Kajaanihallissa maalitalkoot

Papas-Sastamolo Kings 14-12 (5-1, 3-6, 6-5)

Sastamololle oli launtai-illaksi tarjolla ennakkoon ehkäpä kauden kovin haaste, kun joukkue matkasi aina niin haastavaksi koetulle Kajaanihallin lentokentän kokoiselle parketille. Jos on Kajaani koettu aina niin vaikeaksi vieraspaikaksi, niin kenttää isomman haasteen tarjosi kotijoukkue Papas, joka oli juuri niin kova kuin ennalta joukkuetta on arvioitu. Sastamolo oli valmistautunut koko peliviikon purkamaan jatkuvaa, korkeaa prässiä ja avaimet prässin aukaisemiin olivat olemassa. Hyvästä valmistautumisesta huolimatta Sastamolo joutui pelin avauserässä sellaiseen rumputuleen, ettei joukkue ole moista kokenut II-divariaikana.

Edellisellä vierailulla Kajaanissa kaudella 07-08 Sastamolo otti lukua numeroin 11-2 ja tämän ottelun avauserä ei antanut viitteitä juuri paremmasta.  Nopeajalkaisia vihreitä miehiä kävi kiinni vieraspelaajaan heidän omalla alueellaan jatkuvalla syötöllä ja Sastamolon alueella voidaan sanoa olleen käynnissä todellinen totaaliprässi. Papas näytti tehokkuutensa myös ylivoimalla. Kajaanilaisviisikko pyöritti Sastamolo alivoimaa kahteen otteeseen liki täyden ajan, mutta lopulta Sastamolo nelikko taipui ja Papas rankaisi molemmista ylivoimista.

Avauserä ei ollut Sastamololta likimainkaan sellaista peliä, jolla tämän tason joukkue voitaisiin kaataa. Papas näytti kovuutensa maalinedustustalla, kaksinkamppailuissa ja irtopalloissa muutoinkin ollen avauserässä selkeästi hallitseva osapuoli.

Toisessa erässä vieraat nostivat tasoaan huomattavasti ja näytti kuin kopista olisi astellut tatamille kuin eri joukkue. Jo erän alussa Sastamololla oli muutama avopaikka kaventaa Papaksen reilua johtoa, mutta ylivoimahyökkäyksiä ei saatu päätettyä maaliin. Papas iski maalin erän alkuun, mutta sen jälkeen varsinkin Tero Tikkala ja Sastamolon ykköskenttä alkoivat järjestelemään vaaran paikkojen kerta toisensa jälkeen Papas-maalille. Sastamolo alkoi kääntämään peliä nopeammin ja keskustan kautta hyökkäyksiinlähdöt tekivät sen, että Papas hyökkääjät joutuivat jatkuvasti kelaamaan vauhdilla omalle alueelle karvauspelin pettäessä ja Sastamolon hyökätessä ylivoimalla vastaan. Myös karvauspelin aktivoittaminen toi esiin pienoisia vaikeuksia Papaksen pelinavauksessa. Tikkalan (2), Jaakko Kvistin ja Perttu Saarelan tehdessä nopeaan tahtiin joukkueelle 4 maalia oli Papas pakotettu aikalisään ajassa 31.55. tilanteessa 6-5.

Aikalisän jälkeen Papas maalasi kahteen kertaan. Toinen maaleista syntyi ylivoimalla, joita tuomaripari Räsänen&Sirkiä tarjosi ottelussa kotijoukkueelle varsin kyseenalaisissa tilanteissa. Ajoittain näytti, että tasapainon menetys oli peruste kaksiminuuttiselle. Varsinkin toisen erän kolme kaksi minuuttista olivat varsin heppoisin perustein tuomittuja jäähyjä. Papas-pelaajia kaatui laidan yli kylki-kyljessä tilanteissa, ja tilanteissa joissa vihreäpaita ajoi kontaktinsa Sastamolo-pelaajan ohi, jatkaen matkaa lennokkaasti yli kaukalon reunan. Viimeiseksi mainitusta tilanteesta tuomarit tarjosivat jopa 5-3 ylivoiman Papakselle, eikä Mika Kempaisen johtama viisikko tuota mahdollisuutta tyrinyt, vaan Markku Kauppila iski maestro Kemppaisen syötöstä lukemiksi 8-5. Maalin jälkeen Sastamolo tuli kuitenkin kahden maalin päähän, kun alivoimanelikko teki tuhojaan toisessa päädyssä. Maalimerkintä Samuli Metsävainiolle, syöttäjänä Sakari Nikkinen.

