Maalinteon tuskaa

RSB-Team-Sastamolo Kings 4-0 (0-0, 3-0, 1-0)

Pyhäinviettojen jäljiltä oli II-divarissa aika palata sorvin ääreen. Sastamolo vietti taas liki kuukauden pelitauolla, kun ennen edellistä ottelua tauko kesti kolmisen viikkoa. Pelivire oli kuitenkin tallessa, olihan joukkue käynyt viikkoa takaperin erinomaisen harjoitusottelun OLS:a vastaan, jolloin Sastamolo riisti liigajoukkueelta tasapelin laittaen ensi kertaa Kemissä vierailleen OLS:n yllättävän tiukille.

RSB kerkesi joulutauon aikana pistämään koko valmennusportaan uusiksi, kun päävalmentajaksi vaihtui viime kaudella joukkueen divarikarsintoihin luotsannut Matti Tervasmäki, joka johdatti myös Sastamolon karsintoihin kaudella 05-06. Aisaparikseen Tervasmäki sai myöskin kemiläisille tutun Kimmo Kokkosen.

Sastamolo kävi joulun alla Tornion vieraissa ja silloin joukkueen sinänsä erinomaiseet otteet sulivat heikkoon viimeistelyyn. Ikävä todeta, mutta tällä saralla muutosta ei ollut tapahtunut kuin huonompaan suuntaan, sillä monista erinomaisista maalipaikoista huolimatta Sastamolo jätettiin ottelussa nollille, mikä sinänsä on harvainaislaatuista salibandyottelussa. Viimeksi kemiläiset jäivät sarjaottelussa maaleitta kaudella 07-08 Kelyä vastaan.

Sastamolo pelasi avauserässä vahvasti pitäen kotijoukkueen maalipaikat melkoisen olemattomissa. Sastamololla on ollut kautta aikain vaikeuksia saada peliä täysin tasapainoon Keltakankaan liukkaalla parketilla. Aiemmin RSB on saanut pallorallatuksensa varsin helpon oloisesti liikkeelle Kingsin hyökkäyspäätyyn, valkopaitojen hakiessa askeliaan parketilla, mutta nyt vieraiden karvauspeli puri todella, eikä rovaniemeläisiä päästetty juurikaan puuhastelemaan Seppo Forsmanin maalille. Pelinkääntöjä keskialueella Sastamolo sai sen sijaan useaan kertaan niin pallonriistoista, kuin RSB:n omista pallollisista virheistä, mutta heikko viimeistely nakersi joukkueen maalinteon tuskaa kerta toisensa jälkeen. Hienon ottelun pelannut Harri Kurkela pääsi pariinkin otteeseen nokikkain maalivahti Juha Hernbergin kanssa, mutta laukaukset kilpistyivät joko maalivahdin suojuksiin tai ohi maaliin. Myös Tero Tikkalalla oli omat paikkansa niitata Kingsille avausmaali. Alusta asti oli selvää, että kyseessä oli tarkan markan peli, jossa hyvällä viimeistelyllä oltaisiin vahvoilla. Sastamolo pelasi ottelun alkuun supererän, eikä maalipaikkojen valossa 2-0 tai 3-0 erävoitto olisi ollut suuri vääryys. Avausmaali tai useampi helpottaisi joukkueen tekemistä suuresti, mutta nyt sitä ei tullut.

Toisessa erässä kahdella kentällä liikkeellä ollut Sastamolo ehkä hieman väsyi, eikä esitys ollut aivan avauserän RSB:n aseista riisumisen kaltainen. Karvauspelaamisessa jalka hieman hiipui ja ajatus katosi, ja kun kamppailupelissä alkoi tulla tappiota vastustajaan verrattuna, niin rovaniemeläiset pääsivät pallon kanssa syvälle Kingsin alueelle nyt useammin kuin avauserässä. RSB:n jykevät power-hyökkääjät Ville Mänty ja Jaakko Perälä pitivät huolen siitä, että joukkue rokottaa vastustajaa armotta pienimmänkin mahdollisuuden tullessa eteen. Perälä kanttasi vaparista erän alkuun lukemiksi 1-0 ja Mänty survoi pallon maalin edestä lukemiksi kehteen nollaan. RSB vei erän lukemin 3-0, kun aivan erän vihoviimeisillä sekunneilla RSB käänsi pelin vastahyökkäykseksi ja Perälä pääsi tulittamaan pallon kohti maalia. Summeri soi maalin syntyhetken kanssa hyvinkin samanaikaisesti ja mielenkiinnolla voidaan odottaa mustapaitojen erinomaisia maalikoostevideoita Youtubesta, jolloin maalin hyväksymisperusteet voidaan viimeistään todentaa jos aihetta on.

