Sarjapaikka varmistui ilman suurempia urotekoja

Sastamolo-RaaPo 8-3 (3-2, 3-0, 2-1)
Raapo-Sastamolo 4-4 (2-1, 0-2, 2-1)

Sastamolo jatkaa II-divarissa kaudella 08-09

Sastamolo pelasi ensimmäistä kertaa historiansa aikana karsintapelejä alempaan divisioonaan, mutta totaalista notkahdusta ei kemiläisten onneksi tälle kaudelle nähty, vaan joukkue vei Raapoa vastaan pelatun kahden ottelun sarjan yhteispistein 3-1. Lauantaina Sastamolo vei voiton lukemin 8-3 ja sunnuntaina pisteet jaettiin 4-4 tuloksella. Molemmat ottelut olivat Kingseiltä kauden huonoimpiin lukeutuvien joukossa, mutta kuuden viikon pelitauosta huolimatta joukkueen pelaamisen taso riitti kaatamaan Kolmosdivarin toiseksi sijoittuneen Raapon.

Seuraavassa lauantaisesta ottelusta muutaman Sastispelaajan yhteisestä värikynästä irronnut otteluraportti:

Kovat piipussa, osa I

Sastamolo Kings aloitti karsintapelit Raahen Ponnistusta vastaan kotipelillä, jossa panokset tiedettiin koviksi. Voitto tästä ottelusta toisi etulyöntiaseman huomiseen peliin, jossa Raapon olisi pakko saalistaa voitto. Tällöin siirryttäisiin jatkoajalle, muussa tapauksessa Sastamolo säilyttäisi II-divari paikkansa ja voisi helpottua penkin alle menneen kauden jälkeen. Kun nämä panokset tiedettiin niin tietysti toivoimme, että katsojia saapuisi paikalle kannustamaan kotijoukkue voittoon. Onneksemme Tervahallin lintuparvelle saapuikin mukavasti väkeä, jotka toivat mukavasti tunnelmaa peliin. Otteluun toi vielä pienen lisämausteen, kun Sastamolon veteraanipakki Teemu Kvist joutui jättämään pelin väliin onnellisen perhetapahtuman vuoksi.. Muuten Sastamololla oli käytössä harvinaiset kolme hyökkäyskentällistä kun Toni Tammela ja Alikersantti Miika Kemilä saatiin peleihin mukaan. Myös Hepolan Kauhu, Jussi Pirttikangas liittyi joukkueeseen pitkän loukkaantumispoissalon jälkeen.

"Silmät kiinni ja suu auki!"

Ensimmäinen eran alku oli härkäpaidoilta melkeinpä pahin mahdollinen. Ehkä pienimuotoinen hermoilu näkyi kentällä sen verran, että vastustaja pääsi rokottamaan ajassa 1.48. Keskialueen menetyksen jälkeen Jani Sillanpää pääsi ampumaan kohti hyvin pelannutta Seppo Forsmania. Aluksi kapteeni Ville Mänty sai peitettyä laukauksen sen verran, ettei se Forsmanille asti kerennyt saapua. Männyn jalasta kimmonneeseen palloon pääsi ensimmäisenä käsiksi laukoja Sillanpää, joka sai ilmasta lauottua Raapon johtoon. Pikku hiljaa Sastamolo sai kuitenkin ottelusta otteen ja sai luotua maalintekopaikkoja.

Ajassa 9.05 Sastamolo sai tilaisuuden tasoitusosumaan kun Heikki Kortesalo sai 2 minuutin arvoisen jäähyn. Koko kauden hieman hukassa ollut ylivoima toimi tänään varsin mallikkaasti. Pallo siirtyi pelaajalta toiselle rauhallisesti ykkössyötöillä, jolloin saatiin Raapon nelikko liikkeelle. Ajassa 10.27 Raapon pelaaja Marko Taskila otti joukkueen toisen jäähyn, jolloin Sastamolo pääsi maukkaaseen 5vs3 ylivoimaan. Syöttörumban päätteeksi Jussi Pirttikangas pääsi laukomaan poikittaissyötöstä, mutta laukaus suuntautui ohi maalin, mutta kimposi ehkä hieman onnekkaastikin takatolpalla lymyilevälle Kimmo Kankaalle. Kangas siirsi pallon rystylle ja nosti pallon maalin kattoon ja näin ajassa 10.42 Sastamolo sai kaivatun tasoitusosumansa.

