Henkilökohtaiset virheet himmensivät vahvaa peruspeliä

Lauantaina 29.1 käytiin kamppailu, jossa Sastamolon voitto takaisi hyvin pitkälti sarjapaikan myös ensikaudelle. KeKin pieni piristyminen alkukauden kompastelujen jälkeen oli huomattu, eikä vastustajaa lähdetty heikon sarjasijoituksen perusteella aliarvioimaan. Ottelun käsikirjoitus oli varsin selkeä; kaksi erää Sastamololla oli vahvasti homma hallussa, kolmannen erän alkuun tulleet virheet puolustuspäässä antoi KeKille hetken toivonkipinän päästä otteluun mukaan.

Södö ja Kangas oivalla pelipäällä

Avauserässä peli oli kotijoukkueen hyvässä kontrollissa. Kempeleen Kiri otti Sastamolon hyökkäyksiä vastaan varsin korkealta karvaten. Kärkikarvaajat pörräsivät Janne Liuskin vartioiman maalin tolpilla ja pyrkivät tätä kautta saamaan hämmennystä aikaan vastustajan päähän. Kemiläiset saivat KeKin karvausta hyvin pilkottua ja tästä seurasi monia makoisia vastahyökkäyksiä. KeKin on ollut sarjassa joukkue, jonka peleissä verkot heiluu puolin ja toisin. Näyttääkin sille että tuo pelityyli yhdistettynä kapeaan pelaajamateriaaliin ei sarjapaikkaa ensi kaudelle lupaa. Avauserässä palloa pelattiin hyvin pitkälti kempeleläisten päädyssä. Vastahyökkäyspelaamisessa omimmillaan olivat vikkelät kynäilijät Kimmo Kangas (1+2) ja Teemu Södö (2+2), joista varsinkin Södö pelasi KeKi puolustusta useaan kertaan kahvilan puolelle. Samassa ketjussa pelanneet laiturit olivat avauserässä vahvasti mukana molemmissa Sastamolo maaleissa. Ensierän vei kemiläiset 2-0.

KeKi juostaan yli

Kempeleläisten aktiivinen karvaus näytti toisessa erässä kostautuvan ratkaisevalla tavalla. Sastamolon päästessä pelaamaan nopeasti yli keskialueen KeKi alkoi väsyä ja tämä näkyi puolustusaktiivisuudessa. Jos oli Sastamolon hyökkäysketju Kangas-Mänty-Södö liekeissä niin komeita kuvioita loi myös ykkösvitja. Jaakot Korhonen ja Kvist yhdistettynä Juha Tammelan sentteripelaamiseen toi yleisön nähtäväksi hienoja hyökkäyksiä höystettynä komeilla poikittaissyötöillä. Pieni lisä huolellisuuteen ja varsinkin suoraviivaisuuteen olisi tuonut monta lisämaalia. Sastamolon hyvä liike tuotti toisessa erässä viisi maalia. Toisessa erässä Sastamololla oli paikkoja KeKin todelliseen murskaamiseenkin. Makoisin paikka syntyi Kimmo Kankaalle, jolle Teemu Södö pelasi paikan tyhjään maaliin pidettyään paria sinipaitaa ensin pujottelukeppeinä. Kotijoukkueen toisen erän maaleista vastasivat Korhonen, Kangas, Tammela, Södö ja Marko Niemelä ylivoimalla. Erän lopussa KeKi sai lahjamaalin ja kuparisen rikki. Joukkueen kärkikarvaajat ryöstivät Jussi Pirttikankaalta pallon maalin takaa ja Tero Lampela pääsi laittamaan pallon tyhjään maaliin maalivahti Liuskin odottaessa Pirttikankaan syöttöä toisella tolpalla.

Hetken paniikki

Sastamolon pienoisena mörkönä on jo pitkän aikaa ollut itse aiheutetut paniikit ja tästä seuranneet hölmöilyt selvässä johtoasemassa. Nytkin kaikki KeKin maalit olisi ollut selkeästi estettävissä pienellä huolellisuudella. Kun kolmas erä oli vanhentunut 2.32 oli KeKi niistänyt Sastamoloa virheistä jo kaksi kertaa. Ensin Sastamolon puolihuolimaton pallottelu oman maalin edessä kostautui ja Marko Seppälä muunsi digitaalit numeroiksi 7-2. Eroa oli vielä 5 maalia, mutta niin vain merkit paniikista näkyivät hätäisinä syöttöinä, hyökkäyksiin lähtöinä ja niiden päätöksinä. Vajaa kaksi minuuttia edellisestä KeKi maalista Sastamolo antoi kempeleläisille vielä yhden lahjamaalin. Jiri Holpainen oli aikeissa rauhoittaa tilanne omassa päädyssä, mutta syöttö maalin taakse eksyikin suoraan maalin eteen Marko Seppälän lapaan joka siirsi pallon verkkoon. Tässä vaiheessa Kingsin pelinjohto otti aikalisän, joka rauhoittikin tilannetta. KeKin saadessa vielä joitain maalipaikkoja tilanne alkoi kääntyä lopullisesti Sastamolon hyväksi. Hyökkäyksiä venytettiin pidemmiksi ja maalipaikoille ei rynnitty kahden edelliserän kaltaisella ryminällä. Helpottavan 8-3 maalin Sastamololle teki Jaakko Korhonen, jolle siunaantui muutamia maalipaikkoja kolmannen erän maaliedushässäköistä.

Sastamolon ketjukoostumukset olivat tänään hyvässä tasapainoissa kaikkien kolmen ketjun saadessa pelin KeKin päätyyn.  Sastamolon kolmanneksi hyökkäysketjuksi oli rakennettu todellinen Grand Old Man kolmikko, jossa laitureina pelasivat jo legendoiksi joukkueen sisällä ristityt Jiri Holpainen&Pentti Katermaa ja keskellä myös paljon kokenut Tapio Erkkilä. Huomenna legendat-ketjulle ja muulle joukkueelle on tulossa todellinen testi, kun klo 15.30 Tervahallilla pelataan kauan kajaanilaisten hehkuttama ottelu Sastamolo Kings-Kajaanin PaPas.