Tärkeät pisteet tasapainoisella esityksellä

Raapo SBT-Sastamolo Kings 4-7 (1-3, 2-2, 1-2)

Sastamololla oli alla kolmen tappion putki, kun tie vei viime kevään takaisiin muisteloihin Raahen liikuntahallille. Samaisella pelipaikalla Sastamolo takasi edelliskauden päätteeksi II-divaripaikan ja Raahen Ponnistus jäi odottelemaan jäännöspaikkaa hävittyään kaksiosaisen karsintaottelun.

Raapo pelasi Kakkosta myös toissakaudella, jolloin se oli Sastamololle kitkerä pala purtavaksi. Silloinen sarjajumbo vei kotikentällään keskinäisen pelin ja oli pisteissä kiinni Tervahallissakin häviten lopulta maalilla. Raapon odotettiin tälläkin kaudella olevan sarjan heittopussi, mutta joukkue oli näyttänyt viime otteluissa positiivisia merkkejä nousevasta kuntokäyrästä, kun alle oli jäänyt ensin SSRA ja sen jälkeen kivikova RSB-Team.

Kakkosketju ottaa vastuuta maalaamisesta

Ottelun alku oli Sastamololta vahva. Kauden pisimmästä vierasmatkasta huolimatta ajatus ja jalat olivat heti pelissä mukana. Ensimmäisen kympin Sastamolo sai hyvin painetta Raapon pakkeihin aina kun paikka koko kentän miesmerkkaukseen tuli. Ottelun ensimmäisestä maalista vastasi elämänsä syksyä pelaava puolustaja Jussi Pirttikangas, jonka puolen kentän jälkeen vaparista lähettämä laukaus yllätti maskissa olleen Ilari Parviaisen. 0-2 lukemia juhlittiin ajassa 8.51. Maali syntyi ylivoimalla neljä sekuntia ennen Mika Keinäsen jäähyn täyttymistä. Raapon puolustuspää ei saanut oman maalin takana pyörinyttä palloa konttrolliinsa ja Jari Poikelan hiivittyä yksin maalin eteen löysi Tikkala hyökkääjäparinsa ja lukemat 0-1.

Maalin jälkeen Raapo pääsi pikkaisen paremmin peliin mukaan, kun Sastamolon avauspelissä apua ja tukea ei tarjottu riittävän lähelle ja välillä pääsi hätä käymään Juha-Pekka Laakson maalilla. Varsinkin Kingsin kakkosketjulla oli vaikeaa peliin avaamisessa, mutta positiivista oli että omaa maalia varjeltaessa keskusta pysyi hyvin tukossa ja laukaukset jäivät suurelta osin peittoon. Raapo pääsi kuitenkin kuittaamaan kertaalleen, kun palloa sudittiin miesvoimin maalille, josta se pomppi kuin pomppikin ohi tänään kauden ensimmäistä otteluaan pelaavan Laakson. Erän lopussa Sastamolo pääsi karkaamaan kahden maalin johtoon Kimmo Kankaan putatessa Tero Tikkalan täsmäpassiin 2vs.1 -hyökkäyksen päätteeksi.

Vaikka vieraiden otteet erätasolla olivatkin suhteellisen hyvin tasapainossa, niin eittämättä toinen erä oli vielä pikkaisen kahta muuta erää parempi. Ainoa miinus erässä oli, että Sastamolon ykkösketjua kuritettiin alokasmaisesta virheestä keskialueella erän viimeisillä hetkillä ja Raapo pääsi kuromaan eron taas kahteen maaliin kolmanteen erään lähdettäessä. Sitä ennen vieraiden kakkosketju ja varsinkin kauden ensimmäistä kokonaista peliään pelannut Mikko Hytönen näytti vahvaa virettään. Hytönen (1+1) loi itselleen ottelussa tukun maalipaikkoja ja varsin positiivinen mauste kakkosketjun peliin. Viisikko paransikin peliään ensimmäisen erän pienoista oman pään sekoilujen jäljiltä ja kantoi vastuuta ratkaisevissa maaleissa toisessa ja kolmannessa erässä.