Hyvin tänään viheltäneet tuomarikaksikko Iholainen&Mäkikangas eivät vissiin erottaneet Tero Tikkalaa ja Kangasta toisistaan vaan ilmoittivat pöytäkirjaan maalintekijäksi Tikkalan. Sastamolo pääsi vielä jatkamaan ylivoimaa, mutta lisämaalit jäivät tekemättä. Ajassa 14.59 Sastamolo pääsi taas yrittämään ylivoimaosumaa ja ei kulunut kuin 50 sekuntia kun pallo oli maalissa. Komean ylikulmalaukauksen suorittajana toimi Jari Poikela Pirttikankaan syötöstä. Kuuluisaksi tullut maalin jälkeinen vaihto oli tärkeässä osassa kun vain 5 sekuntia edellisen osuman jälkeen él capitano Mänty toimitti pallon taas verkkoon Kemilän syötöstä. Erän lopussa Raapo pääsi vielä kaventamaan lukemiin 3-2, joissa lukemissa siirryttiin erätauolle.

Toisessä erässä hulinaa ja hienoja maaleja

Jos oli ensimmäinen erä hieman sekavaa peliä puolin ja toisin, oli toinen suorastaan suvereenia hallintaa kotijoukkueelta. Ne harvat tilanteet, jotka Raapo sai päätettyä maalille asti menneeseen laukaukseen, torjui Forsman näytöstyyliin. Sastamolo hallitsi erää pitkälti maltillisen pallollisen pelin ja pitkien hyökkäysten kautta. Toisen erän maalitalkoot aloitti kapteeni Mänty ylivoimalla ajassa 29.40. Namupassin maaliin tarjoili huippuvireessä ollut Tero Tikkala, joka kieputti Raapo-puolustusta kerta toisensa jälkeen snägärille. Maali syntyi vapaalyöntikuviosta, jota ei taatusti oltu harjoiteltu. Muutaman paniikinomaisen pallonsiirron jälkeen Tikkala löysi kuin löysikin Ville Männyn takatolpalta ja Männyn työksi jäi vain siirtää pallo maaliin.

Jatkoa seurasi ajassa 36.07 Tikkalan päästyä puoliksi läpi laidasta, mutta syöttämisen sijaan mies napauttikin pallon maalin takanurkkaan tarkalla rannelaukauksella. Syötön maaliin tarjoili puolustajasensaatio Perttu "Perselmi" Saarela. Vain reilua minuuttia myöhemmin Tikkala teki illan toisensa, joskin paperilla täydensi hattutemppunsa, rangaistuslaukauksesta patenttiharhautuksellaan. Rangaistuslaukaus tuomittiin tilanteesta, jossa Ville Mänty oli siirtämässä palloa jo tyhjään rysään ja todennäköisesti saattoi haistaa jo gloorian sieraimissaan, mutta niin vain Raapon puolustaja teki paraatipelastuksen maalivahdin alueelta.

Kaikkinensa erittäin vahva erä Sastamololta, jossa suurimmat paniikinpoikaset saatiin pidettyä poissa omasta päästä, vaikkakin toisessa päädyssä välillä mentiin hulina-meiningillä ja haastoipa Sakari "Tolle" Nikkinen vastustajan maalivahti Ilari Parviaista oikein kunnon old-time-hockey-myllyyn tämän pidettyä kiinni Nikkisen mailasta maalinedustilanteessa. Tilanteesta kuitenkin selvittiin ilman henkilövahinkoja, kiitos tuomarien väliintulon ja Nikkisen rauhoittumisen. Molemmille kuitenkin boksia tilanteesta 2 minuuttia. Jälkipolville voidaankin sitten kertoa tähän tilanteeseen viitaten, mistä Mylly-Sakke -nimi on peräisin.

Kolmannessa sekoillaan ja varmistellaan

Kolmanteen erään valmennusjohto painotti samanlaisen aktiivisen tekemisen perään kuin toisessa erässä. Kuitenkin erä alkoi kotijoukkueelta aavistuksen passiivisesti. Löysähkön puolustuspelin seurauksena RaaPo pääsi kuittaamaan kavennuksen vajaan parin minuutin tahkoamisen jälkeen. Maalin jälkeen RaaPo aktivoitti karvauspeliään selvästi ja tuli häiritsemään avaamista. Vauhti:sata, Järki:nolla. Tässä pääperiatteissaan ja lyhykäisyydessään kolmannen erän kuva. Eli siis hienouksia ei juuri tarjoiltu, mutta vauhdikkuudessaan peli oli hyvinkin viihdyttävää. Jobinpostiakin sateli kotijoukkueelle Jari Poikelan loukatessa nilkkansa, joskaan vamman vakavuudesta ei ole juuri tietoa kirjoitushetkellä.

