Pisteet joukkuepelaamisen voimalla

OYUS-Sastamolo Kings 4-8 (0-2, 2-2, 2-4)

Lauantain tyly UIFK-tappio oli Sastamolo-leirissä nollattu ja matka kävi kohti Oulun Urheilutaloa, jossa ottelua isännöi Oulun Yliopiston Urheiluseura, OYUS. Oululaiset olivat juuttuneet sarjan toiseksi viimeiseksi tilillään vain yksi voitto OLS II:sta. Ottelun ennakkoasetelmia laadittaessa oli kuitenkin muistettava, että OYUS:n tappiot olivat tulleet sarjan kärkijoukkueille (Papas, RSB, LNM ja Kely), eikä sinänsä heikon sijoituksen  voitu antaa hämätä. OYUS tekikin ottelusta Sastamoloa vastaan vieraille varsin vaikea rohkealla karvauspelaamisellaan, johon kotijoukkueen fyysisyys riitti läpi 60 minuuttisen.

Sastamolo tuli avauserään hyvin latautuneena ja OYUS:n läpi pelin jatkunut aktiiviprässi liki päätylaudasta pystyttiin puhkomaan ja vastahyökkäyksille löydettiin tilaa. Avauserä näytti asetelmia pelille; vauhtia riitti molemmissa päädyissä kenttää ja kumpikin joukkue oli täydessä latingissa kamppailemassa sarjapisteistä. Sastamolo onnistui avauserässä kahteen otteeseen. Ajassa 14.40. Sastamolon alkukauden komeetta Samuli Metsävainio laukoi pallon pienestä kulmasta matalana ohi maalivahti Markus Ylikosken. Erotuomaripari Linden&Anttila oli maalin syntyhetkellä erinomaisesti sijoittuneena ja näkivät pallon lipuvan maalivahdin suojusten kautta nipin napin yli maaliviivan. Minuutti ennen ensimmäistä erätaukosummeria Tero Tikkala soittimensa laulaa ensimmäistä kertaa ottelussa. Tuloksena piirun tarkka kantti takaylänurkkaan keskeltä vasempaan laitaan lähteen kuljetuksen päätteeksi. Sastamololta kypsää pelaamista avauserässä ja erän edetessä otteet paranivat ja OYUS pelinavaukseen päästiin paremmin kiinni.

Kemiläisille on jo usean pelin ajan ollut vaikeuksia pelien toisissa erissä. Mikä lie syynä, mutta jo kolmannessa pelissä perätysten vastustaja sai peliä otteeseensa Sastamolo-pelaamisen murentuessa pala palalta. Erän alku oli vielä vierailta kohtuullisesti kontrollisssa ja kaksi maalia veivät vieraat helpottavan tuntuiseen 0-4 johtoasemaan. Ensin Jaakko Kvist laukoi pallon ylivoimalla reppuun ja ajassa 26.18. Tero Tikkala teki päivän erikoisimman ja samalla komeimman täysosuman. Sastamolo sai vapaalyönnin omalta puolustusalueelta viitisen metriä puolen kentän takaa. Tikkala otti pallon kanttiin ja sentteri Perttu Saarelan parkeerattua maskiin maalin eteen, pallo leijaili komeasti takaylänurkkaan ja maalivahti Ylikoski ei voinut kuin levitellä käsiään maalinsuulla ihmetyksen merkiksi. Laukaisuetäisyyden ollessa  n. 20 metriä tätä olisi voinut kutsua kaukolaukaukseksi jopa jalkapallossa.

Ajassa 27.44. Sastamolo sai mahdollisuuden lyödä ottelulle niitti, kun joukkueelle tarjotiin kahden miehen ylivoimaa liki kahden minuutin ajaksi, Riku Laukan torpattua maalin edessä Kimmo Postia selkään. 5-3 ylivoimalla ei kuitenkaan saatu sellaisia paikkoja, mitä kahden miehen ylivoimalla pitäisi syntyä. Palloa pyöritettiin turhan kaukana maalista eikä OYUS-kolmikkoa saatu tarpeeksi pieneen nippuu maalinsa eteen. Laukauksia toki tuli, mutta ne viuhuivat ohi Ylikosken maalin. Tämän alivoimarupeaman taisteltuaan OYUS sai uutta virtaa peliinsä Kingsin pelin sitä vastoin puuroutuessa omalle puolustusalueelle.

