Keltakankaalla tuskaista tekemistä

RSB-Team-Sastamolo Kings 6-3 (3-1, 1-2, 2-0)    [Maalikooste]

Sastamolo matkasi lauantai-illaksi Napapiirille, jossa vastaan asettui Kakkosen pohjoisin joukkue RSB-Team. RSB on ollut pitkin kakkosdivarihistorian Sastamololla paha kanto kaskessa, varsinkin rovaniemeläisten kotiareenalla Keltakankankaan liikuntahallissa. Kaudella 07-08 Sastamolo pystyi viemään ottelun jatkoajalle silloisella Kauppaoppilaitoksen parketilla, mutta 0 pistettä jäi silloinkin kotiinviemiseksi.

Tarinan juoni oli tällä kertaa hyvinkin saman tyyppinen, mitä se on aiemminkin Keltakankaan parketilla ollut. Vieraiden isona teemana otteluun oli, että laukauksia pitää kaverin maalille saada, sillä aiemmissa kohtaamisissa ne ovat olleet erittäin vähissä. Nyt laukauksia yritettiin saada vähän heikoimmiltakin sektoreilta, mutta siihen yritykset oikeastaan jäivätkin. Pitkien hyökkäyksien puuttuessa liki kokonaan, suorat hyökkäykset jäivät melko lailla torsoiksi ja RSB:n sääntöjen rajamailla pelaava puolustusviisikko ryösti pallot Sastis-pelaajilta kovalla prosentilla.

Pitkien hyökkäyksien toteuttaminen Rovaniemellä on lähes aina ollut Keltakankaalla Sastamololle vaikeaa ja maalipaikat on luotu vastahyökkäyksin. Nyt peliä päästiin kääntämään ajoittain nopeastikin, mutta hyökkäykset pysähtyivät lähes järjestään mustapaitojen rikkeeseen, eikä vaatinut kovin suurta pelinymmärrystä huomata, että rikkeet olivat taktisia ja ennalta harkittuja. RSB sai ottelussa 5 kaksiminuuttista, mutta vastahyökkäyksien poikkilaittamisista - usein myös takaa päin - tuomaripari Tyyskänen-Sarajärvi&Vallivaara ei nähnyt mitään rangaistuksen arvoista rikettä.

Toisaalta, vanha fraasihan kuuluu että tuomarit eivät ratkaise yhtään ottelua. Se piti kutinsa kyllä nytkin. RSB riisui Sastamolon aseista liki täydellisesti, puolustamalla omalla alueella mies miestä vastaan omaan äijämäiseen tyyliinsä. Myös mustapaitojen poikkisyöttöjen kanssa Kingsit sai tehdä täyden päivätyön ja kahdesta erinomaisesta one-timer laukauksesta RSB rankaisikin.

Sastamolo tuli heikon avauserän jälkeen peliin mukaan toisessa erässä. 3-1 tappiolukemat käännettiin vielä tasoihin toisen erän alussa, mutta heti perään tullut Mika Heinosen maali ja toisaalta Sastamolon peittovirhe vei kotijoukkueen 4-3 johtoon. Näistä lukemista lähdettiin kolmanteen erään. Kolmannessa erässä Sastamolo ei saanut kirivaihdetta missään vaiheessa päälle, vaan peliväline oli yhä liikaa kotijoukkueen hallussa. Pariin otteeseen tuomaripari heltyi viheltämään kotijoukkueen pelaajille rangaistukset ja ylivoimalle pelille oltaisi voitu saada uusi ilme. Nyt ei saatu sillä, RSB:n jäähylle tuomiotut ex-kapteeni Mustonen ja puolustaja Niemelä hakivat rikotut pelaajat vielä tanssikaverikseen ja tästä seuranneiden piruettien ja pyllähdysten jälkeen jäähylle lähtivät myös Sastamolon Sakari Nikkinen ja Perttu Saarela. Turhaa provosoitumista ja jälkipeliä valkopaidoilta, huolimatta siitä että kaverin pyllähdykset olivat hyvää kansallisen tason teatteria.

Sastamolo ei pystynyt oikein millään pelin osa-alueella parhaimpaansa ottelussa ja kun toisaalta Rovaniemeltä pisteiden vieminen vaatii kovan luokan onnistumista, niin voidaan sanoa RSB:n olleen ottelussa selkeästi parempi.

Sastamolon parhaana palkittiin ansaitusti maalivahti Forsman, joka venyi maalillaan sen minkä rahkeistaan pystyi. Myös hyökkääjä Kimmo Kangas oli hyvällä pelituulella osuen kahteen otteseen ja on samalla löytämässä jo pikkaisen yhteispeliä Jaakko Kvistin ja Sakari Nikkisen kanssa.

Valmentaja J. Kvistin kommentit ottelusta:

- Jos erätasolla peliä mietitään, niin avauserä oli meiltä tänään kaikista heikoin: karvauspelissä etäisyydet kasvoivat ja kaveri pääsi siten puhkomaan viisikkoa pitkillä poikkisyötöillä. Poikkareiden myötä myös energia kului täysin ”jalalla puolustamiseen”, ja oli selvää, että moiseen kavennuspeliin emme kolmea erää pystyisi. Toiseen erään saatiin sitten karvauspeli toimimaan ja se helpotti, mutta tänään pallokontrolli oli RSB:n korkean karvauksen alla niin heikkoa, että ei ihme, että meidän laukaisumäärät jäivät niin alas. Pitkien syöttöjen sijaan olisi pitänyt suosia lyhyttä syöttöä, joka olisi mahdollistanut meille paremman kenttätasapainoin hyökkäysalueella. Näin maalipaikkojakin olisi kenties siunaantunut enemmän.

- Ajoittain kuitenkin ihan hyvää tekemistä. Tiettyjen rakenteellisten asioiden kuntoon laittamisella pelaaminen tulee vielä parantumaan, joten siinä mielessä hätää ei ole. Harjoitellaan pari viikkoa laadukkaasti ja ollaan valmis 7. päivä Oulussa.