Vierasvoitto piti karsintamahdollisuuden hengissä

OYUS-Sastamolo Kings 3-8 (1-3, 1-0, 1-5)

Sastamolo Kings kohtasi sunnuntaina Oulun Yliopiston Urheiluseuran. Syyskauden otteluun lähtöasetelmat olivat sellaiset, että OYUS lähti otteluun aivan terävimmän kärjen takana ja Sastamolo vältteli karsintaviivaa alaspäin. Päivän ottelun ennakkoasetelmat olivat kääntyneet päälaelleen, kun isäntäjoukkue OYUS ei ole kauden avausotteluiden jälkeen saanut pisteitä haluamallaan tavalla ja nyt joukkue taistelee hieman yllättäen alaspäin tippumista vastaan. Sastamolo Kings on sen sijaan pedannut itselleen hienon mahdollisuuden pelata paikasta aivan sarjan terävimmässä kärjessä, mutta toistaiseksi joukkue on vielä haastaja kolmelle kärkijoukkueelle.

Sastamolo aloitti ottelun vahvasti vieden avauserän 3-1. Varsinkin ensimmäiset kymmenen minuuttia ottelusta olivat vierailta erinomaista pallollista pelaamista. Myös pallottomana joukkue teki pyytetöntä puolustustyötä saaden muutamia makeita riistoja jatkokarvauksen päätteeksi hyökkäysalueella ja muutoinkin karvauspeli puri OYUS:n avauksiin. Erän loppua kohden myös OYUS sai muutamia kertoja avattua Sastamolon karvauksen ja hyökkäykset lähtivätkin näyttävästi sinipaitojen alueelta, joskin omalla puolustusalueella Kings pystyi lopun perin tyrehdyttämään suurelta osin OYUS-kuviot.

Sastamolo napautti ottelun avausmaalin jo 50 pelatun sekunnin jälkeen. Kimmo Posti sai siirretyn rangaistuksen aikana viivaan pallon ja edellisessä pelissä hattutempun merkkauttanut Posti lämäsi pallon hieman onnekkaastikin verkon perukoille. Pallo vaihtoi pelaajamuurista suuntaa leijaillen roikkuna ohi OYUS-kassari Joonas Larun. 0-2 ja 0-3 osumista vastasivat Tero Tikkala ja Mikko Mettovaara. Tikkala sai pallon suoran hyökkäyksen päätteeksi hyökkäysalueen kulmaan ja kun näytti sille ettei kukaan anna maalitykkiin painetta, niin mies ajoi maalille kiertäen Larun ja siirtäen pallon tyhjiin maalin edestä. Kolmannessa osumassa Sastamolo käytti hyväkseen OYUS-puolustuksen pallollisen haparoinnin ja Juho Ruonakankaan tehdessä hyvän riiston oli Mikko Mettovaaralla mieluisa tehtävä napauttaa pallo kolmannen kerran OYUS-verkkoon. OYUS teki erän loppuun vielä 1-3 kavennuksen vapaalyönnistä.

Toinen erä alkoi Sastamolon kannalta murheellisesti ennen kuin pelikello oli kerinnyt liikahtaakkaan. Joukkueelle tuomittiin kahden minuutin rangaistus pelin viivyttämisestä. Joukkueen marssiessa Urheilutalon portaita kohti salia erätukosummeri soi ja 15 sekuntia myöhemmin aloitusviisikko oli parketilla valmiudessa aloittamaan toinen erä. Erää ei päästy kuitenkaan aloittamaan täydellä miehityksellä, vaan erotuomaripari Anttila-Sirkiä tuomitsi kaikessa pätevyydessään vieraiden pelaajan istumaan pikkukakkosta, kun paremmin pelin henkeä lukeva tuomari olisi selvittänyt olemattoman myöhästymisen varoituksen sanalla. Näillä kuitenkin mentiin, mitä tarjolla oli ja sanomattakin on selvää että Urheilutalon koppien uumenissa on oltava hereillä tikittävän erätaukoajastuksen kanssa, jota harvalla pelipaikalla edes on.

