Tuplasta taas neljä pistettä

Sastamolo Kings-LNM 8-4 (5-1, 3-1, 0-2)

Sastamolo Kingsin kauden toinen tuplapeliviikonloppu heitti ilmoille kysymyksen siitä, että olisiko koko kausi pitänyt pelata pelkkiä kahden pelin viikonloppuja. Syksyn ensimmäiset tuplapelit toivat ilahduttavasti 4 pistettä ja samainen oli tulos myös kevätkierroksen Raapo- ja Liminka-pelien jälkeen. Vakavasti puhuen Raapo-ottelut viikonloppujen ensimmäisenä osana helpottivat varmasti urakkaa. Liminka-pelin osalta ei voitu puhua ainakaan kovin näkyvistä väsymisen merkeistä, niin ehjää pelaamista Sastamolo esitti.

Sastamolo on kiusannut parina viime kautena liminkalaisia keskinäisissä otteluissa, mutta pisteet ovat pääsääntöisesti jääneet LNM:lle kahden-kolmen maalin erotuksella. Kauden avausottelussa Sastamolo oli viemässä ottelua jatkoajalle, mutta ottelun viimeiselle minuutille osunut alivoimatakaisku valutti toiveet pisteistä kankkulan kaivoon. Päivän ottelussa panoksena oli suora sarjapaikka. Liminka olisi tämä ottelun voitolla lyömässä jo sinettiä sarjapaikalle, mutta Sastamololle ottelun voittaminen oli lähes pakkorako, jonka jälkeen voittoja saisi tulla vielä pari lisääkin. Liminkalta poissa ottelusta olivat tehohyökkääjä Samuli Sarajärvi ja ykköskassari Marko Määttä. Sastamolo sai otteluun jalkeille kolme hyökkäysketjua. Puolustuksesta poissa olivat Jussi Pirttikangas ja Teppo Nousiainen. Näin ollen vähemmälle peliajalle kauden aikana jääneet Sami Soppela ja Pekka Anttila saivat vastuuta alakerrassa.

OLS-ottelun hienot kaksi erää ja edellisen päivän maalikarkelot Raapoa vastaan, näytti avanneen lukkoja Sastamolon hyökkäyspelaamisessa ja kun puoluspeli keskialueella ja omassa päässä oli totutun hyvällä tasolla, niin päivän voittajasta ei ollut epäselvyyttä ottelun missään vaiheessa. Toki Liminka laukoi aktiivisesti ensimmäisen kympin aikana, mutta laukaisukartta kertoo että vedot lähtivät B-luokan maalintekosektoreilta ja liminkalaisten kannalta harmittavan huonolla laadulla - pääosin ohi ja yli maalin. Liminka laukoi erässä 24 kertaa, mutta vain kuusi kertaa kohti maalia Sastamolon 15 vastaan. LNM meni ottelussa kuitenkin johtoon, kun Tero Riipinen päästettiin kanttaamaan ja vasemmasta laidan vierestä lähtenyt veto painui ohi maalissa torjuneen Seppo Forsmanin.

Ajassa 7.52 Sastamolo pääsi kokeilemaan ylivoimapelinsä toimivuutta tuomareiden komennettua Janne Nissinahon pikkukakkosen viettoon protestoinnista. Kauaa ei liminkalaisen salibandyn ikoni kerinnyt jäähypenkkiä kuluttaa, kun Teemu Kvistin passi löysi neliön keskustaan maalipaikkaan hakeutuneen Tero Tikkalan, jonka putki siipaisi pallon takaylänurkkaan. Sastamolon tehoerä sai jatkoa, kun Ilari Teerikangas komennettiin jäähylle laidan vieressä tapahtuneesta estämisestä. Jäähy tilanteesta ei sinänsä yllättänyt ketään hallissa olijaa, mutta se että toimeenpantiin 5 minuutin rangaistus kuohutti tunteita liminkalaisten vaihtopenkillä. Ennen viikonlopun otteluita Sastamolon ylivoimapeli oli ollut tilastojen mukaan sarjan heikointa, mutta nyt tuota tilastoa päästiin kaunistelemaan heti kerralla, kun Kings maalasi viiden minuutin jäähyn aikana kahteen otteeseen. 2-1 johto-osumasta vastasi päivän ilotuliksen tirehtööri Tero Tikkala (4+1), joka toimi myös syöttäjänä kolmanteen maaliin Jari Poikela nakuttaessa maalin takaa tulleesta passista tilanteeksi 3-1. Sastamolo maalasi erän lopulla vielä kahteen otteeseen ja tilanne avauserän jälkeen peräti 5-1.

