikkeuksetta vihkoon. Pelaajiston puolelta täytyy nostaa Mikko Mettovaaran erittäin onnistunut kotidebyytti Tervahallin–valoihin. Kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut lauantai-ilta josta kammetaan mukaan iso annos positiivista energiaa.