Taistelukirveen voimalla tasapelipiste

Sastamolo Kings-KeLy 4-4 (2-2, 1-0, 1-2, 0-0)    [ottelukuvat]

Sastamolo pääsi edellisviikon NSB-mahalaskun jälkeen taas kotoiselle Tervahallille, johon vieraaksi asteli Kellon Lyönti Haukiputaalta. Edellisviikolla Sastamolon haaveet nousukarsintapaikasta olivat käytännössä menneet ja ennakkokaavailut siitä, että tuleva Kely-koitos tulisi olemaan kahden karsintapaikkaa jahtaavan joukkueen superkohtaaminen - voitiin unohtaa. Ottelussa Sastamololla oli ainoastaan kiusaajan rooli, kun KeLy sen sijaan taisteli täydestä pistepotista, jottei sarjataulukossa kolmantena vaaniva RSB tulisi rinnalle ja ohi.

Sastamolon nousujuna oli tällä kertaa siis mennyt ja panoksettomassa ottelussa kaikki keinot oli otettu käyttöön sen eteen, että kotiyleisölle voitiin tarjota silti yritteliäs ja viimeiseen mieheen taisteleva Sastamolo. Aiemmin on kuultu puhuttavan, että hommaan lähdetään missään vaiheessa periksiantamatta ja kuvainnollisesti taistelukirveet ojossa, mutta nyt nuo puheet oli tuotu pikkasen konkreettisemmin läpi Tervahallin tarkkojen turvatoimien ja yhdeksi voimavaraksi pukukoppikalustoon.

Epäillyt siitä, että joukkue tulisi otteluun takki auki vasemmalla kädellä keplotellen voitiin unohtaa heti avauserän jälkeen, sillä Sastamolo piti sarjan kovavireisintä joukkuetta tiukilla heti pelin alusta saakka. Avauserä oli tasainen niin maalipaikkojen kuin pelinhallinan osalta. Sastamolo oli aavistuksen epätarkka oman alueen puolustamisessa ja Kely rakensi paikkansa komeista poikkisyötöistä läpi Kingsin puolustusviisikon. Kely meni ottelussa johtoon ajassa 3.24, kun Kings-puolustus ylipelasi pallollista pelaajaa 2-1 hyökkäyksessä ja Juha Uusitalolla oli helppo työ pistää Juha-Antti Kurttilan tarjoilusta tyhjiin. Sastamolo maalasi päivän molemmat tasakentällisen tehdyt osumat hyvän karvauspelin tuotoksena. KeLyn puolustus näytti 1-1 tasoituksessa haavoittuvaisuuttaan ja Juho Päkkilän painostaessa valkopaidan pallonmenetykseen pääsi Juho Ruonakangas kanttaamaan lähietäisyydeltä peli tasoihin. Ajassa 11.12 KeLy onnistui puhkomaan Sastamolon puolustusviisikko ja Janne Nissinahon komea poikkisyöttö löysi toisen konkarin Tero Leivon, joka maalasi lukemiksi 1-2. Kotijoukkue tuli tasoihin erän lopulla ylivoimalla. Tero Tikkala tarjoili Jari Poikelan mielipaikalle keskustaan ja viuhuva lämäri löysi tilaa Jesse Kamulan vartioiman maalin yläkulmasta. Komeasti rakennettu osuma Sastamolon ylivoimaviisikolta.

Toinen erä oli erittäin rikkonainen, kun käytännössä yli puolet erästä pelattiin erikoistilannepeliä hyöystettynä peräti kolmella rangaistuslaukauksella. Suht tapahtumarikkaasta ottelusta hyvin selvinnyt tuomaripari Ikäläinen-Kajava aloitti rangaistuskomentonsa ajassa 28.54, kun vieraiden Kimmo Hedemäki tuomittiin kakkosta kärsimään. Tästä ylivoimasta tuli kuitenkin pikapuolin 4vs4 -tilanne Teemu Kvistin otettua pikkukakkonen kädellä pelaamisesta viisitoista sekuntia myöhemmin. 4-4 -pelissä Kely piti suurelta osin palloa Sastamolon hyökkäyspäässä, mutta maalipaikoille joukkue ei juurikaan päässyt kovasta yrityksestä huolimatta. Seuraavat rangaistukset jaettiin ajassa 32.45. Ensin Sastamolo puolustaja Aki Kvistille tuomittiin kaksiminuuttinen maasta pelaamisesta ja Sastamoloa odotti alivoimahetket. Puntit kuitenkin tasoittuivat vielä samaisella pelikatkolla, kun Kelyn Janne Nissinaho käytti oman puheenvuoronsa sinipaitojen suuntaan. Tarinankerronan sävy ei tuomareita miellyttänyt ja kokeneelle ja tunteella pelissä elävälle konkarille tuomittiin 2+10min käytösrangaistus.

