Sastamolon sarjapaikalle sinetti

Sastamolo Kings-Ruukin Into 12-3 (2-2, 5-0, 5-1)

Sastamolo väänsi kuin väänsikin itsensä kuiville ensi kauden sarjapaikan suhteen, kun viidestä viimeisestä ottelusta siltä vaadittiin vähintään yhdeksää pistettä. Joukkue teki kuitenkin tempun, johon moni sarjaa seuraava ei olisi uskonut ja otti viimeisestä viidestä kamppailusta täydet pisteet, kun Ruukin Into kaatui lauantaina 12-3.

Ottelu oli Sastamololle yhtä kuin se kuuluisa NHL:n pudotuspelin seitsemäs ja "kuoleman ottelu", jossa voitolla valettaisiin hunajaa ja tappio tietäisi karua päätöstä muuten loistokkaalle loppukaudelle, jota seuraisi vielä piinaavat karsintaottelut. Toki tässä "pudotuspelissä" vaihtoehtona oli myös tasapeli, jonka turvin Sastamolo nousisi myös karsintaviivan yläpuolelle. Ruukin Innolla sen sijaan oli voitolla mahdollisuus ohittaa Kingsit sarjataulussa ja saada näin ollen kotietu kahdesta voitosta pelattavaan karsintavaiheeseen Kolmosdivarijoukkuetta vastaan.

Kahdeksalla kenttäpelaajalla Kemiin lähtenyt ruukilaisjoukkue pystyi kiusaamaan passiivisella karvaustaktiikallaan Sastamoloa avauserän verran ja tässä vaiheessa näyttikin, että tämänkin "playoff-sarjan" katkaiseminen olisi juuri niin vaikeaa, kuin se yleensä tuppaa olemaan. Kemiläisten pallollisesta pelaamisesta loppui mielikuvitus ja liike heti alkuunsa, eikä omalla alueellaan passiivisesti puolustaneita ruukkilaisia päästy juuri edes haastamaan. Kun Into pääsi vielä 2-2 erätaukolukemiin varsinaisella vahinkosutaisulla pallon liruessa Seppo Forsmanin längeistä sisään - kyseltiin siinä vaiheessa Sastamolon tasonnoston ja pelirohkeuden perään.

Erätauko teki kuitenkin sen, mitä kotiyleisö odottikin. Pallo ja miehet liikkuivat heti ensiminuuteista lähtien aivan eri malliin ja avauserän kaltainen "kiskoilla juoksu" loppui siihen. Sastamolo sai heti erän alkuun 3-2 ja 4-2 maalit ja se rentoutti silminnähden joukkueen pelaamista. Tämän jälkeen kentällä nähtiinkin hyvää pallokontrollia ja hyökkäykset päättyivät kovalla prosentilla maalilaukaukseen. Vaikka Into kuinka yritti pelata karvauspelinsä säästöliekillä, alkoi kahdeksen urhoollisen sinipaidan iso kuormitus näkyä ja joukkue alkoi hävitä jalalla kotijoukkueelle entistä selvemmin. Sastamolo vei erän 5-0, kun sen puolustuspelikin parani avauserään nähden selkeästi.

Päätöserässä Sastamolo pystyi turvaamaan johtonsa ja 88-päinen kotiyleisö näki vielä tukun hienoja maalisommitelmia, joissa pääosassa toimi Sastamolon yksittäisen ottelun piste-ennätyksen (4+4) tehtaillut Tero Tikkala ja huikaisevaan maalivireeseen äitinyt Kimmo Kangas (4+2). Kingsin ylivoimapelaaminen kuvasti tänään melko osuvasti sitä muutosta maalinteon saralla, joka kauden edetessä on tapahtunut. Pallo liikkui ja miestä löytyi vapaana neliön keskustasta ja tuloksena neljä ylivoimamaalia neljästä ylivoimamahdollisuudesta.

Niin kuin sanottu, sarjan päätösottelua ei tulla muistamaan minään klassikkona, niin selkeästi parempi kotijoukkue loppujen lopuksi oli. Pikemminkin ottelu oli kuorrutetta viimeisen päälle rakennetun kakun päälle, jonka pohja valettiin isoilla ja elintärkeillä voittoilla LNM, Merikoski ja OYUS-peleissä. Sastamolo nousi loppukauden voitoillaan sarjassa aina viidenneksi päästäen sarjassa vähiten maaleja (4,4 päästettyä / ottelu). Sarjasta Merikoski ja ToPV jatkavat otteluita nousukarsinnoissa. Raapo SBT tippui suoraan kolmoseen, Innon ja OYUS:n karsiessa alaspäin.