Onnenpomppu pelasti Sastamolon viime sekunneilla

Sastamolo Kings-Ruukin Into 7-6 (2-1, 2-3, 3-2)  [videokooste ottelusta]  [kuvia ottelusta]

Sastamolo kohtasi lauantaina Ruukin Innon, joka oli aloittanut kautensa varsin hyvin keräten pisteitä varsinkin kotikentällään mukavaan tahtiin. Joukkue on jälleen kerran sementoinut itsensä sarjan keskikastin joukkueeksi, huolimatta parista kovasta pelaajamenetyksestä viime kauden päätteeksi.

Into pisti viime kauden päätösottelussa Sastamolon varsin ahtaalle sen kotikentällä, vieden lopulta pisteet jatkoaikavoitolla lukemin 10-9. Into osoittatui tässäkin kohtaamisessa Sastamololle kovaksi vastukseksi ja päätöserässä näytti jo hetken sille, että jatkoaika tarvitaan tämänkin 60-minuuttisen lisäksi. Lopulta Sastamolo onnistui napata pisteet onnekkaalla täysosumalla, joka syntyi 12 sekuntia ennen summerin soitantaa pallon otettua virhepomppu kaukalosta ja tämän turvin Kingsille avautui paikka voittomaalin niittamiseen. Ratkaisuosumasta vastasi Jari Poikela Tero Tikkalan syötöstä.

Sastamolo oli kenttäpelissä hallitsevampi läpi ottelun, mutta Ruukin Into puolusti passiivisella noppaviitosellaan omaa aluettaan varsin onnistuneesti, ja kun tähän yhdistettiin hyvä peittopelaaminen ja Timo Kouvan erinomainen maalivahtipeli - ei Sastamolo maalipaikoille hevin päässyt. Avauserässä Sastamololla oli parhaat saumat karata ottelussa selvempäänkin johtoasemaan. Kakkosketjun tehokaksikko Jaakko Kvist-Kimmo Posti petasivat toisilleen maalipaikat kahteen otteeseen, mutta Kvistin yritykset poikkisyöttöihin ja Postin laukaukset lähietäisyydeltä eivät tuoneet tulosta. Erässä nähtiin kolme maalia, kun jo viiden pelatun sekunnin jälkeen Into pääsi maalaamaan osin onnenkin avittamana. Kapteeni Juho Pietarila pääsi aloituksen jälkeen keskeltä Sastamolon alueelle ja jatkotilanteesta Mika Mäki ronkki pallon kolmen (!) Sastamolo-pelaajan estelyistä huolimatta Joona Viiltolalle, joka löi pallon tyhjään Kings-maaliin.

Muutaman pelatun minuutin jälkeen Sastamolo maalasi ja maalin pääarkitehtina puolustaja Kimmo Kangas. Kangas näytti maalissa esimerkkiä hyökkäävän puolustajan parhaista avuista. Ensin seinäsyöttö keskialueella Perttu Saarelan kanssa ja tämän jälkeen komea kantti maalin alanurkkaan. Kangas on esittänyt uudella pelipaikallaan puolustajana vahvoja otteita ja tuonut puolustukseen erinomaisen lisän hyökkäys- ja laukaisuaktiivisuutta. Tästä osoituksena kahdeksan ottelun jälkeiset komeat tehot 4+3. Erän loppulukemat 2-1 kotijoukkueelle maalasi Jari Poikela Tero Tikkalan nopeasti kulmavaparista.

Toinen erä oli Sastamololta selvästi ensimmäistä heikompi. Pallovarmuus ei ollut toivotulla tasolla ja Into näytti näissä tilanteissa olevan sarjan yksi parhaista pelinkääntö- ja vastaiskujoukkueista. Omassa passiviisessa puolustusnopassaan joukkue oli koko aika varpaillaan ja valmiina haistamaan Sastamolon pallollisen virheen tai harhasyötön, ja iskemään nopeasti vastaan. Näistä tilanteista joukkue iskikin erässä kahteen otteeseen Juha Vilmuksenahon ja Joona Viiltolan toimesta. Joukkueen neljännestä maalista vastasi Joni Vainio ylivoimalla. Kahden erän jälkeen ottelussa oltiin tasatilanteessa 4-4, kun hienon ottelun pelannut Tero Tikkala napautti kaksi maalia kotijoukkueelle.