Sastamolon osalta erän jälkimmäinen kymppi oli yhtä puolustussotaa ja näin jälkeenpäin on helppo sanoa, että joukkueen onneksi tuosta sodasta selvittiin yllättävän pienillä kolhuilla. Kingsin pelinavaus meni seisovalta mieheltä-seisovalle miehelle näpertelyksi ja näihin avauksiin sinipaitaisen OYUS:n oli helppo iskeä. Erässä OYUS piti palloa useita kertoja jopa kaksi minuuttia, eikä vieraat päässeet vaihtamaan pitkään omassa päässä puolustustaistelua käynyttä viisikkoaan. Ajassa 31.31. puolustaja Antti Pruikkonen puttasi takatolpalta Sami Aroman erinomaisesta syötöstä tilanteeksi 1-4. OYUS:n toisessa maalissa kemiläisiä puraisi ns. oma koira, kun kauden alussa Sastamolosta OYUS:in siirtyneen Mikko Kratsin maalille lähettämä laukaus löysi tiensä verkkoon ohi maskissa olleen Juha-Pekka Laakson. Uransa avausmaalin miesten sarjoissa tehnyt Krats on pelaajatyypiltään hyvinkin OYUS:n näköinen. Juoksuvoimaa ja taistelutahtoa riittää yllin kyllin ja ainakin tämän ottelun pelisuunnitelmaan energisille jaloille löytyi käyttöä.

Niin kuin sanottua, Sastamolo selvisi toisen erän rytäkässä suht kuivin housuin, vaikka välillä Sastamolon alueella kävi isompikin pyörremyrsky. Nuo myrskytuulet selvitettiin kuitenkin joukkueen erinomaisella peittopelaamisella ja keskustaa pystyttiin tukkimaan pitkiksi venyneistä vaihdoista huolimatta. Myös Juha-Pekka Laakso näytti tässä erässä todelliset kykynsä nostaen tasoaan muun joukkueen tapaan edellispäivän UIFK-kompuroinnista.

Päätöserässä OYUS ei luonnollisestikaan vaihtanut pelitapaansa, vaan jatkoi riistojen hakemista syvältä Kingsin puolustusalueelta. Erätauon ajan palapelinsä paloja kerännyt Kings oli kuitenkin kolmannessa erässä huomattavasti virkeämmällä ja nopeammalla pelipäällä kuin toisessa erässä. Pallo liikahti omista nopeammin liikkuville pelaajille ja pallokontrollin myötä omaakin hyökkäyspeliä saatiin toteutettua. Kolmas erä oli suht tasainen, mutta lopulta sen ratkaisi Kingsin uhrautuva puolustaminen ja onnistuminen maalipaikoissa tärkeissä paikoissa.

Molemmat joukkueet maalasivat erän alkuun kertaalleen, ja kun OYUS teki jälkimmäisen tullen taas kahden maalin päähän, oli seuraava isku pelin kannalta melko ratkaisevakin käännekohta. Ajassa 45.40. Mikko Mettovaara laukoi keskisektorista pallon ohi Ylikosken ja pallo keskelle Sastamolon kuudennen maalin merkiksi. Maalin syntytapaa protestoitiin OYUS-leirissä melko äänekkäästi, sillä kotijoukkueessa nähtiin maalia edeltäneen jalkasyötön, joka suuntautui maalin syöttäneelle Jaakko Kvistille. Monen paikalla olleen mielestä jalkasyöttö olikin melko ilmeinen, mutta näissä kohdin tuomareille on aina oma tulkinnan mahdollisuus ja tällä kertaa tahallista jalkasyöttöä ei nähty tapahtuneen tuomareiden mielestä.

Tästä sillasta läpi ottelun hyvin taistellut oululaisryhmä ei enää noussut, vaan Sastamolo kuittasi erään vielä kaksi osumaa Jari Poikelan ja Samuli Metsävainion toimesta. Poikelan maali kuvasti pelin kokonaiskuvaa siinä mielessä hyvin, että OYUS painoi ensin pitkän hyökkäyksen Sastamolo-päädyssä ja Sastamolon tehtyä hyvä puolustustyö Aki Kvist lähetti 20 metrisen syötön ylöspäin Jari Poikelalle, joka napautti niiltä sijoiltaan tilanteeksi 3-8. Sami Aromaa teki vielä loppulukemat 4-8 pelin viimeisellä sekunnilla.

Sastamololta hieno tasonnosta tylystä kotitappiosta UIFK:lle. Pisteet otettiin nöyrällä vieraspelaamisella, johon kuuluivat lukuisat laukausten blokkaamiset ja terävä reagointipeli omalla puolustusalueella, eikä OYUS-nippu päässyt rauhassa rakentamaan hyökkäyskuvioitaan. Myös maalipaikat Sastamolo pystyi hyödyntämään laajalla rintamalla, mikä näyttääkin muodostuneen joukkueen erinomaiseksi vahvuudeksi. Kotijoukkue OYUS oli selvästi parempi mitä sarjataulukko näyttää ja yhtä pirteällä esitykselle joukkueelle on takuulla luvassa pisteitä vielä lähiaikoina. Joukkueesta ei löydy tälle tasolle "tähtistatuksen" omaavia pelaajia, mutta joukkue on kuitenkin yhteinäinen nippu ja jalkanopeudesta riittää haastamaan suurin osa joukkueista tässä sarjassa.