Sastamolo kaatui jatkoajalla

RSB-Team-Sastamolo Kings 6-5 ja. (1-0, 2-2, 2-3, 1-0)

Paljon on vettä virrannut alas Kemijokea sen jälkeen, kun RSB ja Sastamolo kohtasivat viimeksi salibandyn virallisessa sarjaottelussa. Kaudeksi 02-03 molemmat joukkueet nousivat II-divariin ja silloin rovaniemeläisten matka II-divarissa näki päätöksen jo samaisen kauden lopussa, kun joukkue tippui Kolmoseen. Viisi vuotta sitten joukkueiden pelaajarungot olivat varsin erilaisia ja molemmissa joukkueissa pelaa nyttemmin enää puolisenkymmentä jo kaudella 02-03 Kakkosta pelannutta pelaajaa.

Lähtökohdat otteluun, joka jo auvoisina aikoina nimettiin kamppailuksi "Lapin herruudesta" olivat varsin selkeät. RSB-Teamia oli jo syksyn treenipelien perusteella helppo veikkailla alkavan sarjan kärkipäähän ja niin vain joukkue on aloittanut kautensa räjähdysmäisesti ja piti ennen tätä ottelua sarjan kolmospaikkaa. Sastamolon alkukausi on ollut sen sijaan sarjan keskikastin ja tyvipään välillä kamppailua ja näin rovaniemeläiset olivat ennakkosuosikkeja otteluun lähdettäessä.

Ottelusta Rovaniemen kauppaoppilaitoksella tuli odotetusti vauhdikas ja runsaasti kaksinkamppailuja sisältänyt vääntö, jossa maalipaikkoja ei luotu niinkään komeilla poikkisyötöillä klap-klap tyyliin, vaan pääasiassa maaleja tehtiin  lähietäisyydeltä maalia enemmän tai vähemmän survoen sisään. Pelinsä näköinen oli myös ottelun ratkaisu, kun RSB-Teamin väkkärä pelinrakentaja Veli Kinnunen sohi Jani Mustosen maalille roiskaiseman kulmavaparin maalin edestä sisään ja ottelu oli saanut jatkoaikaratkaisun ajassa 63.18.

Tärkeitä maaleja toisen erän loppuun

Ottelun avauserä oli varsin tasaista pelaamista. Molemmat joukkueet karvasivat koko kentän alueelta varsin aktiivisesti, eikä maalipaikoille päästy juurikaan suorilla hyökkäyksillä. Sen sijaan pallonriistoissa vastustajan kenttäpuoliskolla molemmat joukkueet onnistuivat ja näistä seurasi heti suoria maalipaikkoja tai hyökkäyspään myllytyksiä. Avauserän ainokaisesta maalista vastasi Kittilän lahja rovaniemeläiselle salibandylle, kun vielä viime kaudella SBS Levissä pari sarjaa alempana pelannut Mika Karusaari niittasi joukkueensa johtoon.

Toisessa erässä peli oli jo ratketa kotijoukkueelle erän avauspuoliskon ollessa selkeää RSB:n hallintaa. Sastamololla sen sijaan pallo poltteli omalla puolustusalueella ja erän alkuun nähtiin useita henkilökohtaisia virheitä pallonmenetysten ja miesten merkkaamatta jättämisten muodossa. Rovaniemeläiset pääsivät ottelussa jo 3-0 johtoon ajassa 34.56 Jan Westerholmin laukoessa Veli Kinnusen poikkisyötöstä pallon nuottaan. Kingsit tulivat kuitenkin mukaan taistelemaan sarjapisteistä erän lopussa. Ensin Kimmo Kangas oli jätetty yksin kotijoukkueen puolustusalueen keskustaan ja Teemu Kvistin syöttö löysi hyökkääjän lavan. Kangas yritti rystyltä kerran osumatta palloon, mutta kääntö kämmenpuolelle ja laukaus maalin kattoon toi Kingsit maalin päähän kotijoukkueesta. Pari minuuttia myöhemmin Ville Mänty oli pääaosassa vastustajan maalinedustalla sutien pallon miesruuhkan keskeltä verkkoon ja RSB-voittoinen erä oli äkkiä kääntynyt enää maalin kiriasemaksi Sastamololle.

