LNM parempi lukemin 3-6

Sastamolo Kings-LNM 3-6 (1-1, 1-2, 1-3)

Sastamolo pääsi kolmen viikon pelitauon ja kahden vieraspelin jäljiltä kotoisaan Tervahalliin, jossa haasteena odotti ennakkoon vahvaksi rummutettu liminkalaisyhdistelmä LNM. Liminka olikin niin vahva kuin sen ennakkoon odotettiin olevankin. Joukkue oli tehnyt aiemmin kaudella roppakaupalla maaleja ja omissakin on kolissut suhteellisen paljon. Liminka vietti ennen ottelua Sastamolon tapaan kolmen viikon tauon ja tauolla puolustuspeliä oli selkeästi saatu parsittua kokoon. Sastamolo-hyökkääjiltä vietiin pallo kemiläisten kannalta turhan usein punapaitojen puolustaessa aktiivisesti omaa maalia. Liminkalaisten hyökkääjien eduksi on myös sanottava, että puolustukseen käännyttiin varsin nopeasti ja hyökkääjät katkaisivatkin usean Kingsin vastahyökkäyksen pikkusievällä takaa päin tulleella pallonryöstöllä, jotka tilanteet tuomaripari Glad-Tälli katsoivat menneen sääntöjen mukaan kerta toisensa jälkeen.

Avauserä näyttää suuntaa

Avauserä oli suhteellisen tasainen, eikä sen perusteella voinut sanoa mihin suuntaan ottelu voisi kääntyä. Avauserän pelinkuva näytti suuntaa loppupelille siinä mielessä, että maalipaikoilla ei tänään juhlittu kummankaan joukkueen osalta. Sastamolon pallollinen pelaaminen hyökkäyspäässä oli kovin vaisua ja uskallusta helppoon pallonsiirtelyyn ei tahtonut millään löytyä. Ykkösketjulla hyökkäykset jumittuivat liikaa laitoihin, eikä pallon siirtelyä esim. puolustajien kautta juurikaan nähty. Kakkosketju pelasi sinällään hyvän pallollisen pelin, että aina sovittuja asioita tehtäessä pallokontrolli pystyttiin pitämään ja palloa saatiin sovittujen kuvioiden kautta kohti Limingan maalia.

Toinen erä oli ottelun vauhdikkain ja molemmille joukkueille tarjoutui siinä paikkoja huomattavasti useampaan kuin nyt nähtyihin kahteen maaliin. Sastamolon pelinavaamisesta katosi ajoittain kontrolli ja Liminka pääsi pyörittämään pitkiäkin pätkiä peliä Kings-päädyssä. Kotijoukkueelle tilanteita syntyi hienoista keskialueen riistoista, joita erässä pystyttiin pelaamaan ihan maalipaikkaan saakka, mutta jälki vastahyökkäysten päättämisessä oli edelleen heikkoa. Jos on Kingsin maalinteko ollut viime otteluissa yhtä tervanjuontia, niin positiivista on kuitenkin ylivoimapelin toimiminen. Tänään ylivoimaa päästiin kokeilemaan kahteen otteeseen ja molemmilla kerroilla pystyttiin luomaan hienoja maalipaikkoja. Toisen erän lopussa Sastamolo pääsi peliin mukaan Kimmon Kankaan tarjoillessa herkkupassin Jari Poikelalle keskustaan ja tilanne kahteen kolmeen ylivoimalla.

Pelille ratkaisu epäonnekkaalla tavalla

Kolmannessa erässä Sastamololla oli tarkoitus jatkaa toisen erän lopun vahvaa pelaamista ja tuoda peli tasoihin. Erä alkoikin vahvasti kotijoukkueelta. Palloa saatiin pelattua kontrolloidusti ohi korkealta karvanneen liminkalaisjoukkueen ja erän alun peli oli Kingsin hallinnassa. Viiden pelatun eräminuutin jälkeen soi kuitenkin karvaasti omissa kahteen otteeseen ja kun maalien tekotapa oli mitä oli, niin kovaa koulua kävi härkäpaitainen läpi. 2-4 maalissa Teppo Nousiaisen antama pakki-pakki syöttö meni kohti Sakari Nikkistä, joka ei syöttöä nähnyt käännyttyään samalla hetkellä vaihtopenkin puolelle. Kotijoukkueen vaihtopenkillä tapahtui totaalipaussi, eikä Metsävainion paikalle kentälle mennyt kukaan. Limingan Joni Kytöaho pääsi irtopalloon kiinni ja syötti yksin maalin edessä odottaneelle Petri Niemelälle, joka ei tästä lahjasta erehtynyt. Kingsin selkäranka naksahti poikki 48 sekunnin kuluttua, kun liminkalaishyökkääjä sutaisi hyökkäyskulmasta harmittoman pallon maalille, josta se pomppasi Kings-pakki Sami Soppelan käden kautta maaliin.

Tämän jälkeen jo tarvittavan tehnyt Liminka ei enää hyökkäämään säntäillyt, vaan hyökkäyksiä pelattiin maltillisemmin kohti Kings päätyä ja kun omalla puolustusalueella pelattiin tarkkaan ilman suurempia kaunisteluja ei Sastamolo päässyt Limingan johtoa hätyyttelemään.

Harmittava ratkaisu pelille, josta oltaisi saatu paremmalla onnella taas todellinen trilleri. Sastamolo puolusti ottelussa kolmannen erän epäonnekkaita maaleja lukuunottamatta hyvin ja LNM:n nimekäs hyökkäysarsenaali pidettiin suhteellisen pimennossa. Liminkalaiset eivät päässeet ottelussa kovinkaan hyville vetopaikoille, vaikka avauspelaamisessa ja esim. hyökkäyspään vapareissa selkeää juonikkuutta ja järjestelmällisyyttä olikin. Seuraaviin otteluihin Sastamolon hyökkäyspelaamiseen kaivataan edelleen pallollista rohkeutta siirrellä pelivälinettä ja käyttää vastahyökkäysmahdollisuudet hyväkseen. Kahdessa viimeisessä ottelussa Sastamolon neljästä maalista kolme on merkkautettu puolustajan tilille ja kun yksi on tullut ylivoimapelistä, niin pienoinen apina voidaan sanoa kurkistelevan Kings-hyökkääjien olan takana.

Valmentaja J. Kvistin kommentit ottelusta:

Pelin ratkaisu:

- Kyllä se rehellisyyden nimissä ratkesi noihin kolmannen erän alun kahteen onnenkantamoiseen. Ensin kaamea vaihtovirhe ja sen perään heti pallo omista nuottaan. Erätasolla jos tarkastellaan niin ensimmäinen erä oli täysin tuomariparin näytöstä. En haluaisi millään tavalla kritisoida, mutta uskomattomalla tavalla jäähytilasto kääntyi meitä vastaan (2-0), viheltämättä jäi mm. selkeä rankkari vastustajan rikkoessa meidän pelaajaa takaapäin maalintekotilanteessa, myös useita muita takaapäinlyöntejä katsottiin läpi sormien.

Onneksi tuomaripari paransi tästä ja selvisi näin suhteellisen puhtain paperein Tervahallin–illasta. 2.erä oli sitten paikkapaikoin melkoista hawajia ja kontra –tilanteita tuli solkenaan, jotenkin kuitenkin maalisarakkeet pysyivät suhkot siedettävissä lukemissa. Kolmannen erän katastrofi alun jälkeen Liminka jäädytti pelin eikä me oikein A–sektorin paikoille päästy ja näin varsinainen kirivaihde jäi näkemättä.

2. ketjulta kokonaisuudessaan kauden paras esitys.