Niko Kvist voiton pääarkkitehti

[ottelukuvat]

Sastamolo sai lauantaiksi vastaansa hurjan hyökkäysarsenaalin omaavan ISB:n Ilmajoelta. Tähän saakka joukkue oli mättänyt maaleja yli kymmenen maalin keskiarvolla per ottelu. Toisaalta, jos on heilunut vastustajan verkoissa, niin ilmajokilaiset ovat ottaneet myös omaan päähän lukua yli kuuden maalin keskiarvolla per ottelu. Ennakkoasetelmat päivän otteluun olivat varsin herkulliset. Jokaisella sarjan kärkijoukkueella ollessa tappiosarakkeessa vähintään yksi merkintä, tulisi tämän ottelun voitto molemmille joukkueille tärkeään paikkaan.

ISB vaikeuksissa Sastamolon ykkösketjun kanssa

Viime kaudella Jymyn nimen alla, kutakuinkin samoilla runkopelaajilla Kakkosta pelannut ISB otti silloin Sastamolosta voiton sekä kotona että vieraissa nöyrän puolustuspelin kautta. Nyt vastassa ei ollut silloin tutuksi tullut sumppu. Ainoastaan pelin alkupuolella ensimmäiset kymmenen minuuttia ilmajokilaiset karvasivat hieman rauhallisemmin, mutta sen jälkeen prässi oli selkeästi aktiivisempaa.

Vieraat pääsivät juhlimaan päivän ensimmäistä, kun Miika Toivio sutaisi laidan tuntumasta pomppupallon kohti maalia ja tämä "putoava lehti" yllätti täysin Sastamolo-kassari Seppo Forsmanin. Minuuttia myöhemmin Juha Tammela kuittasi pelin tasoihin ja aloitti tänään peräti kahdeksasta osumasta vastanneen ykkösketjun riemukulun. Muutama minuutti tästä ja asialla oli taas Sastamolo. Tällä kertaa tekijänä hurjat 2+3 tehot tehnyt 88-ikäluokan Niko Kvist.

ISB:n ylivoima tiedettiin ennalta varsin vaaralliseksi. Tappavan tehokas pakkopeli olikin tänään osa-alue, jolla joukkue oli kotijoukkuetta parempi ja osa-alue, jonka turvin joukkue piti pelin tasaisena. 2-2 tasoituksessa Ville Loukasmäki näytti kotikatsomolle kuinka lyöntilaukaus lähtee suoraan syötöstä. Pallo rightin puolelta kauniisti ja lujaa takaylänurkkaan ja maalivahti Forsman voimaton. Pelin hallinnan erässä ollessa lievästi kotivoittoinen, Sastamolo meni 3-2 erätaukojohtoon Juha Tammelen tekemällä maalilla, johon loistavan selkäydinsyötön antoi Niko Kvist.

Kotijoukkue armoton maalipaikoissa

Isokokoisen ISB:n fyysisestä pelityylistä koitui joukkueelle 4 kahden minuutin rangaistusta. Toisen erän alkuun tulleesta ISB-jäähystä Sastamolo rankaisi asialla velikullat Niko ja Jaakko Kvist. Niko Kvist lähti kiertämään Kalevi Kuikan maalia ja antoi syötön jo etutolpalta. Kuikan ollessa jo liikkeessä toiseen suuntaan Jaakko Kvistillä oli helppo työ siirtää Sastamolo 4-2 johtoon. Minuuttia myöhemmin ajassa 24.13 viidennen osuman Sastamololle survoi maalin edestä sisään Tapio Ala-Rautalahti. Toisessa erässä Sastamololla oli joitain sysimustia hetkiä omassa päädyssä, jolloin maalipaikkoja tarjottiin kuin ilmaiseksi vieraille. Kahdella syvältä karvanut ISB onnistui sekottamaan Kingsin avauspeliä ja pallot pomppivat vaarallisen näköisesti Seppo Forsmanin silmikon eteen.