Erän alku antoi suuntaa Sastamolon sekavalle toiselle erälle, jossa kotijoukkue vei peliä selkeästi. OYUS napautti syntyneestyä ylivoimapelistä heti kärkeen 2-3 kavennuksen. Mikko Alamartimo pakitti keskustaan ja Kingsin alivoima ei täysin ollut hereillä erinomaista ylivoimaa pelaavan OYUS:n kuvioon ja oululaiset tulivat maalin päähän. Niin kuin sanottu, OYUS vei toista erää Sastamolon pelin tason laskiessa selvästi avauserästä. Palloa ei saatu omista liikkeelle ja sinipaitainen isäntä oli jatkuvasti herhiläisenä hakemassa riistoja epävarmasti pelanneen Sastamolon puolustusalueella. Myös Kingsin karvauspeli näytti murenneen passiivisempaan suuntaan ja OYUS käytti tämän hyväkseen siirrelleen palloa mukavan oloisesti lavasta lapaan kohti hyökkäysaluetta. Vieraiden toisen erän pelaamisesta ei juuri ilonaiheita löytynyt, mutta henkireikä jolla tästäkin tyrskystä selvittiin oli uhrautuva ja kontrolloitu oman alueen viisikkopuolustus ryyditettynä Seppo Forsmanin pariin game-saveriin ja muutoinkin tasaiseen maalivahtipeliin. Yksi takaiskumaali erässä oli Sastamololle eräällä tapaa kuin torjuntavoitto, kun katsoo pelinhallintaa ja maalipaikkojakin.

Kolmanteen erään vieraiden kopista astelin hyvissä ajoin ennen summerin soitantaa kuin eri joukkue. Pelaaminen oli muuttunut valkopaitojen osalta huomattavasti aktiivisemmaksi ja OYUS sai tehdä suuren päivätyön yhdenkin kontrolloidun avauksen eteen maalipaikoista puhumattakaan. Sastamolo nosti ja aktivoitti karvauspeliään aavistuksen ja tämän myötä pallo viihtyi selvästi enemmän valkoisten lavassa ja antoi mahdollisuuden keskialueen pelinkääntöihin. Sastamolo teki erän alkuun (41.53) tärkeän 2-4 osuman, joka ehkä hivenen muserrutti toisessa erässä hyvästä työstä suuremmitta palkinnoitta jääneen OYUS:n itseluottamusta. Maali syntyi ylivoimalla Teemu Kvistin tuodessa pallon hyökkäysalueelle löytäen nopealla syötöllä neliön keskustaan parkkeeranneen maalipyssy Postin, joka laukoi pallon alakulmaan. Maalin jälkeen peli sujui Kingsin komennossa ja toisessa erässä erinomaisesti ylhäältä karvannut OYUS passivoitui pikku hiljaa ja pelaamisessa alkoi näkyä aavistuksen uskon puutetta, jota kuvailee myös karvauslinjan laskeminen siitä mihin toisessa erässä oli jääty. Ajassa 45.09 ja 46.19 Sastamolo maalasi seuraavat osumat, ensin Harri Kurkelan toimesta ja sen jälkeen puolustaja Posti täydensi hattutemppunsa. Teemu Södön kavennettua vielä 3-6:en ja Sastamolon maalatessa vielä pariin otteeseen ei ottelun voittajasta jäänyt epäselvyyttä.

OYUS antoi ottelussa kuitenkin miehen vastuksen hyvässä nosteessa olevalle Kingsille. Avauspelaamiseen oli kylvetty siemen Sastamolon puolustuksen murtamiseen, mutta ideat pikkaisen loppuivat hyökkäysalueella ja maalin läheisyydessä. Myös oma maalineduspelaaminen oli sen verta heikkoa, että Kings pääsi jylläämään sota-alueella 3-4 maalin verran. Kaikkinenssa täytyy sanoa, että eittämättä kova nippu taistelee karsintapaikkaa vastaan. Sastamolo pelasi taas kerran kaksijakoisen ottelun ja ero 2. ja 3. erän pelaamisen välillä oli melkoisen suuri. Joukkuen teki kuitenkin hienon nousun toisen erän pelillisestä ahdingosta ja kahteen kentään siirtyminen oli valmennusjohdolta oikean suuntainen peliliike. Kaikkinensa joukkueen kaikki kolme kenttää onnistui tasaisesti, mutta kahteen kenttään tiivistämisen myötä joukkue sai pelirytmistä paremmin kiinni ja tämä näkyi aktiivisempana pelaamisena.

Kausi jatkuu tulevana lauantaina, kun toinen putoamiskurismusta vastaan taisteleva joukkue Napapiirin Salibandy astelee isäntäjoukkueena vastaan Rovaniemen Keltakankaalla.