Janne Liuski voiton takuumies

Sastamolon kausi kotiotteluiden puolesta käynnistyi lauantaina, kun vastaan asettui Oulun Yliopiston Urheiluseura. OYUS oli tätä kamppailua ennen kärsinyt kaksi tappiota, joista jälkimmäisessä Lapua kävi hakemassa Oulusta pisteet jatkoajan jälkeen. Päivän ottelussa pisteistä taisteltiin ajoittain melkoisella ryminämeiningillä. Erotuomaripari Tiitinen&Kääriäinen otti pelin ensiminuuteista lähtien erittäin sallivan linjan niin maila- kuin vartalokontaktitilanteissa, mutta mikä tärkeintä linja pysyi läpi ottelun samanlaisena, eikä suurempia sikailuja nähty.

Tasapäin liikkeelle

Ottelun ensierän maalinteon aloitti tänään ehkä tasaisimmin Sastamolon hyökkäyskolmikoista pelannut ketju J.Kvist-Mänty-T.Tammela. Kotijoukkue sai pelin kontrolloidusti oululaisten päätyyn ja pienen kulmamyllyn päätteeksi Jaakko Kvist syötti puolustusviisikon keskustaan Ville Männylle, joka laittoi pallon suoraa syötöstä kauniisti takapömpeliin. Seuraavaksi oli ykkösketjun vuoro heilauttaa verkkoa Pasi Riikolan selän takana. Maalista vastasi Jaakko Korhonen. Ketjun Korhonen-J.Tammela-Holpainen maalinteko oli tänään herrojen Jiri Holpainen ja Jaakko Korhosen harteilla. Juha Tammelan ruuti ei ole vielä kuivunut totuttuun kuntoon ja kauden avausmaali sai vielä tänään odottaa itseään. Erä oli kaiken kaikkiaan ottelun tasaisin, mutta ensierän maalintekokilpailun vei Kings 3-1. OYUS:n kavennus oli kemiläiskatsomolle kaunista katseltava. Yliopiston joukkue sai vapaalyönnin maalivahdin alueen etureunasta ja pelasi pelasi Kingsin puolustusmuurin melkoiselle kuutamokeikalle. Maalintekijänä ilmeisen harjoitellun kuvion päätteeksi Markus Tuomikoski, kun aikaa pelikellossa oli kulunut 17.56. Sastamolo teki kolmannen maalin herkullisesti erän loppuun. Tärkeä osuma syntyi ajassa 19.17 Teemu Kvistin pelatessa ylivoimakuvion päätteeksi pallon viivamiehen paikalta Jiri Holpaiselle takatolpalle. Holpainen suti pallon toisella yrittämällä ohi OYUS-vahti Riikolan.

Liuski pitää pelin Kingseillä

Toiseen erään OYUS piristyi. Ottelussa varovaisesti karvanneet oululaiset jyrsivät Sastamolon karvauksen monta monituista kertaa sanalla sanoen reikäjuustoksi. Keskialue avautui helpon näköisesti, joko maalivahti Riikolan tai puolustajan pitkästä avauksesta. Sastamolon maalinsuulla vastassa oli kuitenkin muuri, jota keltapaitojen ei onnistunut ohittamaan kuin kertaalleen 2:ssa erässä. Janne Liuski teki muutaman voiton taanneen torjunnan paikoista, joista maalin olisi moni odottanut syntyvän. Maalipaikkoja syntyi myös toiseen päätyyn ja kaikkinensa erä oli vauhdikas ja tilannerikas. Kingsin kolmosketju Tapio Erkkilän johdolla pääsi peliin mukaan toisessa erässä. Erkkilä itse haki pari hyvää vetopaikkaa puolustusviisikon keskustasta, mutta vielä ei heilunut. Erän ainokaisesta vastasi pistekunkku Jarkko Leppälä, joka nosti pallon rystyltä pallon ohi Janne Liuskin. Kahden erän jälkeen 3-2 kotijoukkueelle. Ilman Liuskin poikittaisliikkeiden päätteeksi tulleita huipputorjuntoja numerot olisivat olleet paremmallakin mallilla vierailijoiden kannalta.

Homma kontrollissa

Päätöserään OYUS ei nostanut karvaustaan, vaan pelasi aina erän viimeiselle neljännekselle saakka sinnikkäästi kyttäillen. Sastamolo sai pelistä paljon paremmin kiinni kuin toisessa erässä. Keltapaidat eivät seilanneet enää läpi keskialueen kuin tyhjää vaan. Sastamolo sai katkottua ennen puolta kenttää useita kertoja vastustajan hyökkäyksiä ja peli oli uomissaan paremmin kuin kahdessa edelliserässä. Kulmapyöritykset pelattiin pitkinä hyökkäyksinä ja maalipaikkaa jaksettiin rakentaa maltilla. Ansaitun 4-2 osuman ajassa 42.47 teki hyvään vireeseen äitynyt puolustaja Pekka Anttila. Maalin jälkeen Sastamololla oli paikkoja myös lisäosumiin, mutta helpottavaa viidettä maalia ei ennen viimeisiä minuutteja saatu. OYUS sai parhaan paikan tarttua kavennukseen johtavaan oljenkorteen, kun kolmatta erää oli pelattu 5.20. Teemu Kvist sai jäähyn mailaan lyönnistä ja oululaiset saivat mahdollisuuden jauhaa 2 minuuttia ylivoimalla. Viisikko kierrätti palloa hyvin ympäri AV-neliön, mutta saldoksi ylivoimatilanteesta jäi vain yksi ylärimalaukaus. Tämän jälkeen peli oli hyvin kotijoukkueen kontrollissa, eikä OYUS päässyt kirivaihdetta edes kokeilemaan. Erän viimeiselle neljännekselle joukkue nosti karvaustaan, mutta vain omissa soi. Ajassa 59.11 vieraita rankaisi yksi ottelun parhaista pelaajista Jaakko Kvist. Maali syntyi vartioimattomaan oululaismaaliin. Lukemat taululla repesi, kun Jiri Holpainen kaunisteli numerot kuuteen kahteen neljä sekuntia ennen päätössummeria.

6-2 numerot eivät ehkä koko totuutta ottelusta kerro, mutta pelitapahtumat olivat hyvin kotijoukkueen kontrollissa toisen erän heikkoja hetkiä lukuunottamatta. Vieraista parhaiten erottui Jarkko Leppälän kentällinen, joka on saanut oivan vahvistuksen rightin puolelta pelaavasta Sami Haaksialasta. Sastamolon parhaita olivat Janne Liuski ja Jaakko Kvist, myös "vanha herra" Jiri Holpaisen maalijyvä on kohdallaan, vaikkakin paikkoja lisäosumiinkin olisi ollut.