Toisessa erässä Sastamolo jatkoi vahvaa keskialueen pelaamistaan. Ennen ottelua painotettiin sitä, että pelistä pitää saada vauhti pois ja näin kaveri ei pääse käyttämään vahvuuksiaan hyökkäyspäässä ja johtoasemassa tuo pelisapluuna sopi kotijoukkueelle kuin nakutettu. LNM ei päässyt erässä juurikaan kontroloituihin suoriin hyökkäyksiin, vaikka palloa joukkue näennäisesti hallitsikin. Sastamolo sen sijaan oli aktiivisena keskialueen pelinkäännöissä, joihin mahdollisuuksia tarjoutui useita kertoja limingan hakiessa väyliä avauksilleen. Erän ja koko ottelun parhaimmat maalipaikkansa LNM rakensi ylivoimapelillä joka toimi niin hyvin, kuin sen liki 100% ylivoimatehoilla kauden aikana liikkuneelta joukkueelta odottaa toimivankin. Pallo liikkui nopeasti ja suoraviivaisilla siirroilla viivalle saatiin useita vetopaikkoja, mutta Sastamolon peittopeli ja viimeisenä lukkona ollut Seppo Forsman kesti toisen erän ylivoimahetken. Sastamolo iski erässä kolmeen otteeseen, kun erän loppuun päästiin iskemään tärkeä "pukukoppimaali" ja 8-2 johtoasemassa oli hyvä lähteä erätauolle. Toisessa erässä kahdesti maalannut Sastamolon kakkosketju oli päässyt oivaan vireeseen ja jokainen ketjun osa (Kurkela-Metsävainio-Nikkinen) pelasi yhden kauden parhaimmista peleistään.

Päätöserään Sastamolo ei tarvinnut lähteä muuttamaan pelissään mitään. Edellisen kerran, kun päätöserään lähdettiin selkeässä kolmen maalin johtoasemassa Sastamolon pelirohkeus loppui ja OLS II tuli takaa ohi. Tänään sapluuna oli kuitenkin siinä kuosissa, että Limingalle ei annettu siimaa päätöserässäkään. Liminkalaisten pelinrakentelu jäädytettiin niin, että punapaidoilla oli iso työ päästä liikuttamaan palloa hyökkäysalueella saatikka maalipaikkoihin. Vaikka erä meni LNM:lle 0-2 kahdella erikoistilannemaalilla jotka syntyivät ylivoimasta ja rangaistuslaukauksesta, ei kotijoukkueella ollut erässä liiemmin hätää voittonsa varjelemisen suhteen. Maalipaikkoja pystyttiin luomaan kahden edellisen erään tapaan, mutta toiseen erään punapaitojen maalille vaihdettu Henry Westermark pelasi kolmannessa erässä upeaa peliä.

Sastamolo onnistui ottelussa laajalla rintamalla, eikä heikkoja lenkkejä löytynyt. Tero Tikkala laukoi ottelussa tilastojen mukaan peräti 17 kertaa ja oli alati vaarallinen Limingan hitaahkon pakkikaluston keskuudessa. Myös Seppo Forsman oli maalinsa suulla itse varmuus.

Kotijoukkue esitti tähän pakkosaumaan kauden parasta peliänsä ja se on hieno henkinen tasonnosto joukkueelta, jota voitot ovat kartelleet kauden aikana kerta toisensa jälkeen karvaalla tavalla. Neljä maalin tappiota otteluista, joista paremmalla onnella olisi voitu ottaa pisteet joiden mukana sarjapaikka olisi nyt taattu. Niin vain joukkue sieltä haudan takaa nousi ja näytti, että sarjapaikasta tullaan tappelemaan vielä kynsin ja hampain. Suora säilyminen on toki monen muunkin joukkueen haarukassa, sillä OLS II, LNM, OYUS, Sastamolo ja Into ovat sarjassa kahden pisteen sisällä.

Valmentaja J. Kvistin kommentit ottelusta:

- Erittäin tärkeät pisteet ja näin ilmoittauduimme taisteluun suorasta säilymisestä ikään kuin takaportin kautta. Ottelu oli rakenteellisesti erittäin onnistunutta: keskustaa suojattiin erinomaisesti ja kaverin yritykset jäivät juuri niille sektoreille mille ne haluttiinkin ohjata. Hieman passiivisempi karvaus toteutui ja tiivis viisikko mahdollisti kovan pelinkääntönopeuden, lisäksi kun koko kauden mollivoittoisesti toiminut ylivoimakin näytti elonmerkkejä, niin pelin rakenteelliseen antiin voidaan olla erittäin tyytyväisiä.

- Viikonloppuna kokonaisanti olikin erittäin hyvä, sillä koko joukkue onnistui maalivahteja myöten. Työt ovat kuitenkin kesken ja ensi viikolla haaste kovenee, sillä lauantaina tervahallin iltaan matkustaa lohkon kovin joukkue Merikoski SBT, tällöin tarvitaankin taas koko joukkueen onnistumista. Nostetaan heti maanantaina energiat ylös, reenataan laadukkaasti ja ollaan lauantaina valmiina!