Sastamolo paransi otteitaan pelin jokaisella osa-alueella toisessa erässä, ja peliin oltiin tultu taas mukaan Tikkalan kaventaessa erän päätöslukemiin 8-7 ajasssa 38.13.

Ottelu oli ollut tähän saakka varsin kaksijakoinen ja Sastamolo lähti jatkamaan kolmanteen erään samaa hyvää lentoa, jossa toinen erä oli liidetty. Toisin kuitenkin kävi ja tälle maalijuhlalle saatiin vielä yksi käänne, joka olisi sinipaitojen puolesta voinut jäädä näkemättä. Oliko joukkue sitten aavistuksen ylilautautunut hienon toisen erän jälkeen vai mikä, mutta tosiasia oli se että Papas mätti kolmannen erän alkuun kuudessa minuutissa neljä maalia, ollen taas viiden maalin johtoasemassa. Ylilatautumisesta voidaan puhua ehkä sen vuoksi, että kotijoukkueen maalit syntyivät kolmannen erän alussa Sastamolon puolustusviisikon repeiltyä miesten ylipelatessa pallollista vastustajaa samalla, kun maalinedustan ja poikkisyöttöjen puolustaminen unohtui lähes tyystin. Sastis-kassari Seppo Forsmanille Kajaanin peli-ilta oli suht vaikea. Maaleja syntyi tukku lähietäisyydeltä ja suurelta osin Forsman jätettiin maaleissa vaille mahdollisuuksia ja 12 päästettyä maalia riitti hikisen iltapuhteen tehneelle Forsmanille. Maalilla jatkoi debyyttiottelunsa miesten sarjoissa pelannut Heikki Ylitalo, joka esittikin päätöerässä ihan miehekkäitä otteita maalinsuulla.

Sastamolo sai maalivahdinvaihdoksen jälkeen taas parilla maalilla Papas-johtoa kiinni, mutta lopulta Papaksen kolmannen erän alun rykäisy riitti takamaan joukkueelle kaksi pistettä Sastamolon kirittyä lukemiin 14-12.

Kajaanilaisyleisö sai lauantai-iltana vastinetta rahoilleen, kun vieraat tekivät avauserän jälkeisistä murskajaisista vielä ottelun, tullen hienosti mukaan taisteluun pisteistä. Toisessa erässä Papaksen pelaamisesta löytyi paikka iskeä, kun puolustajiin annettiin tilanteen niin kutsuessa painetta ja tätä kautta Sastamolo sai pallokontrollia ottelussa itselleen.

Papaksen pelitapa aloittaa prässi vastustajan päätylaudasta yhdistettynä isoon kotikenttään tuo vastustajalle aina oman mahdollisuutensa iskeä, varsinkin jos pelinavaukseen löydetään oikeat lääkkeet. Eikä ihmetystä herättäisi jos Kajaanihallissa nähtäisiin useammatkin maalitalkoot tälle kaudelle.

Vaikka Sastamolo otti ottelustaan tililleen kauden toisen tappion jäi käteen kuitenkin muutakin kuin nolla pistettä sarjataulukossa. Sarjan selkeä ykkössuosikki laitettiin ahtaalle näiden kotisalissa ja tämänkaltaiset fyysiset kamppailut antavat takuulla joukkueelle uutta henkistä pääomaa ja uskoa siihen, että hyvällä pelillä jokainen joukkue tässä sarjassa on kaadettavissa. Joukkueesta erottui edukseen vahvasti pelannut ykkösketju Poikela-Saarela-Tikkala.

Poikelalle ja Tikkalalle Papas-kohtaaminen oli 100. ottelu Sastamolo Kingsin paidassa. Ja varsinkin maalitykki Tikkala näytti löytäneen sellaisen peli-ilon juhlaotteluun, ettei mikään näyttänyt pysäyttävän Sastis-hyökkääjää. Tikkala napautti ottelussa tehot 6+2 sivuten itse tekemäänsä seuran piste-ennätystä. Maalivahti Ylitalon lisäksi edustusjoukkueessa debytoi sentterinä kolmosketjussa pelannut Juho Oinas.