Ajassa 27.02 tuli ISB, Markku Neva-Keturi ja joka kerran niin "yllättävä" ilmaveivi. Ennen ottelua kotijoukkueen kopissa painotettiin olemaan tarkkana ISB:n saadessa vapaalyönnin maalivahdin alueen tuntumasta, mutta niin vain taikuri Neva-Keturi kiersi muurin veivillään ja toi joukkueensa peliin mukaan 3-5 osumalla. Samainen mies teki juurikin samanlaisen maalin useaan kertaan viime kaudella ja kertaalleen myös Kingsiä vastaan. Päivän ottelu tarjosi katsojille useita herkullisen näköisiä maaleja, joissa pallo parin siirron jälkeen pelattiin käytännössä tyhjiin. Tästä hyvä esimerkki oli Sastamolon 3-6 maali, jossa Niko Kvist pääsi irtautumaan kulmasta ja antoi läpi puolustussumpun kauniin poikkisyötön Jaakko Kvistille, joka näpäytti reikäisen kuudennen kerran verkkoon.

Sastamolo vei toisen erän lukemin 5-3, mutta totuuden nimissä on sanottava, että numerot olisivat voineet pelitapahtumiin nähden tasaisemmatkin. Kings teki toisessa erässä maaleja hurjalla prosentilla ISB:n avauspelin toilaillessa palloja taas karvauspuuhissa aktiivisesti hyrräneille Sastamolo-hyökkääjille. Toiseen erän loppuun sattuneista Kingsin mustista hetkistä ISB pääsi kaksi kertaa rankaisemaan ja summerin soitanta sattui kotijoukkueelle hyvään saumaan ISB:n saadessa pelistä otetta.

Hallitusti kaksi pistettä

Sastamolo oli tänään vieraita parempi kahdella osa-alueella. Maalinteossa ja avauspelaamisessa, vieraiden vahvuudet ollessa erikoistilannepelaamisessa. Varsin taitavat hyökkääjät omaava ISB ei saanut peliä auki kuin lähes ja ainoastaan pitkillä roiskaisuilla, joista ei kontrolloituja hyökkäyksiä saatu. Sastamolo sai viimeisen erän karvauspaineenkin alla peliä hallitusti auki, eikä toisen erän oman pään toilailuista näkynyt enää merkkejä. Viimeisen erän pelinkuva oli hyvinkin selkeä. Sastamolo ei pelityylillään kotiyleisöä ehkä miellyttänyt, mutta tapa jolla voitto hoidettiin kotiin oli taktisesti oikea. Hyökkäyksiä pelattiin pitkinä vastustajan päässä palloa pitäen ilman suurempaa kiirettä maalintekoon. Pelin säilyessä lukemissa 8-5 melkein erän puoleen väliin saakka, Sastamololla hyvin peli kontrollissa. Ajassa 48.26 valoa synkälle ilmajokelaistaivaalle toi vieraiden pörssihai, liigajoukkue SPV:nkin riveissä taitojaan näytellyt Sami Koski. Koski teki maalinsa vanhanaikaisella helpohkon näköisesti ohi muuten hyvän peruspelin torjuneen Seppo Forsmanin.

Tästä ei Sastamolo säikähtänyt. Sekunteja pelattiin edelleen viisaasti pois valotaululta ja maalipaikkojakin syntyi hyvällä tahdilla nopeista hyökkäyksistä. Ajassa 49.22 Sastamololle helpottavan 9-6 maalin teki Jaakko Kvist. Kvist laukoi reikäpallon maaliin pienestä kulmasta vapaalyönnin päätteeksi. Minuuttia ennen päätössummeria ilmajokilaiset pääsivät vielä kertaalleen kaventaamaan, mutta 9-7 lukemia lähemmäksi ei joukkue päässyt.

Rikkonainen ottelu, josta Sastamolo otti voiton kuin kokeneempikin joukkue konsanaan halliten päätöserän tapahtumia. Kahdella hyökkäyskentällä ja kolmella (!) puolustajalla raataneen Kingsin heikot hetket sattuivat toisen erän loppuun. Ottelun paras pelaaja oli eittämättä Niko Kvist muun ykköskentän loistavasti tukiessa.