Kavennus pahaan saumaan

Sastamolon toisen erän lopun nukahdus olisi toisenlaisella ottelukäsikirjoituksella voinut tulla hyvinkin ratkaiseva pelin kulun kannalta, sillä Raapo pääsi tekemään lukemat 4-5 heti kolmannen erän alkuun. Raapon ylivoimamaali oli eittämättä päivän tyylikkäintä antia aktiivisesti omiaan ja samalla voimalla vieraita paineistaneelle kotiyleisölle. Ville Kauppi sai pallon viivamiehen paikalle viisikon pohjaan. Tällä välin Mika Keinänen oli hiipinyt kulmasta takatolpalle, johon Kaupin lättysyöttö tuli kuin tarjottimella ja Keinänen ohjasi pallon taidolla ilmasta maaliin. Sastamolo ei Raapon lähentelyistä kuitenkaan säikähtänyt. Peli pysyi vierailla hyvin kuosissa, eikä maalin johtoon kaventunutta tilannetta jääty sen enempää murehtimaan. Raapo pystyi läpi ottelun siirtelemään palloa hyökkäyspäässä suhteellisen näppärästi, mutta aivan A-luokan paikkoja joukkueelle ei juuri siunaantunut. Raahelaiset tiedostettiin ennalta vahvaksi vastahyökkäysjoukkueeksi ja tämä mahdollisuuden Sastamolo pystyi melko hyvin tyrehdyttämään eikä kotijoukkue päässyt paikkoihin suorista hyökkäyksistä. Hyökkäysalueella palloa pelattiin paljon toiseen aaltoon ja keskustaan, mutta senkin tien Sastamolo pystyi valtaosin tukkimaan.

Jussi Pirttikankaan hienot otteet saivat jatkoa maalin merkeissä nyt neljännen kerran toiseen otteluun, kun mies käytännössä niittasi Raapon pyristelyille pisteen ajassa 54.44. Nousu omalta alueelta yli puolen kentän ja taas hyvällä maskilla kuorrutettu laukaus toi tulosta ja tilanteen 4-6:een. Pelin loppuajan Sastamolo pelasi fiksusti lyhyillä vahdoilla ja pitäen pelin katkonaisena, jottei kaverin hurmos pääse syttymään. Raapo otti miehen maalilta jo hyvissä ajoin pois, mutta miesylivoiman Kinsgsit pystyivät peittoamaan uhrautuvilla peitoilla laukausten eteen ja Juha-Pekka Laakso otti maalille saakka tulleet vedot varmuudella hyppysiinsä.

Erinomainen vieras- ja parketti ottelu Sastamololta. Suurempia nukahduksia ei nähty pelin missään vaiheessa ja vaikka Raahe pääsikin näyttämään omia vahvuuksiaan hyökkäyspäässä, niin puolustuspelissä vieraat olivat Raapoa ehkä ratkaisevan verran parempia.

Valmentaja J. Kvistin kommentit ottelusta:

Pelin ratkaisu:

- Heikosti sujuneen harjoitusviikon jälkeen ilmeikäs esitys. Vastustajan tiedettiin pelaavan hyvällä itseluottamuksella, sillä olihan heillä takana kaksi voittoisaa peliä ja toinen niinkin vaikeasti paikasta kun Rovaniemeltä. Tultiin kuitenkin laajalla rintamalla ja onnistumisia tuli lähes joka pelaajalla myös pisteiden valossa. Tyytyväinen täytyy myös olla prässipeliin, jos nyt tälläistä futisterminologiaa saan käyttää, sillä se tuli ajoittain jo siten miten se pitäis kolmelta kaistalta tiiviillä viisikolla tullakkin. Maalissa kauden avausottelunsa torjunut Juha–Pekka Laakso onnistui myös erinomaisesti.

Noottia täytyy kuitenkin jakaa toisen erän lopun sekoilusta, jonka vuoksi RaaPo pääsi kaventamaan 3-5:een 30 sekuntia ennen erän loppua. Olisikohan ollut kenties helpompi lähtä kolmen maalin turvin päätöserään.