Toisessa erässä Sastamololla oli vaikeuksia päästä omalta puolustusalueelta liikkeelle yli keskialueen ja päätöserään joukkue suoraviivaistikin avauspelaamistaan. Erä olikin selvästi parempi kuin edellinen vierailijoilta, mutta yksittäiset oman alueen virheet kostautuivat kahtena takaiskuna.

Yksittäisiä virheitä

Sastamolo tasoitti ottelun heti kolmannen erän alussa ja peli näyttikin kääntyvän oikeisiin uomiinsa. Minuuttia myöhemmin tästä RSB pääsi kuitenkin rokottamaan muuten hienon ottelun pelanneen Kimmo Kankaan (2+0) hukattua pallon oman maalin takana. Veli Kinnunen riisti pallon Kankaalta ja löysi maalin edestä Jaakko Korhosen, joka löi pomppivan pallon maaliin. Osuma oli viime kaudella Sastamolossa pelanneen Korhosen kahdestoista tällä kaudella. Numerot 4-3 viihtyivät valotaululla taas noin minuutin, kun Kingsit tuli jälleen tasoihin. Tero Tikkala ajoi hyökkäyskulmasta kohti maalia ja löysi nappisyötöllä maalille kirmanneen Kankaan, eikä laituri tyhjästä maalista erehtynyt.

Ajassa 48.16 oli taas Karusaaren vuoro näyttää maalintekotaitojaan. Sastamolon puolustus sai yrittää purkupalloa useita peräkkäisiä kertoja, mutta hutivetojen seurauksena Karusaari kiitti ja vei joukkueensa 5-4 johtoon. Niin kuin sanottu, harmittavia takaiskuja Sastamololle, joka pelasi erässä muuten ehjää ja hyvää puolustuspeliä. Tämäkään maali ei kuitenkaan Sastamolon selkärankaa katkaissut, vaan hyökkäyspäässä joukkue oli löytänyt oikeat sävelet ja ansaittu tasoitus tuli Ville Männyn toimesta juuri RSB-jäähyn päätyttyä.

Ottelun loppupuolella molemmilla joukkueilla oli paikkansa ratkaista ottelu edukseen. Paras paikka siunaantui RSB:n Jani Mustoselle, joka karkasi Sastamolo puolustukselta läpiajoon, mutta ottelun parhammistoon kuulunut Seppo Forsman nollasi Mustosen yrityksen. Sastamolon paras paikka osui Jaakko Kvistille, jonka Tero Tikkala vapautti puolittaiseen läpiajoon vasemmasta laidasta. Kvist haki laukauksellaan maalin takanurkkaa, mutta pallon tiellä oli kuitenkin RSB-vahti Juha Hernberg.

Jatkoajalla ei varsinaisia maalipaikkoja siunaantunut kummallekaan joukkueelle ennen kuin Veli Kinnunen pääsi huitaisemaan pallon verkkoon ajassa 63.18 ja taistelu Lapin herruudesta oli tauonnut.

Sastamolo sai tällä kertaa kokea jatkoaikapelaamisen nurjan puolen, kun aikaisemmilla kausilla kemiläiset ovat olleet vahvoja juuri 60 minuutin pelaamisen jälkeen. Piste sarjakolmoselta vieraissa ei olisi ollut suuri vääryys, sen verta hienoja nousuja Sastamolo toisessa ja kolmannessa erässä teki. Pelillisesti kemiläiset paransivat otteitaan varsinkin toisen ja kolmannen erän välillä. Myös maalipaikat käytettiin paremmin hyväksi verrattuna edellisiin otteluihin.