Päätöserään Sastamolo lähti rikkomaan kuparista. Ensimmäinen maali olisi voinut helpottaa jollain lailla kipsiä taas seuraavan maalinteossa, mutta tänään tuo kipsi oli mahdoton murrettavaksi. RSB:n ansioksi on toki sanottava hieno peittopelaaminen ja maalivahti Hernbergin hyvät otteet, mutta kyllä kahdeksan ylivoimaminuutin ja nähdyn laukaisumäärän pitäisi tuottaa jo sellaista tulosta, että neljänkin päästetyn maalin jälkeen voitaisiin taistella voitosta. Päätöserä oli suht tasainen RSB-rokottaessa kotijoukkuetta kertaalleen yv:llä.

Tähän väliin olisi helppo heittää fraasia maalien merkityksestä ja siitä kuinka maalipaikkojen määrällä ja pelin eri osa-aluiden onnistumisella ei olisi juurikaan merkitystä, jos oma maalisarake näyttää nollaa. Kivikova fakta, kyllä vain. Toisaalta joukkueen valmentaja Jaakko Kvist olisi takuulla huolestuneempi siitä, että otteluita hävittäisiin tyyliin 10-6 ja peruspelaaminen falskaisi joka puolella kenttää. Kahdessa viimeisessä ottelussa pelin osa-alueet kuten, karvauspelaaminen, puolustusalueen pelaaminen ja pelin kääntäminen ovat toimineet kuitenkin juuri niin kuin Kvistin pelikirjaan on piirretty, mutta hyökkäysalueen pallollisessa pelaamisessa ja vastahyökkäysten hyväksikäyttämisessä nuorella joukkueella on vielä roimasti kehitettävää. Toki joukkue on menettänyt kauden ensimmäiseen RSB-otteluun (7-2 voitto) verrattuna kolme tehohyökkääjää ja käytännössä koko kakkosketjun, kun Jouni Sarajärvi ja Juuso Patrikainen  siirtyivät Rovaniemelle (NSB, RSB) ja Jiri Holpainen odottelee pääsyä nilkkaleikkaukseen ja hänen pelinsä ovat tältä kaudelta pelatut. Kolmen piste per ottelu -tahdissa olleen miehen menetys tuntuu taatusti joukkueessa, jossa perinteisesti maalinteko on ollut muutamien miesten varassa, mutta nyt odotetaankin muiden tasonnostoa sillä saralla.

Sastamolo taisteli päivän ottelussa miehekkäästi loppuun, eikä joukkuetta kyllä yrityksen puutteesta parane syyttää. Jos kotijoukkueesta erottui hyökkääjät Perälä ja Mänty, niin Sastamolosta Harri Kurkela oli vahvasti palloriistoissa kiinni ja hakeutui paikkoihin. Myös Pekka Anttila pelasi muun puolustuksen ohessa suht virheettömän pelin.

Valmentaja J. Kvistin kommentit ottelusta:

- Ensi erä oli meiltä kauden parasta vieraspelaamista. Oltiin pallossa kiinni, maltettiin karvauksessa ja kääntöpaikkoja tuli solkenaan, valitettavasti hyökkäyksiä ei osattu päättää tänäänkään.

- Toiseen erään tultiin vähän flegmaattisen oloisena ja kun kolmas – hengähdysaikaa antava ketju - tänään puuttui, niin kaveri voitti lähes jokaisen kaksinkamppailun ja alkoi hallita pelivälinettä. Pitkät tovit pallottomana kulutti meitä ja kotijoukkea sai ansaitsemansa kaks maalia. Kolmannesta maalista voidaan keskustella, mutta antaa videokuvan näyttää kerkesikö pallo ylittää maaliviivan ennen summerin pärähdystä. Joka tapauksessa pahaan saumaan tuo kolmas, pelin ratkaissut maali tuli.

- Kolmanteen erään saatiin energiat ylös ja päästiin taas palloon kiinni. Ei ehkä rakenteeltaan ensi erän tasoista pelaamista, mutta kyllä me painetta saatiin kotijoukkueen maalille, mutta niin vain hyvin pelannut RSB-veskari nollasi yritykset kerta toisensa jälkeen.

- Kuitenkin ihan laadukasta perustekemistä meiltä: tuki-, kääntö- ja puolustuspeli toimii, mutta 44 tehtyä maalia 10 ottelussa kertoo aikalailla missä ongelmat ovat. Nyt on vain lähdettävä yksinkertaistamaan hyökkäyspelikirjaa ja haettava sitä kautta maalimäärään kasvua.