Tasavaajapeli ei kummallekaan tulosta tuonut ja seuraavat merkinnän pöytäkirjaan ruksattiin aikoihin 35.16 ja 36.42. Ensin Juho Krankka sai kokeilla rangaistuslaukausta Perttu Saarelan rikkottua KeLy-pelaajaa maalin edustalla. Sarjassa tähti-statuksella pelaavan Krankan rystyltä kämmenelle veivaus ja nopea rannelaukaus päätyi ylärimaan ja Sastamolo säästyi takaiskulta. Sastamolon puolelta rangaistuslaukausta sai kokeilla Sinisten maalipyssy Tero Tikkala. Tikkala veivautti maalivahti Kamulaa pariin kertaan sivulta toiselle, mutta Kamula sai raajansa eteen Tikkalan ratkaisuyrityksen edessä. 18 sekuntia tästä Jaakko Kvist pääsi tasavajaapelissä puolittain läpi ajaen röyhkeästi Kamulan silmikon eteen. Tämän maalille nousun päätti kuitenkin Kimmo Hedemäki ja tästä estämisjäähy KeLy-puolustajalle ja jatkotuomiona mikäs muukaan kuin rangaistuslaukaus. Tällä kertaa kotijoukkueesta lähti mies-miestä vastaan -kokeiluun Mikko Mettovaara. Syvällä maalissa pelannutta Jesse Kamulaa ei yllätetty tälläkään kertaa ja Mettovaaran aavistuksen ponnettoman yrityksen pystyi Kamula jaloillaan torjumaan.

Kolmen epäonnistuneen rangaistuslaukauksen jäljiltä Sastamololle jäi kuitenkin käteen vielä harvinainen 4-3 ylivoimapeli, joka myös hyödynnettiin. KeLyn Juho Krankan kokeillessa ensin alivoimamaalia toiseen päähän käänsi Sastamolo-nelikko pelin nopeasti toiseen päätyyn ja suoran 3vs.2 -hyökkäyksen päätti pelaajavalmentaja Jaakko Kvist. Teemu Kvist otti ensin jalalla tyhjät pois ja siirsi sivuun velipoika Jaakolle, joka sijoitti pallon tyylikkäästi maalin takaylänurkkaan. Kaikkinensa tapahtumarikas toinen erä, josta pelinhallintaprosenteja on vaikea jakaa. Positiivista kuitenkin oli, että Sastamolo oli ottelussa oivallisesti mukana johtaen 3-2.

Kolmannessa erässä peli lähti kallistumaan pikku hiljaa vierailijoiden nimiin. Sastamolon karvauspelissä ei oltu enää terävimmillään ja sininutuissa oli aavistuksen havaittavissa väsymisen merkkejä. Kolmen maalin illan jälleen kerran viettänyt Juho Krankka toi joukkueensa tasoihin onnekkaalla vapariosumalla. Jarkko Hiltunen siirsi pallon Krankalle, jonka veto ohjautui Sastamolon peittävän pelaajan jalasta yläilmoihin laskeutuen yläriman kautta ohi Seppo Forsmanin, joka oli maalillaan vailla mahdollisuuksia. Pari minuuttia myöhemmin nähtiin illan rangaistuslaukaus järjestysnumeroltaan neljä. Krankan luottamus omaan tekemiseensä näytti olevan kohdallaan, sillä juuri ensimmäisen rankkarin kaltainen suoritus päätyi tällä kertaa aivan yläriman alle ja joukkue oli jälleen maalin johdossa ajassa 47.54.