Tästä johtuen Toni Tammela päästettiin irti väläyttelemään räjähtävää lähtönopeuttaan, mikä ei kylläkään tehoja tuonut. Kotijoukkue lisäsi johtoaan jo turvallisen tuntuiseen 7-3:een ajassa 51.53 Nikkisen ja Miika Kemilän päästessä kuin vahingossa kahdestaan maalivahdin kanssa nokikkain. Nikkinen syötti pallon jo hyvissä ajoin Kemilälle jättäen näin aikaa ja tilaa mahdolliselle paluusyötölle, mutta syötöstä tulikin lähes täydellinen torso pallon pomppiessa luukatoa sairastavan kengurun tavoin kohti Kemilää. Maalivahti Parviainen oli kuitenkin etukäteen lukenut Kemilän ajatukset (tai ainakin luuli niin) ja syöksyi jo toiselle tolpalle syötön toivossa mätkähtäen kenttään maassa makaavan hylkeen tavoin, mutta Kemilä olikin vekkulina pelimiehenä askeleen edellä ja otti rauhassa pallon haltuunsa ja siirsi sen maalin ylämummeloon rystyllä. Syöttö oli joko huikea taidonnäyte Nikkiseltä tai sitten lähes käsittämätön paineensietokyvyn murentuminen ratkaisuhetkillä. Niin tai näin, hieno maali. Viimeinen maali ottelussa syntyi ajassa 58.42 Sastamolon pelatessa alivoimaa ja Aki Kvistin istuessa viilentymässä.

Purkupallo saatiin jollain ovelalla konstilla käännettyä kotijoukkueen sisäänlyönniksi vastustajan alueen oikeasta laidasta. Kimmo Kangas kirmasi gasellin lailla laittamaan sisäänlyötiä tyhjänä odottaneeseen nuottaan, mutta maalivahti Parviainen loikki vaihtoaitiosta aropupun lailla maalin suulle tehden näin tyhjäksi Kankaan suunnitelmat. Pelimiehellä on kuitenkin ainakin jokunen ässä aina hihassaan, joka oli tällä kertaa ottanut lainakengillä pelanneen Tero Tikkalan olomuodon. Kangas siirsi pallon ajatusta nopeammin lähes nollakulmassa odotelleelle Tikkalalle, joka sai viritellä lämäriään sydämensä kyllyydestä ja paukutti sen vastustamattomasti maalin kattoon iloisten kilahdusten saattelemana. Tarina kertoo, että verkko mustui pallon osumakohdasta ja, että valot vilkkuvat yhä Tervahallissa. Maalivahti olisi todennäköisesti murtanut raajansa, jos olisi uskaltautunut blokkaamaan pallon lentoreittiä. Tässä tilanteessa ainoa oikea teko olikin nöyrtyä ja kumartaa syvään lattiaa halaten, jotta tärykalvomurtumilta säästyttiin äänivallin murtuessa.

Tomun laskeuduttua paljastui kuitenkin varsin keskinkertainen peli kotijoukkueelta, mutta tällä kertaa taso riitti ja onnikin hymyili ajoittain Seppo Forsmanin loistotorjuntojen lisäksi. Peli oli melkoisen fyysistä vääntöä, mutta varsin siisti ja tästä kiitokset kuuluvat tuomariparille, jotka vihelsivät johdonmukaisesti ja tasapuolisesti loistavan ottelun. Tasoa on nostettava sunnuntain koitokseen Raapon kotihallissa, jossa pelialustan virkaa toimittaa aina yhtä arvaamaton parkettilattia, joka tuottaa sekin todennäköisesti ongelman jos toisenkin Sastamololle. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa sano mummo hangessa.

0-1    01.48    Jani Sillanpää
1-1    10.42    Tero Tikkala (Jussi Pirttikangas) yv.
1-2    15.49    Jari Poikela (Jussi Pirttikangas) yv.
1-3    15.54    Ville Mänty (Miika Kemilä)
2-3    17.40    Miika Käreaho (Joni Lehtonen)
4-2    29.40    Ville Mänty (Tero Tikkala) yv.
5-2    36.07    Tero Tikkala (Perttu Saarela)
6-2    37.26    Tero Tikkala rl.

6-3    42.33    Mika Keinänen (Harri Tervonen)
7-3    51.59    Miika Kemilä (Sakari Nikkinen)