Päätöserässä Sastamolo näytti saavan vihdoin karistettua sitkeästi vastaan hangoitelleen Innon kannoiltaan, kun joukkueen ykkösketju maalasi jälleen pariin otteeseen. Ajassa 49.04. Tero Tikkala ohjasi Teemu Kvistin roikkuavauksen maalin edestä ohi maalivahti Kouvan ja hetkeä myöhemmin saman ketjun Perttu Saarela löi maalin edestä paluupallon verkkoon. Ruukin Into ei kuitenkaan luovuttanut, tullen heti seuraavassa vaihdossa maalin päähän Mika Mäen maalatessa.

Kotijoukkueen pelaajavalmentaja Jaakko Kvist passitettiin ajassa 53.28 jäähypenkille tilanteessa, joka kuvaili melko hyvin pelin kokonaiskuvaa. Ensin Sastamolo jauhoi yli minuutin verran palloa Innon puolustusalueella ja maalin takana, ja yhtäkkiä Into käänsi pelin vastaiskuksi, jossa tilanteessa Kvist joutui rikkomaan intolaista takaapäin tulleella mailaan lyönnillä. Sastamolon av-nelikko kesti tämän kakkosen, mutta ajassa 59.18 Innon hieno loppukiri näytti saaneen toivotunlaisen tuloksen. Arto Pohjolan viivasta lähtenyt laukaus löysi tiensä läpi pelaajaviidakon päätyen Sastamolon reppuun ja ruukkilaiset olivat tuoneet pelin tasoihin kuuden kenttäpelaajan voimin ja kaikki merkit viittasivat jatkoaikaan.

Toisin kuitenkin kävi ja trilleriksi muodostunut ottelu sai erikoisen ja Innon kannalta epäonnisen lopun. Kun pelikellossa oli jäljellä 12 sekuntia, Into-puolustajan pakki-pakki syöttö maalin takana otti epäonnisen kimmokkeen irti olleesta kaukalon palasta ja pallo päätyi suoraan kärkikarvaaja Tero Tikkalalle. Tikkala ei tilanteessa aikailut, vaan siirsi pallon maalin eteen parkkeeranneelle Jari Poikelalle, joka latasi pallon verkkoon voitto-osuman merkiksi.

Rouva Fortuna oli tällä kertaa kotijoukkueen Kingsin puolella ja toisaalta hienon puolustuspelitaiston käynyttä Ruukin Intoa vastaan. Sastamolo ei päässyt ottelun missään vaiheessa omalle tasolleen lukuunottamatta joukkueen ykkösketju Poikela-Saarela-Tikkalaa, joka värkkäsi joukkueen kaikki osumat. Muilla ketjuilla pallollinen pelaaminen yskähteli, eikä Innon puolustusviisikon sisään päästy tekopaikoille siinä määrin, että lisäosumille olisi hirveästi ollut tilaustakaan. Jobinpostia joukkueelle tuli Kimmo Postin jäätyä toisessa erässä kokoonpanosta sivuun. Torniolaisvahvistuksen polvi reistaili ottelun edetessä siinä määrin, että nopean arvion mukaan jopa koko kauden pelit voivat olla pelattu. Ruukin Into osoitti ottelussa sen, että vaikka joukkue ei ulkoisesti kaikinpuolin ehkä aktiiviurheilija-porukalta vaikutakaan, niin simppeliksi organisoitu puolustuspeli, toimiva maalivahtipelaaminen ja nasevat vastahyökkäykset ovat osoitus siitä, että valkopaitojen leirissä jotain tehdään oikein kaudesta toiseen.

Tulevan lauantaina Kemin härkäpaidat joutuvat kovaan testiin, sillä Tervahallin tatamille astelee edelleen sarjan ykkössuosikki ja hurjalla pelaaja-arsenaalilla varustettu Kajaanin Papas, jonka kone on kuitenkin hieman yllättäen yskähdellyt viime otteluissa, kun tappiot on kärsitty LNM:ä, RSB:tä ja Kely:ä vastaan. Kauden ensikohtaamisessa Papas vei hurjavauhtisen ottelun lukemin 14-12. Nähtäväksi jää, onko luvassa samanlaista maali-iloittelua. Kaikki tämä ja paljon muuta, tulevana lauantaina klo 17.00 alkaen!