Sastamolo ei nahkaansa hevillä kuitenkaan myynyt ja päivän paras Sastamolo-ketju J. Kvist-Kurkela-Mettovaara toi joukkueensa tasoihin. Erän ensiminuuteilla Mettovaara hukkasi oivallisesta pelikäännöstä lähteneen läpiajon, mutta seuraavasta paikasta SSRA-apu ei erehtynyt. Jaakko Kvist karvasi laidalla pallon pois KeLy-puolustukselta ja vapautti Mettovaaran laidasta läpiajoon. Mettovaara päätti läpiajon varmaan takakulmaan sijoitukseen ja 4-4 tasoitus oli tosiasia. Varsinaisen peliajan loppupuolella Sastamololle tarjottiin vielä ylivoimaa, mutta erittäin passiivista KeLy nelikkoa ei saatu tarpeeksi liikkeelle ratkaisupaikkojen toivossa.

Jatkoajalla voiton avaimet sai vielä kertaalleen käsiinsä vierailija KeLy. Paras maalipaikka siunaantui ylivoimaa pelanneelle KeLylle aivan jatkoajan viime sekunneilla, kun Janne Nissinaholle tarjottiin poikkisyötöstä tyhjää maalia, mutta laukaus painui ohi takatolpan ja Sastamolo säästyi äkkikuolemaratkaisulta.

Vauhdikas ja tapahtumarikas ottelu, jossa puolin ja toisin esitettiin sarjan terävintä maalivahtiosaamista. Seppo Forsman paikkaili päätöserässä pariin otteeseen joukkueensa oman alueen pallonmenetyksiä esittäen komeita pelastuksia ratkaisupaikoissa. Reilusti maaliansa peittävä Kamula oli tasaisen varma läpi ottelun. Sastamolo pelasi kaikkinensa ihan mukiinmenevän ottelun, ketjujen onnistuessa koko rintamalla tasaisesti. Viime otteluissaan sarjan terävintä kärkeä (Merikoski, RSB) nuijinutta vastustajaa pystyttiin haastamaan tasapäisesti läpi ottelun ja kolmannen erän vaikeina hetkinä oman alueen puolustuspeli toimi kuitenkin saumattomasti, eikä KeLyn kovaa hyökkäyskaartia päästetty suurempiin tuhotöihin.

Ottelutilastot:

 

Sastamolo 4   Kellon Lyönti 4
  1. Erä  
FORSMAN Seppo  aloittaa  MV    00:00  aloittaa  MV  KAMULA Jesse   
  03:24  UUSITALO Juha 0 - 1 (KURTTILA Juha-Antti)   
RUONAKANGAS Juho 1 - 1 (PÄKKILÄ Juho)        06:36   
  11:12 LEIVO Tero 1 - 2 (NISSINAHO Janne)   
  15:39  MAILAN NOSTAMINEN  2min  UUSITALO Juha   
POIKELA Jari 2 - 2 YV (TIKKALA Tero)        16:10   
     
  2. Erä  
  28:54  MAILAAN LYÖMINEN TAI POTKAISEMINEN  2min  HEDEMÄKI Kimmo   
KVIST Teemu  KÄDELLÄ TAI KÄSIVARRELLA PELAAMINEN  2min    29:09   
KVIST Aki  MAASTA PELAAMINEN  2min    32:45  EPÄURHEILIJAMAINEN KÄYTÖS  2min  NISSINAHO Janne   
  34:45  EPÄURHEILIJAMAINEN KÄYTÖS  10min  NISSINAHO Janne   
SAARELA Perttu  MAILAN PAINAMINEN TAI SITOMINEN  2min    35:16  RL  KRANKKA Juho   
TIKKALA Tero    RL    36:42  MAILAAN LYÖMINEN TAI POTKAISEMINEN  2min  KURTTILA Juha-Antti   
METTOVAARA Mikko    RL    37:00  ESTÄMINEN  2min  HEDEMÄKI Kimmo   
KVIST Jaakko 3 - 2 YV (KVIST Teemu)        37:18   
     
  3. Erä  
  45:31  KRANKKA Juho 3 - 3 (HILTUNEN Jarkko)   
  47:54  KRANKKA Juho 3 - 4 RL    
METTOVAARA Mikko 4 - 4 (KVIST Jaakko)        49:34   
  55:21  MAILAAN LYÖMINEN TAI POTKAISEMINEN  2min  RÄISÄNEN Mikko   
     
  1. JA  
  63:14  Aikalisä   
LAPINNIEMI Mikko  MAILAAN LYÖMINEN TAI POTKAISEMINEN  2min    63:16